Recepty do karantény: 5 jednoduchých low-waste veganských receptů

Už je to skoro měsíc, co všichni trávíme většinu času zavřeni doma. Nabízí se možnost experimentace v kuchyni, ale mnoho z nás je omezeno množstvím ingrediencí, jelikož spoléháme na trvanlivé potraviny. Jste na tom stejně, jako já? Připravila jsem pro Vás pět svých nejoblíbenějších receptů, které teď během izolace vařím. Všechny tyto "recepty do karantény" jsou veganské a zvládnete je připravit bez plastu, s minimem obalů, nebo úplně zero waste.

Tyto bezmasé, veganské recepty jsou lepší nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí. V tomto článku jsem se navíc snažila obsáhnout recepty na celý den: snídani, dva svačinové recepty a dvě hlavní jídla. Pokud je vyzkoušíte, označte nás na fotkách vašich výtvorů na Instagramu, rádi je nasdílíme!

Snídaňová kaše

Do kaše přidávám mražené ovoce pro dávku vitamínů i v době, kdy čerstvé často doma nemám!

Ráno už si nedokážu představit bez teplé ovesné kaše – stala se takovým mým ranním rituálem. Teď během karantény jsem si především oblíbila tuto verzi, do které přidávám mražené ovoce: třešně, maliny, nebo borůvky. Pokud ale mražené ovoce doma nemáte, můžete ho jednoduše nahradit sušeným: rozinkami, švestkami, meruňkami nebo třeba brusinkami. Pokud používáte kyselejší ovoce, kaši můžete přisladit trochou třtinového nebo kokosového cukru.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • Půl hrnku ovesných vloček
  • … rostlinného mléka (já používám domácí ovesné, v nouzi postačí i voda)
  • Hrst mraženého nebo sušeného ovoce
  • 1 lžíci kokosu
  • 1 lžíci chia semínek
  • 1 lžíci arašídového másla
A když doma čerstvé ovoce mám, kaši jím ještě doplním!

Do misky přidáme vločky, mléko, ovoce, chia semínka a kokos. Promícháme a na minutu vložíme do mikrovlnky, poté znovu promícháme a na další minutu vrátíme do mikrovlnky. Ze směsi by se měla vytvořit hustá, mírně lepkavá kaše. Navrch přidáme lžíci arašídového másla a můžeme ozdobit chia semínky, kokosem a sušeným ovocem.

Rychlé domácí housky

Housky skladujte v nerezové krabičce, aby neokoraly.

S domácím pečivem jsem vždy zápasila, kvůli dlouhému času kynutí a mé nezkušenosti v oboru pekařství. Když ale doma došel chleba a já nehodlala vystrčit orouškovaný nos z domu, měla jsem vůbec na výběr? Naštěstí jsem narazila na několik jednoduchých receptů na domácí housky a bulky, které jsem zkombinovala do této verze, která mi nejlépe vyhovuje a snad bude i vám. Tento recept udávám v hrnkách a lžičkách za použití 250ml hrnku a 5ml lžičky.

Na 6 housek připravíme:

  • 1 a půl hrnku hladké mouky (pokud chcete recept udělat zdravější, smíchejte půl napůl s celozrnnou)
  • Půl hrnku vlažné vody
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • Půl lžičky soli
  • Mák či sezam na posypání

Nejprve musíme aktivovat sušené droždí. Nasypeme ho tedy, spolu s cukrem, do vlažné vody, promícháme a necháme 5 minut odstát. Mouku a sůl nasypeme do mísy a přimícháme tuto směs droždí, cukru a vody. Těsto prohněteme, dokud se nespojí a necháme ho 10-15 minut odležet (mezitím, co čekáte, si můžete přečíst třeba náš článek s tipy na to, jak jinak se můžete zabavit během izolace). Poté těsto rozdělíme na šest dílů, ze kterých budeme plést housky. Pokud neumíte plést cop a do pletených housek se vám nechce, můžete z těchto dílů udělat koule a upéct bulky. Já ale housky pletu, takže si každý díl vyválím do tenké nudle, rozdělím ho na tři díly a ty pak spletu a na koncích pevně přimáčknu k sobě. Výsledné housky potřeme sojovým mlékem a posypeme mákem či sezamem. Spletené je pak necháme 20 minut odležet a mezitím si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Housky pečeme 10-12 minut – budou hotové rychle, tak dávejte pozor, aby se nepřipálily. Nejlepší jsou čerstvé s rostlinným máslem (jen je nejezte horké), ale pokud do dne všechny nezmizí, vydrží 3 dny v zavřené krabičce.

Britský čočkový ‘shepherd’s pie’

Připravte si zdravější variantu tohoto typického britského jídla!

Shepherd’s pie je tradiční britské jídlo, obvykle z mletého jehněčího masa přikrytého vrstvou sýrové bramborové kaše. Tato veganizovaná verze z čočky se během izolace pravidelně vyskytuje na mém jídelníčku, jelikož je relativně jednoduchý na přípravu, všechny ingredience jsou poměrně trvanlivé a jeden pekáč nakrmí šest hladových krků – nebo jeden hladový krk, šestkrát.

