Zero waste blog, Strana 6

Ocet, jedlá soda nebo staré tričko – šikovní pomocníci při úklidu kuchyně a její výbavy

Kuchyně bývá vnímána jako důležité místo domácnosti. Schází se zde k jídlu často celá rodina. Vzhledem ke specifickým podmínkám, které zde, díky vaření a přípravě pokrmů, panují, je potřeba ji často a pečlivě uklízet. Ne každý však chce používat chemické přípravky, které, kromě jiného, vytvářejí i odpad. A co si tak vystačit se surovinami, které máme doma? Některé z nich mají čistící a dezinfekční účinky. Kromě toho jsou praktické a používaly je již naše babičky.

Domácí dezinfekční ubrousky

Pro jejich přípravu využijeme staré bavlněné tričko, které krásně zrecyklujeme. Nastříháme jej na menší kousky a naskládáme do skleněné zavařovací lahve. Určitě nějakou doma nalezneme. Pro přípravu čistícího prostředku si připravíme 100 ml vody, 25 ml octa a 10 kapek éterického oleje (ideálně tea tree, citrusový nebo eukalyptový). Vytvoříme si směs, kterou nalijeme do nádoby s hadříky a necháme je nasáknout. Pokud je směsi málo, připravíme si další množství. Hadříky používáme pro utírání kuchyňských povrchů. Po použití je nevyhazujeme. Můžeme je totiž vyprat třeba s kuchyňskými látkovými utěrkami a použít je opakovaně.

Jedlá soda a ocet vyčistí starý a zašlý porcelán

Objevili jsme letitý porcelán, který je již zašlý a tak se nám nechce jej používat? Je to škoda, kromě toho, že je kvalitní, nadělá nám ještě parádu a ušetří peníze za nákup nového. Jeho zašlou krásu vzkřísí jedlá soda a ocet. Tyto dvě suroviny určitě máme doma. Nejprve jednotlivé kousky namočíme do horké vody, vyvarujeme se saponátům, mohly by poškodit jeho dekor. Odolné skvrny nebo hůře přístupná místa pomůže vyčistit jedlá soda a ocet. Malé množství jedlé sody nasypeme na potřebné místo, opatrně postříkáme octem a necháme nějakou dobu působit. Pak opláchneme v horké vodě a otřeme domácími dezinfekčními ubrousky, které jsme si připravili podle návodu uvedeného výše.


 

Autor: Marika Horáková

Hygge a zero waste: jak je spojit pro pohodový podzim

Na podzim se začínají dny zkracovat i ochlazovat, a většinu z nás to táhne do pohodlí domova, kde se můžeme zachumlat do teplé deky s hrnkem čaje. Dánové umění pohodlí za chladného počasí zvládli tak skvěle, že mu dali i své vlastní jméno - Hygge.

Hygge, které je o domácí pohodě a klidném životě (stejně jako mnoho dalších trendů, které kontrastují s dnešní rychlou dobou), můžete jednoduše spojit s filozofií zero waste a udělat si tak pohodový bezodpadový podzim.

Uvařte si šálek sypaného čaje

Zahřejte se šálkem horkého čaje! Vyhněte se ale čajovým sáčkům, které často obsahují příměsi plastu či lepidla na plastové bázi. Ty jsou nejen neekologickou možností, ale také uvolňují až 11 miliónů plastových částic do každého šálku, které následně vypijete.

bambusova termolahev Ziza v sitovce

Pijte raději čaj sypaný. Ten je ekologičtější i kvalitnější. Pokud se chcete čajem zahřát nejen v pohodlí domova, ale i na procházce v lese či na ranní cestě do práce, mohla by se vám hodit nerezová termoska [zi:za] s infuzérem na čajové lístky.

Zapalte svíčky

Svíčky se staly symbolem hygge. Nic neříká domácí pohoda za špatného počasí tolik, jako zapálená voňavá svíčka na kuchyňském stole. Dejte ale pozor, jaké svíčky vybíráte - ne všechny jsou si totiž rovné.

