Léto, sezóna zahradního grilování. Možná grilujete zásadně vegetariánsky a mnohé rostlinné alternativy grilovaných pochoutek už máte v malíku. Anebo jste třeba zvyklí na výhradně masové grilovačky se steaky a burgery. Pokud jste ale v posledních letech četli novinky z výzkumu o dopadu nadměrné produkce masa na životní prostředí (pokud ne, shrnuli jsme ho pro Vás v článku o živočišných produktech a skleníkových plynech), budete svou konzumaci masa, především toho červeného, pravděpodobně chtít omezit. Vždyť hovězí maso produkuje 150x více skleníkových plynů než luštěniny, které ho, třeba v burgerech, jednoduše nahradí! Takže ať jste dlouholetí vegetariáni/vegani, na rostlinou stravu se snažíte přejít, a nebo jen obohatit Váš grilovací repertoár o ekologičtější varianty, z tohoto článku si určitě něco odnesete a každý veggie burger na našem seznamu oceníte.
Máme pro vás ne jeden, ne dva, ale rovnou pět receptů se zvyšující se úrovní obtížnosti a času potřebného na přípravu Vašeho veggie burgeru. S přístupem do bezobalového obchodu všechny varianty uvaříte jednoduše bezodpadově. Pokud ale ve svém okolí ještě žádný nemáte, minimálně tři z těchto receptů připravíte bez odpadu i při nákupu v supermarketu! Tak co, jste připraveni snížit svou uhlíkovou stopu a vychutnat si vynikající veggie burger? Jdeme na to!
Úroveň 1: Jednoduché portobello
Ingredience:
- 1 houba portobello
- Olivový olej
- Sůl a pepř
Přesně tak, tohle je ten nejjednodušší burger, který kdy připravíte. Houbu portobello důkladně očistěte, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak ji položte na rozpálený gril a grilujte cca 3-4 minuty na každé straně, nebo do změknutí.
A jak portobello burger podávat? Buď můžete vyzkoušet americkou klasiku: kečup, hořčici, list salátu a plátek rajčete v bílé burgerové housce, nebo, trochu experimentálněji, s grilovanou paprikou, pestem a rukolou.
Úroveň 2: Veggie burger s grilovanou zeleninou
Ingredience:
- 2 plátky cukety
- 2 plátky lilku
- 1/červené papriky
- Plátek červené cibule
- Olivový olej
- Sůl, pepř
- Tymián (případně další bylinky dle chuti)
Cuketa, lilek, paprika, cibule… to jsou ingredience, které dnes najdete na každé grilovačce, a my je dáme dohromady do burgeru. Cuketu, lilek a papriku předem naložte v oleji, soli pepři a tymiánu cca na hodinu. Poté je vyskládejte na gril společně s cibulí potřenou olejem a posypanou solí a grilujte do změknutí.
Zeleninu naskládejte do burgerové housky, servírováním s listem salátu a majonézou neuděláte chybu!
Úroveň 3: Dvojité portobello plněné sýrem
Ingredience:
- 2 houby portobello
- 30g sýra (pokud se Vám podaří sehnat, doporučujeme vyzkoušet i jeho rostlinné alternativy!)
- Olivový olej
- Směs bylinek (tymián, oregano, bazalka…)
- Sůl, pepř
Portobello houby důkladně očistíme, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Na grilu pečeme 3 minuty blánami dolů, a poté otočíme a obě naplníme strouhaným sýrem a posypeme bylinkami. Až houby změknou a sýr se rozteče, můžeme servírovat.
Obě půlky přiklopíme sýrem na sebe a podáváme v burgerové housce se salátem, pestem a rajčaty, či jinou oblohou.
Úroveň 4: Veggie burger z černých (ale i jiných) fazolí
Ingredience na 4 porce:
- 250g černých fazolí (cca 140g v suchém stavu)
- ¼ středně velké červené cibule
- 3 stroužky česneku, nastrouhaného
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce vody
- 1 lžička mletého kmínu
- 80g strouhanky
- 90g mouky
- Sůl, pepř a chilli dle chuti
Buger z červených fazolí: můj osobní veggie burger favorit. Fazole rozmačkejte vidličkou či zpracujte v mixéru na pastu. Přidejte na drobnou nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, mouku koření a kukuřičný škrob předem smíchaný se lžicí vody. Výslednou směs nechte pro nejlepší výsledky alespoň hodinu odpočinout v lednici. Vytvarujte burgery a grilujte po 5-10 minut na každé straně.
Podávejte, jako by jste servírovali klasický hamburger: s kečupem, majonézou nebo hořčicí, salátem a rajčetem v burgerové housce. Jednoduše z nich můžete udělat i cheeseburgery!
Úroveň 5: Veggie burger z quinoy a červené čočky
Ingredience na 4 burgery:
- 100g quinoy
- 100g červené čočky
- 1 lžička kari
- ½ lžičky mletého kmínu
- 75g mouky
- 1 vejce NEBO 2 lžičky najemno namletého lněného semínka
- Sůl a pepř
Quinou, čočku, kari a kmín zalijeme 400ml vody a vaříme do změknutí cca 15 minut, nebo dokud se voda nevypaří. Směs necháme po několik minut vychladnout. Pokud používáme lněné semínko, smícháme ho se 2 lžícemi vody, necháme 5 minut odstát a přidáme do směsi. Pokud používáme vejce, přidáme do směsi jej. Osolíme, opepříme a po částech vmícháme mouku (je možné, že jí budete potřebovat trochu míň, nebo trochu víc). Vytvarujeme burgery a grilujeme či pečeme.
Tento burger chutná skvěle v bulce s pestem, rajčetem a salátem, ale nebojte se zaexperimentovat i s jinými přílohami.
Tak který z těchto pěti receptů na vaší grilovačce vyzkoušíte? Dejte nám vědět v komentářích a sdílejte s námi Vaše oblíbené recepty!
Autor: Lucie Štěpánková