Zero waste blog

Blog plný rad, tipů i inspirace pro to, jak žít ve stylu zero waste, který udělá radost nejen přírodě, ale i vaší peněžence. 

6 nápadů, jak oslavit Den Země

Den Země se slaví každoročně 22. dubna a jeho cílem je zvýšit povědomí o ekologii a podpořit ochranu životního prostředí. Tento den tak přímo vybízí k tomu, udělat něco pro naši planetu. Inspirovat se můžete třeba následujícími nápady!

1. Procházka a úklid odpadků v přírodě

Kde jinde strávit Den Země než v přírodě? Projděte se do parku, do lesa nebo k řece a po cestě posbírejte odpadky, na které narazíte. Můžete vyrazit s rodinou, s přáteli nebo se zúčastnit některé z větších „úklidových akcí“, které se ve spoustě měst pořádají. Tímto způsobem navíc můžete potkat nové lidi, kteří sdílejí vaši lásku k přírodě.

2. Podpořte lokální produkci na farmářských trzích

Pokud se ve vašem městě nebo vesnici konají farmářské trhy, spojte příjemné s užitečným a nakupte si čerstvé lokální plodiny přímo od farmářů. Nejen, že je takové nakupování mnohem zábavnější než v supermarketu, ale má také pozitivní dopad na životní prostředí. Lokálně vypěstované sezónní plodiny mají mnohem nižší uhlíkovou stopu, protože se k nám nemusí dovážet z dalekých koutů světa. Navíc jsou často kvalitnější a vypěstované bez chemických postřiků, za což vám poděkuje nejen příroda, ale i zdraví. A v neposlední řadě podpoříte malé farmáře místo velkých společností.

Až vyrazíte na trhy, nezapomeňte si s sebou vzít síťovku nebo plátěnku, ve které si svůj úlovek odnesete domů.

Látková nákupní taška s ovocem a zeleninou

3. Uvařte si 100% rostlinné jídlo

Produkce živočišných výrobků, jako je maso a mléko, je zodpovědná za velké množství skleníkových plynů. Kromě toho spotřebovává mnohonásobně více vody než rostlinné potraviny. Zkuste v tento den planetě odlehčit a dopřát si čistě rostlinné menu. Můžete například „zveganizovat“ vaše oblíbené jídlo – pokud milujete burgery, připravte si místo hovězího burgeru třeba fazolový, cizrnový nebo sojový... možností je spousta! Inspiraci na zelené recepty můžete načerpat i u nás na blogu.

4. Zasaďte strom

Více zeleně je ve městech potřeba jako sůl. Stromy totiž pomáhají snižovat vysoké teploty a pročišťovat vzduch. Zasadit ale můžete cokoliv. A pokud nemáte možnost nebo vlastní zahrádku, můžete si doma třeba nechat naklíčit semínka nebo zasadit bylinky.

5. Vzdělejte se o ekologii

Rozšířit obzory v oblasti ekologie a udržitelnosti si můžete i zábavným způsobem. Například zkouknutím zajímavého dokumentu na Netflixu – výborný film o přírodě je třeba Život na naší planetě od Davida Attenborougha nebo Seaspiracy. Nebo si přečtěte některou z knížek o ekologii a zero waste životním stylu, kde se dozvíte spoustu užitečných informací a tipů, jak žít udržitelněji.

6. Pořiďte si vybavení pro zero waste život

Den Země je skvělá příležitost k tomu udělat první krok k životu bez zbytečných odpadů. Základní výbavou pro každého, koho trápí množství plastů v přírodě, je vlastní lahev na vodu. Dále se můžete zaměřit na redukování odpadu v koupelně výměnou plastového kartáčku za bambusový nebo v kuchyni používáním přírodních houbiček na mytí nádobí. Každá, byť malá změna, se počítá!

_______________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

5 tipů, jak oslavit Valentýna v zero waste stylu

Svátek zamilovaných je tady a s ním i spojené nákupy květin, bonboniér a dalších dárečků. Máme pro vás tipy, jak svatého Valentýna oslavit bez zbytečného utrácení a odpadu a zároveň tak, ať si ho vy i vaše drahá polovička užijete!

1. Místo kytice darujte květináč s rostlinkou

Komu by neudělala radost krásná kytice růží nebo tulipánů od milované osoby? Bohužel, většina květin je k nám dovážena ze zemí jako je Keňa, Etiopie nebo Ekvádor. Kromě emisí spojených s dopravou květin až k nám je problém i to, jakým způsobem se pěstují - s použitím chemických pesticidů a vysokou spotřebou vody. Není třeba se ale květin vzdávat úplně! Pro menší dopad na životní prostředí zvolte lokálního pěstitele, květiny s certifikátem (např. Fairtrade) nebo své milé kupte rostlinku v květináči, která jí bude dělat radost déle než pár dní. 

2. Domácí dezert místo bonboniéry

Další valentýnská klasika, bonboniéra, obvykle zahrnuje spoustu obalů, zvlášť když jsou jednotlivé bonbony baleny zvlášť. Co takhle tedy upéct nějakou domácí dobrotu? Náročnost zvolte podle vašich kuchařských dovedností a taky časových možností - můžete upéct cookies, brownies, dort... U nás na blogu najdete například recept na výborný zero waste cheesecakeNavíc se vsadíme, že i když výsledek nebude dokonalý, váš milý nebo milá ocení vaši snahu mnohem více než koupenou luxusní bonboniéru. A pokud se vám do pečení fakt nechce, koukněte v obchodě po kvalitní fairtrade čokoládě nebo podpořte místní cukrárnu nákupem dezertu do vlastní krabičky!

maxresdefault

3. Společná rostlinná večeře

Romantická večeře je dokonalý způsob, jak strávit Valentýna. Co takhle letos vyzkoušet rostlinné jídlo? Veganská strava je šetrnější k životnímu prostředí - má menší uhlíkovou stopu, nároky na půdu a spotřebu vody. Kromě toho můžete společně ochutnat něco nového. Vyrazit můžete do některého z veganských nebo vegan-friendly podniků ve vašem okolí (seznam najdete třeba na Rostlinně nebo Happy Cow) nebo si jídlo doma společně uvařit! Inspirovat se můžete například na webech Soucitně, ProVeg nebo Vegmania, ze zahraničních například Pickuplimes, kde najdete i veškeré nutriční informace o daném receptu.

4. Eco-friendly dárek

Je vaše partnerka ekologicky smýšlející a zároveň prakticky založená a ocení spíš dárek, který využije? Můžete se porozhlédnout po našem e-shopu a vybrat jí nějakou vychytávku pro zero waste život. Například:

Nepotrpíte si naopak na materiální dárky a radši trávíte čas společně třeba cestováním? Naplánujte si společný výlet, koncert, ochutnávku vína... 

5. Společné fotky 

Dřevěné fotoalbum se společnými vzpomínkami je dokonalé romantické gesto! A pokud jste kreativec a rádi tvoříte, můžete si s albem krásně vyhrát - kromě přilepení fotografií můžete stránky alba ozdobit, připsat milé vzkazy, důležitá data nebo společné vtípky... Takový dárek na rozdíl od kytice nebo čokolády vydrží napořád! 

3060-4_wooden-moment-drevene-fotoalbum-miluju-te_1

 


 

Autor: Markéta Žůrková

5 tipů pro zero waste adventní kalendáře

Na trhu dnes najdeme adventní kalendáře nejrůznějších tvarů, provedení i cenových kategorií. Co je spojuje? Jejich jednorázové použití. Jakmile z nich na Štědrý den vyloupnete poslední čokoládu, vyndáte čajový sáček nebo balzám na rty, jejich účel je u konce a tak putují do koše, v lepším případě do tříděného odpadu. Proto jsme pro vás našli hned několik inspirací pro krásné, udržitelné a zero waste adventní kalendáře, které vám mohou dělat radost dlouhá léta.

Pytlíčkový adventní kalendář

Oblíbenou verzí zero waste adventního kalendáře je ten pytlíčkový. Jak název napovídá, v tomhle případě jsou dobroty schované v látkových sáčcích. Jeho podobu můžete ozvláštnit i tím, že místo pytlíčků použijete punčošky, malé palčáky nebo kombinaci všech tří variant. 