Ve většině obchodů dnes totiž seženete parafínové svíčky. Ty jsou sice levnější na výrobu, ale při hoření vypouštějí černý dým a potenciálně škodlivé toxické výpary.

horici svicka ve skle na drevenem tacu

Místo parafínového vosku si raději vyberte svíčky sojové či včelí. Ty jsou nejen zdravější, ale také hoří déle. Nejste si jisti, o jaký typ vosku se jedná? Parafínový vosk je většinou mísně průhledný, zatímco sojový i včelí jsou matné. U každé svíčky je ale nejlepší si přečíst složení produktu.

Vařte ze sezónních ingrediencí!

Podzim je sezóna dýní, pastyňáku, tuřínu, i jablek a hrušek. Všechny tyto (a další) ingredience vám pomohou vyčarovat sezónní hostinu plnou hřejivých chutí. Pozvěte do kuchyně celou rodinu a uvařte večeři z čerstvých ingrediencí, které nepotřebují žádné obaly a nemusí být dováženy z daleka!

Další charakteristikou hygge jsou večery strávené s přáteli nad dobrým jídlem - proč nezkusit pozvat vaše známe a domluvit se s nimi, že každý z vás uvaří jedno podzimní jídlo, které pak všichni ochutnáte?

Dekorace z přírody

Na podzim je jednoduché váš domov ozdobit použitím větviček, dýní, tykví, a dalších naprosto zero waste dekorací. Vyrazte do přírody, nebo na farmářské trhy, kde podzimní výzdobu najdete jednoduše.

Pokud rádi slavíte Halloween, ani na ten nemusíte kupovat plastové dekorace. Vyřezejte si ozdobné dýně a zapalte v nich svíčku a do vázy natrhejte suché větvičky - a Halloweenská nálada bude zaručena.

Užijte si procházku v přírodě

V neposlední řadě nezapomeňte, že i za chladných podzimních dní vám zajisté prospěje procházka v přírodě. Právě teď, v říjnu, bývají listy stromů nejkrásnější - nasajte tuto podzimní atmosféru na procházce v teplém svetru. Váš domov se po návratu bude zdát ještě pohodlnější.

Pokud máte zálibu ve fotografování, vyfoťte padající listy - ať bydlíte na venkově u lesa, nebo uprostřed velkoměsta.

Jak trávíte podzimní dny vy? A jakou zkušenost máte s hygge atmosférou? Podělte se s námi o vaše myšlenky v komentářích!


 

Autor: Lucie Štěpánková

5 důvodů, proč přestat používat plastová brčka + jak je nahradit

Na první pohled se plastová brčka zdají jako zanedbatelné, v moři všeho jednorázového plastu který jako lidstvo používáme. Jejich dopad na životní prostředí je ale větší, než jste se možná mysleli. Trh brček má dnes hodnotu 3 miliard dolarů a 99% z něj je dominováno plastovými brčky.

Odkud se brčka vzala? Možná vás překvapí že první zdokumentované použití brčka sahá až do doby okolo roku 3000 před Kristem! Plastová brčka se ale začala vyrábět v padesátých letech a byla popularizována fast food řetězci, které se v druhé polovině 20. století začaly rozmáhat v Americe, ale i jinde po světě.

Je těžké odhadnout kolik plastových brček se po světě používá každý den – ale studie z roku 2017 odhadovala, že světové pláže zatěžuje okolo 8,3 miliardy platových brček. Toto obrovské množství má devastující následky.

V dnešním článku jsme pro vás dali dohromady 5 nejdůležitějších důvodů, proč plastová brčka přestat používat jednou provždy.

1.    Plastová brčka se nerecyklují

Recyklace plastu je komplikovaný proces – jen některé plasty jsou recyklovatelné a ty, které je možné recyklovat, tímto procesem většinou mohou projít jen jednou. Kvůli tomu, a dalším komplikacím, bylo v historii zrecyklováno jen 9% veškerého vyrobeného plastu.

Plastová brčka představují další překážku, a to kvůli jejich velikosti a váze. Jsou totiž na většinu současných recyklačních technologií moc malé a propadávají mašinerií. K procesu recyklace se tak drtivá většina brček nedostane.

2.    Brčka končí v oceánu

Brčka jsou tak bohužel posílána do spaloven odpadu či na skládky, a často také končí v oceánu. Tam se dostávají několika možnými způsoby – nejen kvůli lidem, kteří po sobě neuklízí na pláži.

