Zero waste blog, Strana 10

Začátečnické zero waste chyby, kterým se vyhnout: co jsme pokazili my, ale vy už nemusíte

V Zero Waste Life vždy říkáme, že život bez odpadu je jednoduchý, a stejně tak s ním začít není těžké. Jsou tu ale zero waste chyby, které jsme sami na začátku našeho bezodpadového života udělali a kterým byste se vy měli vyhnout. Pokud jste tedy po novém roce novopečení ekologové, na těchto pět věcí si dejte pozor.

Vyhodit neekologické produkty je horší, než je dále používat

S největší pravděpodobností v domácnosti najdete věci jako plastové krabičky, chemické čističe, nebo kosmetiku v plastových lahvičkách. Víte, co by ale bylo ještě horší, než je dále používat? Vyhodit je! Tyto věci už jednou byly vyrobeny, což se tím, že je hodíte do koše, rozhodně nevyřeší. A pokud plastové výrobky už nechcete používat kvůli chemikáliím, které by se z nich mohly uvolňovat do jídla, v kuchyni, zkuste je využít někde jinde v domácnosti, třeba jako pořadače na kabely. Stejně tak se nebojte strpět pár dalších týdnů s konvenčním šamponem či sprchovým gelem, ty by se do vody dostaly tak jako tak, a tímto způsobem Vám ještě můžou nějakou dobu sloužit.

Vykašlete se na pěkné skleničky kvůli fotkám na Instagram!

jak-zit-bez-plastu

Tato druhá chyba se nejvíce týká nás žen kolem dvaceti, co jsme zběhlé na sociálních sítích: začnete chodit nakupovat do bezobalových obchodů a najednou máte neskutečnou potřebu si nakoupit dvacet předražených skleniček, které k sobě ladí. Vaše zero waste kuchyně přece musí vypadat alespoň tak esteticky, jako všechny ty, co vidíte na Instagramu, ne? Ne! Vykašlete se na zbytečné nakupování a prostě používejte sklenice, co se Vám nahromadí doma: od okurek, zelí, džemu… Že na nich nechcete ty ošklivé cedulky, protože si je jako já chcete vyfotit a všem přátelům se chlubit, jak jste strašně eko? Pak je namočte na hodinu do horké vody, sloupněte ručně co vše půjde a pak lepidlo se zbytky papíru potřete směsí oleje a jedlé sody (v poměru 1:1) a po půl hodině odrbejte kartáčkem. A tadá! Vaše sklenice od okurek už můžou na Instagram, nebo se Vám na ně alespoň bude lépe koukat!

Přemýšlejte, odkud se vzal produkt, který kupujete bez odpadu

Jednou jsem vešla do obchodu se zdravou výživou, který prodává sušené ovoce a oříšky bez obalu, kde do těch velkých beden s potravinami zrovna doplňovali zásoby. A víte, jak? Po malých plastových pytlících, ne z vratných kýblů, nebo přepravek! Stejně tak pečivo v supermarketech mnohokrát bývá z rozmrazovaných polotovarů, které jsou převážené v jednorázových plastových pytlících. Přemýšlejte proto, odkud se vaše „bezobalové“ potraviny berou. Ve většině bezobalových obchodů si pravděpodobně nemusíte dělat starosti, ale jinde se zeptat neuškodí. Stejně tak se ale zamyslete nad tím, jak dlouhou cestu muselo Vaše jídlo urazit na Váš stůl. Volte si lokální produkty, bio a to, co je zrovna v sezóně a ovoce zamrazte na zimu, raději než si pak kupovat to dovážené přes polovinu světa.

Informujte se, informujte se, informujte se

Když přijde na vzdělávání sebe sama, nikdy bychom s ním neměli přestávat, a to se vztahuje na vše v životě, nejen život bez odpadu. Nelimitujte své porozumění ekologie na články sdílené na sociálních sítích - ani pokud jsou to ty naše (že jsou ale skvělé, viďte)! Vědecké články jsou možná trochu oříšek, zato obsahují spoustu důležitých poznatků a budete k vašim vědomostem mít věruhodnější zdroje. Takže až se s Vámi zase bude někdo chtít hádat o tom, že změna klimatu je skutečná, budete jim moct říct, že je, protože to dokázali na Oxfordu, ne proto, že to sdílela vaše kamarádka Maruška.

Berte to krok za krokem

K životu bez odpadu se dostanete i jinak než jedním dlouhým skokem. Právě naopak si své nové návyky jednodušeji vštípíte, pokud se do zero waste nevrhnete hned po hlavě. Místo okamžité výroby čistících prostředků po domácku, zkuste nejdřív vyzkoušet ekologické alternativy dostupné v bezobaláčích. Raději než ze dne na den vyřadit všechen odpad, se zkuste ze začátku zříct plastu a na to dále navazovat. Malé krůčky vás dostanou dále, než jeden velký skok.

Také jste při první zkušenosti se zero waste udělali nějaké chyby? Podělte se o ně se zero waste začátečníky v komentářích pod tímto příspěvkem!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Co přejeme planetě do nového roku?

Dnes v noci vkročíme do nového roku. 2019. Naskakuje mi husí kůže, když si uvědomím, jak rychle minulý rok utekl. Momentálně jsme blíž k roku 2030 než k roku 2000. Šílené, ne? Rok 2030 zní jako daleká budoucnost s lítajícími auty, teleportací a dovolenými ve vesmíru.

Naše planeta Země už existuje asi 4.5 miliard let a ač asi nikdy nezjistíme konkrétní datum, ne které bychom mohli připsat její vznik, začátek nového roku se nabízí jako jedna z alternativ, kdy oslavit její pomyslné narozeniny. Popřát jí do dalšího roku jejího dlouhého a smysluplného života to nejlepší.

pexels-photo-1025469-1024x682

Drahá Země,

blahopřejeme ti k tvým cca 4.5 miliardtým narozeninám a doufáme, že se dožiješ ještě minimálně jednou tolik. Co jednou tolik, ty si zasloužíš daleko víc.

Přejeme ti, aby tě měli všichni rádi a opatrovali tě, abys vždy byla obklopena těmi správnými lidmi. Obyvateli, kteří berou v potaz tvé zdraví a chovají se k tobě hezky, nešpiní tvé oceány plasty a ropou a tvůj vzduch skleníkovými plyny.

Přejeme ti mnoho těch, kteří veřejně obhajují tvé zájmy a hlásají o tom, aby o tebe ostatní pečovali. Od politiků, přes ekologické businessy, po charity: více těch, co ostatní učí tě milovat a respektovat, zavádějí zákony, které tě chrání před újmou a milují tě celým svým srdcem.

Přejeme ti, abys navždy zůstala tak krásná, jako jsi teď a aby tvá krása jen vzkvétala. Abys nás nikdy nepřestala udivovat. Aby tě nikdo nezneužíval a lidé s tebou dobře zacházeli.

Přejeme ti méně toxicity, radioaktivity a poluce. Čisté oceány a ovzduší, řeky a zeminu. Jako každá živá bytost, i ty si zasloužíš péči a lásku, ne násilí a válku. Aby všichni, které štědře živíš, to samé vraceli i tobě a neubližovali ti, aby tě jako matičku Zemi respektovali a dělali tě pyšnou.