A kam pytlíčky zavěsit? Na provázek na zeď, ke krbu nebo na třeba i na hezkou větev, kterou můžete navíc ozdobit vánočními světýlky nebo na naše dřevěné adventní kalendáře vlastní výroby. Vybírat můžete ze dvou designů - les a lesní zvěř nebo vánoční vesnice. Čím jsou naše kalendáře zvláštní? Můžete je personalizovat - vyberte si vlastní jméno a text, který na desku vygravírujeme. A pokud nemáte zatím ani pytlíčky, můžete zakoupit kompletní sadu a mít tak každý rok o kalendář postaráno. Řešit budete pouze jejich výplň. Tipy, čím kalendář naplnit uvádíme na konci článku.

adventni-kalendar-woodenmoment.cz-kristynka

 

Obálkový adventní kalendář

Jednodušší verzi závěsného zero waste adventního kalendáře můžete vyrobit z papírových obálek. Aby vám takový kalendář vydržel co nejdéle, použijte obálky s vyšší gramáží. Ozdobit je pak můžete například vánočními pohlednicemi - novými i staršími, které seženete například v antikvariátu. Uvidíte, že každá obálka tak bude doslova originál sám o sobě! Obálky samozřejmě nezalepujte, ale pro jejich zavření a zavěšení použijte dřevěné prádelní kolíčky.

Ruličkový adventní kalendář

Máte doma malé šikovné pomocníky? Zapojte je do výroby ruličkového adventního zero waste kalendáře. Potřebovat budete pevný papírový rám, do kterého nalepíte nabarvené ruličky od toaletního papíru, díky kterým vzniknou “tunýlky”, do kterých schováte adventní překvapení. Celková výzdoba a provedení je na vás - fantazii se meze nekladou. Ruličky také můžete slepit k sobě do podoby vánočního stromečku. 

Rulickovy-adventni-kalendar

Krabičkový adventní kalendář

Krabičkový adventní kalendář může mít hned několik podob:

  • Zasouvací krabičky, které vložíte do pevného stojacího rámu.
  • Krabičky, které vložíte do dřevěné bedýnky.
  • Papírové nebo dřevěné krabičky, které budou mít podobu malých vánočních domečků.

Záleží jen na vás, kolik času a rukodělné zručnosti téhle možnosti věnujete, každopádně výsledek může být opravdu krásný a zdobit váš domov po celé svátky.

Domeckovy-adventni-kalendar

Kapsářový adventní kalendář

Pro vytvoření kapsářového kalendáře si můžete koupit látku s vánočním motivem nebo rovnou předpřipravený panel s motivy zimy a Vánoc, se kterým vám šití půjde snáz. Kapsář pak jednoduše pověsíte na zeď a do očíslovaných kapsiček vložíte překvapení pro každý adventní den. 

Čím naplnit adventní kalendář

Když už si doma vyrobíte zero waste adventní kalendář, můžete ho samozřejmě naplnit dle vlastní libosti. Tady od nás máte pár tipů:

  • společné zážitky (výlet do kina, divadla, čtení pohádek, kreslení atd.)
  • raw tyčinky a kuličky
  • sušenky (čokoládové, arašídové, kokosové, pohankové, špaldové atd.)
  • mini oříšková másla
  • oříšky
  • lyofilizované (mrazem sušené) ovoce
  • perníčky
  • slané tyčinky
  • upcyklované drobnosti (tašky, čepice, hračky, rukavice, čelenky apod.)
  • zero waste dárky pro děti

 

Autor: Bára Kocmánková

Jednou z nejdůležitějších věcí v mém životě je ohleduplnost k životnímu prostředí. Proto jdu už několik let cestou slow fashion, podporuji lokální výrobce, snižuji množství mnou vyprodukovaného odpadu a snažím se žít v rámci zdravého životního stylu. I když sem tam si zahřeším. :-) Jsem moc ráda, že prostřednictvím blogu Zero Waste Life můžu do světa šířit články, které se věnují udržitelnosti a doufám, že k ní inspirují co nejvíce čtenářů.

 

 

Novinky ve Wooden Moment - adventní kalendáře

7 tipů, jak oslavit Světový den veganství

Každý rok se 1. listopadu slaví Světový den veganství. Jeho tradice sahá do roku 1994, kdy proběhla oslava 50. výročí založení organizace Vegan Society. Chcete tento mezinárodní den veganství oslavit? Máme pro vás pár tipů - ať už se o veganství jen zajímáte, začínáte s ním nebo jste dlouholetým veganem či vegankou!

1. Vyzkoušejte nový rostlinný recept 

Napadá vás lepší způsob, jak oslavit tento den než dobrým veganským jídlem? A co takhle vyzkoušet úplně nový recept? Dnes najdete na internetu opravdu spoustu inspirace - od blogů, sociální sítí až po různé ebooky. I v knihkupectví jsou k dostání staré dobré kuchařky zaměřené na rostlinnou kuchyni. 

Pokud nevíte, kde začít, tady je pár osvědčených tipů pro inspiraci:

  • Naše zero waste recepty: I u nás na blogu najdete pár jednoduchých receptů na vegan dobroty. Třeba veganské makarony se sýrem, cheesecake nebo burgery.
  • Weby: Z českých třeba Soucitně, ProVeg nebo Vegmania, ze zahraničních například Pickuplimes, kde najdete i veškeré nutriční informace o daném receptu.
  • Kuchařky: Třeba Obnažená veganka, A co teda jíš? nebo Slovegán s tradičními slovenskými recepty ve vegan verzi.

 

vegetarianske-grilovani-vegan-burger

 

2. Zajděte si na rostlinné jídlo do restaurace

Pokud se vám nechce vařit, dopřejte si a vyrazte na dobré jídlo do veganské restaurace! Nemáte ve vašem okolí žádnou? Nevadí, rostlinně se dá najíst i v "klasických" podnicích. Některé mezinárodní pokrmy jsou přirozeně veganské. Například v inidcké restauraci si můžete dát čočkový dhal s kokosovým mlékem, v italské pizzu marinara nebo špagety aglio olio, v japonské sushi plněné avokádem nebo okurkou, v thajské pad thai (bez vajec)... možností je spousta! Dokonce i ve fast food řetězcích dnes najdete vegan menu, například v Burger Kingu si můžete dát rostlinný burger.

Praktický seznam restaurací, kde vaří aspoň nějaké veganské jídlo najdete taky na Tady se najím rostlinně. 

3. Pusťte si dokument o veganství

Světový den veganství je ideální příležitost k tomu rozšířit si obzory a dozvědět se o tomto životním stylu něco nového. Tady je pár tipů na zajímavé dokumenty: 

  • Cowspiracy - o dopadu živočišné výroby na životní prostředí
  • Seaspiracy - o dopadu rybolovu na mořský ekosystém
  • Earthlings - ukazuje různé způsoby, jak lidé využívají zvířata pro své potřeby
  • What the Health - o negativním vlivu živočišné stravy na lidské zdraví
  • Game Changers - o veganské stravě v souvislosti se sportem

4. Objevte netestovanou & vegan kosmetiku

Veganství není jen o tom, co si dáváme na talíř, ale i o tom, jaké produkty používáme - mimo jiné i k péči o tělo. Co takhle si na den veganství udělat menší "audit" kosmetické výbavy? Víte, podle čeho poznáte, že je vaše kosmetika veganská a nebyla testovaná na zvířatech?

  • Cruelty-free certifikát: Abyste měli jistotu, že je kosmetika netestovaná, dívejte se po logu Leaping Bunny.

 certifikat-leaping_bunny-1-300x218

  • Vegan certifikát: Záruku 100% rostlinného složení produktu zajišťuje logo Vegan se slunečnicí, případně zelené logo Vegan ok.

VeganTM-Palette1-PLUM-300x242

TIP: Pokud vás toto téma zajímá více, koukněte na článek o tom, jak poznat kosmetiku netestovanou na zvířatech.

Běžné živočišné složky v kosmetice jsou napříkladlanolin (v balzámech na rty), kasein (v produktech k péči o pleť a vlasy), karmín (v rtěnkách a další dekorativní kosmetice), kolagen a skvalen (v anti-aging produktech) nebo keratin (vlasové produkty).

U nás na e-shopu najdete značky přírodní kosmetiky, které netestují na zvířatech a jejich složení je většinou veganské, jako je Ben&Anna nebo Soaphoria. Mrkněte do sekce kosmetika a udělejte si radost! 

5. Vegan piknik nebo posezení s přáteli

Udělejte si hezké odpoledne a pozvěte k sobě přátele nebo vyrazte na piknik! Každý může připravit a přinést nějaké vegan občerstvení, díky čemuž ochutnáte spoustu nových dobrot, objevíte nové recepty… Kromě toho rozšíříte povědomí o rostlinné stravě mezi lidmi, co se třeba stravují konvenčně, a ukážete jim, že i na rostlinném jídle si pochutnají. 

