Zero waste blog, Strana 4

Výroba domácí kosmetiky – pleťové masky z ovoce

Péče o pleť je velmi důležitá. Pokud nechcete používat přípravky vyráběné průmyslově, můžete si připravit svoje vlastní. Podpoříte tím zero waste životní styl. Velmi příjemné a výživné jsou pleťové masky s obsahem ovoce. Jejich výroba není nijak složitá. Postačí pouze nějaká nádobka vyrobená třeba z bambusu a suroviny, které jsou snadno dostupné a které máte většinou doma. Šetříte tak svoji pleť i přírodu. Zbytky z ovoce či zeleniny navíc můžete použít do domácího vermikompostéru.

Proč právě ovoce?

Obsahuje velké množství vody, vitamínů a minerálů, které jsou pro pleť a pro její celkové zdraví přínosem. Po použití ovocné pleťové masky bude pleť rozzářená, vyživená a hydratovaná a to bez použití chemických prostředků. Kromě toho je ovoce cenově přijatelné a celoročně dostupné.

Pleťová masky s banánem

Banány obsahují vitamíny A, B6 a C, E, draslík a křemík, které jsou důležité pro pružnost pokožky. Vitamín A pomáhá zesvětlovat tmavé skvrny a pokožku vyhlazuje. Vitamín B snižuje její suchost, vitamín E pomáhá bojovat proti vráskám, draslík podporuje hydrataci. Banán je vhodný i pro citlivou pleť.

Postačí rozmačkat jeden středně velký, zralý banán a nechat působit 10 – 20 minut. Další variantou je směs jednoho banánu a dvou lžic medu.

Pleťová maska s jahodami a jogurtem

Jahody zanechají pokožku jemnou a hladkou. Postačí rozmačkat hrst zralých jahod se dvěma lžícemi bílého jogurtu, nanést na obličej a nechat působit 10 minut.

Pleťová maska s papájou a medem

Papája obsahuje vitamín A a enzym nazývaný papain. Ten má exfoliační vlastnosti, díky kterým pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky. Další sloučeniny v ovoci obsažené mají protizánětlivé a antivirové vlastnosti. Ty pomáhají bojovat proti akné. Papája navíc pomáhá proti předčasnému stárnutí pleti, pokožku zpevní a vyhladí jemné linky. Postačí rozmixovat dva kusy papáji s jednou lžičkou medu, aplikovat na pokožku obličeje a nechat působit 15-20 minut.


 

Autor: Marika Horáková

10 + 1 tip jak na ekologické cestování

Taky už se těšíte na léto? Dny se prodlužují, teploty zvyšují a plasty se množí na plážích v tropických destinacích plných turistů. Stejně jako jste zvyklí doma, ani na dovolené nevytvářejte zbytečný odpad. Proto pro vás dnes máme 10 + 1 tip, jak zvládnout ekologické cestování rychle, bezstarostně a jednoduše bez odpadu navíc. Bude to zero waste dovolená, jak má být.

ekologické cestování

vyhled-na-prirodu

1.   Napište si seznam

Podle mě je plánování základ celé dovolené. Napište si seznam věcí, které s sebou chcete vzít a podle toho se řiďte. Nespoléhejte na to, že co zapomenete, to si dokoupíte na místě. To jsou právě ty okamžiky, kdy kupujete zbytečně další věci a tvoříte tak další odpad. Ve většině případů to ani nespotřebujete nebo nebudete moci vzít s sebou domů. Pokud totiž cestujete pouze s příručním zavazadlem, máte omezeně prostoru.

2.    Volte bližší destinaci

Pokud chcete za sebou zanechat co nejmenší uhlíkovou stopu, volte bližší destinace. Dnes se můžete dostat vlakem i do řady míst v Evropě. Místo Thajska tak objevujte Itálii, Španělsko nebo Balkán, nebo ještě ekologičtěji kupte týdenní jízdenku na vlak a hurá na výlet po Česku. Výrazně tím omezíte emise skleníkových plynů i odpad – a kdo by nechtěl zpomalit změnu klimatu?! Objevovat krásy tuzemska vlakem může být skvělé dobrodružství, nemyslíte?

V samotné cílové destinaci si můžete půjčit třeba kolo nebo využít služeb městské hromadné dopravy.

cestování vlakem: čekání na nástupišti
Ekologické cestování vlakem

Přečtěte si další články na téma cestování bez odpadu:

3.    Látkové pytlíky s sebou

Už se taky vidíte na místním farmářském trhu, abyste si dali čerstvou zeleninu či ovoce? Nezapomeňte si proto přibalit látkové pytlíky. Zkrátka stejně jako doma, nakupujte co nejvíce bezobalově a podpořte lokální maloobchodníky a farmáře. Pytlíky pak můžete během cesty využít na uskladnění prádla či dalších věcí.

4.    Nerezové boxy na jídlo i nákupy

Stejně jako pytlíky při nákupu využijete také nerezové krabičky na jídlo. Můžete si do nich přesypat drobné ovoce na trzích, zabalit s sebou svačinu na výlety nebo si z restaurace odnést nesnězenou porci jídla. Boxy na jídlo jsou pro nás už stejnou automatikou, jako vlastní lahev na pití.

5.    Vlastní lahev na pití či kelímek na kávu

Vlastní nerezovou, bambusovou nebo skleněnou lahev s sebou noste za každé situace! Prázdnou si ji můžete vzít i přes bezpečnostní kontrolu na letišti a pak si ji naplnit u pítka. Jestli z vašeho seznamu věcí s sebou vyberete jen jednu věc, kterou do vašich ekologických cest zakomponujete, tak ať je to tato. Jste-li milovníci kávy, neměl by vám chybět ani vlastní kelímek, třeba Circular Cup vyrobený z jednorázových kelímků.

6.    Digitalizujte

Od knih pro zábavu na cestě, přes slovníky cizích jazyků, po lístky na vlak či letadlo. Tato změna je jedna z nejjednodušších, co můžete udělat, a přitom bude mít velký dopad. Navíc to znamená, že i vaše zavazadla budou lehčí, čímž se ušetří další emise, ale i kolečka vašeho kufru, či ještě lépe vaše záda. Digitální formát je velkou součástí ekologické cestování.

Na většině místních památek je už dnes téměř samozřejmostí možnost zakoupit si vstupenku online, využijte této možnosti. Je naprosto zbytečné vystát si mnohdy dlouhý čas ve frontě na kus papíru, který hned poputuje do koše.

7. Ekologické praní, mytí nádobí či úklid?

Ať už se chystáte na dovolenou na vlastní pěst v apartmánu, plánujete zakotvit v kempu ve stanu nebo budete ve vlastním karavanu, pravděpodobně budete řešit praní, úklid i mytí nádobí. Zní to jako nutnost mít s sebou tři přípravky že? To by ale nesměla existovat mycí kostka 3v1, která zvládne všechny zmíněné úkony. Mytí v kostce od Tierra Verde je multifunkční přípravek, který projde i bezpečnostní kontrolou na letišti a nemusíte řešit limit tekutých přípravků. Nezapomeňte ani na univerzální a ekologickou variantu - jedlá soda a kyselina citrónová.