Děkujeme, že jsi.

Lucka, Martin, Sabča & Radim

Zero waste silvestr

Silvestr je svátek, který si asi nebudete spojovat s bezodpadovým životem a ekologií. Co tedy dělat, pokud se silvestrovských oslav nechcete vzdávat, ale zároveň si ceníte svých ekologických hodnot? Máme pro vás několik tipů na zero waste silvestr!

pexels-photo-1446320

Pyrotechnika? Ne, díky!

To, že ohňostroje nejsou nejlepší přátelé naší přírody, asi nemusím říkat dvakrát. Uvolňují do ovzduší spoustu toxinů, chemikálií, částic kovu a samozřejmě kouře. Většina z nich do pár dní vymizí, ale mnoho jich v našem ovzduší zůstává navždy nebo znečišťuje půdu a vodu. Ráno na nový rok jsou pak ulice plné krabic od rachejtlí, prskavek, petard, a spousty dalšího odpadu. Zkuste se na ně letos vykašlat, ušetříte přírodu, peníze a možná i vaše prsty.

Sklo + kov > plast

Až budete nakupovat občerstvení a nápoje na oslavu nového roku, zvolte si raději ty balené ve skleněných lahvích nebo plechovkách, které pak zrecyklujete. Ještě ekologičtější je připravit si místo sladkých limonád plných cukru a barviv domácí limonády, třeba z mraženého ovoce a ovocného sirupu. Jednorázové plastové kelímku už asi také nepoužíváte, ale stejně vám připomenu, abyste je vyměnili za skleničky, jen pro jistotu. Pro správnou silvestrovskou oslavu budete ale pořebovat brčka do drinků, ne? Nebojte, i ty můžete sehnat zero waste: nerezová, skleněná, nebo bambusová.

Občerstvení: udělej si sám

Kdo potřebuje brambůrky, popcorn, či oříšky balené v plastových pytlících, když si můžete koupit ingredience bez obalu a doma je doladit do party podoby? Brambory upečte v troubě nakrájené na plátky, kukuřičná semínka jednoduše přeměníte v popcorn v hrnci a ořechy můžete okořenit a v troubě opražit. A co chlebíčky? Zkuste je letos vytvořit bez uzenin: nejen že nejsou dobré pro vaše tělo, ale na jejich výrobu se vyplýtvá spousta vody a dalších zdrojů. Pokud se ale bez salámu na chlebíčku neobejdete, ujistěte se, že je alespoň vyprodukován lokálně za použití kvalitních bio ingrediencí.

Dekorujte udržitelně

Plastové konfety? Párty čepičky? Frkačky? Ty všechny použijete na jeden večer a vyhodíte. Pokud se s konfetami nemůžete rozloučit, co si je vystříhat děrovačkou ze starých novin a papírů, používat je jen uvnitř a pak je vytřídit do kontejneru na papír. Nicméně si jsem jistá, že vaše silvestrovská oslava nebude o nic méně skvělá, pokud se vykašlete na všechny jednorázové dekorace a nahradíte je těmi, které můžete používat dokola. Toto je skvělá příležitost znovu využít vánoční světýlka, která můžete pověsit podél stěn nebo s nimi ozdobit stoly s občerstvením. Ekologicky vyráběné svíčky jsou také super alternativou, jen si dávejte pozor kde, jak a z čeho jsou vyráběné.

Zvažte klidný večer místo divoké párty

Slavit silvestra nemusí vždy znamenat konzumaci litrů šampaňského a tancování do šesti do rána. Zkuste třeba zorganizovat klidný večer s vašimi blízkými bez obrovského množství alkoholu. Zapalte svíčky, připravte pár chlebíčků a vypněte televizi. Je to nejen ekologičtější způsob jak přivítat příchod nového roku, ale také lepší pro vaše zdraví než typické oslavy.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Last minute vánoční dárky: nejen DIY

Čtyři dny do Vánoc. Panika. Jak to, že jste i letos zapomněli na vánoční dárky? Za prvé, nadechněte se. I kdybyste letos nekoupili žádný vánoční dárek, svět se nezboří – však víte, že my v Zero waste life moc rádi propagujeme setkávání se s lidmi raději než jejich obdarování drahými dárky. Pojďme se ale podívat na několik jednoduchých způsobů, jak pořídit last minute vánoční dárky bez odpadu.

IMG_5183

Na dárkové karty nikdy není pozdě

Skoro každý online i kamenný obchod nabízí dárkové karty, které jsou ideálními last minute vánočními dárky. Vyberte ten správný obchod, ve kterém vámi obdarovaný rád nakupuje, a máte vystaráno. Jsou třeba fanoušky Zero waste life? Jasně že i my nabízíme dárkové karty, najdete je na našem e-shopu!

Zážitků není nikdy dost

O tom, jak skvělé je darovat zážitky, už jsme mluvili v našem článku o tipech na Vánoční dárky bez odpadu, ale zopakujeme to znovu, jelikož je velmi jednoduché je sehnat i na poslední chvíli. Od masáží a večeří po seskoky padákem a dovolené – najdete si něco v každém finančním rozpočtu i druhu zábavy. Zážitkových služeb je na trhu nespočet, a když si je vyhledáte online, zjistíte, že jsou zajímavější a kreativnější než kdy dřív.

Udělej si sám

Pokud se rozhodnete dárek vyrobit sami doma, pak se nejen předvedete s kreativním dárkem, ale také si (snad) jejich výrobu užijete – nebo potrénujete trpělivost. Můžete kouknout třeba na naše návody na doma vyráběný make-up, ale pokud se sháníte po něčem jednodušším, zkuste třeba jeden z našich následujících nápadů:

  • Látková taška s nápisem na míru: jednoduše využijte jakékoli barvy na látku (ideálně co nejpřírodnější, ale pokud máte doma třeba starý permanentní fix, i ten postačí). Umělecké duše se možná pokusí i o kreslení a složitější vyobrazení, já ale zatím zůstanu u nápisů. Stejně můžete vyzdobit i třeba polštářky nebo trika.
  • Pletete? Šijete? Háčkujete? Tak toto je vaše příležitost vaše dovednosti využít! Od teplé zimní šály, po doma šité pytlíky na nákupy.
  • Chcete darovat domácí kosmetiku, ale naše recepty na make-up vám přijdou moc složité? Zkuste třeba domácí tělový krém. Smícháme půl hrnku kokosového olej a po čtvrt hrnku bambuckého a kakaového másla. Rozehřejeme ve vodní lázni, necháme hodinu ztuhnout v lednici a případně pak můžeme našlehat ručním šlehačem do podoby tělového másla. Pro aromaterapeutický efekt je možné přidat éterické olejíčky.