A co třeba přichystat?

  • Hummus jako dip k zelenině a pečivu
  • Vegan bábovku (jde to i bez vajec!)
  • “Pizza” šneky z listového těsta s rostlinným sýrem
  • Vegan sušenky - ať už domácí nebo z obchodu 
  • Jarní závitky s tofu a arašídovým dipem
  • Falafel 
  • Pečené brambory s česnekovým dipem z rostlinné majonézy 

 

vegan-jidlo

 

6. Podpořte veganské organizace nebo azylové farmy

Dalším skvělým způsobem, jak oslavit den veganství, je podpořit některou z neziskových organizací, které bojují za práva zvířat, nebo azylové farmy.

  • Organizace, jako jsou OBRAZ - Obránci zvířat, Otevři oči nebo Zvířata nejíme můžete podpořit finančním příspěvkem nebo se sami stát dobrovolníkem.
  • Azylové farmy poskytují útočiště zvířatům, která byla zachráněna z velkochovů. Můžete je podpořit finančně, například adopcí zvířátka, navštívit a donést zvířatům něco na zub nebo pomoct s prací na farmě.

7. Pusťte se do měsíční veganské výzvy

Chcete si vyzkoušet, jaké to je být veganem nebo vegetariánem? Co takhle si to zkusit pro začátek na 30 dní? Super je, že v dnešní době se můžete zdarma zapojit do některého z online programů, kde dostanete kompletního průvodce veganstvím na celý měsíc, včetně rostlinných receptů a užitečných tipů - jako je třeba Veggie Challenge od ProVeg. Nestane se vám tak, že byste nevěděli, co jako vegan vlastně vařit jíst.

 

Přečtěte si i další články z našeho blogu o rostlinné stravě:

 


Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Zpátky do školy v zero waste stylu

Září je tady a s ním i začátek školního roku. Přinášíme vám několik nápadů, jak dětem návrat do školních lavic zpříjemnit a zároveň trochu odlehčit životnímu prostředí. 

Pestré a chutné svačinky

Obložený chleba nebo rohlík je klasika, která ale může časem trochu omrzet. Zpestřete dětem školní dny zábavnou a barevnou svačinou. Ideálně takovou, která školáka zasytí, dodá mu potřebné živiny a zároveň mu bude chutnat. A co tedy přichystat? Tady je pár tipů na zdravé a chutné svačinky:

  • Ovoce a ořechové máslo - například jablko s arašídovým máslem je mňamka, která obsahuje jak sacharidy, tak zdravé tuky, díky kterým lépe zasytí.
  • Zelenina a hummus (či jiný dip) - zelenina možná nepatří mezi favority vašeho potomka, ale s nějakým chutným dipem na namáčení je pravděpodobnější, že ji vezme na milost.
  • Jogurt, granola a ovoce - vyvážená svačinka, která dodá bílkoviny i sacharidy. Ještě o level výš ji můžete posunout přípravou domácí granoly.
  • Ořechy, semínka a sušené ovoce - složení této mezi studenty oblíbené směsi můžete různě obměňovat. Třeba podle toho, co je zrovna ve spíži.
  • Domácí raw nebo müsli tyčinky - zdravější alternativa kupovaných sladkých tyčinek. Rychle dodají energii bez zbytečného množství cukru a éček.
  • Pečivo s domácí pomazánkou - klasika, která spolehlivě zasytí během dlouhého školního dne. Připravte třeba domácí hummus, čočkovou nebo česnekovou pomazánku.
  • Datlové "snickers" - zdravá alternativa oblíbené čokoládové tyčinky. Stačí naplnit medjool datle ořechovým máslem a namočit v rozpuštěné čokoládě.

TIP: Spoustu z těchto surovin můžete nakoupit bezobalově a lokálně. Pro luštěniny, oříšky a semínka se můžete vydat do bezobalového obchodu, pro sezónní ovoce a zeleninu zase na farmářské trhy. A pro čerstvé pečivo do místní pekárny, odkud si je můžete odnést ve vlastním látkovém pytlíku.

Praktické svačinové boxy & ubrousky

Když už jsme u těch svačin, nesmíme zapomenout na podstatnou věc - do čeho je zabalit? Jednorázové papírové ubrousky a igelitové sáčky jsou nejen neekologické, ale i nepraktické. Běžné plastové boxy na svačinu zase nejsou ideální z hlediska zdraví, protože mohou do jídla uvolňovat škodlivé látky. 

U nás v Zero Waste Life jsme si oblíbili nerezové svačinové boxy. Tento materiál je šetrný k přírodě i zdraví a jako bonus toho hodně vydrží. Svačinové boxy s přepážkou vám navíc umožní poskládat pestré svačiny. 

 

svacinovy-box-papey

A co se týče ekologičtější alternativy ubrousků, i ty existují! Voskované látkové ubrousky můžete používat opakovaně - stačí je po použití opláchnout.  

Stylové lahve na vodu

Kupovat denně vodu v plastu se nejen finančně nevyplatí, ale také to vede k velkému množství (zbytečného) odpadu. Možná se právě proto snažíte používat PET lahev opakovaně. Ale pozor - PETky nejsou na opakované použití vhodné, protože se z nich do tekutiny uvolňují škodlivé látky! Sáhněte proto radši pro bezpečnější a udržitelnější variantě, skleněné nebo nerezové lahvi na vodu

Super volbou jsou i termolahve, které mají tu výhodu, že udrží nápoj v létě příjemně osvěžující a v zimě do nich můžete dát dítěti do školy čajPěkná láhev na vodu může vašeho potomka také více motivovat k dodržování pravidelného pitného režimu.

TIP: Na našem e-shopu teď najdete výhodný set pro školáky s nerezovou lahví a svačinovým boxem!

 

Zajímá vás o tématu více? Přečtěte si:

  


  

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Jak na ekologické a levné praní?

Praní představuje pro životní prostředí poměrně velkou zátěž - od velké spotřeby vody a elektřiny až po toxické prací prostředky a uvolňování mikroplastů z oblečení. Přestože se praní nevyhneme, můžeme udělat něco pro to, aby byl celý proces k přírodě o něco šetrnější. Díky ekologickému praní můžeme navíc i ušetřit peníze. Pojďme se podívat, jak na to krok za krokem.

Před praním

Co udělat ještě předtím, než přejdete k akci a zapnete na pračce tlačítko start?

Perte méně často

Než vůbec přistoupíte k samotnému praní, zvažte, jestli daný kousek už do pračky opravdu potřebuje. Možná ještě pár nošení snese? Příliš časté praní je totiž nejen samo o sobě neekologické, ale taky zkracuje životnost oblečení, a vede tak k častějším nákupům. Vhodná frekvence praní záleží i na materiálu - ty přírodní, například len nebo bavlna, většinou zůstanou svěží déle než syntetické materiály. Některé typy oblečení, jako jsou džíny nebo svetry, taky vydrží v dobré kondici bez praní poměrně dlouho.

Roztřiďte oblečení 

A to nejen klasicky podle barev a materiálů, ale i podle míry znečištění. Některé kousky potřebují jen lehce osvěžit a postačí jim tedy krátký cyklus při nízké teplotě. Naopak znečištěnější prádlo, ručníky nebo povlečení budou potřebovat delší praní při vyšší teplotě.

ekologicke-prani-trideni-pradla

Na skvrny cíleně

Na některé odolné skvrny, například od krve, je lepší zaměřit se zvlášť ještě před praním v pračce. Na čištění skvrn jsou ideální přírodní prací mýdla - žlučové, marseillské, olivové, kokosové… Vyzkoušejte třeba tohle univerzální mýdlo od Tierra Verde, které kromě praní využijete i na úklid a mytí nádobí. K odstranění skvrn můžete využít i suroviny, které máte běžně doma - vinný ocet, jedlou sodu nebo citronovou šťávu.

Praní 

Vše připraveno? Tak se můžeme pustit do samotného praní!

Plná pračka (ale ne přeplněná)

To, že zapínat pračku kvůli pár tričkům, není zrovna ekologické, napadne asi každého. Ale ani pračka naplněná k prasknutí není ideální - oblečení nevypere tak účinně. Nejlepší je proto naplnit pračku zhruba ze 3/4.

