Zero waste blog, Strana 3

Užijte si vánoční úklid – v pohodě a s eko pomocníky

Pomalu ale jistě nastává čas, kdy na nás začínají vyskakovat vánoční reklamy a my se připravujeme na svátky klidu, míru a pohody. S nimi se pojí i pravidelný vánoční úklid, ale ruku na srdce - je to pro vás spíše nutné zlo, nebo si ho umíte i užít? Poradíme vám, jak ho zvládnout levou zadní a ještě ekologicky. 

Nepořádné drobnosti

Staré magazíny, gumičky do vlasů, účtenky, hračky a celá řada dalších malých předmětů rozmístěných po domě či bytě umí v člověku vzbudit pocit nepořádku a všudypřítomného “chaosu”. Co s nimi? Pokud mají své místo a vy je zvládnete roztřídit do těch správných šuplíků raz dva, udělejte to. Jestli ne, pořiďte si dekorativní úložné krabice a koše, předměty do nich umístěte a do roztřídění se pusťte v méně náročném ročním období. 

Dekorativní koše a krabice pro uložení nepořádných drobností
Zdroj: Canva gallery

Čistý domov, čistá hlava

Dá se říct, že úklid je také určitou terapií, které nám pomáhá udělat si pořádek i v nás samých. Vyhoďte vše nepotřebné,zkrátka věci, co jen zbytečně zabírá místo, a nechejte si předměty, které pravidelně používáte nebo k nim máte citový vztah. Dobré je držet se pravidla 12ti měsíců, aneb co jste jeden rok nepoužili, ani napříč sezónou, dejte nemilosrdně pryč. 

Ostatní předměty darujte, recyklujete nebo se o ně postrajte ekologickým a udržitelným způsobem.

Inspiraci pro to, co udělat například s vyřazeným oblečením pro vás máme v článku 5 tipů, kam se starým oblečením.

Ekologické prostředky pro vánoční úklid
Zdroj: Canva gallery

Základní pravidla pro správný vánoční úklid

Abyste doma v průběhu úklidu už nezašpinili to, co máte čisté, držte se osvědčeného pravidla, které říká, že uklízet se má od shora dolů a od oken ke dveřím. Dobré je také postupovat od místností, kde nehrozí tolik nepořádku (např. ložnice) a naposled si nechali místnosti, které musíme uklízet častěji a pečlivěji (koupelna a kuchyně).

K ruce si v tomto případě určitě vezměte:

A užitečné tipy pro ekologický úklid zase najdete v článcích Odstranění vodního kamene bez chemie, Jak na ekologický úklid kuchyně a 4 klíčové faktory pro eko úklid.

V jednotlivých místnostech také uklízejte směrem od lustru, horních poliček, přes skříně až vytření a vysátí podlahy. Krásně uklizení místnosti pak můžete provonět s některou z vůní ze sady bio osvěžovačů pro zimní dny. 

Jak na snadné čištění oken

Na čištění oken si pořiďte oboustrannou stěrku, se kterou vám práce půjde pěkně od ruky. Skleněné výplně namydlete, setřete a dočistěte látkovou utěrkou, která nepouští chlupy. I v tomto směru sáhněte po ekologických přípravcích. A pokud se chcete vyhnout šmouhám, vyčistěte okna v den, kdy bude svítit sluníčko - voda totiž rychle zaschne a šance na vznik šmouh k doleštění tak bude mnohem menší.

I v období adventu si dopřejte relax, třeba ve vaně
Zdroj: Canva gallery

Dokonalost je nudná

Nesnažte se mít perfektně a dokonale vygruntováno za cenu vlastních nervů a sil. O tom přece Vánoce nejsou. Hlavní jerodinný klid, pohoda, společně strávené chvíle i vlastní “rozmazlovací” potěšení. Bez výčitek si tedy napusťte vanu, zapalta oblíbenou svíčku a jen tak relaxujte!

Psst! Chcete si ušetřit starosti s vymýšlením dárků? Podívejte se do naší vánoční kategorie a pořiďte svým nejbližším skvělé zero waste balíčky a dárky!


 

Autor: Bára Kocmánková

Jak vést děti k zero waste? Vyzkoušejte tyhle tipy

Chcete, aby vaše děti měli k zero waste blízko už od malička? Jde to, stačí jim jít příkladem, inspirovat je a udělat z udržitelnosti zábavu. Jak? Máme pro vás dávku inspirace.

Není hračka jako hračka

V reklamách i letácích to doslova přetéká pestrobarevnými třpytivými a blikajícími hračkami. Většinou jsou vyrobené z plastu, jejich kvalita je chatrná a putují k nám přes půl zeměkoule. Dopřejte svým dětem raději hračky vyrobené z ekologických materiálů a bez škodlivých látek. Díky tomu nijak neohrožují zdraví dětí, stimulují jejich mozek a jsou šetrné i k životnímu prostředí.

Nechejte taky své děti objevovat přírodu a rozvíjet jejich kreativitu a fantazii.

Zero waste produkty pro domácnost

Zdroj: Canva gallery

Udržitelnost, kam se podíváte

Když budete doma používat zero waste produkty, děti si k nim vytvoří vztah a budou je brát jako přirozenou součást života, které se budou držet i nadále. K takovým základním výrobkům patří například:

Recyklovat je fajn, ale nevytvářet odpad ještě lepší

Už od školky se dětí učí, jak správně třídit odpad, a co patří do které barevné popelnice. Jenže –  ještě lepší je žádný odpad vůbec nevytvářet. Proč? Například u vytříděných plastů se jich k dalšímu zpracování dostane jen 20, maximálně 30 %. Zbytek skončí na skládce nebo ve spalovně. 

Udělejte si proto doma s dětmi malý pokus. Zkuste jeden týden fungovat bez ohledu na udržitelnost a vyprodukovaný odpad si postupně ukládejte. Druhý týden to vyzkoušejte v duchu zero waste a opět – odpad vyprodukovaný v tomto týdnu si také uskladněte. Budete tak mít krásný praktický příklad a porovnání. Zároveň je dobré dětem říct, že i když vyprodukovaný odpad nevidíme, pravidelně ho přeci odváží popeláři, neznamená to, že jen tak zmizí.