Tak co? Už máte všechny vánoční dárky připravené, nebo naplánované? Nezapomeňte s námi sdílet vaše nápady na last minute vánoční dárky v komentářích.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Na vánoční trhy bez odpadu

Vánoční trhy jsou pravděpodobně mojí nejoblíbenější věcí na Vánocích: koledy, svařák, mandle v cukru, po kterých váš ještě týden budou bolet zuby a ta správná vánoční atmosféra. Spolu s tím ale také mnoho plastových kelímků a obalů, těm se ale můžete jednoduše vyhnout. Jak?

pexels-photo-714898

Bezodpadové nezbytnosti

Plastové talířky a kelímky nenahradíte jednoduše: přineste si své vlastní! Bambusový kelímek či KeepCup je ideální na svařák, pokud ale chcete s sebou celou výbavu, můžete využít třeba i náš festivalový balíček. Moc rádi ale vidíme, že mnoho trhových stánků poslední dobou nahrazuje plastové kelímky vratnými hrnečky! Jejich dostupnost si však nejdříve zjistěte online, rozhodně totiž ještě nejsou zdaleka všude.

Podpora malých podnikatelů

Na Vánočních trzích často najdete stánky malých businessů a podnikatelů, tak proč raději nepodpořit je, než mezinárodní řetězce? Většina je i kvalitněji vyráběna, proto se nemusíte bát, že někomu třeba dáváte dárek, který se po pár dnech rozpadne. K tomu ještě podporujete domácí ekonomiku, což nikdy není na škodu.

Dekorace bez obalu

Vánoční trhy můžete využít i jako příležitost pořídit nějaké vánoční dekorace bez obalů, jako třeba svíčky na vánoční věnce, nebo slaměné ozdoby. Ty váš domov naladí do vánoční nálady bez zbytečných plastů.

A jak to všechno zabalit?

Když už na trzích budete nakupovat, nezapomeňte si přinést vlastní látkovou tašku! Není totiž nic otravnějšího, než když si pořídíte nové bezobalové dárky a dekorace, a pak zjistíte že musíte buď přijmout porážku a koupit si plastovou tašku, nebo klopýtat domu s plnou náručí.

Ať už na vánoční trhy jdete, nebo ne, nezapomeňte, že Vánoce nejsou o dárcích a dekoracích, ale o věcech daleko důležitějších. Přestaňte se proto stresovat nad tím, jestli všechny vaše přátele a příbuzné obdarujete adekvátně a užijte si s nimi raději svátky bez stresu. Sejděte se na dobrou kávu nebo večeři a zapomeňte na všechen ten materialismus, který Vánoce v dnešní době evokují.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Hygge a jak si ho užít bez odpadu

Hygge: to je ten důvod, proč jsou dánové jeden z nejšťastnějších národů, i když trpí jednou z nejdelších zim. Vědí totiž, jak si užít to nejlepší ze zimy: pohodlí a atmosféru domova. Hygge nemá jeden jediný překlad, ale často se s ním asociují slova jako klid, radost z jednoduchých věcí v životě a pohoda. A my vám dnes poradíme, jak si tuto tradici užít bez odpadu.

Čaj na zahřátí

Proč nezačít s něčím jednoduchým, jako třeba uvařit si konvičku teplého čaje, a to nejlépe lístkového, bez sáčků. Ten je totiž nejen nejekologičtější (čajové sáčky totiž často obsahují plasty), ale také daleko kvalitnější a chuťově lepší. Máte chuť na něco trochu sladšího? Horké kakao je rozhodně hygge, a i to si můžete udělat bez odpadu, třeba nákupem kakaa v „bezobaláči“ a výrobou domácího rostlinného mléka!

Hygge jde nejlépe v partě

Dánové si často koncept Hygge spojují se scházení se s přáteli, ať je to na večeři, či filmové odpoledne. Tady je pár nápadů na to, jak tyto schůzky můžete udělat zero waste:

  • Uvařte si po domácku, třeba z ingrediencí od farmáře, nebo z bezobalového obchodu.
  • Výměnné sešlosti: seděte se s partou přátel a každý přineste nějakou věc, kterou máte doma, ale nepoužíváte. To může být třeba zimní svetr, který jste dostali vloni k Vánocům a od té doby ho nevzali na sebe, proože žlutá vám prostě nesedí. Nebo ten waflovač, který jste si kupovali s tím, že si budete každý den péct k snídani wafle, pak se vám jedna nepovedla, a vy jste chudinku waflovač zahodili do skříňky pod umyvadlem. Či omáčník, o kterém jste ani netušili, že ho máte, ale během předvánočního úklidu se prostě objevil. (Nedělejte, že něco takového doma nemáte!)
  • Málo času? Tak to je čas na kávu v nějaké pěkné cukrárně, kterou máte všichni blízko!
  • Nechce se vám vařit? Co si třeba udělat malé soukromé filmové promítání vašich oblíbených snímků?

Hyggebukser

To je dánký výraz pro pár kalhot, které jsou nesmírně pohodlné, ale v životě by jste se v nich neukázali na veřejnosti. Podle mě každý z nás v životě potřebuje alespoň jeden pár hyggebukser, které budou vaším nejlepším kamarádem za dlouhých zimních večerů, kdy srkáte horké kakao a koukáte s přáteli na filmy. Proč si takový pár kalhot, jestli ho ještě nemáte, nepořídit třeba z druhé ruky, abychom zredukovali environmentální dopad výroby nového oblečení?

Ztlumte světla, zapněte hygge!

Udělat si doma příjemnou hygge atmosféru pod ostrými bílými zářivkami by byla hodně velká výzva. Zapněte si radši menší lampičku se žlutou žárovkou, protože nic nenavodí domáckou pohodlnou atmosféru tolik, jako tlumená světla. Však ona trocha tmy neuškodí vašim očím, rozhodně ne více než neustálé zírání do obrazovky telefonu a počítače, na které jsme dnes tak zvyklí!

Vaše místo odpočinku

Dánové si často v domě vyhrazují speciální hygge místečko, kde sedí ve svých hyggebukser a popíjejí čaj za tlumeného světla, může to být třeba okenní parapet vyzdobený polštářky a dekou, nebo starožitný ušák. Do takového místa nepatří práce, starosti, ani vztek, kdežto oblíbené filmy, knihy a přátelé jsou tam více než vítáni.

 pexels-photo-1331979

Tak co, kdo z vás je připraven si tuto zimu udělat doma pořádné hygge? A jak na to půdete vy? Dejte nám vědět v komentářích!



Autor: Lucie Štěpánková

Vánoční výzdoba bez odpadu

Nastává nám doba adventní a s ní příprava na Vánoce. Asi pomalu začínáte váš dům či byt dekorovat vánoční výzdobou, co si ale tak z adventu udělat čas na vyrábění a opatření vánoční výzdoby bez odpadu? Advent je pro mnoho lidí čas plný stresu nad nakupováním dárků a vánočními přípravami, pořízení ekologické výzdoby pro váš domov je ale jeden způsob, jak si během rušných časů užít to nejlepší z Vánoc: jejich klidnou a domáckou atmosféru. Připravili jsme pro vás několik nápadů, jak by mohla vypadat třeba vaše vánoční výzdoba bez odpadu.

pexels-photo-704219

První adventní neděle: adventní věnec

Přece by to nebyl advent bez adventního věnce. Na tom je skvělé to, že se dá jednoduše vytvořit z přírodních a bezodpadových materiálů. Tělo věnce si kupte slaměné, ne z polystyrenu, v lese natrhejte větvičky, kterými jej obalíte a obvážete lýkem nebo přírodním provázkem. Pak na něj můžete přilepit šišky, jeřabiny, sušené plátky pomeranče, buráky… A svíčky často seženete bez obalů třeba na Vánočních trzích!

