Příroda na jaře doslova bují a září zelení. Proč tedy její dary nevyužít i v kuchyni? Na jarních bylinkách si můžete pochutnat jen tak, na namazaném chlebu, připravit si z nich čaj, usušit je na později nebo je také zapojit do přípravy oběda. Jak? Stačí si přečíst nás článek s dávkou svěžích receptů.
Pro vaření použijte bylinky, které najdete na vlastní zahradě, na louce, případně na místě, které nebylo chemicky ošetřeno a znečištěno například výfukovými zplodinami. Zkrátka takové, co jsou krásné a svěží jako samo jaro.
Svěží pampeliškový salát s grapefruitem
Co budete potřebovat
- 2 hrnky pampeliškových listů
- 2 jarní cibulky
- 2 vejce
- 1 grep
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
Příprava
- Smíchejte v misce olivový olej s citronovou šťávou.
- Nakrájejte cibulku na jemná kolečka a promíchejte v míse s omytými pampeliškovými listy.
- Přelijte je dresinkem z olivového oleje a citronové šťávy.
- Přidejte na plátky nakrájená vajíčka uvařená natvrdo.
- Dozdobte oloupanými měsíčky grepu. Případně je nakrájejte na menší kousky.
Smoothie s pampeliškovými květy
Co budete potřebovat
- 6 pampeliškových květů
- 2 banány
- 1 kiwi
- 1 limetku
- pár lístků máty
Příprava
Všechny ingredience zpracujte v mixéru nebo v blenderu a pak už si jen pochutnejte na pořádně svěží vitamínové bombě.
Kopřivové bramboráčky
Co budete potřebovat
- 600 g vařených brambor
- 4 lžíce spařených a nasekaných kopřiv
- 1 větší vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky
- sůl a pepř
- olivový olej
Příprava
- Hoďte listy kopřiv na pár vteřin do vroucí vody, poté je ihned zchlaďte, vyždímejte a nasekejte najemno.
- Rozšťouchejte oloupané vařené brambory, přidejte podle chuti sůl a pepř, dále vajíčko, česnek a kopřivy. Vše pořádně promíchejte a přidejte na spojení strouhanku.
- Potřete si dlaně olejem a ze směsi vytvořte placičky, které osmažíte na rozpáleném oleji dozlatova.
- Jako přílohu k placičkám můžete podávat lehký jarní salát.
Sedmikrásková polévka
Co budete potřebovat
- 2 hrnky mladých sedmikráskových květů a lístků
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 cibuli
- 100 g strouhaného celeru
- 1 ks zeleninového bujónu
- sůl a pepř na dochucení
Příprava
- Osmahněte na oleji ovesné vločky a najemno nakrájenou cibuli.
- Zalijte 1 litrem vody, přidejte strouhaný celer a vše vařte po dobu 10 minut.
- Přidejte zeleninový bujón, sůl, pepř a vařte dalších 10 minut.
- Přidejte omyté a nasekané lístky a květy sedmikrásek. Nechejte přejít varem a můžete servírovat.
Polévka z jarních bylinek
Co budete potřebovat
- listy lesního jahodníku
- kopřivy
- popenec
- pampeliškové listy
- sedmikrásky (květy i lístky)
- petrklíč
- máslo
- mouku
- 1 l vody
- sůl a pepř
Příprava
- Připravte si v hrnci jíšku z másla a mouky, kterou zalijete jedním litrem vroucí vody a krátce povaříte.
- Přidejte část bylinek a vařte asi 10 minut.
- Polévku podle chuti osolte a opepřete a vše rozmixujte.
- Zbylé bylinky nakrájejte nadrobno a přimíchejte do polévky, kterou při servírování můžete dozdobit například sedmikráskovými květy.
Přejeme dobrou chuť!
P. S. A až budete v kuchyni uklízet po svém vaření, pamatujte, že to jde i s šikovnými zero waste pomocníky. Například s kartáčem na hrnce, houbičkou na nádobí z juty a spoustou dalších! Stačí se podívat do naší kategorie "Do kuchyně" a vybrat si z nabídky. ;-)
Autor: Bára Kocmánková