Mytí v kostce 3v1 od Tierra Verde vyrobeno v České republice

8. Nahraďte/odmítněte brčka

Letní drinky v zero waste stylu se bez eko brček neobejdou.

Je docela vysoká šance, že ať jedete na dovolenou po památkách nebo k moři, tak narazíte na situaci, kdy si budete dávat v restauraci nebo baru něco k pití. Na většině míst vám automaticky dají plastové brčko, takže nezapomeňte požádat o drink bez něj. Mnohdy si poradíte i bez brčka, ale pokud se těšíte na usrkávání koktejlů na pláži, pak se vybavte vlastním bambusovým nebo nerezovým brčkem!

V evropských zemích byste se díky zákonu o omezení jednorázových plastových výrobků měli s plastovými brčky setkat zřídka, v exotických destinací je plastové brčko téměř automatické.

„Je to jen jedno brčko“, řeklo si 8 milionů lidí.

Nerezová brčka ocení i vaše děti

9. Kosmetika zero waste

Pokud cestujete letadlem a pouze s příručním zavazadlem, budete řešit nejen limity na tekutiny, ale také místo i váhu. Za mě je ideálním společníkem na cesty zubní pasta v tabletách a tuhá mýdla na vlasy i tělo. Zero waste holení vyřešte kovovým holicím strojkem na břity. Ten však doporučujeme vybavit pouze jedním břitem, náhradní břity vám s největší pravděpodobností neprojdou bezpečnostní kontrolou na letišti. Zvolte přírodní deodorant v papírově tubě, vybavte se přírodním olejem i látkovými odličovacími tampónky.  

10. Suvenýry NE

A něco mi přivez! Kdo by tuto větu nikdy neslyšel. Pak člověk chodí po trzích a hledá něco, co nejvíce vystihuje navštívenou destinaci. Mnohdy jsou to ale předměty, které sice na první dobrou darovaného potěší, ale nakonec pro něj bude jen lapač prachu. Pokud chcete udělat svým blízkým radost a máte místo v kufru, volte nejlépe jedlé dárky, místní specialisty, které můžete převést. Pokud cestujete pouze s příručním zavazadlem a místa máte omezeně, pošlete z navštívené destinace pohled. Z vlastní zkušenosti vím, že ten potěší více než další soška na prach.  


BONUS TIP NA ZÁVĚR!

Zabalte s sebou rukavice jako správný "zírouwejsťák" a pomozte uklidit přírodu ve vaší destinaci!

Ano, rukavice. Tedy abychom byli přesnější, pracovní nebo staré gumové rukavice. A proč? Pokud jedete kamkoli do přírody nebo na pláž, budete přece jako správný vyznavač zero waste chtít sebrat odpad povalující se tam, kde rozhodně nepatří. Úklid přírody pozvedá ekologické cestování na úplně jinou úroveň. Dočkat se můžete také obdivných komentářů, které dostanete, až vyfotíte fotku „před a po“ vašem úklidu na Instagram. Ale beze srandy, na takové fotky koukáme moc rádi a nás i ostatní skvěle motivují. Takže nás nezapomeňte označit ?!

muž sbírá plastový odpad na pláži

 

 


Autor: Tereza Janů

I dárky mohou být zero waste

Potřebujete vybrat dárek pro někoho blízkého a lámete si hlavu nad tím, čím ho potěšíte? Zkuste vyměnit klasiku – věcný dárek, kterým se třeba netrefíte do vkusu obdarovaného, za zážitek nebo poukaz. Zapojte svoji fantazii a vyrobte dárek od srdce.

Každý z nás má nějaké své sny. Některé uskutečníme a jiné si nedopřejeme. Zkuste tedy zapřemýšlet nad obdarovaným, co má rád, co ho těší a můžete jej podarovat třeba zážitkem nebo poukazem na služby či wellness víkend.

Vyrobte dárek na míru

Vyrobené dárky často potěší mnohem více, než ty koupené. Pokud jej budete vyrábět sami, víte, co dárek obsahuje, můžete upcyklovat, vdechnete tak nepoužívaným věcem nový smysl. Díky tomuto způsobu nevytváříte odpad a šetříte tak životní prostředí.

Vyrobit můžete přírodní mýdla, která jsou šetrná k pokožce. Víte, co obsahují a vyberete si sami suroviny, ze kterých je budete vyrábět.

Swapujte

Swapování si nachází své stálé příznivce. Swapovat můžete s jakoukoli věcí, kterou již nepotřebujete. Můžete ji vyměnit za jinou, nebo třeba za materiál, který použijete pro výrobu dárku. Existují různé skupiny, které se právě swapovánímzabývají. Ušetříte si nejen finanční prostředky, ale také budete šetřit přírodu a životní prostředí. Kromě toho někomu můžete udělat radost věcí, kterou vy již nepoužíváte.

Jak na zero waste balení dárků?

Tady se opět hodí upcyklace. Pokud chcete darovat poukázku na služby, nákup nebo zážitek, můžete pro ni vyrobit obálku ze starých novin. Opakovaně použít se dá i již jednou použitý balící papír nebo jeho zbytky. Pro hmotný dárek použijte látkové sáčky, které se zase dají využívat opakovaně. Pro balení objemnějšího dárku můžete využít krabici, kterou již nepotřebujete a dozdobte ji třeba větvičkou, sušenou květinou nebo obtisky z tiskátek vyrobených z brambor. Tiskátka pak očistěte od barvy a můžete použít do vermikompostéru.

Inspirace pro vás


 

Autor: Marika Horáková

Zero waste vychytávky na výlet či piknik bez odpadu

Léto, prázdniny a sluníčko přímo vybízí k tomu vyrazit na výlet někam do přírody nebo uspořádat piknik. Jako milovníci přírody ale za sebou určitě nechcete nechávat spoustu odpadků, jako jsou plastové obaly a jednorázové kelímky. Ať už vyrážíte do místního parku, na procházku do lesa nebo třeba na výšlap, tyto zero waste vychytávky se vám budou na výlet hodit!

Eko lahev na vodu

Pitný režim je obzvlášť v létě důležitý... a vlastní lahev na vodu je základ! Kvalitní lahev vám vydrží spoustu let a vyhnete se tak hromadě zbytečného plastu. Navíc třeba taková nerezová, bambusová nebo skleněná termolahev na rozdíl od PETky v létě udrží vodu příjemně studenou.

Vodu si do ní můžete načepovat téměř kdekoliv. Nebyl problém ani v malém stánku s občerstvením v pražské ZOO. Mnohdy je to jen o ochotě.

Bambusová termolahev Žíža

Svačinový box

Na svačinu, oběd nebo jiné dobroty jsou ideální nerezové svačinové boxy. Vyhnete se díky nim zbytečnému odpadu, který v případě svačinek představují plastové sáčky, papírové ubrousky nebo třeba alobal. Na našem e-shopu najdete naši vlastní značku nerezových boxů na jídlo Papey, které vyrábíme v různých velikostech a designech. Vybrat si tak můžete například kulatý box, který se hodí třeba na ovoce, nebo elegantní box na jídlo s bambusovým víkem.

NEnakupujte polotovary a balené potraviny, ale připravte si vše s v pohodlí domova, dle své chutí a s láskou.