Nižší teplota

Praní při nízké teplotě je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak snížit spotřebu energie při praní a ušetřit. Výhodu je i to, že oblečení vám vydrží déle než při častém praní za vysokých teplot - lépe si zachová svůj tvar a barvy. Bohužel, přírodní přípravky na praní, na rozdíl od těch konvenčních chemických, ale nejsou tak účinné při velmi nízkých teplotách, a tak potřebují alespoň 40 stupňů.

Vhodný program

Kromě teploty je důležitá i volba pracího programu. Pokud ho vaše pračka má, zvolte eko program - je sice dlouhý, ale spotřebuje méně energie i vody. V opačném případě dejte přednost krátkému programu s menším počtem otáček. Kratší praní má kromě úspory energie i tu výhodu, že se při něm do vody uvolní méně mikroplastů. Vyhněte se naopak programům s předpírkou, místo které stačí znečištěnější oblečení předem namočit.

Ekologické prací prostředky

Běžné prací prostředky jsou plné syntetických látek, které mají negativní vliv na přírodu i zdraví. Tyto látky se dostávají do vody a škodí tak nejen rostlinám a zvířatům, ale i nám lidem. Zůstávají taky na našem oblečení a mohou způsobit podráždění kůže či ekzémy. Naštěstí existují i přírodní prací prostředky, které jsou k našemu zdraví i planetě šetrnější.

  • Na trhu seženete jak eko prací prášky, tak gely. Vyzkoušejte třeba tento prášek od Tierra Verde, který funguje skvěle na skvrny a bílé oblečení. 
  • Ekologické prací prostředky můžete taky pravidelně doplňovat v bezobalovém obchodě a omezit tak plastový odpad. 
  • Zajímavou možností jsou mýdlové ořechy, které jsou velmi šetrné, ale zase o něco méně účinné a příliš znečištěné oblečení důkladně nevyperou.

ekologicke-prani-mydlove-orechy

DIY prací prostředky

Další alternativou je vyrobit si doma vlastní přípravky na praní. Budete k tomu potřebovat jen pár levných a dostupných ingrediencí, které seženete i v bezobalových obchodech.

  • Prací prášek na barevné prádlo - smíchejte 400 g prací sody a 60 g nastrouhaného olivového mýdla. Prací soda funguje jako změkčovač vody a olivové mýdlo jako šetrný tenzid. Na jedno praní budete potřebovat asi 2 lžíce tohoto prostředku.
  • Prací prášek na bílé prádlo - základ je stejný jako u prášku na barevné prádlo. K němu přidejte 190 g perkarbonátu sodného (Puer), který funguje jako bělicí složka a 10 g TAEDu, který aktivuje jeho účinek při nižších teplotách.
  • Prací gel - neboli “mýdlový sliz” vyrobíte smícháním 100 g nastrouhaného olivového mýdla, 150 g prací sody a 5 l horké vody.

(Zdroj: EKO Průvodce aneb Planetu B nemáme; Karolína Rathousová) 

TIP: Aby bylo prádlo voňavé, přidejte pár kapek éterického oleje!

Pozor na mikroplasty

Oblečení se dnes často vyrábí ze syntetických materiálů, které při praní uvolňují do vody mikroplasty. Ty čističky vod zachytit neumí, a tak mikroplasty končí v přírodě a dostávají se do našich těl, například z pitné vody a jídla. Tento problém vyřeší speciální filtry do pračky, které mikroplasty při praní zachytí.

Po praní

Vypráno? Tím ještě nekončíme…

Sušení prádla

Sušička prádla je obrovským žroutem energie. Pokud máte tu možnost, nechte prádlo uschnout venku na slunci a čerstvém vzduchu, případně doma rozložte sušák. I tak nedáte dopustit sušičku? Pořiďte si některý z úspornějších typů, které jsou dnes čím dál rozšířenější.

ekologicke-prani-suseni-pradla

Pravidelné čištění pračky

Aby bylo praní spolehlivé a účinné, je potřeba pračce věnovat pravidelnou péči. Párkrát do roka proto vyčistěte vnitřek pračky. Zvládnete to i bez použití chemikálií, stačí do bubnu nalít dva hrnky octa, do dávkovače půl hrnku jedlé sody a zapnout pračku na co nejdelší program s nejvyšší teplotou. Nezapomínejte vyčistit taky ostatní části pračky, jako je filtr, dávkovač nebo těsnění. I k tomu můžete použít běžný ocet.

 

Další tipy, jak na ekologický úklid najdete zde:

 

 ________________________________________________________________________________

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Vegetariánské grilování: 7 tipů, jak si pochutnat bez masa

Grilovačka s přáteli nebo rodinou k létu prostě patří. Jenže maso, především to hovězí, které bývá hlavní hvězdou grilovacího menu, má obrovskou uhlíkovou stopu. Co takhle letos vyzkoušet vegetariánské grilování? Možná vás překvapí, jak různorodé a chutné může být! 

Proč vyměnit maso za rostliny?

Než se pustíme na samotné vegetariánské recepty na gril, pojďme se podívat na důvody, proč do toho vlastně jít.

  • Produkce hovězího masa vytváří velké množství skleníkových plynů. Na 150 g masa se do ovzduší vypustí průměrně 15 kg skleníkových plynů. To je 150x více než se vyprodukuje na stejné množství fazolí! Luštěninový burger místo hovězího je tak pro životní prostředí mnohem lepší volbou. Více se o tomto tématu dozvíte v našem článku o potravinách a skleníkových plynech
  • Zdraví je další důvod, proč zvážit grilování bez masa. Hovězí, klobásky a další masové pochoutky na gril mají obecně vysoký obsah nasycených tuků a jejich konzumace je spojena s vysokým cholesterolem. 
  • Vyzkoušíte něco nového! Maso a klobásky jsou stará známá klasika, proto můžete být originální a překvapit své hosty něčím neobvyklým.

vegetarianske-grilovani-vegan-burger

Inspirace na veganské a vegetariánské grilování

Grilování pro vegetariány a vegany naštěstí není vůbec složité, naopak. Co tedy nakoupit a připravit na grilování bez masa? Tady je pár nápadů!

1. Zelenina 

Asi nic překvapivého, ale věřte, že i na grilované zelenině si pochutnáte. Zvlášť pokud si ji hezky křupavou namočíte do domácího dipu. S jakou zeleninou rozhodně nešlápnete vedle?

  • Cuketa
  • Lilek
  • Paprika
  • Klasy kukuřice 
  • Brambory (potřebují však před grilováním povařit)

2. Vegetariánské alternativy masa

Můžete je připravit úplně stejně jako maso, tedy namarinovat a šoupnout na gril. Nabídka těchto produktů v supermarketech je dnes docela široká, a tak si můžete vybírat a experimentovat s různými typy "masa", jako je:

  • Tofu
  • Tempeh
  • Seitan
  • Sójové maso (plátky, nudličky) 
  • Hotový vegan burger nebo klobásky

TIP: Na gril jsou super špízy s tofu a zeleninou! Jen nezapomeňte tofu předem namarinovat, případně koupit již ochucené nebo uzené (samotné bílé tofu je totiž bez chuti).

vegetarianske-grilovani-spizy

3. Sýry

Pro vegetariánské grilování jsou skvělou volbou, která potěší i zaryté milovníky masa. Na gril je oblíbený především sýr halloumi a hermelín. A pro vegany existují i rostlinné sýry na gril, třeba od značky Violife.

4. Domácí burger z luštěnin 

Pokud vám nevadí v kuchyni strávit víc času a neradi kupujete polotovary, burgerovou placku si můžete připravit sami z luštěnin - fazolí, cizrny, čočky… Máme pro vás 5 receptů na veggie burgery, které zvládne připravit každý!

5. Portobello žampiony  

Můžete jimi nahradit steak i burger. Houbu stačí očistit, potřít olejem, osolit, opepřit a můžete ji poslat na gril. Tam jí postačí pár minut z každé strany.

6. Marináda

Dobrá marináda je klíčem k úspěchu nejen vegetariánského grilování. Základní recept je jednoduchý: smíchejte olej s vašimi oblíbenými bylinkami a kořením. Pro výraznější chuť přidejte také sójovou omáčku, česnek nebo šťávu z citronu.