Trh s lokálním ovocem a zeleninou

Zdroj: Canva gallery

Společné vaření z lokálních potravin

Nechejte děti vymyslet například víkendové menu, včetně upečení moučníku, a vyrazte společně na nákup. A to pěkně na trh s ovocem a zeleninou, stejně jako do malých krámků a bezobalových odpadů.

Doma si také popovídejte o tom, jaká byla cesta každé položky z vašeho nákupu od výrobce, přes zpracovatele, až do vaší tašky. Doma si na pomoc k ruce vezměte i mapu nebo globus, na kterém si ukážete rozdíl v tom, kdy k nám cibuli putuje například až z Egypta vs. od místního zemědělce. 

Ze surovin potom nechejte děti uvařit oběd, za případné drobné asistence, a potom správně uskladněte zbytky, které potom samozřejmě zpracujte. Nezapomeňte ani na bio odpad, který můžete dát na kompost. Ten můžete mít klidně i v paneláku s pomocí vermikompostéru.

Inspiraci najdete i v našem článku Zbytky z kuchyně a zero waste.

Upcycling a vyšívání pro děti

Zdroj: Canva gallery

Upcycling pro šikovné ručičky

Textilní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů životního prostředí. Podívejte se s dětmi o na téma slow fashion a fast fashion a ukažte jim, že krásné oblečení nemusí pocházet jen z obchodů ve velkých centrech. Jděte jednou na nákup do lokálního krámku s oblečením, potom zase do second handu a naučte je základní ruční práce, díky kterým si mohou drobně poškozené oblečení opravit nebo upcyklovat a ne je hned vyhazovat. S kousky, které jsou už opravdu na odpis si udělejte výlet ke kontejneru na textil. 

Nezapomeňte děti oblečení naučit i správně třídit a prát, aby jim co nejdéle vydrželo. Dejte jim třeba za úkol správně roztřídit špinavé prádlo podle barev a případně i podle materiálu.

Podívejte se i na články:

Zero waste hrou

Připravte pro své děti sérii výzev, za které budou sbírat body a hezké odměny. Doma si můžete také připravit ceduli pro průběžné zaznamenávání výsledků, poznatků a inspirací, a udělat si z výzev ještě větší zábavu. A do jakých výzev se pustit? Záleží na vaší fantazii. Může jít například o:

  • výrobu vlastní přírodní kosmetiky
  • výrobu domácího osvěžovače vzduchu, repelentu nebo dezinfekce
  • úklid koupelny nebo kuchyně s pomocí přírodních pomocníků
  • zašití díry v tepláčcích nebo tričku
  • sestavit si úsporný jídelníček na celý týden
  • vyrobit si dekorace pouze z přírodních materiálů nebo “odpadu”
  • výrobu recyklovaného papíru
  • výroba rukavic ze starých ponožek
  • zašívání drobných dírek na oblečení
  • vytvoření veselých záplat na venkovní oblečení
  • jednoduché výšivky křížkovým stehem

 

Inspiraci pro některé výzvy můžete najít v článcích:

 


 

Autor: Bára Kocmánková

Proti škůdcům ve spíži se dá bojovat i bez chemie

V našich domácnostech se velmi často vyskytuje nechtěný a nežádoucí hmyz. Proti jeho výskytu se dá bojovat i bez chemických prostředků, ekologickým způsobem.

Prevence

Rozhlédněte se po své domácnosti a především v těch místech, kde se hmyz vyskytuje nejčastěji a utěsněte všechny prasklinky, otvory a přístupové cesty.

Pravidelně uklízejte police a všechna místa, kde se vyskytují potraviny. Pach z jídla odstraníte roztokem připraveným z jednoho dílu octa a jednoho dílu vody. Smíchejte je v nádobce a používejte při úklidu.

Odpady můžete vyčistit směsí jedlé sody a octa v poměru 1:1. Nechte působit 5 minut a následně přelijte vroucí vodou.

Pro skladování odpadu používejte vzduchotěsné nádoby, které uzavírejte víkem.

Nikde nenechávejte volně ležet rozbalené a nezakryté potraviny nebo drobky z nich.

Kontrolujte svůj dům proti vlhkosti, hmyz ji miluje.

Skladování potravin

Všechny potraviny skladujte ideálně v uzavíratelných nádobách. Víka by měla k nádobám těsně přiléhat. Mouky, obiloviny, cukr, ořechy nebo semínka ukládejte na temná místa. Každou nádobu, před tím, než do ní umístíte potraviny, pečlivě umyjte a nechte vyschnout. Nemíchejte staré a nové potraviny dohromady.

Pomocníci proti hmyzu

V domácnosti se velmi často vyskytují mravenci, mouchy nebo ovocné mušky. Jak si tedy s nimi poradit?

Mravenci nemají rádi skořici a kávovou sedlinu. Umístěte tyto suroviny na potenciální vstupní místa. Také je můžete nasypat na tácek do skříněk, kde se vyskytují potraviny.

Na mouchy vyzkoušejte eukalyptový olej. Několik kapek nakapejte na savý hadřík a ten umístěte tam, kde se mouchy vyskytují nejvíce.

Ovocné mušky odradíte drcenými listy máty umístěnými do míst, kde se vyskytují nejvíce. Také pomůže trochu jablečného octa umístěného do sklenice. Tu zadělejte plastovou fólií a propíchejte do ní malé otvory.


 

Autor: Marika Horáková

Přírodní materiály využívané pro hygienické pomůcky a podporující zero waste styl

Pravidelná hygiena je samozřejmostí každého z nás. Patříte-li mezi vyznavače zero waste stylu, určitě dáváte přednost hygienickým pomůckám vyrobeným z přírodních materiálů.