Nerezový box na jídlo Papey

Tip: Přečtěte si, jak připravit zero waste svačiny!

Brčka a příbory

Bez brčka se dá sice snadno obejít, ale pokud je máte rádi, noste si s sebou vlastní eko bambusové, skleněné nebo kovové brčko. A co se týče příborů, je to docela jednoduché – prostě si na výlet s sebou přibalte své vlastní z domu. Sehnat můžete i speciální cestovní bambusový nebo dřevěný příbor, ale na co kupovat nový, když jich máte doma určitě plno a moc místa navíc vám v batohu nezaberou?

Nerezové kelímky

I bez jednorázových plastových kelímků se na pikniku snadno obejdete! Nerezové kelímky jsou praktické, zdravotně nezávadné a jen tak je nerozbijete, takže vám vydrží opravdu dlouho.

Termohrnek na kávu

Cestovní kelímek na kávu by neměl chybět ve výbavě žádného milovníka tohoto oblíbeného nápoje. Jednorázové kelímky na kávu jsou totiž často nerecyklovatelné. Vyzkoušejte třeba termohrnek Circular Cup, který je vyrobený právě z jednorázových kelímků. A káva vám v něm vydrží déle teplá.


 

Autor: Markéta Žůrková

Recept na čokoládové pralinky a kuličky

V tomto článku se s vámi podělím o dva čokoládové recepty na zdravé mlsání. Podle prvního z nich si vyrobíte raw čokoládové kuličky, kterém vám během několika minut doplní dávku energie, a podle druhého raw čokoládové pralinky, které jsou zdravou a chuťově skvělou alternativou čokolády.

Jednou ze surovin obou receptů je nepražené kakao, které se vyrábí z nepražených kakaových bobů a na rozdíl od běžně používaného praženého kakaa obsahuje obrovské množství antioxidantů, vitamínů i minerálů, jako je např. hořčík, vápník, síra nebo železo. Kromě toho působí jako antidepresivum s lehkými afrodiziakálními účinky.

A teď k receptům:

ČOKOLÁDOVÉ RAW KULIČKY

Suroviny:
• Sušené datle - 100 g
• Strouhaný kokos (lze nahradit slunečnicovými semínky, arašídy nebo mandlemi) - 50 g
• Nepražené kakao - množství podle chuti (přibližně 25 g)
• Kokosový olej (nemusí být)

Postup:
Datle rozmixujeme ve stolním mixéru nebo ve food procesoru na kaši, přidáme strouhaný kokos (případně oříšky nebo semínka), nepražené kakao a společně vše rozmixujeme na lepivé těsto, z kterého vytvarujeme kuličky. Pokud se směs málo lepí, přidáme trochu kokosového oleje.

raw čokoládové kuličky

ČOKOLÁDOVÉ PRALINKY

Suroviny:
• Kakaové máslo – 40 g
• Nepražené kakao – množství dle chuti (přibližně 80 g)
• Kešu ořechy – 80 g (lze nahradit slunečnicovými semínky)
• Med, javorový nebo agáve sirup – množství dle chuti (přibližně 75 g)

Postup:
Kešu ořechy rozmixujeme na máslo. Kakaové máslo nastrouháme a roztopíme ve vodní lázni. Je třeba dávat pozor na to, aby máslo zůstalo vlažné a příliš se nezahřálo, protože výsledná hmota by se mohla zdrcnout.
Jakmile je máslo rozpuštěné, přidáme ho společně s kakaovým práškem i částí sirupu ke kešu máslu a vše promixujeme dohromady. Pokud máme výkonnější mixér, s roztápěním másla se nemusíme zdržovat a můžeme ho přidat do mixéru jen nastrouhané. Čokoládové těsto podle chuti dosladíme a případně i dochutíme kakaem. Ještě tekutou směsí naplníme formičky a dáme do lednice vychladit.

čokoládové pralinky

 



Autor: Martina Čampulová

Chcete prospět svému zdraví i přírodě? Používejte přírodní deodoranty

Pomalu se nám blíží léto a s ním je, kromě prázdninových zážitků, také spojeno – pocení. Většina lidí se mu snaží zabránit, a proto si v drogériích kupuje co nejúčinnější antiperspiranty, které pocení zabraňují. Je to ale dobře? Podívejte se s námi na to, proč je pro nás pocení zdravé, důležité, a proč bychom měli raději používat přírodní deodoranty.

Přírodní deodoranty
Zdroj: Canva gallery

Proč se vlastně potíme

Hned z několika důvodů! Pocením se náš organismus ochlazuje, aby nedošlo k jeho přehřátí. Dále pocení pomáhá hojit ranky na kůži, a především se jeho prostřednictvím naše tělo zbavuje škodlivých látek. Pokud se tedy pocení snažíme zamezovat, například používáním antiperspirantů, zabraňujeme přirozenému detoxikačnímu procesu a dané látky zůstávají v našem těle.

V čem se liší antiperspiranty a deodoranty

Jak už název napovídá – antiperspiranty zabraňují pocení, a tím i přirozenému očistnému a ochlazovacímu procesu lidského těla. Deodoranty oproti tomu mají „pouze“ zamezit vzniku nepříjemného odéru, který pocení provází. Z toho důvodu je jejich používání mnohem zdravější a přirozenější.

Rozdíl mezi přírodními a „klasickými“ deodoranty

Tyhle dva typy deodorantů se liší především v jedné zásadní věci, a to je složení. Přírodní deodoranty obsahují pouze přírodní suroviny, které neškodí nám, ani životnímu prostředí. V těch klasických ovšem najdete přísady, které šetrné úplně nejsou. Může se jednat o:

  • Parabeny – v kosmetických produktech plní roli konzervantů. Protože umí nepěkně podráždit kůži, je jejich množství v jednotlivých výrobcích regulováno.
  • Soli hliníků – přes pokožku se nám dostanou do těla, které se hliníku ovšem neumí zbavit, a tím pádem se hromadí v organismu.

I když v dnešní době najdeme na trhu celou řadu produktů s označením eco, bio, přírodní.., pamatujte, že je vždy potřeba dívat se na složení či certifikaci. Jen tyto dvě věci nám prozradí, jak to s daným výrobkem a jeho šetrností opravdu je.

Přírodní deodorant s vůní levandule
Zdroj: Canva gallery

přírodních deodorantech se pak nachází například tyto přírodní účinné látky:

  • Jedlá soda – zabraňuje rozkladu bakterií a vzniku nepříjemného zápachu.
  • Kokosový olej – s antimykotickými, antivirovými a antibakteriálními účinky. Pokožku umí navíc krásně zklidnit, vyživit a zregenerovat.
  • Bambucké máslo – se zklidňujícím a hojivým účinkem.
  • Esenciální oleje a další vonné složky – ty se postarají o „voňavost“ přírodního deodorantu. Vybrat si tak můžete například přírodní deodorant s vůní levandule, vanilky, limetky, stejně jako neparfémovaného, pokud preferujete přirozenou verzi.

Druhy přírodních deodorantů

Na trhu jich najdete hned několik – v kalíšku, roll-on nebo praktické tuhé deodoranty v tubě, které se hodí do každé kabelky i na cesty. Všechny druhy přírodních deodorantů raději aplikujte vždy až ve chvíli, kdy jste oblečení, abyste ho oděvem nesetřeli.