Jak už jsme zmiňovali, brčka jsou velmi lehká – a tak je může vítr z košů či skládek zanést do řek, jezer, rybníků a oceánů. Brčka se tak můžete zbavit zodpovědně, a přece skončí v přírodě. Nesmíme také zapomenout, že většina Evropy posílá svůj plast k recyklaci do Asie – do zemí jako Bangladéš, které mají problém už se svým vlastním odpadem. Není tedy vůbec neobvyklé, že náš plast, který nedokážou recyklovat, vyklopí rovnou do oceánu.

3.    Uvolňující se mikroplasty

Plastová brčka se nerozloží stejným způsobem, jako papír či zbytky jídla. To, co se na první pohled zdá jako rozklad, je rozpadání plastu na mikroskopické plastové částice, které budou životní prostředí znečišťovat ještě bůh ví jak dlouho – mikroplasty.

Ty se dnes zdají být všude: v oceánu, v naší pitné vodě, v mořské soli i mořských plodech. S tím, jak málo toho víme o jejich dopadech na lidské zdraví, bychom měli být opatrnější s naší produkcí těchto mikroskopických částicí.

4.    Nebezpečí mořským živočichům

S tolika brčky v oceánu není vůbec neobvyklé, že se o něj nějaké zvíře poraní. Brčka jsou totiž překvapivě ostrá, kvůli strukturální integritě válcového tvaru a ostrým plastovým hranám. Před pár lety obletělo internet video želvy s plastovým brčkem zaraženým v nose. Nedávná studie ukazuje, že jediné plastové brčko může propíchnout žaludek zvířat jako tučňáků.

S tím, kolik brček se dnes ve světě používá, máme zaděláno na pořádnou ekologickou katastrofu, pokud se je nenaučíme nahradit.

5.    Je jednoduché plastová brčka nahradit

Naštěstí je ale velice jednoduché plastová brčka vyměnit za ekologické alternativy – a těch je hned několik! Většina z nás (kromě těch, kteří musí brčka používat ze zdravotních důvodů) brčka navíc k životu vůbec nepotřebuje.

  • Nerezová brčka jsou naší oblíbenou klasikou – jsou stylová a vydrží v perfektním stavu dlouhá léta. Jsou ideální volbou do koktejlů a limonád, jelikož jsou tenčí než další alternativy. Díky vodivosti udrží studený nápoj studený a horký nápoj horký.
  • Bambusová brčka mají jednu velkou výhodu – jsou kompostovatelná. Ač nevydrží tak dlouho, jako třeba nerez, můžete je jednoduše hodit na kompost, až vyprší jejich životnost. Bambus je také ideálním materiálem k výrobě brček či příborů, díky jeho antibakteriálním vlastnostem.
  • Skleněná brčka se nejlépe hodí pro ty, kdo mají rádi ranní smoothies či džusy. Ač je čištění bambusových i nerezových brček stejně jednoduché, u skla jednoduše vidíte, že je čistě. Mají také širší průměr a hodí se tak na hustší nápoje.

 

Autor: Lucie Štěpánková

Cirkulární ekonomika a život bez odpadu + 5 tipů na to, jak cirkulární ekonomiku podporovat

Termín cirkulární ekonomika se začal objevovat na mnoho stránkách a jiných zdrojích o ekologii a životě bez odpadu. Co mají cirkulární ekonomika a zero waste společného? A jak napomohou k tomu, aby se náš svět udržitelně rozvíjel?

V dnešním článku odpovíme přesně na tyto otázky, ujasníme, co je to cirkulární ekonomika, probereme proč je pro naši budoucnost nezbytná a podělíme se o naše tipy na to, jak podpořit cirkulární ekonomiku a ekologickou budoucnost.

Cirkulární vs. lineární

Většina našeho světa v jednadvacátém století funguje na principu lineární ekonomiky – zdroje a produkty putují od výroby na skládku, v jedné linii, aniž by byly opakovaně využity. V době plastové mnoho firem tuto možnost vidí jako tu, která vydělá nejvíce peněz. Materiály se staly tak levnými, že je mnohokrát levnější je vyhodit a vyrobit nové, než je opravit či znovu využít.