Druhá adventní neděle: ozdoby

Ozdoby, které dnes koupíte v obchodech, jsou často vyrobené z plastu. Jasně, používáte je několik let, než je vyhodíte, ale jde to i ekologičtěji. Nemáte třeba doma starou rodinnou sbírku starožitných ozdob? Co se třeba pokusit nové ozdoby sehnat z druhé ruky? A co zkusit dřevěné a slaměné z vánočních trhů?Nebo můžete třeba vytvořit ozdoby ze sušených pomerančů: nakrájejte je na plátky, rozprostřete na plech a nechte sušit na teplém místě. Prostředkem pak provlíkněte provázek či lýko, a můžete věsit na stromeček.

Třetí adventní neděle: stromek

Možná jste někde slyšeli, že pořídit si skládací stromek z PVC je ekologičtější, než každý rok kupovat „živý“ – to není pravda. Energie, která se spotřebuje na výrobu PVC a to, jak dlouho se rozkládá na skládce, je pro planetu daleko škodlivější, než když budete používat stromky „živé“. No jo, neexistuje ale i nějaká lepší varianta? To víte že jo: existuje totiž služba, v rámci které si můžete pronajmout stromek v květináči – jak super to zní?

Čtvrtá adventní neděle: svíčky a cukroví

Vánoce už jsou skoro za rohem! Je na čase si tedy doma připravit pořádnou vánoční atmosféru. Zapalte svíčky, ztlumte světla, ozdobte stromek připravenými ozdobami a cukroví, od kterého jste celou rodinu už měsíc odháněli („Nech taky něco na Vánoce!“) konečně připravíte na stůl a přestanete plácat přes ruku kohokoli, kdo si bude chtít dát vanilkový rohlíček. Ach, ten duch Vánoc.

A jak se na Vánoce připravujete vy? Jak vypadá vaše vánoční výzdoba bez odpadu? Dejte nám vědět v komentářích a na sociálních sítích nás označte ve fotkách vašich zero waste věnců a stromečků!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Vánoční dárky bez odpadu

Už se nám to zase blíží: Vánoce. Svátek klidu, míru a konzumerismu. Co když se ale chcete s Vánoci vypořádat bez odpadu a ekologicky? Nebo máte blízké nadšence do zero waste a chcete jim udělat radost bezodpadovým dárkem? I vánoční dárky mohou být zero waste, a abychom vám to hledání usnadnili, máme pro vás spoustu nápadů, kterými se můžete inspirovat. Většina z nich je zároveň i minimalistická, takže zabijete dvě mouchy jednou ranou! Vánoční dárky bez odpadu nejsou žádný nerozlousknutelný oříšek.

Darujte zážitky

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak na vánoční dárky bez odpadu, je darování zážitků. Od poukázek na kávu, přes masáže až po dovolenou, zážitkový dárek seženete v každém finanční rozpočtu. A skoro všechny jsou úplně bezodpadové, s online certifikáty se dnes vyhnete už i fyzické poukázce. Potřebujete sehnat jen malý symbolický dáreček, třeba pro šéfa či šéfovou? Co takhle se s kolegy složit třeba na poukázku do jeho/její oblíbené restaurace? Jak se říká, zážitky jsou na vždy. A možná to z nich dělá tak skvělé dárky.

DIY dárky

Do-it-yourself, aneb udělej si sám. Darování doma vyráběných dárků se dnes velmi podceňuje, a přitom přinášejí obdarovaným největší radost. Dáte si totiž se jejich výrobou na čas, a čas je v našem dnešním životním tempu nad zlato. Internet je plný nápadů na přesně takové dárky a nemusíte být rovnou rozením domácím kutilem, aby jste vyrobili krásný i užitečný DIY dárek. Pro inspiraci koukněte třeba na náš článek s návody na výrobu domácího makeupu.

Zero waste nezbytnosti

Mnoho vašich ekologicky smýšlejících přátel ocení praktické dárky, a to především ty, které jim zjednoduší žití bez odpadu. Ty, pro které je ekologie novinou, naopak mohou inspirovat k úpravě životního stylu. Například kvalitní lahev na vodu je nezbytnost pro každého, obdarujte tedy své přátele třeba jednou z těch, které naleznete na našem eshopu. Mnohé zas potěšíte skvělou zero waste vychytávkou, o které třeba ještě neslyšeli: našimi oblíbenými jsou voskované ubrouskynebo nerezová brčka. Nejen u ekologů s bezodpadovými dárky zabodujete! Našimi dalšími dárkovými favority jsou:

Ekologická kosmetika

Všichni jsme už někdy dostali k Vánocům dárkovou sadu kosmetiky. Většina té je ale balena v plastových lahvičkách, a na to ještě často v plastovém dárkovém obalu. Přitom ekologičtější varianty jako voňavá přírodní mýdla, tuhé šampony či kondicionéry, nebo pleťové oleje poslouží stejně tak dobře, a to bez zbytečné produkce odpadu. Nezapomeňte, že dárkové sady můžete rychle a jednoduše dát dohromady i sami a zabalit je třeba do barevných látkových pytlíků, pro tu správnou bezodpadovou třešničku na dortu.

Dárky z druhé ruky

Hledáte dárky pro příznivce života bez odpadu? Pak se nebojte sáhnout po dárcích z druhé ruky! Tak se dá sehnat spousta dárků, které jsou jako nové a v podstatě nepoužívané. Antikvariátů i second hand obchodů máme v Česku nespočet, využijme je. Já ráda zajdu do výběrových sekáčů, kde koukám po svetrech, šálách, či šátcích: ty jsou z mé zkušenosti nejlepšími dárky! A proč oblečení a doplňky nekoupit rovnou z první ruky? O problematice rychlé módy, což je koncept, na kterém je dnes vyráběna drtivá většina oblečení, jsme napsali celou sérii článků, kterou najdete v sekci o ekologickém šatníku!

Podporujte malé firmy a domácí výrobu

Nakupovat u malých Českých firem má hned několik výhod. Za prvé šetříte ovzduší, jelikož domácí produkty mají daleko nižší uhlíkovou stopu. Za druhé podporujete domácí ekonomiku a pomáháte lokálním podnikatelům i naší zemi vzkvétat. A do třetice všeho dobrého, jsou tyto produkty často daleko kvalitnější, jelikož lokální firmy mají vyšší kvalitativní standarty, než některé zahraniční a i produkty, které třeba ze zahraničí dovážejí, daleko přísnějí kontrolují daleko dříve, než se dostanou k zákazníkovi.

A jaké jsou vaše tipy na Vánoční dárky bez odpadu? Dejte nám vědět v komentářích, rádi se přiučíme! Nezapomeňte nás sledovat na Feacebooku i Instagramu, aby Vám neutekly žádné rady a tipy pro nejen Vánoce bez odpadu.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak na domácí makeup: bez odpadu

Makeup: někteří příznivci života bez odpadu se mu vyhýbají, ale to neznamená, že pokud se rádi líčíte, nemůžete být zero waste. Existuje totiž několik alternativ: nejen že se na trhu obevují přírodnější a ekologičtější alternativy k makeupu, ale také si sami vyrobit domácí makeup. Teď před Vánoci může být i skvělým dárkem pro vaše ekologicky smýšlející přátele!