Příklady materiálů a hygienických pomůcek z přírodních materiálů

  1. BIO bavlna – používá se na odličovací tampónky, které využíváme každý den. Není to, v kosmetickém průmyslu, žádná novinka. Používaly se dávno před tím, než se začaly vyrábět tampónky jednorázové. Tampónky z BIO bavlny jsou šetrné k pokožce, používají se velmi snadno a pak je stačí jen vyprat, nechat uschnout a můžete je opět použít.
  2. Bambus – tento materiál se nepoužívá pouze pro výrobu nábytku nebo nádobí. Můžete si z něj pořídit třeba kartáček na zuby. Kartáček vyrobený z tohoto materiálu šetří životní prostředí a díky němu neprodukujete zbytečný odpad. Z bambusu a bavlny se také vyrábějí vatové tyčinky do uší.
  3. Lékařský silikon – ten se používá při výrobě menstruačních kalíšků. Jednorázové menstruační pomůcky vytvářejí velké množství odpadu. To lze nahradit právě menstruačním kalíškem. Snadno se aplikuje i udržuje v čistotě. Volit můžete z několika různých velikostí. Šetří nejen životní prostředí, ale i vaše zdraví a v neposlední řadě i finance. Neobsahuje nebezpečné chemické látky.
  4. Konjak – využívá se pro výrobu kosmetických houbiček, které odstraňují nečistoty. Jsou vhodné i pro miminka. Jedná se o rostlinný materiál, 100 % přírodního charakteru a navíc rozložitelný. Je šetrný jak k životnímu prostředí, tak i k pokožce. Navíc nemusíte používat odličovací a micelární produkty. Jakmile přestane být funkční, můžete ji dát do kompostu.
  5. Sisal – toto textilní vlákno se získává z listů rostliny agáve sisalová. Kromě jiného se využívá pro výrobu mýdlenek. Ty jsou ekologické a plně rozložitelné. Navíc šetří vaše finance. Zbytky mýdlové vody stékají do mýdlenky a vy ji pak můžete použít jako namydlenou žínku. Následně stačí mýdlenku řádně vyprat v teplé vodě a můžete ji opět používat.

To je jen zlomek přírodních materiálů, které se používají v oblasti hygieny. Předměty výše jmenované jsou snadno dostupné a snadno je zařadíte do svého života.


 

Autor: Marika Horáková

Jak na udržitelné bydlení

Udržitelnost je pojem, který se v současné době objevuje velmi často a bývá spojován s různými oblastmi našeho života. Důvodem je ochrana životního prostředí. Kromě toho udržitelné bydlení šetří naše finance v oblasti bytového designu. Investice do nábytku a dekorací vyrobených z udržitelných materiálů je sice vyšší, ale díky jejich dlouhé životnosti se nám dokonale vyplatí, neboť jak nábytek, tak i dekorace vydrží dlouhou dobu. Díky tomu podpoříme eko domácnost.

Přednost kvalitním materiálům

Přednost bychom měli dávat přírodním druhům materiálů. Pokud o ně budeme dobře pečovat, vydrží nám velmi dlouhou dobu. Vzhledem ke své povaze jsou totiž dokonale odolné a navíc svojí výrobou nezatěžují životní prostředí. Kromě toho vypadají v interiéru dokonale a originálně. Zvolíme-li takové materiály, které dlouho vydrží, není potřeba nábytek a dekorace měnit po několika letech.

Mezi takové materiály patří samozřejmě dřevo. Dále to může být kámen, beton nebo sklo.

Dřevo představuje kvalitu a dlouhověkost

Tento přírodní materiál, zvolíme-li kvalitní kousky, nám může vydržet i celý život. Šetří tedy finance na nákup nového nábytku a také na energie. Dokonale podrží teplo. Tím se nám sníží finanční náklady. Rozhodneme-li se časem pro nějakou změnu, výhodou dřevěného nábytku je jeho snadná recyklovatelnost. Dokonce jej, s obměnou, můžeme použít znova.

Provedení nábytku

Základ by měla tvořit kvalitní konstrukce. Jen to je záruka dlouhověkosti. Kromě konstrukce je potřeba si prohlédnout a ověřit i celkové provedení jednotlivých kousků. Z čeho a jakým způsobem jsou řešené spoje a jaké další druhy materiálů byly pro výrobu použity.

Recyklace hraje důležitou roli

Pro ochranu životního prostředí je recyklace velmi důležitá. Pořizujeme-li si tedy nový nábytek, měl by být vyrobený z recyklátu nebo z takového materiálu, který se dá recyklovat snadno.


 

Autor: Marika Horáková

Vyřazené a staré oblečení: 5 tipů, kam s ním

Plná skříň, ale stejně nemáte co na sebe… znáte to? Možná je načase trochu provětrat šatník a staré oblečení, které už nenosíte a nedělá vám radost, poslat dál. Poradíme vám, kam s ním!

1. Hezké kousky prodejte

Oblečení už sice nenosíte, ale stále vypadá k světu a někomu jinému by mohlo dělat radost? Zkuste je prodat. Nejenže najde další využití, ale můžete si i něco vydělat. Prodej oblečení přes internet je navíc v dnešní době hračka. Můžete využít buď sociální sítě (např. Facebook Marketplace nebo různé skupiny) či platformy určené přesně k tomuto účelu, jako je Vinted.

Pokud máte větší množství hezkého oblečení a chcete si vydělat pár kaček, můžete se zúčastnit blešáku. Obvykle se stačí jen zaregistrovat jako prodejce a zaplatit malý poplatek.

2. Darujte to

Než oblečení vyhodíte, zkuste se poptat ve svém okolí, třeba sestry nebo kamarádek, jestli by se jim některý kousek nehodil. Darovat staré oblečení můžete také do second handu – v Praze například do Hvězdného bazaru. Určitě ve svém okolí najdete sekáče, kde od vás oblečení rádi přijmou. Případně jej rovnou darujte na charitu – sběr použitého oblečení organizuje například Český červený kříž nebo Armáda spásy.

 

Darujte oblečení do second handu

 

3. Swapujte

Swapování neboli výměna oblečení je skvělá možnost, jak se zbavit vyřazeného oblečení a zároveň třeba i obměnit svůj šatník ekologickým způsobem. Můžete se zúčastnit swapovací akce, kam přinesete své oblečení a na oplátku si budete moct odnést, co se vám líbí. Další možností jsou swapovací skupiny na Facebooku nebo si uspořádat vlastní swapovací sešlost a povyměňovat si oblečení s přáteli!