Skvělé na všech přírodních deodorantech je, že jsou většinou v recyklovaných a snadno recyklovatelných obalech, které vám pomohou na vaší cestě k zero waste.

Jak používat přírodní deodorant

Jednoduše stejně, jako ten „klasický“. Jestli doposud s přírodním deodorantem nemáte žádnou zkušenost, a tím pádem i vaše tělo, dejte mu chvíli, než si na něj zvykne. U někoho je přechod hotový raz dva, někdo potřebuje 3 až 5 dní. Pamatujte také, že se s přírodním deodorantem budete cítit mnohem pohodlněji v oděvech z přírodních materiálů, než v těch syntetických. Jak asi víte, bavlna nebo len jsou totiž mnohem lépe prodyšnější a vzdušnější než třeba polyester. Všechno jde zkrátka ruku v ruce. 🙂


 

Autor:  Bára Kocmánková

Minimalistické balení: Tipy, jak na cestování nalehko

Chystáte se na dovolenou a přemýšlíte, jak se sbalit jen do příručního zavazadla? Cestování nalehko je příjemnější než se tahat s obrovským kufrem, ale samotné balení může být trochu oříšek. Podělíme se s vámi o pár praktických tipů, které vám balení usnadní.

Výhody cestování nalehko

Proč se vůbec snažit o to, sbalit si co nejméně věcí, když je mnohem jednodušší všechno naházet do kufru a vyrazit?

  • Snížíte uhlíkovou stopu letu. Když budete mít lehčí zavazadlo, spotřebuje se méně paliva.
  • Zkrátíte si čas na letišti. Nemusíte stát frontu na odbavení zavazadel.
  • Ušetříte peníze. Při kupování letenek si nebudete muset připlácet za odbavené zavazadlo.
  • Méně věcí = méně starostí. Když máte s sebou na cestách méně věcí, zjistíte, že si vlastně vystačíte i s málem.

5 tipů, jak se sbalit do příručního zavazadla

Povolená velikost a váha příručního zavazadla se liší u každé letecké společnosti. Nezapomeňte se tak předem ujistit, že ji to vaše splňuje.

1. Začněte plánováním

Než se pustíte do samotného balení, všechno si dobře naplánujte a sepište do seznamu. Zjistěte si, jaké počasí má být v destinaci, do které se chystáte, a podle toho vyberte vhodné outfity. Na cesty jsou nejlepší univerzální kousky, které se spolu dají dobře kombinovat. Pokud jedete někam na delší dobu, stačí si vzít oblečení na týden a přeprat si ho, až se ušpiní.

2. Digitalizujte

Veškeré dokumenty včetně letenek si v dnešní době můžete stáhnout do mobilu. Pokud rádi na cestách čtete, zvažte investici do čtečky, která vám ušetří spoustu místa.

3. Zminimalizujte svou kosmetickou výbavu

Hlavně my dámy máme doma většinou spoustu různých kosmetických přípravků – masku na vlasy, pleťovou vodu, denní krém, noční krém… Na týdenní dovolenou se ale bez problému obejdete jen s nezbytnostmi jako je mýdlo, zubní pasta, deodorant, šampon a opalovací krém.

4. Nahraďte tekuté přípravky tuhými

V letadle platí limit 100 ml tekutin na jedno balení a dohromady si na palubu můžete vzít maximálně 1 litr tekutin. Některé tekuté kosmetické přípravky proto můžete nahradit tuhými. Místo sprchového gelu si můžete vzít mýdlo, místo klasického šamponu tuhý šampon a deo sprej nahradit tuhým deodorantem. Nejen na cesty je praktická zubní pasta v tabletách, která je navíc mnohem ekologičtější než pasta v tubě.

Tip: Pokud se vám doma povalují vzorečky kosmetiky, je ideální čas je využít a přibalit si je s sebou!

Přírodní mýdlo Almara Soap

5. Balte chytře

Na tom, jakým způsobem oblečení složíte a naskládáte do zavazadla, záleží! Osvědčený cestovatelský hack je srolovat oblečení do ruliček. Ušetříte tím spoustu místa a zároveň se vám věci tolik nepomačkají. Snažte se využít každý kousíček místa – například pokud si berete náhradní tenisky, můžete do nich schovat ponožky. A ty nejobjemnější kousky si oblékněte na cestu na sebe.

Tip na závěr:

I když cestování letadlem nepatří mezi ty nejekologičtější varianty, můžete udělat něco pro to, aby bylo k přírodě co nejšetrnější. Přečtěte si náš článek o tom, jak cestovat letadlem ekologicky. Ještě nevíte kam vyrazit? Koukněte na náš výběr ekologických evropských destinací!

 


 

Autor: Markéta Žůrková

Dumpster diving aneb zachraň jídlo z popelnice

U popelnic už dávno nepotkáte jen lidi bez domova. Stále více lidí se bez ohledu na svou finanční situaci snaží zabránit zbytečnému plýtvání jídlem a praktikuje dumpster diving. Co to vlastně znamená a jak na to?

Co je dumpster diving?

Dumpster diving, v češtině doslova „potápění v popelnicích“, je označení pro vybírání kontejnerů, nejčastěji s vyhozeným jídlem u supermarketů. Najdou se v nich totiž často i potraviny, které jsou stále jedlé, ale supermarket už je nemůže nebo nechce prodávat. Jedná se například o zboží s blížícím se datem spotřeby nebo poškozeným obalem.

Vybírání popelnic si asi většina lidí spojuje hlavně s bezdomovci, co nemají peníze na jídlo. „Dumpsterování“ však praktikují i ti, co si mohou dovolit koupit kvalitní potraviny, ale chtějí omezit množství vyhozeného jídla. Nedělají to proto, aby ušetřili (i když to je příjemný bonus), ale z etických a ekologických důvodů. Lidem, pro které se tento způsob stravování stal součástí životního stylu, se říká freegani. Ti se snaží obecně co nejméně využívat zdroje, omezovat nákup nových produktů a zužitkovávat to, co už někdo vyhodil.

Je dumpster diving legální?

Dumpster diving může být i docela adrenalinový zážitek, a to nejen kvůli samotnému lovení jídla z hlubin kontejneru. Ačkoliv se může zdát, že vyhozené jídlo už nikoho nezajímá, můžete se kvůli vybírání popelnic dostat do problémů – kontejnery a jejich obsah jsou totiž majetkem supermarketu. Navíc se většinou nachází na soukromém pozemku, zamknuté nebo za plotem. Kromě krádeže se tak můžete provinit i vstupem na cizí pozemek, za což vám hrozí pokuta. Pokud jste ale nenápadní a nenecháte za sebou nepořádek, neměly by vás potkat žádné komplikace. S některými zaměstnanci supermarketů se navíc dá i domluvit.

V některých zemích jsou však podmínky pro dumpster diving mnohem příznivější než u nás v Česku. Například v Dánsku se popelnice vůbec nezamykají a jsou volně přístupné, takže si bez obav můžete „zajít na nákup“ do popelnice.

Co se nejčastěji vyhazuje?

