U popelnic už dávno nepotkáte jen lidi bez domova. Stále více lidí se bez ohledu na svou finanční situaci snaží zabránit zbytečnému plýtvání jídlem a praktikuje dumpster diving. Co to vlastně znamená a jak na to?
Co je dumpster diving?
Dumpster diving, v češtině doslova „potápění v popelnicích“, je označení pro vybírání kontejnerů, nejčastěji s vyhozeným jídlem u supermarketů. Najdou se v nich totiž často i potraviny, které jsou stále jedlé, ale supermarket už je nemůže nebo nechce prodávat. Jedná se například o zboží s blížícím se datem spotřeby nebo poškozeným obalem.
Vybírání popelnic si asi většina lidí spojuje hlavně s bezdomovci, co nemají peníze na jídlo. „Dumpsterování“ však praktikují i ti, co si mohou dovolit koupit kvalitní potraviny, ale chtějí omezit množství vyhozeného jídla. Nedělají to proto, aby ušetřili (i když to je příjemný bonus), ale z etických a ekologických důvodů. Lidem, pro které se tento způsob stravování stal součástí životního stylu, se říká freegani. Ti se snaží obecně co nejméně využívat zdroje, omezovat nákup nových produktů a zužitkovávat to, co už někdo vyhodil.
Je dumpster diving legální?
Dumpster diving může být i docela adrenalinový zážitek, a to nejen kvůli samotnému lovení jídla z hlubin kontejneru. Ačkoliv se může zdát, že vyhozené jídlo už nikoho nezajímá, můžete se kvůli vybírání popelnic dostat do problémů – kontejnery a jejich obsah jsou totiž majetkem supermarketu. Navíc se většinou nachází na soukromém pozemku, zamknuté nebo za plotem. Kromě krádeže se tak můžete provinit i vstupem na cizí pozemek, za což vám hrozí pokuta. Pokud jste ale nenápadní a nenecháte za sebou nepořádek, neměly by vás potkat žádné komplikace. S některými zaměstnanci supermarketů se navíc dá i domluvit.
V některých zemích jsou však podmínky pro dumpster diving mnohem příznivější než u nás v Česku. Například v Dánsku se popelnice vůbec nezamykají a jsou volně přístupné, takže si bez obav můžete „zajít na nákup“ do popelnice.
Co se nejčastěji vyhazuje?
V kontejnerech u supermarketů nejčastěji končí neprodané potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo po datu minimální trvanlivosti (balené pečivo, sušenky, chipsy…), „neestetické“ nebo mírně potlučené ovoce a zelenina (třeba nahnědlé banány), potraviny s poškozeným nebo ušpiněným obalem, balení ovoce a zeleniny, ve kterých je jeden či pár nahnilých kousků nebo pečivo, co se ten den neprodalo. Většina potravin je však stále k jídlu a nic jim ve skutečnosti není.
I já jsem si dumpster diving vyzkoušela díky své kamarádce, která mě na výpravu ke kontejnerům vzala s sebou. A byla jsem v šoku, kolik dobrého jídla supermarkety denně vyhodí. Byl to docela smutný pohled. Objevily jsme například spoustu sítěk s mandarinkami a dalšího ovoce, plno zeleniny nebo třeba láhev piva den po spotřebě.
Víte, že… Minimální datum trvanlivosti potravin garantuje určité vlastnosti výrobku. U trvanlivých potravin jako je rýže nebo těstoviny je konzumace bezpečná i po tomto datu. Naopak „spotřebujte do“ u masa a mléčných výrobků zaručuje zdravotní nezávadnost a po tomto datu už mohou být zdraví škodlivé.
Jak na to?
Než se vydáte na výpravu, zjistěte si předem co nejvíce informací – koukněte například na mapu dumpstermap.org nebo se přidejte do skupiny na Facebooku, kde najdete praktické tipy od zkušenějších. A nezapomeňte si s sebou vzít tašku na svůj úlovek.
Plýtvání jídlem je obrovský problém dnešní doby – zhruba třetina světové produkce se vyhodí. A přestože jsou kontejnery u supermarketů neustále zaplněné potravinami, nejvíce jídla se vyhodí v domácnostech. Pokud vás tedy dumpster diving zrovna neláká, ale chcete omezit plýtvání jídlem, začněte u sebe doma. Nekupujte více, než stihnete spotřebovat, a v obchodě sáhněte třeba po těch méně atraktivních kusech ovoce a zeleniny, které by pak skončily v popelnici.
Pokud vás téma plýtvání jídlem a dumpster diving více, podívejte se na film Z popelnice do lednice. Přečtěte si také naše tipy, jak snížit odpad v domácnosti.
Autor: Markéta Žůrková