4. Opravte to nebo upcyklujte

Předtím, než se s daným kouskem definitivně rozloučíte, zkuste zvážit, zda by ještě nešel opravit, vylepšit nebo pro něj doma zkusit najít jiné využití. Například špatně padnoucí kalhoty si můžete u švadleny nechat povolit nebo stáhnout v pase, děravé staré triko rozstříhat na kusy a použít jako hadr na úklid… Nebo vyzkoušejte upcyklaci a starý, nudný kousek oživte třeba hezkou výšivkou.

5. Sběrné kontejnery na staré oblečení

Staré oblečení, které už něco zažilo, můžete vyhodit do speciálního kontejneru na textil. Z těchto kontejnerů se oblečení protřídí a následně poputuje například na charitu, do second handů nebo se zrecykluje. Oblečení, které dáváte do kontejnerů, by mělo být vždy suché, čisté a zabalené v tašce nebo pytli. 

 

A pokud vás zajímá téma slow fashion a ekologického šatníku a chcete vědět více, koukněte také na naše další tipy pro ekologický šatník.

 


Autor: Markéta Žůrková

Vodní kámen odstraníte i bez chemických přípravků

Většina domácností se potýká s vodním kamenem usazujícím se na různých místech, která se často dostávají do kontaktu s vodou. Nejčastěji se tedy vyskytuje v koupelně nebo v kuchyni. Vodní kámen je sloučenina solných minerálů, které se ve větší míře vyskytují především ve vodě tvrdé.

Boj s vodním kamenem přírodními způsoby

Nechcete-li pro jeho odstraňování používat chemické přípravky, velmi snadno si vystačíte i s prostředky, které máte doma. Šikovnými pomocníky jsou ocet, citronová šťáva, jedlá soda nebo kyselina citronová. Jsou to přípravky nechemické, ekologické a cenově dostupné. Navíc jsou šetrné k našemu okolí a celému životnímu prostředí. Díky své kyselosti mohou narušit vodní kámen, který pak snáze z povrchů odstraníte.

Vodní kámen a vodovodní kohoutek

Tady pomůže šťáva z citronu. Vymačkejte ji z jednoho citronu, zřeďte malým množstvím vody a vzniklým roztokem potřete všechna místa vodovodní baterie. Ideální je, pokud necháte působit přes noc. Zkusit můžete také jedlou sodu. Tu naneste vlhkým hadříkem na potřebná místa a pečlivě očistěte.

Pokud se vodovodní kámen usazuje na sprchové hlavici, nalijte do nádoby ocet s vodou a hlavici do roztoku ponořte, nejlépe do druhého dne.

Vodní kámen a rychlovarná konvice

Přestože se rychlovarné konvice se spirálou, která potřebovala pravidelné čištění, používají již velmi málo, občas také potřebují svoji údržbu. Pro tento případ úplně postačí ocet v poměru s vodou 1:1 nebo lžíce kyseliny citronové. Přidejte je do vody a nechte v konvici převařit. Následně nechte několik hodin stát. Posléze důkladně propláchněte vodou a můžete ji zase v konvici převařit.

Tip pro vás

Chcete-li výskyt vodního kamene v konvici eliminovat, nenechávejte v ní zbylou vodou stát. Můžete ji použít třeba na zalévání květin.

Vodní kámen a sklo

V tomto případě pomůže kyselina citronová. Rozpusťte 3 lžičky ve vodě a vzniklým roztokem sklo omyjte.


 

Autor: Marika Horáková

Ekologické hnojení a zero waste

Už naše babičky využívaly různé zbytky z kuchyně pro výrobu levného a ekologického hnojiva. Co a na co používat? Nechte se inspirovat níže uvedenými tipy.

  1. Kávová sedlina – dá se používat několikrát do roka tak, že ji, vysušenou vsypete do hlíny ke květinám. Při přesazování květin ji můžete smíchat se substrátem. Zvýší tak podíl organického obsahu a zlepší drenážní vlastnosti hlíny. Uvítají ji i záhony s azalkami nebo oleandrem. U pokojových rostlin ji používejte pouze 2x ročně. Na venkovní záhony ji můžete nasypat 4x za rok.
  2. Slupky z jablek – umístěte je na dno květináče. Jak se postupně rozkládají, podporují mikrobiální procesy, které se odehrávají v květináči. Blokují odvod vody, tak pozor na přelévání.
  3. Voda z vaření – nesmí však být slaná. Využít se dá voda ze zeleniny, brambor (tu uvítají afrikány) a dokonce i z rýže (ta udělá dobře kolopejkám). Pěstujete-li doma okrasné palmičky a dracény, zalijte je občas vodou z čočky.
  4. Skořápky z vajec – usušené a jemně nadrcené. Vsypat je můžete do půdy, kde pěstujete rajčata, papriky nebo lilky. Do půdy uvolní vápník. Použít je můžete i na vápnění trávníku, jemně rozemleté.
  5. Jak na mšice – pomůže zředěný odvar z tabáku, kterým opakovaně stříkejte listy. Dalším šikovným pomocníkem je výluh ze slupek cibule. Ty nechte louhovat 4 dny, následně přelijte a nalijte přímo do hlíny.
  6. Popel ze dřeva ocení česnek, ale i celá zahrada.
  7. Banánové slupky – nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou a necháme louhovat, ve tmě, 2-3 dny. Výluh lze použít pro zálivku pokojových rostlin. Dodá jim vápník, fosfor a draslík.

Šikovným pomocníkem pro výrobu ekologického hnojiva je vermikopostér. Nejen, že si doma vyrobíte přírodní hnojivo, ještě zužitkujete biologický odpad. Že bydlíte v paneláku? Ale to vůbec nevadí. Vermikompostér si můžete pořídit i do panelákového bytu.

Další inspirace


 

Autor: Marika Horáková

6 tipů na eko a zero waste kosmetiku

Rozhodli jste se ze svého života odstranit konvenční kosmetiku z drogerie, která je často plná škodlivých chemických látek a navíc balená v plastových obalech? Pokud si nejste jisti, čím ji nahradit, máme pro vás tipy na kvalitní a osvědčené značky eko kosmetiky, které nabízíme i u nás na e-shopu Zerowastelife.cz.