V kontejnerech u supermarketů nejčastěji končí neprodané potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo po datu minimální trvanlivosti (balené pečivo, sušenky, chipsy…), „neestetické“ nebo mírně potlučené ovoce a zelenina (třeba nahnědlé banány), potraviny s poškozeným nebo ušpiněným obalem, balení ovoce a zeleniny, ve kterých je jeden či pár nahnilých kousků nebo pečivo, co se ten den neprodalo. Většina potravin je však stále k jídlu a nic jim ve skutečnosti není.

I já jsem si dumpster diving vyzkoušela díky své kamarádce, která mě na výpravu ke kontejnerům vzala s sebou. A byla jsem v šoku, kolik dobrého jídla supermarkety denně vyhodí. Byl to docela smutný pohled. Objevily jsme například spoustu sítěk s mandarinkami a dalšího ovoce, plno zeleniny nebo třeba láhev piva den po spotřebě.

dumpster-diving-jidlo-z-popelnice2

Víte, že… Minimální datum trvanlivosti potravin garantuje určité vlastnosti výrobku. U trvanlivých potravin jako je rýže nebo těstoviny je konzumace bezpečná i po tomto datu. Naopak „spotřebujte do“ u masa a mléčných výrobků zaručuje zdravotní nezávadnost a po tomto datu už mohou být zdraví škodlivé.

Jak na to?

Než se vydáte na výpravu, zjistěte si předem co nejvíce informací – koukněte například na mapu dumpstermap.org nebo se přidejte do skupiny na Facebooku, kde najdete praktické tipy od zkušenějších. A nezapomeňte si s sebou vzít tašku na svůj úlovek.

Plýtvání jídlem je obrovský problém dnešní doby – zhruba třetina světové produkce se vyhodí. A přestože jsou kontejnery u supermarketů neustále zaplněné potravinami, nejvíce jídla se vyhodí v domácnostech. Pokud vás tedy dumpster diving zrovna neláká, ale chcete omezit plýtvání jídlem, začněte u sebe doma. Nekupujte více, než stihnete spotřebovat, a v obchodě sáhněte třeba po těch méně atraktivních kusech ovoce a zeleniny, které by pak skončily v popelnici.

Pokud vás téma plýtvání jídlem a dumpster diving více, podívejte se na film Z popelnice do lednice. Přečtěte si také naše tipy, jak snížit odpad v domácnosti.

 


 

Autor: Markéta Žůrková

Vyrobte si zubní pastu rychle a jednoduše

V dnešním článku s vámi sdílím inspiraci na výrobu vlastní zubní pasty, na kterou jsem se chystala už dlouho. Hlavní motivací k tomuto kroku pro mě byla má vzrůstající láska k aromaterapeutickým olejům, které jsem začala před pár měsíci hojně využívat k všemožným účelům. Co se týče kosmetiky, vyrobila jsem si z nich několik krémů i vlastních parfémů a dalším krokem pro mě byla právě zubní pasta.

Protože mám ráda recepty, které jsou opravdu jednoduché, nečekejte žádné složitosti. Celá výroba mi zabrala jen pár minut a skombinovala jsem při ní dva recepty z knih, které uvádím na konci článku.

A teď už tedy k samotné výrobě zubní pasty:

Suroviny:

  • 1 polévková lžíce raw kokosového oleje
  • 1 lžička kurkumy (je možné přidat i více) - přirozeně bělí zuby
  • 60 ml vařící vody
  • cca 50 g bentoninového jílu
  • 20 kapek směsi esenciálních olejů Dent - směs několika druhů esenciálních olejů vyvinutá přímo pro péči o zuby a dutinu ústní

Postup:

V keramické misce smíchejte vařící vodu s kokosovým olejem. Poté do směsi vmíchejte kurkumu a bentoninový jíl. Co se týče množství bentoninového jílu, uvedené množství berte jako přibližné a libovolně si jej upravte podle požadované konzistence pasty (v případě potřeby přidejte více vody).

Jakmile směs trochu vychladne, vmíchejte do ní směs esenciálních olejů. Vychladnutí směsi je důležité, aby nedošlo k porušení kvality esenciálních olejů v důsledku vysoké teploty.

výroba zubní pasty

Přizpůsobení receptu:

Pro lepší chuť pasty můžete do směsi přidat ½ - 1 čajovou lžičku stévie a pro zvýšení množství přírodních minerálů k pastě přidejte ¼ čajové lžičky keltské soli.

Směs esenciálních olejů Dent můžete vyměnit za mátový esenciální olej, a pro další zlepšení účinků pasty můžete do směsi přidat také následující esenciální oleje (v množství cca 2 kapky), které zabíjí bakterie a podporují léčbu kazů: tymiánový olej, oreganový olej, citronový olej, olej ze skořicových listů, hřebíčkový olej.

Mějte však na paměti, že oreganový olej má silné antibakteriální účinky a měl by se používat velmi opatrně aby nedošlo k podráždění kůže a sliznice. Také by se neměl používat v těhotenství a u malých dětí.

Co se týče směsi Dent, kromě skořicového oleje obsahuje všechny výše uvedené esenciální oleje plus další esenciální oleje jako je např. kadidlo nebo heřmánek.

Zdroje receptů:


 

Autor: Martina Čampulová

Domácí prostředky pro úklid kuchyně

Kuchyň bývá často vnímána jako srdce domácnosti. Kromě toho, že je to prostor určený pro přípravu a konzumaci pokrmů, rodina se zde schází u jídelního stolu.

Celou místnost je tedy nutno neustále udržovat v čistotě. Někdo pro úklid používá čistící prostředky z obchodu. Ty však obsahují celou řadu chemikálií. Pokud se jim chcete vyhnout, můžete pro úklid kuchyně použít jednoduché prostředky, které naleznete doma. Nejčastěji se jedná o ocet, jedlou sodu a citronovou šťávu. Pomůže i kyselina citronová. Ta, společně s dřevěným kartáčem, bojuje proti vodnímu kameni. Šikovným pomocníkem při úklidu kuchyně je i tea tree olejíček. Ten můžete naředit s octem a použít do rozprašovače a to jak na úklid kuchyňské pracovní desky, tak také i podlahy.

Vyrobte si vlastní domácí prostředky

Úklid kuchyně může být ekologický.

Šikovným pomocníkem je univerzální čistič. Pro ten budete potřebovat 2 díly octa, 1 díl vody a několik kapek přírodního esenciálního oleje, ideálně tea tree, který má antibakteriální účinky. Vytvořenou směs nalijte do rozprašovače a můžete ji použít na kuchyňské povrchy nebo podlahu.

Místo čistícího písku si připravte pastu vyrobenou z citronové šťávy a jedlé sody. Obě přísady smíchejte tak, aby vznikla kašovitá směs. Soda vytvoří abrazivní část směsi a citronová šťávaantibakteriální a dezinfekční vlastnosti. Kromě toho funguje také jako bělidlo. Do směsi namočte houbičku a můžete začít s čištěním. Rychlovarnou konvici zbavíte vodního kamene směsí octa a vody v poměru 1:1. Nalijte ji do konvice, nechte přejít varem a vychladnout. Pak je vhodné ještě do konvice nalít čistou vodu a znovu nechat přejít varem. Domácího pomocníka připravíte i pro zanesený kuchyňský odpad. Nasypejte do něj 1 hrnek jedlé sody, zalijte ohřátým bílým octem a nechte působit 15-20 minut. Následně spláchněte horkou vodou.