A několik důvodů, proč vyzkoušet domácí makeup? Ten konvenční často obsahuje mnoho ošklivých chemikálií, které určitě nechcete v kontaktu s vaší pokožkou. Mnoho značek také stále podporuje testování na zvířatech, což se nám rozhodně nelíbí! A v neposlední řadě, obaly těchto produktů jsou ve valné většině nerecyklovatelné, a to není pro život bez odpadu dobrá zpráva.

Jelikož mé vlatní pokusy vyrobit si domácí makeup většinou skončí tristně, rozhodla jsem se obrátit na experty a napsala jsem holkám z Holky bez silikonů, které byly tak hodné, že pro vás i pro mě připravily návod na domácí oční stíny, balzám na rty a pudr.

Oční stíny

  • 15ml kelímek
  • 2,5 g bentonitu
  • 3,5 g škrobu (nejlépe arrowroot)
  • 3 lžičky ultramarínu
  • 0,5 lžičky zlaté micy
  • pár kapek jojobového oleje

hotové-stíny

Nejprve si vydezinfikujte kelímek a všechny pomůcky. Stačí k tomu nějaký vysokoprocentní alkohol, třeba vodka apod. Poté si v mističce připravte bázi z bentonitového jílu a škrobu a pečlivě rozmíchejte. Přidejte pár kapiček oleje a ještě jednou promíchejte. Pak už jen přidejte barvičku (fialový ultramarín) a potom zlatou micu. Samozřejmě, každý má jiný vkus, takže barvičky můžete obměňovat dle nálady. I jich lze přidat méně/více, podle toho, jak výrazné stíny chcete. Já většinou používám 3 lžičky fialové a půl lžičky zlaté.

Tónovací balzám na rty

  • 5ml kelímek
  • 1,8 g mangového másla
  • 0,5 g kakaového másla
  • 0,5 g včelího vosku
  • 1,5 g jojobového oleje
  • 2 kapičky éterického oleje
  • červený oxid, stříbrná mica

balzámek-600x450

Nejprve je opět čas na dezinfekci. Poté si do nějaké nádobky (plecháček, kádinka apod.) odměřte včelí vosk, mangové a kakaové máslo. Nádobku vložte do vodní lázně a nechte směs rozpustit. Poté do ní přidejte jojobový olej, 2 kapičky éterického oleje (doporučuji citrusový). Nakonec příjde řada na barvičky. Přidávejte je opravdu po špetkách, výsledný odstín si můžete vždy hned zkusit na ruce (naberte trochu špejlí a rozetřete na zápěstí). Pokud bude směs mezitím, co dolaďujete odstín tuhnout, stačí ji opět vložit do vodní lázně. Až budete s barvou spokojení, směs přelijte do kelímku a nechte ztuhnout v lednici.

Pudr

  • kelímek s víčkem
  • škrob (arrowroot)
  • oxid zinku
  • oxid žlutý, červený, hnědý
  • pár kapek jojobového oleje

pudr-600x453

Nejprve je opět čas na dezinfekci. Na pudr se vyrobí základ velmi jednoduše. Stačí smíchat škrob s oxidem zinku v poměru 10:1. Jde ho použít i takto, jako transparentní, ale kdo si rád hraje, může doladit odstín na míru. Já si základ vyrobila z 5 gramů škrobu a od oka jsem přidala oxid zinku. Poté přišel čas na barvičky. Nejprv žlutá, té se dává vždy nejvíc: přidala jsem asi čtvrtinu kávové lžičky. Poté špetku červené a hnědé. Vždy je lepší ze začátku použít méně, a pak přidávat. Pokud se vám pudr bude zdát moc žlutý, stačí zjemnit přidámím červené. Když se vám zas bude zdát moc růžový, vyvážíte to žlutou. Jestli bude stále moc světlý, hnědá ho ztmaví. Barevné oxidy je třeba rozmíchat opravdu důkladně, nejlépe to jde ve hmoždíři. Pokud nemáte, stačí lžička, ale buďte pečliví, ať neskončíte s červeným čelem a žlutou bradou! :-D

Většinu ingrediencí na všechny tři produkty můžete sehnat přímo na eshopu Holek bez silikonů! Dejte nám vědět, jestli si také vyrábíte svůj vlastní makeup, nebo jestli vás tento příspěvek inspiroval to vyzkoušet. A nezapomeňte nás i Holky bez silikonů označit na Instagramu ve fotkách výsledných produktů!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak se zahřát během chladného podzimu: Podzim bez odpadu vol. 2

Venku každým dnem víc a víc přituhuje a každý z nás teď hledá cesty, jak se zahřát. I já občas rád vypnu a odpočinu si od kancelářského ruchu a stresu, což je zvlášť teď na podzim potřeba. Jak to dělám?

Uvařím si horký čaj

Na podzim každý den piju minimálně 1,5 litru čaje, protože cítím, že pít vodu v těchto chladných měsících by nebylo to pravé ořechové. Nejlepší je nekupovat ten v sáčcích, protože ty často obsahují plast, ale lístkový v čajovnách či bezobalových obchodech. Když si chci odpočinout, udělám si z vaření čaje malý rituál. Nezáleží na tom, jestli čaj piju z oblíbeného hrnku nebo si jej vezmu s sebou do cestovního.  Když vím, že pojedu mimo domov nebo kancelář, beru si s sebou svoji skleněnou nebo nerezovou lahev nebo KeepCup, abych si nikde nemusel brát To-Go nápoj do plastového kelímku.

pexels-photo-374592-600x400

Jdu do sauny či na wellness

Saunování je skvělá aktivita pro oživení těla i mysli. Naplní Vás spoustou čerstvé energie a dovolí zrelaxovat i po velmi náročném dni. Když jdu do sauny, vždy si přinesu vlastní přezůvky – vyhýbám se tak nutnosti koupit si jednorázové saunovací. Kromě toho si do tašky přibalím vlastní velkou lahev s vodou, abych nemusel kupovat PET lahve, když jsem po sauně dehydratovaný.

Dám si horkou sprchu

Když je mi chladno rád se zahřeju i horkou sprchou – tu mi zpříjemní například vůně levandulového mýdla, které najdete u nás na eshopu. Sprchy se snažím zbytečně neprotahovat, protože zbytečné plýtvání vodou není moc zero waste. 🙂

Jdu si zasportovat

Rád zajdu do fitka nebo na skupinovou lekci, protože nic nedokáže zahřád tak, jako si pořádně zacvičit. Vždy si beru vlastní pití a ručník a po tréninku si dopřeju banán nebo vyvážené jídlo, které si dopředu chystám do krabičky.

A jak se během podzimu zahříváte Vy? Podělte se s ostatními do komentářů!


 

Autor: Radim Kučera

Jak se hýčkat bez odpadu

Jsme už v půlce listopadu, což je ideální čas věnovat trochu pozornosti sám či sama sobě, ještě než se ponoříme do Vánočního shonu. Ale jako všechno ostatní, i toto hýčkání si můžete užít bez odpadu a ekologicky. Jak na to? Přesně to vám dneska poradíme!