1. Almara Soap

Almara Soap je česká značka ručně vyráběných mýdel a přírodní kosmetiky. K výrobě používá pouze čistě přírodní ingredience – za studena lisované rostlinné oleje, výtažky z bylinek, jíly a éterické oleje. Kromě krásných mýdel s lákavou vůní si můžete od značky Almara Soap pořídit například scrub, sůl do koupele, masku na obličej a spoustu dalších kosmetických výrobků.

Co potěší každého zastánce zero waste je, že u produktů Almara Soap nenajdete žádné zbytečné plasty! Mýdla mají pouze malý papírový štítek a ostatní výrobky jsou baleny ve skleněných dózách s kovovými víčky, které můžete dále využít.

Zeo waste kosmetika od Almara Soap.

2. Ben&Anna

Za německou značkou eko kosmetiky Ben&Anna stojí mladý pár z Berlína, který se rozhodl přestěhovat na venkov a žít v souladu s přírodou. Ben&Anna vyrábí vegan a cruelty free kosmetiku – produkty z čistě rostlinných surovin, které netestují na zvířatech. Značka má certifikát přírodní kosmetiky NaTrue, který je zárukou kvality a čistého složení bez škodlivých syntetických látek.

Z nabídky Ben&Anna si do své eko kosmetické výbavy pořiďte tuhé přírodní deodoranty v papírovém balení nebo třeba zero waste alternativu zubní pasty ve skleněné dózičce.

Eko kosmetika Ben&Anna.

3. Soaphoria

Soaphoria je přírodní eko kosmetika pocházející ze Slovenska. V ručně vyráběných produktech najdete výhradně přírodní suroviny rostlinného původu, jako jsou organické rostlinné oleje a másla, přírodní vosky a čisté esenciální oleje. Naopak syntetické látky ani palmový v kosmetice od Soaphoria nenajdete. Ekologické je však nejen samotné složení kosmetiky, ale i způsob balení. Produkty od Soaphoria se totiž prodávají v zálohovaných skleněných obalech, které po spotřebování produktu můžete vrátit.

Kromě výše uvedeného máte jistotu, že žádná ze složek nebyla testovaná na zvířatech – Soaphoria je držitelem mezinárodně uznávaného certifikátu Leaping Bunny.

TIP: Víte, jaké certifikáty zaručují, že je kosmetika netestovaná na zvířatech a vhodná pro vegany? Přečtěte si náš článek o tom, jak poznat kosmetiku netestovanou na zvířatech.

4. Tierra Verde

Tierra Verde je česko-slovenská značka především prostředků do domácnosti, ale také eko kosmetiky. Produkty od Tierra Verde se pyšní certifikátem Ecogarantie, který zaručuje nejnižší možnou ekologickou stopu a čistě přírodní ingredience rostlinného původu. Kromě toho se společnost Tierra Verde snaží o bezodpadovou výrobu a bezobalový prodej. Stáčenou ekodrogerii tak můžete najít již na více než 300 místech v ČR.

Eko drogerie od Tierra Verde.

5. Friendly Soap

Friendly Soap je anglická značka ručně vyráběných přírodních mýdel. Všechny suroviny pečlivě vybírá, snaží se při výrobě nevytvářet žádný odpad a šetřit energií. Žádný z výrobků navíc neobsahuje živočišné složky a není testován na zvířatech, což zaručují certifikáty Vegan Society a Cruelty Free. Produkty neobsahují palmový olej, syntetické látky, barviva, sulfáty, parabeny ani další látky, které se používají v konvenční kosmetice a dráždí pokožku. Sympatické je i to, že samotná mýdla jsou balena do papírových recyklovaných obalů.

Doporučujeme vyzkoušet přírodní mýdlo na holení bez vůně, které je vhodné pro citlivou pokožku a ideální na cesty!

6. Alma

Alma je česká ryze přírodní eko kosmetika. Pro její zakladatelky, Šárku a Nikol, je kvalita ingrediencí zásadní. Většina použitých složek je proto organického původu. Všechny své kosmetické produkty vyrábí ručně a s láskou v malém množství. Kosmetiku navíc balí do ekologických obalů – například přírodní balzám na rty je balený v papírové tubě. U kosmetiky od značky Alma můžete mít jistotu, že neobsahuje žádné syntetické složky a není testovaná na zvířatech.

Eko kosmetika od Alma.

Snad vám tyto tipy pomohou s výběrem eko kosmetiky. Na e-shopu prodáváme také produkty do koupelny pod vlastní značkou Zero Waste Life – například odličovací tampónky z biobavlny, konjakovou houbičku, lněnou síťku na mýdlo a další produkty pro zero waste péči o tělo.


 

Autor: Markéta Žůrková

Proč kupovat přírodní opalovací krémy?

Ochrana před sluníčkem je zejména v letních měsících opravdu důležitá. Bez opalovacího krému se při pobytu na slunci neobejdeme, a tak je dobré vědět, jak zvolit ten správný přípravek, který nebude škodit zdraví ani přírodě. Pojďme se tedy podívat na to, proč používat právě přírodní opalovací krémy místo chemických, a jak takový krém poznat.

Chemické vs minerální opalovací krémy

Zásadní rozdíl mezi přírodními a konvenčními opalovacími krémy spočívá v druhu použitých UV filtrů. Zatímco v běžných opalovacích krémem najdeme chemické UV filtry, přírodní opalovací krémy obsahují pouze minerální filtry.

Chemické filtry

Chemické filtry, jako je například oxybenzone nebo avobenzone, se vstřebávají do pokožky a pohlcují UV záření. Přestože tyto látky pokožku účinně chrání před škodlivým UV zářením, samy o sobě mohou představovat zdravotní riziko. Některé mohou fungovat jako endokrinní disruptory nebo dokonce způsobovat rakovinu kůže, před kterou mají chránit. Kromě toho znečišťují oceány, škodí mořským živočichům a přispívají k blednutí korálových útesů.