Na čočkovou náplň:

  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • 4-5 stroužků česneku
  • 300g čočky, v suchém stavu
  • 150g hrášku
  • 200ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky tymiánu
  • Sůl

Na bramborovou kaši:

  • 1kg brambor
  • 200ml rostlinného mléka (já používám ovesné)
  • 1 lžíce rostlinného margarínu
  • Sůl
Jeden shepherds pie vystačí na šest porcí, v lednici vydrží 3-4 dny.

Čočku uvaříme do měkka, slejeme a propláchneme. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Mezitím, co se brambory vaří, připravíme náplň. Nadrobno nakrájené cibule osmahneme do měkka na olivovém oleji a přidáme na jemnou nastrouhaný česnek s nahrubo nastrouhanou mrkví. Přikryjeme pokličkou a necháme mrkev změknout. Přidáme hrášek, čočku, bylinky a protlak a směs promícháme. Kukuřičný škrob smícháme s vývarem či vodou a přilejeme do směsi. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne, osolíme a odstavíme z plotny. Předehřejeme troubu na 220 stupňů a připravíme bramborovou kaši: brambory slijeme, přidáme mléko, sůl a margarín, rozmačkáme a vyšleháme. Pokud nevlastníte šlehač, nevěšte hlavu a brambory jen důkladně rozmačkejte. Do pekáčku či zapékací misky nejdříve přidáme všechnu náplň a poté ji přikryjeme vrstvou bramborové kaše. Tu uhladíme a vytvoříme na ní rýhy vidličkou, aby se vytvořila zlatavá krusta. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Poté troubu na dalších 5-10 minut přepneme na gril a necháme povrch kaše zezlátnout. Shepherd’s pie necháme 5-10 minut vychladnout a můžeme servírovat.

Smetanové kešu těstoviny ‘carbonara’

Smetanová carbonara bez mléka? S kešu!

Věděli jste, že smetanové těstoviny se dají jednoduše připravit i ve veganské verzi, která je zdravější, lepší pro životní prostředí a vyrobená z trvanlivějších ingrediencí? Toto je jedno z mých nejoblíbenějších rostlinných jídel vůbec a určitě si ho také oblíbíte! Dle tohoto receptu ukuchtíte čtyři porce.

Budete potřebovat:

  • 500g těstovin (v suchém stavu)
  • 150g kešu ořechů
  • 400ml rostlinného mléka (já používám ovesné)
  • 1 červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale dodá sýrovou chuť)
  • 100g hub (můžete použít i sušené, které předem namočíte)
  • 1 střední cuketa (tu opět můžete vynechat nebo nahradit třeba lilkem či paprikou)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Než budeme vařit, musíme nejprve zalít kešu ořechy vroucí vodou a nechat je alespoň 30 minut odstát (platí ale, že čím déle, tím lépe). Mezitím, co budeme pokračovat s dalšími kroky si také uvaříme těstoviny. Červenou cibuli nakrájíme na širší proužky, cuketu a houby na menší kostičky. Nejprve osmahneme cibuli do měkka na olivovém oleji, poté přidáme cuketu, houby a nastrouhaný či lisovaný česnek. Restujeme cca 10 minut, dokud cuketa nezměkne a není dozlatova osmahnutá.

Kešu, mléko, lahůdkové droždí, uzenou papriku, sůl a pepř přidáme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří hustá omáčka. Tu pak přilejeme k směsi cibule, cukety a hub, přidáme uvařené těstoviny a servírujeme.

Domácí hummus

Já hummusu vždy připravím dvojitou dávku a polovinu zamrazím.

Hummus je skvélým zdrojem bílkovin, který jednoduše připravíte sami doma. Pokud připravujete větší množství, je možné ho zamrazit na později. Pokud máte raději ochucený hummus, můžete při mixování přidat třeba karamelizovanou cibulku, sušená rajčata, nebo uzenou papriku.

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 250g vařené cizrny
  • Šťávu z jednoho citronu
  • 4 lžíce tahini pasty (pokud tahini doma nemáte, lze jej nahradit přidáním většího množství oleje, hummus ale pak bude mít méně zemitou chuť)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Koření dle chuti (já přidávám půl lžičky římského kmínu a půl lžičky uzené papriky, ani jedno ale v hummusu být nemusí)
  • Voda dle potřeby, cca 4 lžíce

Smícháme citronovou šťávu, tahini a olej a cca minutu mixujeme v mixéru (to tuto směs krásně našlehá). Poté přidáme česnek, cizrnu a vodu dle potřeby a mixujeme, dokud se nevytvoří hustá pasta. Nakonec dochutíme solí a kořením a hummus je hotový.

 

Líbí se vám krabičky na jídlo Papey na fotkách? Najdete je pouze a jen na našem e-shopu!

 


 

Autor: Lucie Štěpánková