7. Dipy 

Co by to bylo za grilovačku bez dipů! Klasika kečup a hořčice asi nikdy nezklamou. Další stálice grilovaček, majonéza a tatarka, se pak dají sehnat i vegan verzi bez vajec nebo si je můžete snadno a levně připravit doma. A pokud chcete něco lehčího a zdravějšího, připravte si třeba domácí jogurtový dip s česnekem a bylinkami nebo hummus - ten se skvěle hodí ke grilované zelenině!

vegetarianske-grilovani-zelenina

Jak být ještě víc eko?

Kromě volby jídla je i několik dalších věcí, na které se můžete zaměřit, aby vaše letní grilování bylo k přírodě ještě šetrnější. 

  • Nepoužívejte jednorázové nádobí - talířky, příbory, kelímky, brčka...
  • Zbytky nevyhazujte - zabalte je hostům s sebou do znovupoužitelné krabičky nebo si je nechte na druhý den.
  • Vyhněte se alobalu - při vysoké teplotě se z něj uvolňují zdraví škodlivé látky. A samotná výroba hliníku zatěžuje životní prostředí.
  • Ekologické čištění grilu - návod jak na to najdete tady.

Tak dobrou chuť a ať se vám grilovačka vydaří! :-)

 

________________________________________________________________________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Jak být zero waste na festivalu

Letní prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i hudební festivaly. V dnešní době se sice organizátoři snaží, aby byly festivaly udržitelnější, přesto se na nich jako na každé velké akci vyprodukuje ohromné množství odpadu. Pojďme se podívat na to, jak si užít hudební festival v duchu zero waste!

Základní zero waste výbava

Nic nového pod sluncem, ale opakování je matka moudrosti. Připomeňme si tedy pár základních kousků zero waste výbavy, kterými by měla příprava na fesťák začít. 

  • Vlastní láhev - jednoduchý krok, který má ale významný dopad. Nekupujte na festivalu předraženou vodu v plastových lahvích, ale doplňujte si ji z pítek do vlastní znovupoužitelné lahve
  • Kelímek na pití - přibalte si vlastní kelímek, do kterého si necháte načepovat pivo nebo namíchat drink. Většina festivalů dnes sice používá vratné kelímky na pití, ale stejně - je lepší být připraven! Z vlastní zkušenosti můžeme doporučit naše nerezové kelímky ve třech velikostech.
  • Krabička na jídlo, příbor a brčko - u stánku zkuste obsluhu požádat, ať vám jídlo dá do vaší vlastní nádoby. Občas se sice setkáte s nepochopením, ale většinou by s tím problém být neměl. Stejně tak odmítněte jednorázové plastové příbory či brčka a noste si vlastní, například bambusové.

 zerowaste-pribor

Outfit a make-up

Hudební festivaly jsou skvělá příležitost k tomu se odvázat - předvést odvážnější outfity a líčení plné barev a třpytek. Toho však využívají i velké módní řetězce, které tak každý rok přichází s novými festivalovými kolekcemi. Jak na to jít udržitelněji? 

  • Nekupujte kvůli festivalu nový outfit - zkuste nejdřív pořádně prošmejdit svůj šatník, půjčit si kousek od kamarádky, případně vyrazit na lov originálních kousků do sekáče. A když už kupujete úplně nové oblečení, zamyslete se, jestli je vynosíte víckrát a nebude vám po festivalu jen ležet ve skříni.
  • Eko třpytky a kamínky - tyto doplňky jsou běžně v přírodě těžko rozložitelné a plné mikroplastů, koukněte tak raději po šetrnější, rozložitelné variantě (naštěstí existují!).
  • Přírodní dekorativní kosmetika - ať už řasenku, stíny nebo rtěnku, všechno dnes seženete i ve variantě vyrobené z přírodních ingrediencí, bez škodlivé chemie.

 pexels-wendy-wei-2513605

Drogerie a hygiena

Tady je několik tipů na eco-friendly produkty, které se vám budou hodit nejen na letním festivalu.

  • Tuhé přírodní mýdlo a šampon - jsou nejen super zero waste alternativou tekutých přípravků, ale také velmi praktické na cesty. Zaberou méně místa v batohu a nemusíte se bát, že se vám obsah lahvičky vylije na oblečení.
  • Přírodní opalovací krém - ochrana před sluníčkem je důležitá, jen si zkontrolujte složení krému. K přírodě jsou šetrnější minerální UV filtry než ty chemické.
  • DIY repelent - místo toxického koktejlu z obchodu si vyrobte vlastní odpuzovač komárů! Stačí smíchat alkohol, pár kapek esenciálního oleje (dobře funguje např. citronelový, levandulový nebo eukalyptový) s vodou a nalít do nádobky se sprejem.

Co ještě můžete udělat?

  • Cesta na festival - i na tom, jak se na festival dopravíte záleží! Místo auta vyrazte vlakem či autobusem. 
  • Sbírejte odpadky ostatních - pokud na zemi uvidíte nějaký ten plastový obal (což je více než pravděpodobné), vyhoďte ho do tříděného odpadu. Zabere to jen chvilku a odmění vás dobrý pocit. 
  • Odmítněte reklamní předměty - na festivalech se často rozdávají různé propagační předměty, které ale většinou nikdo nevyužije, a pak akorát leží doma nebo skončí v koši.

Ale hlavně - užijte si to! Udělejte, co můžete, ale nevyčítejte si, pokud to nevyjde podle vašich představ. Každá snaha se počítá :-)

 

________________________________________________________________________________

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Jak si vychutnat kávu ekologicky a udržitelně?

Den bez kávy. Zježily se vám při této představě chloupky na rukou? Nejste sami. Pokud se ale zajímáte o ekologii a udržitelnost, možná jste slyšeli, že pěstování kávy zatěžuje životní prostředí. Je to tak nebo si můžeme vychutnat eco friendly šálek bez výčitek svědomí? Na to se podíváme v dnešním článku.

Pěstování kávy

Hlavním problémem kávy je to, jakým způsobem se v dnešní době pěstuje - se zaměřením na kvantitu místo kvality. Kvůli masové produkce je nutné kácet pralesy, aby se udělalo místo pro kávové plantáže. A to samozřejmě narušuje místní biodiverzitu. Stejně tak používání pesticidů a dalších chemikálií je pro životní prostředí obrovská zátěž. 

Naštěstí existují farmáři, kterým není životní prostředí lhostejné a kávu pěstují tak, aby přírodu zatěžovali co nejméně. Taková káva je ale dražší než ta od velkých nadnárodních producentů, kterou můžeme běžně vidět v supermarketech.

Nákup kávy

Jak se tedy při nákupu rozhodnout, po kterých zrnech sáhnout? Eco-friendly kávu můžete poznat podle těchto označení a certifikátů:

  • Organická káva - je sice dražší, ale můžete mít klid v duši, že při pěstování nebyly použity škodlivé chemikálie (pesticidy).
  • Fair trade - tento certifikát garantuje, že káva byla vyprodukována s respektem k přírodě i k lidem, kterým byly při práci zajištěny vhodné podmínky a odpovídající finanční ohodnocení.
  • Rainforest Alliance Certified Coffee - poznáte podle loga s žabičkou na obalu kávy. K jeho získání musí být splněna řada podmínek, jako je omezení používání chemických hnojiv, zachovávání přirozené vegetace, vhodné pracovní podmínky, platové ohodnocení a zákaz dětské práce.

rainforest-alliance-certified-logo

Místo supermarketu můžete kávu nakupovat také u menších lokálních pražíren, které při výběru zrn myslí na kvalitu i ekologické faktory.

Příprava kávy doma

I v případě domácí přípravy kávy, která je obecně víc eko než v kavárnách, se dají najít ekologicky šetrnější způsoby. 

Patříte-li mezi fajnšmekry a kávu si připravujete alternativní metodou pomocí dripperu nebo Aeropressu, poohlédněte se po nerezových filtrech místo těch papírových na jedno použití. Nebo vyzkoušejte french press či moka konvičku, které jsou samy o sobě bezodpadovými metodami přípravy kávy.

Nejvíce odpadu však vytváří kávovary typu Dolce Gusto, do kterých se používají hliníkové-plastové kapsle, jejichž recyklace je velmi složitá. Naštěstí i do těchto přístrojů můžete použít zero waste variantu, znovupoužitelné nerezové kapsle. 

Za zmínku stojí i káva s mlékem, které patří mezi potraviny s vysokou uhlíkovou stopou, černá káva je tedy ekologičtější volbou. Případně sáhněte po některé z rostlinných alternativ, jako je ovesné či sójové mléko.