Minerální filtry

Minerální filtry, jako je oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý, na pokožce vytváří ochrannou vrstvu a odráží sluneční paprsky, fungují tedy jako mechanická bariéra a do kůže se nevstřebávají. Díky tomu pokožku nedráždí a nezpůsobují alergické reakce.

Některé přírodní opalovací krémy ale obsahují minerální filtry ve formě nanočástic, díky kterým se lépe roztírají a nezanechávají na kůži bílý film. Nanočástice se ale mohou vstřebat do kůže a jejich účinek na zdraví a životní prostředí zatím není jasný, proto je jistější se jim vyhýbat.

Rostlinné oleje na opalování - ano nebo ne?

Některé rostlinné oleje jako arganový olej nebo olej z pšeničných klíčků mohou poskytovat určitou ochranu před sluncem. I když se oleje mohou zdát jako nejvíce ekologické a zero waste řešení, nemají prokazatelný SPF a nepředstavují tak spolehlivou ochranu. Pro péči po opalování na zklidnění a hydrataci pokožky však můžeme čisté přírodní oleje jedině doporučit. Vyzkoušejte třeba tamanu olej, který vám uleví a zklidní spálenou kůži od slunce.

5 důvodů, proč upřednostnit přírodní opalovací krémy

  • Nedráždí kůži, jsou tak vhodné i pro děti a alergiky.
  • Jsou méně škodlivé pro mořský život a korály.
  • Látky obsažené v minerálním opalovacím krému se nevstřebávají do kůže.
  • Přírodní kosmetika neobsahuje parabeny, silikony, syntetické parfémy a další škodlivé látky.
  • Na rozdíl od krémů s chemickými filtry fungují ihned po aplikaci.

Nezapomeňte v létě dodržovat také další ochranná opatření – přes poledne se přímému sluníčku vyhýbejte, noste pokrývku hlavy a oči chraňte slunečními brýlemi. A pokud se chystáte na dovolenou, přečtěte si třeba náš článek o ekologickém cestování, kde můžete načerpat inspiraci.


 

Autor: Markéta Žůrková

I zbytky z kuchyně můžeme využít

Některé zbytky z kuchyně můžeme využít jako hnojivo pro naše pokojové rostliny. Nemusíme si tak pořizovat žádné chemické přípravky a navíc využijeme to, co bychom jinak, bez užitku, vyhodili. Šikovnými pomocníky jsou v tomto případě třeba kávový logr nebo slupky od banánů a dalších druhů ovoce nebo zeleniny. Doma si můžeme připravit ekologické a navíc levné hnojivo, které bude našim květinám prospívat.

Logr z kávy nevyhazujte

Někdo používá kávový logr k domácí péči o tělo. Tvoří totiž skvělou součást tělového peelingu. Ne každý však ví, že také prospívá našim květinám. Těm dodá hořčík, fosfor, dusík, měď a draslík. Pokud smícháme trochu kávové sedliny se substrátem a vzniklou směs přidáme ke květinám, budou nám vděčné růže, muškáty, azalky nebo oleandry a na zahradě rododendrony a hortenzie.

Hnojivo připravíme i z ovocných a zeleninových slupek

Velkým přínosem jsou banánové slupky. Vložíme je do nádobky, přidáme vodu a necháme je louhovat 24 hodin. Výluh, který tak získáme, můžeme použít na všechny pokojové rostliny. Dopřejeme jim dávku draslíku, vápníku nebo fosforu. Tyto minerály podpoří vitalitu rostlin a také je ochrání proti nechtěným škůdcům.

Obdobnou funkci mají i jablečné slupky. Ty použijeme při přesazování, uložíme je na dno květináče. Proti mšicím a dalším škůdcům jsou šikovným pomocníkem cibulové slupky. I z nich si připravme výluh – slupky dáme do misky, zalijeme vodou a necháme dva dny louhovat. Vzniklý výluh použijeme na zalévání.

Další tipy

Zdroj vitamínů poskytne nesolená studená voda z vařených brambor. Tou potěšíme africké fialky. Azalky zase oživí vývar z rýže. Pro palmy je vhodnou volbou vývar z čočky. Budou po ní mít lesklé listy. Pokud rozemeleme vaječné skořápky, prášek s obsahem vápníku zneutralizuje půdu. Někdo používá popel z krbu nebo ohniště. Biologický odpad z kuchyně zužitkujeme ve vermikompostéru.

Chcete se dozvědět, jak funguje vermikompostér? Pak si přečtěte tento článek – I v paneláku můžete proměnit svůj bioodpad na kompost. Pomůže vám vermikompostér


 

Autor: Marika Horáková

8 tipů pro zero waste rozlučku se svobodou

Léto je obdobím svateb, se kterými se pojí čím dál tím oblíbenější rozlučky se svobodou. A s těmi bohužel zase spousta věcí, které použijeme jen v ten jediný den a potom putují do koše. Není to škoda? Proto jsme si pro vás připravili několik tipů, díky kterým bude vaše rozlučka eko a navíc originální.

Zero waste rozlučka se svobodou
Zdroj: Canva gallery

Jedinečnost na míru

Vyšperkujte rozlučku se svobodou drobnostmi i zábavou, která bude „na míru“ nevěstě i družičkám. Zaměřte se také na to, aby dekorace, dárky, občerstvení i vše ostatní mělo smysl a kvantita nepřevýšila kvalitu. Zapomeňte na tuctové šerpy, odznáčky, korunky nebo falická brčka „made in china“. Věřte nám, že všechny tyhle věci nikdy víc už nepoužijete, takže se jedná pouze o spoustu jednorázového odpadu.

Rozlučková trička, která mají smysl

Jednou z věcí, po které se při plánování rozluček automaticky sáhne, jsou trička „tým nevěsty“ a „nevěsta“, které kromě téhle události asi jen těžko budete běžně nosit na veřejnosti. Pokud si bez nich rozlučku nedokáže představit, co je nechat vyrobit na míru, s vlastním návrhem a motivem? Pro tisk zvolte trička z přírodních materiálů a šetrné metody potisku. Uvidíte, že se určitě stanou oblíbenou součástí vašeho šatníku.