Naplánujte si čas pro sebe

Víte, jak se můžete zaručeně ujistit, že si najdete čas sami na sebe? Zapište si jej do kalendáře a berte ho jako důležitou schůzku sami se sebou. Bylo by skvělé vyhradit si celý den, ale to v našich rychlých životech jednadvacátého století často není možné, ale co třeba jedno odpoledne, nebo večer? Nebo půl hodiny každý den po celý týden? Vypusťte z hlavy studování či práci (či obojí), jdeme na to.

Pište si deník

Kouzlo deníku je v tom, že vám pomůže vyklidit vaši hlavu plnou skvělých kreativních nápadů, ale také starostí a bolestí. Když si před spaním vypíšete srdíčko, může vám také pomoci lépe spát a ulevit od nočních můr. Měl by ale váš deník být jen studnou pro starosti? Vůbec ne! Často ale máme i pozitivních myšlenek plnou hlavu, a i ty nám můžou bránit v uklidnění se.

Zkuste se držet elektronického formátu, ale pokud máte raději staromódní tužku a papír, co třeba sešit z recyklovaného papíru? O tom by se také v tomto případě dalo argumentovat, že technicky vzato odpad neprodukuje, jelikož svůj deník pravděpodobně nebudete vyhazovat do popelnice, co myslíte?

Čtěte si deník

Když už si tedy deník píšete, zkuste se vracet ke starším zápisům a zavzpomínat na „staré dobré časy“. Přečíst si to, co jste chtěli s deníkem sdílet třeba před rokem, nebo jen pár dny, vám pomůže uvědomit si, jak dlouhou cestu jste od té doby ušli.

Jemná jóga a krátká meditace je nejlepší přítel vystresovaného člověka

IMG_0361

Ať jste milovníci jógy a meditace, či spirituální skeptici, velmi bychom doporučovali obojí zařadit do vašeho hýčkacího režimu. Jestli jste vášniví jogíni, tak vám ani snad něco takového nemusíme připomínat a vysvětlovat, protože jistě víte, jakou má obojí vliv na vaši mysl. A pro ty z vás, co si myslí, že jóga a meditace jsou ztráta času: víte, proč by jste s obojím měli začít? Protože jóga a meditace je nejlepší lék na skeptický přístup k józe a meditaci. Navíc to jediné, co na obojí potřebujete, jste vy sami, dokonce ani podložka není nutná.

Připravte si oběd na další den

Jak se stráme o ty, na kterých nám nejvíce záleží? Ujišťujeme se, že vždycky mají něco dobrého, co sníst. Vyváříme se pro ně s komplikovanými recepty a balíme jim obědy do práce a do školy. Ale teď nastal čas, abyste trochu té lásky ukázali i sami sobě: a proč nezačít tím způsobem, jak nejčastěji vyjádřujeme lásku ostatním?

Horký čaj a sladké sny

Osobně, můj nejoblíbenější způsob, jak se hýčkat, je uvařit si bylinkový čaj a skočit brzy do postele. Samozřejmě že nemusíte chodit spát se soumrakem, ale zalézt o hodinku dříve do peřin vám dá čas si třeba číst knížku, nebo zkusit dříve zmíněnou meditaci. Pamatujte, že bez dostatečného spánku naše těla nemohou pořádně fungovat!

pexels-photo-814264-600x400

A jaké tipy na zero waste hýčkání máte vy pro nás? Sdílejte je s námi v komentářích, nebo nám napište zprávu na sociálních sítích!


 

Autor: Lucie Štěpánková 

Zero waste koupelna: 3 ekologické výměny pro život bez odpadu

Koupelna je místo, kde si často neuvědomujeme, že produkujeme zbytečný odpad, především plast. Dnes vám tedy představíme naše tři oblíbené výměny tradičních koupelnových produktů za ekologičztější alternativy. Určitě si je zamilujete, tak jako my: ať je vaším cílem žít úplně bez odpadu, nebo jen chcete být každý den o trochu ekologičtější.

IMG_4855

Mýdlo je nejlepší přítel zerowasťáka

Dříve, když jsem používala konvenční sprchové gely, šampony a kondicionéry, se mi v koši hromadila spousta plastových lahví, protože moje koupelna jich byla neustále plná. Některé navíc nešly otevřít a vypláchnout, a tudíž se nedaly recyklovat. Zní to povědomě? A přitom je tato změna tak jednoduchá. Přírodní mýdla, šampony a kondicionéry se staly v poslední době obrovským hitem, což výrazně přispělo k jejich dostupnosti.

Samozřejmě můžete používat úplně obyčejné mýdlo koupené v drogerii, což je dobrý začátek, ale často jsou i ta zabalená v plastu (ač výrazně míň, než sprchové gely). Když je ale nehradíte těmi přírodnějšími, budete ještě k tomu milejší k vaší pokožce a vlasům. Bojíte se, že jsou moc drahá? Dle mých absolutě neodborných, zato entusiastických výpočtů v ceně není skoro žádný rozdíl. Nezapomeňte ale, že třeba u šamponů a kondicionérů velmi záleží na tom, jak dlouhé máte vlasy – takže vaše spotřeba bude s největší pravděpodobností menší, než ta moje. Chcete peníze ušetřit ještě víc? Pak je tady ještě metoda „no-poo“, a to mytí vlasů pouze vodou, bez šamponu.

Bambusové kartáčky: nebojte se, pandy nezemřou hlady!

Kdybych měla vybrat jednu věc z tohoto seznamu, která nesmí chybět v žádné koupelně, pak je to bambusový kartáček. Za život spotřebujeme stovky kartáčků, což se u těch plastových pohybuje cca mezi 12 a 18 kily (samozřejmě pokud je měníte po třech měsících, jak je doporučeno lékaři). To je dost ošklivá cifra. Bambusové kartáčky vám opět ušetří peníze oproti těm platovým, což se také docela hodí, ne?

No jo, Lucko, ale co budou jíst pandy, když všechen bambus spotřebujeme na kartáčky? O pandy se bát nemusíte, my jim posíláme svačinové balíčky a stravenky. Ne, teď už vážne: jednou z vlastností bambusu je, že dorůstá neuvěřitelnou rychlostí: 0,9 až 1,5 metru za rok, především, jestli se jedná o starší rostlinu. Na světě je dle posledního sčítání World Wildlife Fund momentálně 1864 divoce žijících pand. Takže můžete čistit s čistým svědomím.

Žiletky: potože i ty mohou být zero waste

Už jste si taky někdy říkali, že jednorázové žiletky jsou naprosto nesmyslné a ty s vyměnitelnými hlavicemi předražené? Nehledě na to, kolik zbytečného odpadu produkují! Výměnou za nerezovou žiletku, ve které stačí měnit jen samotné břitvy, ulevíte planetě i penežence. Nejen že takto na holení nepoužíváte sebemenší kousek plastu, ale kovové břitvy se velmi jednoduše recyklují! A že se bojíte s touto žiletkou manipulovat? Nemusíte mít strach, jsou totiž navržené tak, aby byly 100% bezpečné. Víte, že v angličtině se jmenují „safety razors“, tedy bezpečnostní žiletky?