TIP: A co s kávovým lógrem? Vytvořte si z něj třeba voňavý peeling, použijte jako hnojivo pro rostliny nebo zkompostujte! 

toa-heftiba-LLvCtGj93P0-unsplash

Stop jednorázovým kelímkům

Věděli jste, že běžný jednorázový kelímek je vyroben z plastu s příměsí a nedá se tak recyklovat? Díky vlastnímu kelímku ušetříte spoustu odpadu, aniž byste se museli nějak zásadně omezovat. Pokud si chodíte do kaváren pro kávu "to go", znovupoužitelný kelímek je váš nejlepší kámoš! Nejen z ekologického, ale i z praktického hlediska je mnohem lepší volbou než ten na jedno použití. Dá se bezpečně uzavřít, schovat do kabelky a nespálíte se o něj. Některé kavárny dokonce nabízí slevy za vlastní kelímky - a to se přece vyplatí! :-)

Závěr: jde tedy káva a udržitelnost dohromady?

Samozřejmě, že nejlepší je kávu nepít vůbec nebo její množství omezit. Pokud ale tento voňavý nápoj milujete stejně jako já, můžete dopad pití kávy na životní prostředí alespoň zmírnit. Při nákupu se zajímejte o to, jak byla káva vypěstována. Pokud zvolíte certifikovanou organickou fair trade kávu, bude negativní dopad na životní prostředí mnohem nižší. Kromě toho se znovupoužitelným vybavením místo jednorázového (kelímky, nerezové kapsle a filtry) dá významně snížit množství odpadu, který je s pitím kávy spojený.

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Tipy, jak na udržitelné cestování

Ekoturistika, slow travel, udržitelné cestování… v dnešní době tyto pojmy slýcháváme stále častěji. A není se čemu divit. Masový turismus má negativní dopad na životní prostředí, a tak se milovníci cestování a přírody snaží přijít s ekologičtějšími způsoby, jak objevovat nová místa. Pojďme se na ně společně podívat.

Jak cestovat udržitelně?

Existuje několik způsobů, jak cestovat udržitelněji – záleží, jaké jsou vaše možnosti a co od cesty očekáváte. 

Slow travel

Slow travel neboli pomalé cestování je udržitelnější alternativou tradičního modelu masové turistiky. Zastánci slow travel se snaží strávit co nejvíc času na jednom místě a omezit množství přesunů. To jim umožňuje lépe poznat dané místo a zároveň omezit uhlíkovou stopu způsobenou dopravními prostředky. 

Několikaměsíční cestování si ale ne každý může dovolit, a tak můžete například místo častých víkendových výletů ušetřit dny volna a vyjet si na jednu delší, dvoutýdenní dovolenou.

Ekoturistika

Spojení ekologie a turistiky spočívá v poznávání přírody a chráněných oblastí s respektem k životnímu prostředí a místním obyvatelům. Ekoturisté tak přispívají k ochraně původního rázu krajiny i místní komunity.

pexels-flo-maderebner-238622

Ekologické destinace

Nejekologičtější možností je samozřejmě cestování po Česku. Pokud vás to táhne do zahraničí, můžete vyrazit do některé ze zelených evropských destinací – například Island, Švýcarsko, Nizozemsko nebo Slovinsko patří mezi nejekologičtější země v Evropě. 

Co (ne)dělat na dovolené?

I na "tradiční" týdenní dovolené u moře v hotelu nebo apartmánu se však dají najít způsoby, jak být k přírodě ohleduplnější. Tady je několik snadných kroků, které můžete udělat i vy:

  • Létejte co nejméně – a když už není zbytí, vyberte let pokud možno bez přestupů a nízkonákladovou aerolinkou. Na blogu jsme pro vás sepsali tipy jak cestovat letadlem ekologicky.
  • Cestujte vlakem – nejen po Česku, ale ani po Evropě to většinou není problém. Například Regiojetem můžete vycestovat na víkend do Amsterdamu i na rodinnou dovču k moři do Chorvatska. 
  • Podporujte místní ekonomiku – upřednostněte lokální obchody, restaurace a ubytování před velkými mezinárodními řetězci.
  • V hotelech šetřete vodou i elektřinou jako doma.
  • Noste s sebou vlastní láhev na vodu. Na letišti se před bezpečnostní kontrolou ujistěte, že je láhev prázdná – později ji můžete napustit vodou z pítka, případně na toaletách. 
  • Přibalte také vlastní boxy na jídlo a nákupní tašky – stejně jako doma, i na cestách se vám budou hodit! 
  • Snažte se třídit odpad i během dovolené, přestože to na některých místech může být složitější.
  • Odmítněte jednorázové příbory a brčka – přibalte s sebou vlastní. 
  • Vlastní eko kosmetika – nespoléhejte na plastové mini lahvičky v hotelech a vezměte si vlastní tuhé mýdlo a šampon. Ty jsou navíc mnohem praktičtější pro cesty letadlem, kde je povolený objem tekutin na palubě omezený.
  • Přírodní opalovací krém – ochrana před sluníčkem je v létě nezbytná, některé konvenční přípravky však obsahují škodlivé látky. Přečtěte si, proč kupovat přírodní opalovací krémy 

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Zero waste tipy, jak ušetřit v domácnosti

Bezodpadový způsob života je šetrný nejen k přírodě, ale také k naší peněžence. Prozradíme vám praktické zero waste tipy, jak ušetřit v domácnosti!

Nákupy

A začneme kde jinde než tam, kde to všechno začíná – v supermarketech a obchodních centrech. 

Nekupujte balenou vodu 

Místo vody balené v PET lahvích pijte vodu z kohoutku. Stačí jednou zainvestovat do znovupoužitelné lahve, kterou můžete nosit všude s sebou a vodu si z kohoutku doplňovat. Kromě toho, že předejdete vytváření velkého množství plastového odpadu, ušetříte i hodně peněz. Kvalita kohoutkové vody je navíc v České republice obecně velmi dobrá, často lepší než u balené vody. Tak proč toho nevyužít?

 Pro srovnání:

Voda z kohoutku vyjde na cca 11 haléřů za litr. Balená voda na cca 10 korun za litr.
Při spotřebě 2 litry denně to vychází na 6.60 Kč a 600 Kč měsíčně.

Mimochodem, taková skleněná či nerezová láhev vypadá mnohem líp než PETka, ne? 🙂

 sklenena termolahev ziza

 

Noste si vlastní tašky

Než vyrazíte na nákup, ujistěte se, že jste si nezapomněli přibalit svou nákupní tašku. Igelitová či papírová taška v supermarketech dnes stojí pár korun, tak nedává smysl kupovat při každém nákupu novou. Látkové tašky nebo síťovky vám vydrží roky, takže se vám počáteční investice vrátí. Případně pokud již doma klasické igelitky máte, nevyhazujte je a využívejte je, dokud to jde. 

sitovka na zero waste nakup

 

Nakupujte oblečení z druhé ruky

V dnešní době můžete v second handech narazit na opravdu hezké a kvalitní oblečení za pár korun. Takové kousky často vydrží mnohem dýl než ty z fast fashion řetězců. Kromě klasických secondhandů můžete vyrazit i na bleší trhy, swapovací akce nebo prozkoumat online platformy, jako je Vinted.

 

Úklid a drogerie

Přípravky na běžný úklid domova i luxusní péči o pleť – obojí si můžete snadno a levně vyrobit sami doma. 

Vyrobte si vlastní přípravky na úklid

I při úklidu, kterému se žádná domácnost nevyhne, je možné výrazně ušetřit, aniž by tím utrpěla čistota vašeho domova. Nemusíte kupovat drahé přípravky na úklid, čističe ani prací gely – vyrobte si je doma levně ze základních surovin, jako je ocet a jedlá soda.

Zde je pár základních DIY "receptů" na čistící prostředky za pár korun:

  • Univerzální octový čistič – stačí smíchat ocet s vodou v poměru 1:1 a je hotovo. Přípravek můžete používat na čištění povrchů, oken i podlahy. 100 ml kvasného lihového octa vás vyjde zhruba na 2 Kč.
  • Prací prášek na barevné prádlo – smíchejte kilo prací sody se 100 g nastrouhaného pracího mýdla. Na jedno praní budete potřebovat asi 2-3 lžíce této směsi. Jedno praní tak vyjde na cca 2 Kč.
  • Odstraňovač vodního kamene – tady si vystačíte s vymačkaným citronem. Jednoduše vnitřní stranou slupky potřete postiženou plochu, necháte chvíli působit a pak opláchnete.