Jedním z nejvšednějších případů, který se týká každého z nás, je oblečení. V minulosti se rozbité či poničené kousky daly do opravy, jelikož to tak bylo levnější. Dnes je ale cena nového oblečení tak nízká, kvůli nízké kvalitě a výrobě v rozvojových zemích, že je mnohdy levnější prostě koupit nový kus jako náhradu. To má ale obrovský dopad na životní prostředí, především ve formě odpadu, který se hromadí na skládkách.

Cirkulární ekonomika a zero waste

V kontrastu k lineární ekonomice stojí cirkulární ekonomika – využití materiálů a zdrojů opakovaně, se zachováním potenciálu. Produkty jsou navrhovány tak, aby neskončily na skládce, ale daly se opravovat, opakovaně využívat, recyklovat, či rozebrat na součástky. Velkou součástí cirkulární ekonomiky je také využití obnovitelných zdrojů energie.

Pokud jste dosavadní popis cirkulární ekonomiky četli pozorně, pravděpodobně vám neušlo spojení se životem bez odpadu – cíl neposílat odpad na skládku a odpadovou krizi, se kterou se potýkáme, řešit prevencí.

Cirkulární ekonomika a zero waste jdou ruku v ruce – většina zero waste řešení zapadá do cirkulární ekonomiky jako klíč do zámku.

5 tipů na to, jak podporovat cirkulární ekonomiku a žít bez odpadu každý den

Jak tedy do vašeho života zapojit cirkulární ekonomiku a život bez odpadu najednou? Toto je našich pět oblíbených tipů, které se o to postarají.

1.      Recyklujte ty správné materiály

Recyklace je skvělý způsob, jak dát použitým materiálům druhou šanci. Buďte ale opatrní, které materiály recyklujete. Sklo a kovy jsou skvělými materiály k recyklaci, jelikož mohou být recyklované stále dokola. Plast a papír ale, na druhou stranu, mohou být recyklovány pouze několikrát, než je bude nutné poslat na skládku.

2.      Opravujte – nevyhazujte

Ať se vám rozbije počítač či roztrhne tričko, opravujte. Pro specializované opravy, například u elektroniky či obuvi, vyhledejte specializovanou opravnu. Některé opravy, jako základy šití, se naučte dělat sami.

Značně tak prodloužíte životnost předmětů, které vlastníte, a ujistíte se, že budou využity a naplní svůj potenciál.

3.      Nakupujte z druhé ruky

Jeden z nejlepších způsobů, jak podpořit cirkulární ekonomiku a žít bez odpadu je nakupování z druhé ruky. Kdykoli potřebujete koupit něco nového – ať je to elektronika, oblečení, nábytek či kniha – nejdříve hledejte, jaká je nabídka z druhé ruky.

Použité předměty by často putovaly rovnou na skládku, a vy jim tak dáváte druhou šanci.

4.      Vybírejte produkty, které můžete používat stále dokola

Zero waste alternativy, jako lahve na vodu, cestovní hrnky na kávu, či odličovací tamponky, vám pomohou předejít použití jednorázových předmětů, které by z vaší domácnosti putovaly rovnou na skládku.

5.      Využijte, co máte

V neposlední řadě nezapomeňte využívat věci, které už v domácnosti máte. Když začínáte žít bez odpadu, je možná lákavé vyhodit všechny plastové předměty z vaší domácnosti a okamžitě je nahradit ekologickými alternativami.

Mnohé z těchto věcí ale ještě mohou být využity, jako třeba plastové tašky. Nevyhazujte je, dokud ještě mohou splnit nějaký účel.


 

Autor: Lucie Štěpánková 

Zero waste koupelna pro bezodpadový domov

Z koupelny často pochází mnoho odpadu v našich popelnicích – většina produktů je zabalena v plastu. Koupelna je tedy místem, na které je dobré myslet, když se snažíte limitovat svou produkci odpadu. Především bezobalová kosmetika je také skvělým dárkem, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se snaží žít ekologičtěji. Zero waste koupelna není žádný oříšek – stačí pozměnit, co kupujete!

Několik jednoduchých změn vám pomůže výrazně omezit váš dopad na životní prostředí. Některé z nich vám také zjednoduší život a přinese další výhody, jako třeba ušetřené peníze.

Bezobalová kosmetika

Jakoukoli kosmetiku, bez které se neobejdete, používáte, zajisté existuje bezodpadová alternativa.