Inspirace pro vás:


 

Autor: Marika Horáková

Co je dobré vědět, než začnete se zero waste

Rozhodli jste se žít bez odpadu? Tak to moc chválíme! Než se vydáte touhle cestou, máme pro vás pár rad i zero waste tipů, které určitě oceníte.

Zero waste životní styl
Zdroj: Pexels

Množství vyprodukovaného odpadu neklesne na 0

Tvorba odpadu z vaší domácnosti ze dne na den neustane, a to zvlášť pokud bydlíte v bytě ve městě, než třeba na vesnici v domě se zahradou. Využijte možnosti, které máte na maximum. Tak, abyste žili co nejvíce udržitelně a ekologicky. I ve městě se dá recyklovat (plast, sklo, papír, bio odpad, olej) i používat vermikompostér, stejně jako za oknem či na balkoně pěstovat něco bylinek, rajčat a klidně i jahod.

Nejde o to být perfektní

Nechtějte být zero waste teď, hned a na 100 %. Jděte na to hezky postupně a vytvořte si systém, který vám bude vyhovovat. Osvojení nového návyku trvá až 3 měsíce. Napište si tedy seznam zero waste kroků, které do svého života postupně začleníte. Může jít například o:

A tak dále. Uvidíte, že s každým odškrtnutým a zvládnutým bodem se budete cítit líp a líp!

Nejvíc eko je znovupoužitelnost

Zkuste ze svého života vyřadit věci na jedno použití. Především ty, které je navíc těžké nebo nemožné recyklovat. Spousta lidí má totiž pocit, že odpad po vyhození „jen tak zmizí“, což samozřejmě není pravda. Ten směsný skončí ve spalovně nebo na skládce, a z toho, který dáme k recyklaci, se ke zpracování dostane pouze 30 % a zbytek opět putuje na skládku či do spalovny. Pokud tedy chcete být co nejvíc eko, jděte cestou znovupoužitelnosti.

Zero waste spižírna
Zdroj: Pexels

Důležitá je v zero waste kreativita

Jasně – vymazlené instagramové zero waste profily známe všichni, ale… Ani v tomhle směru nejde o dokonalost. Designové dózy na potraviny na fotkách vypadají sice skvěle, ale stejně dobře poslouží i omniovky, které si mimochodem můžete upravit nebo ozdobit štítky či samolepkami. Umění a kouzlo je v tom, hezky využít to, co máte, než kupovat nové věci. Velkou inspirací v tomhle směru může být třeba upcycling.

Nepůjde to jako po másle

Ne v každé restauraci vám dají jídlo do vlastní krabičky, ne v každém obchodě vám dovolí nakoupit do vlastních obalů, někdy vám nákup automaticky šoupnou do mikrotenového sáčku, někdy si doma zapomenete látkové kapesníky a budete si muset koupit papírové. S tím je prostě potřeba počítat. Mnohem důležitější je pravidelná činnost a zero waste životní styl.

Zajímejte se a vzdělávejte se

S eko, bio, nature friendly věcmi se v poslední době roztrhl pytel, ale často se jedná pouze o líbivou nálepku. Zajímejte se tedy o to, jak poznat skutečně šetrné a ekologické produkty. Klíčem v tomto případě bývá certifikace, použité suroviny, způsob zpracování a odbouratelnost výrobku v přírodě.

Inspirujte své okolí

Inspirujte – jemně, citlivě a nenuceně. Zero waste životní styl by pro vás neměla být módní záležitost, ale něco, v čem vidíte smysl a širší přesah. Jděte postupně za svými stanovenými cíli a podělte se o své úspěchy s ostatními. A třeba to okořeňte i drobnou osvětou. 😉

Na závěr pro vás máme seznam „základní výbavy“ každého, kdo chce jít cestou zero waste. A jak jsme psali výše – nejdřív se podívejte, co z toho máte doma, a až potom nakupujte nové věci.

  • látková taška nebo síťovka
  • sáčky na ovoce, zeleninu, pečivo
  • lahev na pití, krabička na jídlo, hrnek na kávu
  • znovupoužitelná brčka na pití, příbory
  • bavlněné odličovací tampony
  • znovupoužitelná holítka
  • látkové kapesníky

 


 

Autor: Bára Kocmánková

Bojujete s mravenci na zahradě nebo v domácnosti? Jde to i bez chemie

Mravenci jsou nepříjemnost nejen na zahradě, ale i v domácnosti. Objevují se jak na venkově, tak dokonce už i v městských bytech. Velkou roli proti mravencům v domácnosti hraje prevence. Bojovat proti nim můžete i bez chemie, přírodní cestou.

Prevence je důležitá

Mravenci vyhledávají sladké. Velmi často je naleznete v cukřence, na lahvi s ovocným sirupem, v misce s kompotem, na ovoci nebo v pečivu. Není nic snazšího, než se zaměřit na prevenci. Sypké potraviny uložte do dobře uzavíratelných nádob. Sirupy a prostředky pro přípravu nápojů přelijte do uzavíratelných lahví a pro pečivo a sypké potraviny můžete využít látkové sáčky.

Také můžeme mravencům zabránit v tom, aby se do našich domovů dostali. Existuje celá řada ekologických způsobů, jak na ně:

  • Na okně pěstujte mátu, bazalku nebo levanduli. Získáte tak bylinky, které mravencům příliš nevoní a ještě je využijete pro ochucení pokrmů a nápojů.
  • Také eukalyptus není pro mravence přílišným lákadlem.
  • Otvory v oknech můžete potírat roztokem vody s citronem nebo majoránkou. Další možností je směs jedlé sody, cukru a vody v poměru 5:1:1.
  • Pokud máte rodinný domek, vysaďte pod okno česnek nebo cibuli. Po sklizni je nemusíte kupovat v obchodě, budete mít doma BIO zásoby.
  • Ani řebříček mravencům příliš nevoní.
  • Narazili jste na mravenčí cestičky? Nasypejte do nich kvasnice smíchané s cukrem nebo medem. Pomoci mohou i některé aromatické bylinky a koření – jalovec, skořice, majoránka nebo hřebíček. Vyzkoušejte také vysušenou kávovou sedlinu, pepř, sůl nebo pálivou papriku.

Domácí prostředky k boji proti mravencům

Máte-li doma místo, kde se mravenci shromažďují, dejte na něj plátek celeru posypaný solí a skořicí. Pomoci může i prášek do pečiva nebo zubní pasta. V době jejich největšího výskytu, což je především jaroa podzim, používejte pro úklid domácnosti octovou vodu.

 


 

Autor: Marika Horáková

4 klíčové faktory pro ekologický úklid

Uklízíte svůj domov s ohledem na přírodu? A chcete dosáhnout ještě lepších výsledků? Seznamte se se 4 základními faktory, které je třeba dodržovat. Uvidíte, že díky nim bude vaše kuchyň, koupelna, okna i podlahy doslova zářit čistotou.