Tip: Spoustu praktických tipů a návodů, jak na výrobu domácí drogerie, najdete v této knize

zero waste drogerie

 

DIY kosmetika

I některé kosmetické produkty si můžete vyrobit doma z cenově dostupných ingrediencí a ušetřit peníze za drahé přípravky z drogerie. Tak třeba:

  • Tělový peeling  na zhruba 4 použití budete potřebovat půl hrnku mleté zrnkové kávy, půl hrnku třtinového cukru a čtvrtinu hrnku kokosového oleje, které smícháte a máte hotovo.
  • Pleťové masky  využít můžete ingredience, které máte běžně v kuchyni. Dobře poslouží například jogurt, med, banán nebo ovesné vločky.
  • Zubní pasta – tady je postup trochu složitější, návod najdete zde.

Eko menstruace

Vyměníte-li běžné jednorázové vložky a tampony za jejich ekologičtější alternativu, ušetříte ve výsledku tisíce korun. Třeba menstruační kalíšek, který můžete pořídit za 500 Kč, vám vydrží až 15 let. Když vezmeme v potaz, že jedno balení tamponů stojí okolo 60 kč, menstruační kalíšek je z dlouhodobého hlediska rozhodně ekonomičtější volba.

Tip: O dalších eko menstruačních pomůckách si můžete přečíst v našem článku o menstruaci bez odpadu.

Jídlo

I na jídle se dá ušetřit, aniž byste se museli výrazně omezovat. Základem je neplýtvat – ušetříte peníze i přírodní zdroje. Jak na to?

Plánování jídel

Zkuste si vytvořit jídelníček zhruba na týden dopředu. Díky tomu budete mít jasno v tom, co nakoupit i uvařit a zabráníte tím nechtěnému plýtvání jídlem. Vyhnete se také situaci, kdy se vracíte unavení domů z práce, lednice zeje prázdnotou a vy si domů jídlo objednáte nebo zajdete do fast foodu.

Pokud se navíc vypravíte jen na jeden velký nákup týdně, vyhnete se častým návštěvám supermarketu a s tím i spojenému utrácení za nepotřebné věci. Protože, co si budeme, někdy je prostě těžké odolat lákavým dobrotám či slevám a v košíku tak skončí i to, co jsme kupovat vůbec neplánovali.

Obědy do krabičky

Další účinný tip, jak v domácnosti ušetřit, je příprava vlastních obědů do práce. Takové jídlo vás vyjde o dost levněji než meníčko v restauraci, za které v dnešní době necháte až 200 Kč. Kromě hlavního jídla si můžete přibalit i dezert či svačinu, jako jsou oříšky, ovoce, domácí buchta nebo raw tyčinky. Ušetříte tak i za případné nákupy snacků v supermarketu nebo pekárně.

 

ZW-box

Tip: Na našem e-shopu najdete nerezové boxy na jídlo různých tvarů a velikostí. 

Zařaďte do jídelníčku luštěniny

Luštěniny jsou levnou, ale zároveň zdravou, živinami nabitou potravinou – zkuste jimi párkrát do týdne nahradit maso. Že vám nechutnají a nevíte jak je připravit? Vyzkoušejte třeba náš recept na veggie burger z luštěnin, který přesvědčí i ty nejskeptičtější strávníky. 🙂

Další tipy

  • Dumpster diving – tento tip je pro odvážnější, ale stojí za to! V kontejnerech velkých supermarketů najdete plno potravin, které jsou stále v pořádku. Přečtěte si více v našem článku na téma dumpster diving.
  • Nesnězeno – skvělá aplikace s restauracemi ve vašem okolí, které nabízí neprodaná jídla se slevou nebo za symbolickou částku.

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Jak se stát VIP zákazníkem?
Už delší dobu se vám snažíme pomoci ušetřit nějakou korunu navíc a zároveň se postarat o vaše okolí a chránit životní prostředí. A naše produkty vám v tom pomáhají. Mezi nimi je například kovová žiletka, která nahradí drahá jednorázová plastová holítka a zároveň zredukuje množství odpadu. Či naše nerezové boxy, do kterých si můžete připravit zdravý a levný oběd do práce.
 
Ale chtěli jsme více. Proto jsme pro vás připravili VIP sekci, kde můžete nakupovat s 20% slevou. Otevření VIP sekce proběhne pouze 3x do roka a jeho vyhlášení bude nárazové. Sledujte nás.

VIP SEKCE AKTUÁLNĚ UZAVŘENA

Do pondělí 18. 12. 2023 máte možnost získat svým nákupem místo ve VIP sekci a zajistit si tak stálou slevu 20 % na všechny vaše objednávky.

 
Jak se stát VIP zákazníkem?
 
Stačí se zaregistrovat, nakoupit za alespoň 2000 Kč a my vás automaticky přesuneme do VIP sekce. A co je lepší, sleva je nastálo! Navíc, když zadáte kód JSEMVIP, můžete využít slevu 20 % i na danou objednávku a to aktuálně i na již zlevněné produkty. Poté se jen stačí přihlásit pod svým účtem a se slevou již nakupovat. Kód je platný pouze v době otevření VIP sekce.
 
Podmínky VIP sekce a kupónu JSEMVIP:
Minimální nákup v hodnotě 2000 Kč. VIP sleva se nesčítá s ostatními slevami a není možné ji kombinovat. Sleva 20 % je tedy vaší maximální, s výjimkou probíhajících slev vyšších než 20 %. V případě odstoupení smlouvy do 14 dní zaniká také právo na vstup do VIP sekce.
Slevový kód lze použít také na již zlevněné zboží.
 
Nerezové svačinové boxy Papey Svačinový box s těsněním
Kovové holitko Zerowastelife Kovové holítko se stojanem
Jak provonět byt přírodně & bez chemie

Přemýšlíte, jak provonět byt přírodním způsobem bez použití chemických přípravků a vůní? Máme pro vás několik tipů, se kterými vykouzlíte příjemně voňavý domov, aniž byste zatěžovali přírodu či své zdraví.

Esenciální oleje

Esenciální oleje jsou skvělým způsobem, jak provonět byt bez chemie. Stačí přidat pár kapek do vody v aromalampě nebo do difuzéru a můžete si užívat voňavý domov. Každý esenciální olej má navíc své unikátní vlastnosti a účinky. Pomerančový esenciální olej například zlepšuje náladu a dodává energii, levandulový má zase zklidňující účinky. S jednotlivými oleji můžete experimentovat – různě je navzájem kombinovat nebo si z nich pomocí jedlé sody vyrobit domácí osvěžovač vzduchu.

2757-3_vonavy-domov-krabicka-14320-0004-jine-open-w

TIP: Rádi tvoříte? Pořiďte si sadu esenciálních olejů a vyrobte si vlastní voňavé přípravky do domácnosti.

Přírodní osvěžovače vzduchu

Pokud se na domácí výrobu osvěžovačů vzduchu necítíte, ale zároveň nechcete používat přípravky plné chemie, poohlédněte se po přírodních variantách. Jejich základ tvoří většinou esenciální oleje, líh a voda a neobsahují umělé parfémy ani jiné syntetické látky. U nás na e-shopu najdete například osvěžovače v bio kvalitě od českého výrobce Tierra Verde.

Bylinky a koření

Dalším skvělým řešením, jak provonět byt přírodně, je rozmístit po bytě sušené svazky bylinek nebo koření, které zároveň poslouží jako vkusná dekorace. Bylinky mají navíc blahodárné účinky na zdraví, třeba taková šalvěj či máta vám pomůže při problémech s rýmou a ucpaným nosem, levandule v ložnici zase zlepší kvalitu spánku. A pomocí skořice v období Vánoc si doma navodíte tu správnou atmosféru i bez umělých vůní. 

elena-mozhvilo-mOZok6vrX74-unsplash

Svíčky z přírodního vosku

Svíčky se běžně vyrábí z parafínového vosku, který je získáván z ropy, tudíž se nejedná o zrovna ekologický produkt. Při jejich hoření se navíc uvolňují dráždivé látky. Existují však i přírodní varianty, které se na rozdíl od parafínových svíček vyrábí z rostlin – nejčastěji ze sójového, palmového nebo kokosového vosku (případně i včelího). Díky tomu jsou biologicky odbouratelné a nevylučují při hoření žádné škodlivé látky. A navíc vydrží až o 50 % déle než parafínové svíčky.