Přírodní mýdla

Začněme od základu – vyměňte sprchové gely za přírodní mýdla, která nejsou balena ve zbytečném plastu a jsou šetrnější na vaši pokožku. Tato mýdla jsou také skvělými dárky pro ekologicky smýšlející přátele!

Péče o vlasy

Stejně jako sprchové gely, i mýdla můžete nahradit bezodpadovou variantou v tuhé formě. Pokud chcete vyzkoušet metodu “no-poo“, při které se nepoužívají žádné šampony, vlasový elixír na bázi jablečného octa je skvělou volbou. Ten také můžete použít jako přírodní kondicionér, či vyzkoušet jeden z tuhých kondicionérů pro různé typy vlasů.  

Péče o pleť

Jen proto, že jste na cestě k životu bez odpadu, ještě neznamená, že nemůžete hýčkat svou pleť – právě naopak, přírodní pleťová kosmetika je vyživující a zanechá vaši pokožku osvěženou a odpočatou. Přírodní pleťové masky, balzámy na rty, přírodní oleje či jemné pleťové vody jsou skvělým způsoben jak se potěšit a věnovat své pokožce trochu lásky.

Přírodní deodoranty

Ještě před několika lety byla jedinou možnou alternativou deodorantu jedlá soda – od té doby udělala zero waste kosmetika obrovský pokrok a nyní si můžete vybrat ze široké nabídky bezplastových deodorantů v plastových tubičkách!

Koupelové produkty

I koupelové produkty mají v bezodpadové koupelně místo! Stačí vybírat ty přírodní. Našimi současnými favority jsou přírodní sole do koupele a šumivé bomby – najdete u nás ale i skvělé revitalizující tělové peelingy.

Péče o zuby

Jak čistit zuby bez odpadu? Jednoduše – bambusovým kartáčkem a zero waste zubní pastou (ty najdete jako tablety, prášek, či v tuhé formě na dřevěné tyčce. Péči o zuby pak doplňte zubní nití bez plastu, která se po vyhození rozloží!

Nahraďte plastové předměty

Kromě plastových obalů a lahviček v koupelnách také často najdete plastové předměty a doplňky, které rovněž jednoduše nahradíte bezodpadovými, neplastovými alternativami. Je to jednoduchý způsob, jak omezit váš dopad na životní prostředí a vaše zero waste koupelna bude přírodě dělat jen radost.

Mýdlenky

Jelikož, jak jsme už zmiňovali, je jednou z nejdůležitějších součástí zero waste koupelny přírodní kostka mýdla, budete na ní potřebovat mýdlenku – abyste prodloužili jeho životnost. Co se týče materiálů, máte jich na výběr hned několik. Dřevěná mýdlenka je dobrý základ, který se hodí do každého domova. Kokosová mýdlenka zas napomáhá využít zbytky kokosových ořechů, které by jinak přišly na zmar. Pokud máte doma rádi spoustu bravy, pak by vás také mohla zaujmout keramická mýdlenka, která vypadá jako umělecké dílo!

Pokud potřebujete mýdlo zavěsit do sprchy, využijte lněnou síťku či sisálový sáček – ty vám také pomohou, pokud už z mýdla zbývají jen malé kousíčky, které by se vám těžko používaly. Alternativně je také můžete vzít s sebou na cesty, jako obal, do kterého přírodní mýdlo zabalit!

Vatové tyčinky

Před pár lety sociální sítě obletěla fotka mořského koníka držícího plastovou vatovou tyčinku a upozornila nato, jaký dopad mají maličkosti, které bezmyšlenkovitě používáme každý den, na životní prostředí.

Nahraďte plastové vatové tyčinky alternativou z bavlny a bambusu, které se po vyhození jednoduše rozloží a nebudou naši planetu znečišťovat ještě po stovky let!

Odličování

Jedním z nejlepších doplňků k odličování bez odpadu je konjaková houbička. Jedna vydrží až 3 měsíce, čímž ušetříte spoustu odpadu, který by vyprodukovaly jednorázové odličovací tamponky či ubrousky. Je 100% přírodní, rostlinná, a po vyhození se plně rozloží.

Pokud vám odličování bavlněnými tamponky vyhovuje a nechcete měnit metodu, pak jednoduše přejděte na znovupoužitelné pratelné tamponky.