Pečlivá čistota musí mít svou míru

V celé řadě reklam na čisticí prostředky vidíme spoustu virů a bakterií, které na nás doma „útočí“. Všechno má ale svá pro a proti. Když budeme používat prostředky, které všechny bakterie a choroboplodné zárodky zničí na 100 %, ovlivní to i přírodu, nás či naše domácí mazlíčky. Ať už vyvoláním alergických reakcí nebo zabíjením bakterií, které jsou pro nás prospěšné. Mnohem lepší a prospěšnější je tedy volit čisticí prostředky šetrné k přírodě.

Ekologický úklid
Zdroj: Canva gallery

4 základní faktory aneb co je to Sinnerův kruh

Sinnerův kruh jsou právě ony 4 zmíněné faktory (mechanické působení, teplota, čas a chemie), které jsou na sobě přímo závislé. Co to znamená? Když například zvýšíte teplotu vody, čištění vám zabere kratší dobu. Pokud teplotu snížíte, budete muset nechat čistící přípravek nechat působit déle, nebo trochu „přitlačit“.

1. Mechanické působení

Tím myslíme drhnutí, tření a další mechanické pohyby, které při úklidu provádíme. Pokud doma používáte přírodní čisticí prostředky a techniky, vždy je třeba trochu „přitlačit“ (například na vodní kámen a zaschlé nečistoty). Samozřejmě ale s ohledem na čištěný povrch a materiál, abychom ho při úklid nepoškodili. S mechanikou se musíme poprat hlavně u umývání nádobí, kdy nás umí potrápit zaschlé či připečené jídlo. Šikovným pomocníkem je v téhle oblasti například dřevěný kartáč, a na jemnější umývání pak přírodní houbička z juty.

2. Teplota

Vyšší teploty napomáhají čištění více než ty nízké. Jednoduše řečeno, proces čištění se s rostoucí teplotou zvyšuje a usnadňuje. Vyšší teploty kromě zvýšení účinnosti čištění navíc zabíjí i choroboplodné zárodky a bakterie.

3. Čas

Přírodní čistící přípravky musíte nechat déle působit, ať už na povrchu nebo při namáčení. Uklízení s pomocí chemických čistících prostředků sice zabere méně času, přírodě a svému zdraví ale radost rozhodně neuděláte.

4. Chemie

Tu nám v případě šetrného čištění nahrazují pomocníci z přírody. Nejčastěji se jedná o:

  • kyselinu citronovou
  • ocet
  • sodu
  • hrubou sůl

Stejně tak je dobré zapojit i některé éterické oleje, které mají antibakteriální vlastnosti. Například tea tree olej, který nejen dezinfikuje, ale také krásně voní.

Úklid bez chemie - ocet a soda
Zdroj: Canva gallery

Pár tipů pro šetrný úklid domácnosti

  • Myčku pouštějte ve chvíli, kdy je zcela plná, nejlépe na ekologický program a s šetrnými tabletami.
  • Troubu i plotnu čistěte po každém vaření a pečení. Po silnější nečistoty vám pak pomůže pasta vyrobená ze sody.
  • Vodní kámen odstraňte na bateriích i ve sprchovém koutu hrubozrnnou solí, kterou nasypete na rozkrojený pomeranč a jemně jím drhnete.
  • Na WC a vápenné usazeniny opět hezky poslouží kyselina citronová nebo ocet. Případný nelibý zápach pomohou zvládnou zmíněné esenciální oleje.

Chcete více tipů? Přečtěte si náš článek, který se týká úklidu v kuchyni


 

Autor: Bára Kocmánková

Jak poznat kosmetiku netestovanou na zvířatech?

Jste proti pokusům na zvířatech a chcete mít jistotu, že kosmetika, kterou si kupujete, nebyla na zvířatech testovaná? Bohužel ne každý certifikát kosmetiky nebo prohlášení výrobce to dokáže zaručit. V článku vám poradíme, jak poznat skutečně cruelty free kosmetiku.

Testování na zvířatech je přece zakázané... nebo ne?

Jak možná už víte, v celé Evropské unii platí od roku 2009 zákaz testování kosmetických produktů i jejich složek na zvířatech. Od roku 2013 platí také zákaz dovozu a prodeje kosmetiky testované na zvířatech ze zemí mimo EU. Teoreticky by tedy žádná kosmetika na českém trhu neměla být na zvířatech testovaná. Realita je ale bohužel jiná. Zákaz sice oficiálně platí, ale jeho dodržování už se v jednotlivých státech, včetně Česka, nijak nekontroluje.

To ale není jediný problém. Zákaz testování na zvířatech totiž platí jen pro složky, které se využívají výhradně v kosmetice. Většina kosmetických přípravků však obsahuje složky, které se používají i v jiných produktech (např. čisticích prostředcích, lécích atd.). A proto mohou, nebo dokonce ze zákona musí, být testované na zvířatech.

Další problém se týká firem, které vyváží své výrobky do Číny. Tam ještě donedávna platil zákon, že všechny kosmetické produkty dovážené ze zahraničí se musí nechat otestovat na zvířatech. Dobrá zpráva je, že v roce 2021 došlo ke změně tohoto zákona, a pro většinu kosmetických produktů dnes povinnost testování na zvířatech odpadá (pro některé však stále platí).

Certifikáty a kosmetika netestovaná na zvířatech

Na stránkách firem, v reklamách nebo přímo na obalech produktů se můžete setkat s různými symboly králíčků a prohlášením, že se jedná o kosmetiku netestovanou na zvířatech. V mnoha případech však společnost nemá své tvrzení čím podložit. A vy jako zákazník nemáte žádnou záruku, že je produkt doopravdy cruelty free. Naštěstí existují nezávislé organizace, které kosmetickým produktům nebo společnostem udělují po splnění daných kritérií certifikáty, podle nichž se můžeme při výběru kosmetiky řídit.

S jakými certifikáty se tedy nejčastěji můžeme setkat?

Leaping Bunny – 100% jistota

Certifikát Leaping Bunny – kosmetika netestovaná na zvířatech

Když na obale produktu uvidíte toto logo skákajícího králíčka s hvězdičkami, můžete zajásat – jedná se 100% cruelty free kosmetiku! Certifikát HCS (Humane Cosmetic Standards) uděluje mezinárodní organizace Cruelty Free International, která ve firmách pravidelně provádí nezávislé audity. Společnosti s tímto certifikátem nesmí testovat finální produkt ani jeho složky na zvířatech a nesmí exportovat do Číny.

Seznam značek kosmetiky s certifikátem Leasing Bunny najdete na stránkách Cruelty Free International a seznam značek dostupných v ČR na stránkách Netestováno na zvířatech. Ze značek, které nabízíme u nás na e-shopu Zero Waste Life, mají tento certifikát například Soaphoria nebo Friendly Soap.

Další certifikáty

Kromě Leaping Bunny existují také další certifikáty, které se ale zaměřují hlavně na to, jestli je složení produktu čistě rostlinné a vhodné pro vegany. Ale nenechte se zmást – vegan kosmetika automaticky neznamená, že je také netestovaná na zvířatech (i když to tak v mnoha případech je).