Brože místo odznáčků

Stejné je to i s odznáčky. Poohlédněte se po hezkých brožích, které odznáčky nahradí. Oblíbené jsou také minimalistické náramky, například z minerálů, které vám tuhle událost budou už napořád připomínat.

Putovní šerpa

Jestli chcete nevěstu ozdobit šerpou, zkuste ji pro ni vyrobit vlastnoručně. Navíc se z ní může stát putovní kousek, který bude mít po letech vzpomínkovou hodnotu pro celou vaši partu.

Květinový věneček na rozlučku se svobodou
Zdroj: Canva gallery

Květinový věneček

Zapomeňte na plastovou korunku a pořiďte nevěstě květinový věneček. Jeho skladbu potom ideálně zvolte podle ročního období.

Případně pořiďte korunku, opět ideálně putovní, a k ní závoj z nepoužívané záclony. Uvidíte, jak krásně bude vypadat.

Piknik v přírodě

Dopřejte si o rozlučce se svobodnou parádní piknik. Nakupte suroviny z místních zdrojů a připravte celou řadu dobrot. Piknikový koš vybavte také klasickými příbory, látkovými ubrousky, znovupoužitelnými miskami, kelímky, talíři i brčky.

Recyklovatelné dekorace

Plánujete použití konfety, girlandy a další dekorace? Sáhněte po těch z přírodních materiálů, které jsou snadno rozložitelné, recyklovatelné a pro přírodu nepředstavují takovou zátěž jako plast. A kdo říká, že je nemůžete uložit do „párty krabice“ a použít zase příště?

Pleťová maska rozlučka se svobodou
Zdroj: Canva gallery

Rozmazlete se

Co o sebe tenhle výjimečný den také krásně pečovat? Vyberte si produkty přírodní kosmetiky a dopřejte si všechny třeba pečující masku.

I v paneláku můžete proměnit svůj bioodpad na kompost. Pomůže vám vermikompostér

Třídění klasického odpadu se stává samozřejmou součástí téměř každé domácnosti. Všechny domácnosti však produkují i bioodpad a ten není možné všude třídit. Šikovným pomocníkem se pak může stát vermikompostér, který můžeme mít umístěný i v paneláku.

Co je vermikompostér, jak funguje a jaké výhody nabízí?

Kompostování patří mezi nejvíce ekologické způsoby, kterými se můžeme zbavit bioodpadu vznikajícího v naší kuchyni. Možná nyní namítnete, že bydlíte v paneláku, kde zkrátka kompost mít nemůžete. Chcete-li však zužitkovat i svůj bioodpad, pak není nic snazšího, než si pořídit právě vermikompostér. Nezabere mnoho místa a můžeme jej umístit třeba do kuchyně, předsíně, do sklepa, kde nespadne teplota pod 5 ºC,  nebo třeba na zasklený balkon. Nádobu vermikompostéru obývají kalifornské žížaly, které kompost přeměňují na "žížalí čaj". Ten představuje ideální hnojivopro pokojové rostliny nebo bylinky, které pěstujeme na okenním parapetu. Tento druh žížal je speciálně šlechtěný pro kompostování.

Na dno vermikompostéru umístíme podestýlku. Může se jednat o namočený a natrhaný pevný papír, trochu rašeliny, hoblin, štěpky, staré listí nebo slámu. Pak následuje násada se žížalami a tenká vrstva bioodpadu. Toho je potřeba přidávat vždy jen malé množství. Kompost vyžaduje správnou vlhkost, nesmí být ani suchý, ale také ani příliš mokrý.

Co lze dávat do vermikompostéru?

Do vermikompostéru můžeme dát odřezky a slupky zeleniny a ovoce (bez chemického postřiku), lístky čaje, rozdrcené skořápky z vajec, zvadlé květiny, nikoli napadené škůdci nebo zbytky těstovin a obilovin.

Co do vermikompostéru nepatří?

Do vermikompostéru v žádném případě nedáváme zbytky masa a kostí, citrusové a cibulové slupky, mléčné produkty nebo větší množství zelených rostlin.


 

Autor: Marika Horáková

Krásná v létě a bez odpadu – tipy na zero waste produkty

Léto je tady a s ním i koupání a opalování. K tomu, abyste se u vody cítila a vypadala hezky, ale nepotřebujete hromadu produktů z drogerie. Máme pro vás tipy na zero waste produkty pro péči o tělo, které využijete nejen v létě!

1. Kovová žiletka

Hladkého oholení snadno dosáhnete i ekologičtější alternativou plastového holicího strojku – kovovou žiletkou. Ta vám vydrží navždycky, stačí jen vyměňovat břity (zhruba jednou měsíčně). A po holení můžete pokožku zklidnit přírodním balzámem.

Tip: Udělejte si radost koupelnovým setem s kovovou žiletkou za zvýhodněnou cenu!

2. Menstruační kalíšek

Menstruace asi nepatří mezi nejoblíbenější část měsíce žádné z nás, zvlášť když vyjde zrovna na datum vysněné dovolené. Ale s menstruačním kalíškem mohou být tyto dny aspoň o něco příjemnější.

Na léto a cestování je kalíšek ideální alternativou klasických tamponů a vložek, protože ho stačí měnit jednou za 12 hodin a jinak o něm vůbec nevíte. Můžete se s ním také bez obav koupat i plavat v moři nebo bazénu. Na rozdíl od tamponů, které do sebe vodu vsáknou, se do něj žádná nedostane. Menstruační kalíšek je nejen skvělou bezodpadovou alternativou, ale také díky němu ušetříte spoustu peněz – jeden kalíšek vám vydrží až 15 let. 

3. Přírodní deodorant

Bez deodorantu se v létě neobejdete, ale zkuste sáhnout po ekologičtější a zdravější variantě. Doporučujeme vyzkoušet tuhé přírodní deodoranty od značky Ben&Anna. Fungují stejně dobře jako běžné deodoranty, ale neobsahují žádné škodlivé látky a místo plastového nebo hliníkového obalu jsou v papírové tubě. Navíc mají úžasné přírodní vůně! Více o výhodách přírodních deodorantů si můžete přečíst v tomto článku.