Žiletky

Holení pro dámy i pány zvládnete jednoduše s kovovou žiletkou, ve které stačí měnit jednotlivé břity, které lze recyklovat. Kormě toho, že ušetříte spoustu odpadu, se s touto žiletkou také oholíte hladčeji než s plastovou žiletkou z drogerie – a ušetříte spoustu peněz!

Zero waste menstruace

Klasické jednorázové menstruační produkty jsou špatné nejen pro životné prostředí, ale také vaše tělo a peněženku. Nejen, že jich spoustu posíláme na skládky – i jejich výroba negativně ovlivňuje životní prostředí, například kvůli agresivnímu bělení bavlny. Tato bělidla také ovlivňují ženské intimní zdraví a nepřirozeně vysouší a iritují intimní partie. V neposlední řadě, nemůžeme zapomenout na tu finanční sumu, kterou za jednorázové menstruační produkty vyhodíme!

Menstruační kalíšky jsou jednoduchou alternativou, kterou ocení především uživatelky tamponů. Jeden kalíšek vydrží 7-15 let! Pro údržbu ho stačí pravidelně mýt přírodním mýdlem – nejlépe některým určeným na péči o intimní partie – a minimálně jednou za 3 měsíce vyvařit.

Zero waste koupelna není žádná věda – stačí neekologické produkty postupně nahrazovat zero waste alternativami. Zabráníte tak spoustě odpadu!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak na ekologické Vánoce? Tipy na bezodpadové dárky a jak je zabalit

Před dvěma lety se na našem blogu objevil první vánoční článek, s tipy a nápady na ekologické vánoční dárky. Od té doby jsme se ale jak my, tak zero waste komunita, posunuli o další krok dál – a je čas na nový, lepší, obsáhlejší článek na toto téma, ať můžete letos mít ty nejlepší ekologické Vánoce!

Kromě nápadů na dárky pokryjeme i to, jak je zabalit bez odpadu.

Dárky, které pomohou žít bez odpadu

První možnost, která se nabízí, je obdarování vašich blízkých dárky, které jim napomohou k ekologičtějšímu životu. Toto je ideální řešení, pokud máte v rodině či kruhu přátel vášnivé ekology, či ty, kteří se o životě bez odpadu chtějí dozvědět víc!

Takové dárky jsou praktické a dozajista se dočkají využití – nebudou sedět roky zavřené ve skříni. A když už mluvíme o praktických dárcích, ty se často podceňují. Ať je to cokoli, co někdo z vašich blízkých využije, snižujete jimi množství nechtěných vánočních dárků, které by se nahromadily v popelnicích či charitativních kontejnerech.

Tady je našich 5 top tipů na dárky, které najdete na našem e-shopu!

Pokud sháníte ekologický dárek a lámete si hlavu nad tím, čím zabodujete, vsaďte na jeden z našich dárkových kosmetických balíčků – ty zabodují vždy! Pro dámy i pro pány, malé i velké. Navíc tak ušetříte, oproti tomu, kdybyste kupovali všechny produkty zvlášť.

Tento nerezový box je jedním z našich oblíbenců. Pro děti na svačiny do školy, pro vás na obědy do práce, či prostě na uskladnění zbytků od večeře. Krom toho je tento box také vyrobený v retro stylu, kterému se plastové krabičky prostě nevyrovnají.

Když už jsme u těch retro výrobků tak u nich i zůstaneme. V naší vlastní řadě eko lahví na vodu Žíža najdete jeden z nejlepších ekologických dárků pro malé i velké. Stačí si vybrat vaši oblíbenou barvu – zelenou, bílou, nebo modrou?

Bea Johnson: Domácnost bez odpadu
Bea Johnson: Domácnost bez odpadu

Plánujete dárek pro někoho, kdo by o ekologii a životu bez odpadu chtěl zjistit víc? Tato kniha je nejlepší způsob, jak s tím pomoct!

Nerezová brčka na našem e-shopu před Vánoci frčí každý rok! Vašim blízkým pomohou nejen mít ekologické Vánoce, ale i celý další rok. Ideální to studených i teplých nápojů – tato brčka se v domácnosti neztratí!