A když už máte v malíku žiletku, proč ještě nevyměnit pěnu na holení za ekologičtější variantu? Samozřejmě můžete sehnat tuhá mýdla se speciálním složením na holení, já osobně ale nedám dopustit na kokosový olej. Jen nezapomeňte kůži důkladně chvilku namočit, než jej budete nanášet, pro ještě snadnější holení.

 

A to jsou naše oblíbené zero waste produkty, bez kterých se neobejde žádná ekologická koupelna – všechny je také seženete na našem eshopu! Dejte nám v komentářích vědět, kdo jsou vaši oblíbenci.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak si užít podzim bez odpadu

A už je tu zase podzim. Na ulicích se rojí holky s dýňovýma lattéčkama a v obchoďácích Vánoční výzdoba. Ale i tuto sezónu si můžete užít bez odpadu, tak jako všechny ostatní. Proto pro vás dnes máme seznam několika malých nápadů, jak si užít bezodpadový podzim.

Teplé podzimní nápoje

Přesně tak, nemusíte se jich totiž vzdávat. Jednorázové kelímky jsou možná nepřítel číslo jedna, ranní kávu či odpolední čaj si ale můžete užít i bez nich. Jednoduše si do kavárny přineste vlastní termohrnek, na mnoha místech vám za to ještě dají slevu! Že jste si ho zrovna doma zapomněli? Pokud máte s sebou nerezovou lahev na vodu, pak by vám mohla na čaj či amerikáno posloužit stejně dobře. Akorát lattéčka se do nich asi nebudou dělat nejlépe.

Zachumlejte se

Jestli jste alespoň trochu jako já, tak vám podzim nic nepřipomene víc než huňaté podzimní svetry a šály. Jak jsme ale zmiňovali v našem YouTube videu o etice v módním průmyslu, není úplně nejekologičtější je nakupovat v obchodech s rychlou módou. My proto doporučujeme vyrazit do nějakého super výběrového sekáče, kde mají na podzim šál a svetrů spousty. V Praze můžeme doporučit třeba Crashily, ale ať bydlíte kdekoli, určitě kolem nějaký najdete.

Vyrazte do přírody

Když už jsme tedy hezky zahřátí a zachumlaní, pojďme se o víkendu vydat do lesa. Bydlíte ve městě? Pak i park postačí. Stejně za dvacet minut začne pršet, pohádková říše spadaného listí se promění v „pitomej podzim“ a vy nadávajíce poběžíte domů.

podzimni-listi

Podzimní kuchyně

Když tedy promoční na kost dorazíte z romantické procházky domů, budete se znova potřebovat nějak zahřát. A jestli vám dýně ještě neleze krkem, pak tak můžete udělat třeba dýňovou polévkou. V receptu jsme brali na vědomí, že ne všichni máme přístup k bezobalovým obchodům, proto by jste většinu ingrediencích měli sehnat v minimu obalu i v supermarketu. Rozkrojte napůl máslovou dýni, vydlabte semínka a i se slupkou pečte v troubě do změknutí. Mezitím si orestujte na oleji jednu cibuli a připravte si cca 3 hrnky zeleninového vývaru, podle toho, jak máte polévku rádi hustou. Dýni vytáhneme z trouby a nakrájíme na kostičky (můžeme oloupat, ale slupka vám žaludek také neprovrtá). K orestované cibulce přihodíme lžíci kurkumy, kousek nastrouhaného zázvoru a půl lžičky muškátového oříšku, když se rozvoní, tak i dýni a zalijeme vývarem. Rozmixujeme tyčovým mixérem a můžeme posypat semínky či lahůdkovým droždím. A podzimní polévkový zázrak je na světě.

Teplé ponožky a pohádky

Když polévky sníte tolik, že přísaháte, že už nikdy v životě nechcete vidět žádnou další dýni, je čas si užít podzim doma. Protože pořád ještě nepřestalo pršet! Natáhněte si proto huňaté ponožky, uvařte si další teplý nápoj (je podzim, nedělejte, že pijete něco jiného), zabalte se do deky a ponořte se do knížky. Proč se třeba nevrátit k nějké vaší dětské oblíbené pro trochu nostalgie.

A jaké tipy na zero waste podzim máte vy? Dejte nám vedět v komentářích! My si mezitím jdeme uvařit horké kakao (Fairtrade, samozřejmě!) a těšíme se na všechny vaše nápady.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Duel: nerezová vs. plastová lahev

Po delší době pro vás zase máme duelový článek: tedy porovnání rozšířených každodenních produktů s jejich ekologičtější alternativou. Vše ve velmi dramatickém, čtyřkolovém formátu. Dnešními soupeři budou jednorázová plastová lahev versus nerezová lahev! Ať souboj započne a ten nejlepší zvítězí!

1.    Kolo: Životnost

Plastová lahev: Jednorázové lahve na vodu jsou vyrobeny na jedno použití. Samozřejmě je můžete několikrát doplnit, brzy se z nich ale začnou uvolňovat plastové částice do vody a určitě se vám také někdy stalo, že taková plastová lahev začla po pár dnech až týdnech používání nevábně zapáchat. Abychom to shrnuli, životnost plastové lahve se pohybuje někde mezi půl hodinou a jedním měsícem, záleží na kvalitě a také vašem ekologickém smýšlení.

Nerezová lahev: Když se o ni dobře staráte, vydrží vám někde mezi 10 až 15 lety, což je zásadně déle, než u lahví plastových.

2.    Kolo: Zdraví

Plastová lahev: Z plastu se do vody může uvolňovat spousta ošklivých chemikálií, a to nejen při jejich doplňování. A miniaturní částečky plastu asi nejsou to nejzdravější pro váš organismus.

Nerezová lahev: Tento problém u nerezové oceli neexistuje: žádné ošklivé látky neuvolňuje, a proto se o své zdraví nemusíte bát.

3.    Kolo: Cena

Plastová lahev: Tady velmi záleží na tom, jak často a jaké plastové lahve kupujete. Proto jsme si dovolili zahrnout tři alternativy. Ve všech počítáme s tím, že vypijete doporučené denní množství vody: 2 litry.

V prvním případě pijete všechnu vodu z půllitrových platových lahviček, u kterých se cena pohybuje mezi 9 a 20 korunami, podle toho jestli se nacházíte v centru Prahy, nebo kdekoli jinde po republice. Já ale budu počítat s 12 korunami, protože těch 20 mi příjde opravdu trochu přitažených za vlasy. Za 10 let tudíž utratíte za vodu 175 200Kč. My ale víme, že skoro nikdo není takový ekologický barbar, aby jeho pitný režim vypadal takto, jen jsme chtěli vidět, jak vám nad tímto číslem spadne čelist. A proto zahrnujeme ještě další možnosti.

Co třeba když pijete jen balenou vodu, ale kupujete ji v 1,5 litrových lahvích? Dejme tomu že jste ještě hodně šetrní s penězi, a tak kupujete tu nejlevnější alternativu. Pak vás litr vody vyjde na 2.70kč (což jsem si musela vyhledat na googlu, jelikož si nepamatuju, kdy bych naposledy prošla v supermarketu uličkou s balenou vodou). To za 10 let za vodu utratíte 19 710Kč. Představte si, co by jste si mohli na tolik peněz koupit. Třeba hezkou dovolenou pro dva?