Voňavá přírodní mýdla

Obléknout si ráno voňavé a čisté oblečení je skvělý pocit. Svůj šatník můžete lehce provonět umístěním aromatického mýdla nebo vonného sáčku do skříně. Díky tomu vám bude prádlo vonět ještě dlouho poté, co jej vyperete. Některé vůně, například levandule, také odpuzují nechtěné návštěvníky mnoha domácností – moly.

TIP: Vyzkoušejte třeba ručně vyráběné mýdlo s vůní pomeranče a levandule.

 

Inspirujte se dalšími články, jak na ekologickou péči o domácnost:

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Flexitariánství aneb proč zkusit omezit živočišné produkty

Stále více lidí v dnešní době omezuje živočišné produkty, ať už z ekologických, etických či zdravotních důvodů. Ne každý však chce přejít na čistě veganskou či vegetariánskou stravu, proto se poměrně často můžete setkat s pojmem „flexitariánství“. Pojďme se společně podívat na důvody, které zastánce tohoto životního stylu přivedly k omezení živočišných produktů.

 

Rostlinná strava je šetrnější k planetě

Pokud jsou vám blízká témata ekologie a života bez odpadu, hlavním důvodem, proč omezit konzumaci masa, pro vás může být negativní vliv živočišné výroby na životní prostředí. Kvůli vysoké spotřebě a poptávce po mase a živočišných produktech za nízkou cenu roste i množství velkochovů, které mají vysoké nároky na zdroje a jsou zodpovědné za vysoké množství skleníkových plynů.

Živočišná výroba totiž:

  • využívá 83 % zemědělské půdy.
  • produkuje 60 % skleníkových plynů z celého zemědělství.
  • způsobuje 80 % světového odlesňování kvůli pěstování krmiv a vytváření nových pastvin pro zvířata.
  • vysokou spotřebu vody – na 1 kg hovězího je to více než 15 litrů vody.

(Zdroj: Greenpeace)

TIP: Více si o této problematice můžete přečíst v našem článku o živočišných produktech a skleníkových plynech.

 

Pozitivní vliv na zdraví

Nadměrná konzumace především červeného masa a vysoce zpracovaných masných produktů má negativní vliv na zdraví. Pokud tyto potraviny omezíte nebo úplně vyloučíte z jídelníčku, můžete tím snížit hladinu cholesterolu a snížit riziko onemocnění srdce, cukrovky nebo některých druhů rakoviny.

Rostlinné potraviny jsou navíc nabité živinami a jejich častější konzumací na úkor živočišných produktů obohatíte svůj jídelníček o cenné vitamíny a minerály. Kromě toho je rostlinná strava bohatá na vlákninu, která spoustě běžně se stravujícím lidem v jídelníčku chybí. 

A nebojte se, bezmasá strava nejsou jen saláty. Jídelníček flexitariánů může být naopak velmi pestrý! Inspirujte se třeba těmito recepty na našem blogu:

lefteris-kallergis-_TLKIVSW6Do-unsplash_1

Etické důvody

Pro mnoho lidí jsou rozhodující etické důvody, jako je nesouhlas s tím, v jakých podmínkách žijí zvířata ve velkochovech  bez možnosti pohybu, denního světla a ve špatných hygienických podmínkách. Kromě úplného vyřazení masa může být řešením i nákup u malých farmářů, u kterých máte jistotu, že zvíře zbytečně netrpělo a prožilo důstojný život.

Flexitariánství je tedy ideální pro každého, kdo chce odlehčit planetě i svému zdraví, ale zároveň se nechce masa, mléka a vajec vzdát úplně. Výhodou tohoto stravování je, že máte naprostou svobodu v tom, jak si svůj jídelníček poskládáte. Můžete například dodržovat jeden bezmasý den v týdnu (třeba celosvětově známý Meatless Monday), někdo si maso dá rád jen o víkendu... zkrátka si můžete vybrat to, co vám osobně nejvíce vyhovuje.

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti. 

Jak na menstruaci bez odpadu? Vyzkoušejte eko menstruační pomůcky

Jednorázové vložky a tampony jsou snadno dostupné i poměrně levné, jejich používáním však produkujeme zbytečné množství odpadu. Zero waste alternativy těchto menstruačních pomůcek jsou šetrnější nejen k přírodě, ale také k našemu tělu i peněžence. Jaké jsou momentálně na trhu možnosti a jak fungují? 

Menstruační kalíšek

Menstruační kalíšek zcela nahradí vložky i tampony – s jedním kalíškem si totiž vystačíte po celou dobu menstruace. Zavádí se podobně jako tampony, na rozdíl od nich však vydrží až 12 hodin. Nemusíte proto tak často myslet na výměnu jako v případě tamponů či vložek. A pokud je správně zavedený, vůbec jej necítíte. Po každém použití stačí vylít krev, kalíšek opláchnout a znovu zavést.

V dnešní době je k dostání nespočet variant, tvarů a velikostí menstruačních kalíšků, můžete tak vyzkoušet a vybrat si takový, který vám nejvíce vyhovuje. Menstruační kalíšky se vyrábí ze zdravotně nezávadného lékařského silikonu a oproti chemicky běleným tamponům nedráždí a nevysušují sliznici. Jedná se o nejekologičtější variantu ze všech, protože jeden kalíšek vám vydrží až 15 let. Jeho údržba je navíc velmi jednoduchá, po každém použití jej stačí opláchnout a po skončení menstruace vyvařit.

Výhody:

  • dlouhá životnost – až 15 let
  • cenově nejvýhodnější varianta
  • vysoká spolehlivost
  • vydrží až 12 hodin
  • snadná údržba
  • zdravotní nezávadnost

Nevýhody:

  • ne vždy je při výměně k dispozici umyvadlo k vypláchnutí kalíšku (např. na veřejných toaletách)
  • nemusí sedět a vyhovovat všem ženám
  • manipulace s krví může být pro někoho (minimálně zpočátku) nepříjemná

TIP: Na našem e-shopu najdete malý i velký menstruační kalíšek od českého výrobce Lunacup.

oana-cristina-mZel4xJrMUM-unsplash

Menstruační kalhotky

Menstruační kalhotky jsou pro většinu žen tou nejpohodlnější alternativou. Během menstruace si místo běžných kalhotek jednoduše obléknete ty menstruační. A z vlastní zkušenosti mohu říct, že rozdíl skoro nepocítíte. 

Menstruační kalhotky se vyrábí v různých střizích a jsou vhodné jak pro slabší, tak silnější krvácení. Spodní část kalhotek je většinou zesílená dvěma vrstvami, savou a nepropustnou, které se postarají o to, že krev nikam neproteče. Po každém použití je pak potřeba kalhotky ručně vymáchat ve vodě.

Výhody:

  • krev přirozeně volně odtéká
  • pohodlí
  • savější než vložky

Nevýhody:

  • vyšší cena, je potřeba mít více kusů
  • náročnější na údržbu

 TIP: Pro péči o intimní partie (nejen) během menstruace použijte šetrné intimní mýdlo s antibakteriálními účinky.

Látkové vložky

Obvykle jsou vyrobeny z kombinace bavlny či bambusu s nepropustnou vrstvou PUL. Pomocí zipu nebo cvočků se připevní na kalhotky a nahradí tak klasické jednorázové vložky. K dostání je spousta druhů, od tenkých intimek až po vysoce savé vložky pro silné krvácení.

Počáteční investice je sice vyšší, protože je dobré mít dostatek kusů, abyste je nemuseli během menstruace neustále prát, ale dlouhodobě se oproti jednorázovým vložkám rozhodně vyplatí. Používají se stejně jako klasické vložky, po použití se ale musí nechat odmočit a následně přeprat v ruce nebo vyprat v pračce.

Výhody:

  • nižší cena oproti klasickým vložkám (při dlouhodobém používání)
  • prodyšnější a šetrnější k pokožce než běžné vložky

Nevýhody:

  • náročnější údržba
  • na začátku je potřeba investovat do více kusů

pexels-sarah-chai-7262701


Zajímá vás více o tématu zero waste kosmetiky a hygienických potřeb? Přečtěte si i další články na našem blogu, třeba:

 

Autor: Markéta Žůrková

Jakožto milovnice přírody a zvířat se snažím chovat k naší planetě co nejohleduplněji – jíst rostlinnou stravu, omezovat plastový odpad a upřednostňovat nákup oblečení z druhé ruky před fast fashion řetězci. A protože ráda píšu, moc mě těší, že můžu prostřednictvím článků tady na blogu Zero Waste Life sdílet zajímavé informace ze světa zero waste a udržitelnosti.