Vegan Trademark

Vegan Trademark

S logem slunečnice se kromě kosmetiky setkáte i u potravin a nápojů. Uděluje se vždy jen pro konkrétní produkt a značí, že složení produktu je 100% rostlinné a GMO free. Kromě toho by výrobek neměl být testovaný na zvířatech, ale na rozdíl od Leaping Bunny se nekonají pravidelné kontroly. Nejlepší je proto koukat po produktech, které mají označení Vegan i Leaping Bunny.

VEGANOK

Veganok

Tento italský certifikát zaručuje jak rostlinné složení produktu bez palmového oleje, tak to, že je kosmetika netestovaná na zvířatech. V tomto případě probíhají nezávislé kontroly, zda výrobce tato kritéria dodržuje.

Cruelty free & Cruelty free vegan

Cruelty free certifikát

Certifikát Cruelty free uděluje organizace PETA (People for Ethical Treatment of Animals) kosmetice netestované na zvířatech a certifikát Cruelty free vegan kosmetice, které navíc neobsahuje žádné živočišné složky. Certifikát je ale založen pouze na důvěře – k jeho získání v podstatě stačí jen prohlášení firmy (a poplatek), žádné kontroly ze strany organizace PETA však neprobíhají.

CPK & CPK bio

CPK – certifikovaná přírodní kosmetika

CPK je český certifikát, který se zaměřuje především na složení kosmetiky z hlediska použití přírodních složek. Kosmetika s tímto certifikátem musí obsahovat minimálně 85 % složek přírodního původu. Certifikát uděluje nezávislý orgán KEZ – Kontrola ekologického zemědělství. Kromě toho by kosmetika neměla být testovaná na zvířatech, ale kontroly v tomto případě také neprobíhají.

A co netestovaná kosmetika bez certifikátu?

Samozřejmě ne každá značka kosmetiky bez certifikátu testuje na zvířatech. Například pro některé malé firmy mohou certifikáty představovat příliš velké výdaje. Určitě tak nemusíte sympatickou značku zavrhnout jen proto, že u ní neuvidíte logo skákajícího králíčka. Každopádně je dobré si o dané značce najít co nejvíce informací a zjistit, zda se jedná o etickou společnost, která vyrábí kosmetiku s ohledem ke zvířatům a přírodě.

TIP: Vyrobte si doma vlastní kosmetiku! Budete mít pod kontrolou veškeré použité ingredience, které navíc můžete pořídit v bezobalovém obchodě. DIY návody na zero waste tělový peeling nebo třeba domácí make up bez odpadu najdete i na našem blogu.


 

Autor: Markéta Žůrková

5 důvodů, proč začít nakupovat na farmářských trzích a být více zero waste

Na farmářském nebo zelném trhu, v obklopení čerstvou zeleninou, ovocem a farmářskými výrobky, jsem ve svém živlu. Nakupování surovin od lokálních prodejců pro mě představuje kombinaci zero waste stylu i zodpovědného přístupu ke zdraví těla.

V době, kdy jsem pravidelně jezdila do Brna, jsem se vždy těšila, až půjdu na Zelný trh, který hrál všemi barvami. Procházela jsem mezi stánky a s radostí vybírala zeleninu a ovoce, kterým nešlo odolat. Dnes už do Brna příliš často nejezdím, a proto nákupy čerstvé zeleniny řeším jinými způsoby, o které se s vámi podělím v poslední části článku.

Nejdříve se však zaměříme na důvody, proč je tolik přínosné nakupovat u farmářů:

1. Potěšíte své tělo sezónní zeleninou

Kromě toho, že sezónní zelenina vychází cenově levněji než zelenina z dovozu, pro tělo je mnohem přirozenější. Zatímco okurka v zimě tělo ochladí, kořenová (sezónní) zelenina zahřeje.

Přestože v zimě je nabídka sezónní zeleniny menší, neznamená to, že se z ní nedají vykouzlit výborná jídla, ať už hlavní chody nebo saláty. Stačí ji dobře ochutit, doplnit jinými nutričně výživnými surovinami a výborné jídlo je na stole.

Zatímco v klasickém obchodě nás může svádět sáhnout i v lednu po rajčatech nebo zmíněné okurce, v rámci farmářské nabídky máme na výběr jen to, co je skutečně sezónní.

2. Přinesete si domů kvalitnější a lokální suroviny

Farmářská vajíčka, kuře, sýr nebo kvalitní domácí sušenky jsou snem každé maminky. V dnešní době je více než kdy jindy důležité své tělo maximálně podporovat, a kvalita surovin, z kterých připravujeme jídlo, je v tomto tématu zásadní. Sama, pokud mám na výběr, volím lokální plodiny vypěstované bez chemických postřiků, což farmářské produkty často splňují.

3. Budete více zero waste

Na farmářské trhy můžete vyrazit s látkovými pytlíky a taškou, které lze opakovaně používat až do roztrhání. Nesetkáte se s žádnými zbytečnými plasty, kterým se v obchodě často nevyhnete.

Mrkev z trhu, která je ještě špinavá od hlíny, také obvykle vydrží mnohem déle než mrkev ze supermarketu. Nestává se mi tedy, že bych musela vyhazovat zkažené nebo staré kusy a nechtěně tak jídlem plýtvat. Dále, pokud vím, v jakých podmínkách je zelenina vypěstovaná, můžu ji zpracovat včetně natě (z které připravím např. pesto nebo polévku) a množství odpadu je tedy minimální.

4. Podpoříte českou ekonomiku a lidi, kteří svou práci dělají srdcem

Koho jiného podpořit než lokální a české výrobce? Pokud nechcete v supermarketech neustále studovat místa dovozu, farmářské trhy jsou jasnou volbou. Také podpoříte ty, kteří svou práci velmi často dělají srdcem, což je velká přidaná hodnota.

5. Budete udržovat lidský kontakt

Miluju, když můžu s člověkem, od kterého na trhu nebo v maličkém farmářském obchůdku nakupuji, prohodit pár slov. Věřím, že právě díky těmto pár slovům můžeme do našeho života vrátit přirozenou lidskou komunikaci, která se v současné době pod náporem moderních vymožeností vytrácí. 

 

Jak začít nakupovat, pokud nemáte v okolí farmářské trhy?

Pokud bydlíte na vesnici, zeptejte se, jestli někdo ve vašem okolí nenabízí domácí vajíčka, kuřata nebo na zahrádce vypěstovanou zeleninu. Spousta lidí má (obzvláště v létě) přebytky a jsou rádi, když je mají komu udat. Sama takto téměř po celý rok nakupuji zeleninu od lidí, kteří mají v naší vesnici své hospodářství.

Dále se můžete porozhlédnout, zda nemáte v blízkosti bydliště možnost odběru farmářských bedýnek (dnes je tato nabídka široká a na internetu najdete velké množství dodavatelů) nebo využití nákupu na Scuk.cz. Výhodou obou těchto možností je, že si můžete vybrat produkty dle množství hnojiva, které bylo pro výrobu použito. Ve spoustě menších městeček také najdete obchůdek s kvalitními farmářskými výrobky, kde seženete např. farmářská vajíčka, sýry i pečivo.


 

Autor: Martina Čampulová