4. Tuhý šampon

Už jste vyzkoušeli tuhý šampon? Na rozdíl od běžných šamponů v plastových obalech je téměř bez odpadu, zabalený je pouze v papírové krabičce. V přírodních tuhých šamponech nenajdete žádné chemikálie, silikony, parabeny a další škodlivé látky. Tuhý šampon je navíc ideálním společníkem na cesty – nezabere moc místa a nemusíte se bát, že se vám obsah lahvičky vylije do tašky nebo batohu.

5. Peeling pro krásné opálení

Věděli jste, že konvenční peelingy obsahují mikroplasty? Naštěstí existují čistě přírodní alternativy, jejichž základem je mletá káva, cukr nebo sůl – například tento voňavý peeling od Almara Soap. Použitím peelingu před opalováním zbavíte pokožku odumřelých buněk, čímž snadněji dosáhnete trvalého opálení.

Tělové peelingy Almara Soap - oblíbené zero waste produkty.

6. Péče o zuby

Správná péče o zuby je důležitá po celý rok a ani v létě bychom ji neměli opomínat. Mezi nejoblíbenější zero waste produkty patří nepochybně bambusový kartáček – zuby čistí stejně dobře jako běžný plastový, ale na rozdíl od něj je rozložitelný. A co se týče zubní pasty, i zde je k dispozici několik šetrnějších variant k přírodě i vašemu zdraví – například tato přírodní zubní pasta v tabletách je praktická na dovolenou, a hlavně skoro bez odpadu.

7. Konjaková houbička

Těžko byste našli přírodnější a bezodpadovější produkt na čištění obličeje. Konjaková houbička se totiž vyrábí z rostliny Amorphophallus Konjac, a je tak 100% přírodní a rozložitelná. Samotná houbička vám pleť krásně vyčistí a nemusíte už používat žádné další produkty, jako je micelární voda nebo odličovací mléko. Při správné péči vám vydrží 3 měsíce a až doslouží, můžete ji zkompostovat.

8. Zero waste produkty pro muže

Nezapomněli jsme ani na muže! Vaše drahá polovička určitě ocení univerzální tuhé mýdlo, které se dá díky vysoké pěnivosti používat i na holení. V pánské výbavě na holení by pak neměla chybět kovová žiletka a zklidňující balzám po holení

Všechny zmiňované produkty najdete na našem e-shopu Zerowastelife.cz. Jako správný zero waste e-shop vám objednávku zabalíme a pošleme v ekologických obalech. A pokud se zero waste teprve začínáte, koukněte na náš návod pro začátečníky.


 

Autor: Markéta Žůrková

Opékání a grilování s ohledem na přírodu

Kdo by nemiloval letní táboráky a grilování. Hřejivý ohýnek, na kterém si připravíme spoustu dobrot a všeobjímající pohoda. ALE... Někdy se s těmito záležitostmi pojí s spousta zbytečného odpadu nebo nešetrné chování k přírodě. Co to tedy změnit? Přečtěte si naše tipy a hned budete vědět, jak na to.

Letní grilování zeleniny
Zdroj: Canva gallery

Čištění grilu a opékacích prutů

Pokud na grilu nebo opékacích prutech budete mít špínu a zbytky od poslední akce, asi si moc nepochutnáte. Proto tyhle nástroje měli hned na začátku očistěte, a v ideálním případě také v průběhu opékání a grilování. Finální čištění vám pak půjde o to snáz.

Základem čištění je pak drátěný kartáč, který práci zvládne s pár přírodními pomocníky:

Jedlá soda a mýdlová voda

Vytvořte si ze sody a mýdlové vody čistící pastu, kterou nanesete na gril / pruty a necháte asi 30 minut působit. Pastu i s nečistotami poté odstraňte kartáčem.

Káva a lógr

Gril / pruty můžete také polít či namočit do kávového roztoku a potřít lógrem. Opět stačí nechat působit a poté kartáčem nebo houbičkou pořádně očistit.

Přírodní podpalovač a dřevo z místních zdrojů

Oheň zakládejte pouze s přírodním podpalovačem. Například s tím z pilin a vosku či z dřevité vlny. Pro "krmení" plamenů pak vezměte dřevo nebo dřevěné uhlí z lokálních zdrojů.

Znovupoužitelné nádobí

Používejte pouze znovupoužitelné nádobí - brčka, kelímky, hrnky, talíře. Pokud nechcete na venkovní akce brát své domácí, podívejte se do bazaru, kde seženete krásné talíře i skleničky doslova za pár korun.

Zelenina z místního trhu
Zdroj: Canva gallery

Potraviny z trhu a místního krámku

Zeleninu si pořiďte na místním trhu a po sýrech i masu se podívejte do krámků s výrobky od místních producentů. Nejen, že si koupíte kvalitní potraviny, ale navíc je v takovém případě velká možnost, že vám zboží "zabalí" do přinesené krabičky. Tedy bez zbytečného obalu a plastu.

Vegetariánské grilování

Co někdy zkusit grilování bez masa? Třeba se zeleninovými a ovocnými špízy, tofu či houbou portobello, ze které si můžete udělat i skvělý burger. Podívejte se na internetu a najdete spoustu vegetariánských a veganských grilovacích receptů.

Zapomeňte na hliník

Hliník má spousta lidí ráda díky jeho snadné tvarovatelnosti a schopnosti udržovat teplotu. Víte ovšem, že při jeho výrobě vzniká spousta nebezpečného odpadu, který má negativní dopad nejen na přírodu, ale i lidské zdraví? Jestli tedy chcete v průběhu opékání a grilování udržovat jídlo teplé, dejte ho raději do zapékací misky.

Připravte hostům výslužku

Po grilování často zbude spousta jídla. Připravte si tedy znovupoužitelné krabičky, do kterých hostům zabalíte výslužku. Plýtvat potravinami je příliš velká škoda. A navíc si tak vydařenou akci budou moci připomenout ještě další den.


 

Autor: Bára Kocmánková