A naše poslední varianta, se kterou se pravděpodobně nejčastěji setkáváme, je, že si koupíte jednu malou půllitrovou lahev a do ní si 14 dní až měsíc dotáčíte vodu z kohoutku. Za lahve samotné za deset let utratíte 6 240 až 12 480Kč. K tomu připočteme kohoutkovou vodu za 431,8 až 423,6Kč, a dostaneme se na 6 663,6 až 12 903,6Kč. Rozhodně je to nejlepší z dosavad zmíněných variant, ale moc velká výhra to není.

Doufám, že se vám z tolika čísel nezamotala hlava tolik, jako mně, když jsem to všechno ťukala do kalkulačky 😀

Nerezová lahev: Tady je ta matematika trochu jednodušší. Na našem eshopu najdete nerezové lahve za 399 až 599Kč, k tomu připočteme kohoutkovou vodu za 10 let, tedy 438Kč. Za pitný režim tudíž neutratíte více než 837 až 1 037Kč. Docela rozdíl, nemyslíte?

4.    Kolo: Likvidace

Plastová lahev: Pokud plastovou lahev vyhodíte do směsného odpadu, existujou tři hlavní možnosti (jedna horší, než druhá), co se s ní může stát. Buď se spálí ve spalovně a do ovzduší se z ní uvolní nebezpečné chemikálie, nebo skončí na skládce, kde se bude rozkládat desítky až stovky let, a v nejhorším případě se dostane do oceánu, kde budou chemikálie a mikroplasty z ní se uvolňující hubit mořské živočichy stovky let.

Že vaše plastové lahve třídíte? Ani to není výhra, jelikož plastové výrobky lze recyklovat jen sedm až devětkrát, než je potká stejný osud, jako směsný odpad.

Nerezová lahev: Krom toho, že vám vydrží deset až patnáct let, tak až nadejde jejich čas, nerez, ze které jsou vyrobené, můžete jednoduše recyklovat. Výhoda kovů je, že tímto procesem mohou procházet v podstate do nekonecna, proto nemůžete udělat ekologičtější volbu!

 

Jstě připraveni slyšet jméno výtěze? Za nás je to na plné čáře nerezová lahev! Přece jste nečekali, že bychom jako blog o životě bez odpadu rozhodli jinak, ne? 😀

A kdo je váš vítěz? Jestli s námi souhlasíte, ale svou nerezovou lahev ještě nemáte, proč se nekoknout do našho eshopu, kde nabízíme hned několik velikostí ve dvou designech?

Nezapomeňte nám také dát v komentářích vědět, jaké dva produkty bychom proti sobě měli postavit příště!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Kompost: přeházejte ten zahradní, nebo si pořiďte bytový!

Říjen a listopad jsou poslední měsíce, kdy je vhodné dělat velké zásahy na kompostu a zahrádce. Ta se v průběhu listopadu chystá k zimnímu spánku a všechny pozdější aktivity by ji mohly vysilovat. A že nemáte zahrádku s kompostem, ale rádi by jste s vašimi jídelními zbytky nakládali ekologičtěji? I pro vás máme řešení!

Hnojení a vylepšování půdy

Listopad je ideálním měsícem pro to, abychom přeryli zahrádku a půdu vylepšili kompostem, či hnojem. Pokud byste Vaší zahrádce rádi přispěli kvalitním hnojem, oslovte místního zemědělce. Mapu farmářů hospodařících ve Vašem okolí najdete například v adresáři farmářů nebo se neváhejte zeptat místního starosty či starostky. Řada zemědělců se hnoje ráda zbaví za odvoz. Častý je však i výměnný obchod – dobrá domácí slivovice udělá radost. :-)

Pokud se rozhodnete vylepšit půdu materiálem rostlinného původu, můžete sáhnout na Váš kompost. Kompost přeházejte – tím jej provzdušníte a urychlíte zrání. Vyzrálý materiál pak můžete použít k prohnojení půdy nebo Vašich rostlin.

Jedním z nejlepších způsobů jak dopřát Vašim rostlinám kvalitní výživu je použít na jejich pohnojení výsledek vermikompostování – tedy žížalí čaj. Ten je výsledkem zpracování organických zbytků kalifornskými žížalami ve vermikompostéru.

Kompost i do bytu

Ale možná nemáte tu možnost mít kompost venku na zahrádce, třeba i žijete v městském bytě. Ale i vy můžete kompostovat: s vermikompostérem. Jeho velkou výhodou oproti ostatním metodám kompostování je, že kompostovat můžete aktivně celou zimu a vermikompostér nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Stačí jej umístit do prostředí s teplotou 5° - 20° C. Pokud by byla nižší, žížaly v kompostu by přestaly pracovat a proces vermikopostování by se zastavil. Vhodným prostředím je například chodba, balkon či sklep. Dbejte také na správnou vlhkost. Obsah kompostu by neměl být příliš mokrý ani příliš suchý. Správnou vlhkost poznáte, pokud vezmete hrst hmoty a zmáčknete ji v dlani. Vyteče-li několik kapek, je vlhkost správná. Přílišnou vlkhost můžete zmírnit suchým natrhaným papírem, nedostatečnou zas dožene papír namočený.

Co lze kompostovat?

Tedy přesněji ve vermikompostéru, tento seznam ale určitě poslouží i pro venkovní komposty:

  • Odřezky zeleniny či ovoce
  • Slupky
  • Čajové sáčky
  • Kávová sedlina
  • Vaječné skořápky
  • Citrusy, zázvor, cibule, česnek (do vermikompostéru přidávejte v přiměřeném množství, žížaly nemají rády příliš aromatické potraviny)

Co do vermikompostéru nepatří?

Do kompostéru naopak nikdy nedávejte:

  • Maso a odřezky masa
  • Kosti
  • Mléčné výrobky
  • Oleje a tuky

Bez čeho se však vermikompostér neobejde jsou samotné žížaly, ideálně ty kalifornské. Můžete je sehnat ve vašem okolí, pokud už někdo má vermikompostér založen nebo si můžete násadu zakoupit v našem eshopu. Začněte už dnes.

Výhody vermikompostování

  • Správně vedený kompost nezapáchá – pokud nepřidáte nic, co by žížaly nezvládly, nemusíte se zápachu obávat.
  • Správně vedený kompost neláká octomilky – ty doma nechceme nikdo. Pokud se o kompost budete dobře starat, nebude pro octomilky zajímavý.
  • Žížaly přežijí i letní dovolenou – bez potravy přibližně 3 týdny.

Zaujalo vás vermikompostování, nebo jste o něm již dlouho přemýšleli? Pak koukněte na ten, který máme v nabídce na eshopu! Že jste již zkušení komposťáci? Pak dejte v komentářích vědět, jaké máte vy tipy pro nováčky. Kompostování zdar!

Redukujte svůj odpad. Můžete si přečíst náš článek, že žít lze i bez odpadkového koše.


 

Autor: Radim Kučera