E-dárky

Jednoduchý způsob, jak snížit dopad dárků na životní prostředí, je jednoduchá volba elektronického formátu. Knihy, filmy, videohry, dárkové karty… to vše můžete zakoupit digitálně, bez papíru či plastu. Je to jednoduchá změna, ale její dopad se během let nasčítá. A kdo by ještě potřeboval filmy na DVD? Nebo fyzické kopie počítačových her?

Pokud se vám například u knih nedaří sehnat elektronické kopie – nebo obdarovaný preferuje fyzickou knihu, vsaďte na nakupování z druhé ruky!

Dárky k nakousnutí

Víte, jaké dárky vždy zaručeně najdou úspěch? Jídlo a pití – ať je to kvalitní whisky, set káv a čajů nebo dárkový koš s kvalitními čokoládami a dalšími pochoutkami, kdo by neměl rád jedlé dárky? Takové dárky také mohou být velice ekologické, dejte jen pozor na několik detailů.

Za prvé, pozor na balení. Dárkové koše bývají zabalené v celofánu a plastové stuze – vyhněte se jim. Co se týče obsahu koše, vsaďte na lokální potraviny. Pozor také na maso a uzeniny, které mohou mít velmi vysokou uhlíkovou stopu – kupujte z ekologičtějších zdrojů či je vyměňte za méně škodlivé alternativy.

Pro děti – ekologické hračky

Děti se každý rok nemohou dočkat na rozbalování vánočních dárků a zdálo by se, že udělat ekologické Vánoce je s dětmi těžší – ale i dárky pro ně můžete pořídit ekologičtěji! Vyhněte se obloukem plastovým hračkám z řetězcových hračkářství a vsaďte na lokální výrobu z ekologických materiálů. Podívejte se po vašem okolí a najděte místní výrobce, nebo vyberte ekologické hračky na Zerowastelife.cz

Ekologické balení

Teď, když už máte dárky vybrané, jak je zabalíte? Časy třpytivých, nerecyklovatelných papírů a lepenky jsou pasé. Tyto tři metody vám pomohou snížit vaší produkci odpadu a připravit se na ekologické Vánoce!

  1. Noviny – tím nejjednodušším způsobem, jak zabalit dárky, je jednoduché znovupoužití starých novin. Ideální, pokud máte doma nějakého čtenáře, který si tištěné noviny kupuje raději, než je číst digitálně.
  2. Recyklovaný, recyklovatelný balicí papír – pokud vás pohled na novinové titulky pod stromečkem neláká, zkuste raději recyklovaný a recyklovatelný balicí papír. Lepence se můžete vyhnout použitím přírodního provázku.
  3. Látkové dárkové pytlíky – nejlepší zero waste varianta? Látkové dárkové pytlíky! Zabalte do nich dárky letos, příští rok, i ten další. Pokud je chcete využít opravdu naplno, přes rok je můžete použít k uskladnění kosmetiky, dětských hraček či kancelářských potřeb!

 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak vám monitorování odpadu pomůže vytvořit ekologičtější domácnost

Naše planeta se utápí v odpadu – nejen plastu, ale i dalších materiálech. Pokud se snažíte omezit svůj dopad na životní prostředí, pak je omezení odpadu, který vaše domácnost produkuje, jedna z prvních věcí, na které se zaměřit. Kde s tím ale začít? Nejprve je třeba vědět, odkud se všechen váš odpad bere. Jedná se převážně o obaly od jídla? Zbytky jídla? Jednorázové kosmetické doplňky?

Nejlepší způsob, jak to zjistit, je monitorovat váš odpad. Naučíte se tak lépe porozumět tomu, jaké oblasti vašeho života produkují nejvíce odpadu and jak jste na tom se tříděním.

Jak probíhá monitorování odpadu?

K monitorování odpadu je třeba shromáždit veškerý váš odpad během určitého úseku času (nejčastěji se doporučuje jeden měsíc), kompostovatelné zbytky i vytříděné předměty and analyzovat jejich obsah. Pojďme se na to ale podívat z praktického hlediska – pokud budete monitorovat veškerý vás odpad po dobu jednoho měsíce, zajisté nebudete chtít všechen shromáždit a analyzovat až v poslední den. Proto je nejjednodušším způsobem, jak monitorovat váš odpad, zapsání všeho, co vyhodíte, na seznam či do tabulky – či váš odpad projít na konci každého dne.

Jak na základě monitorování odpadu žít ekologičtěji?

Jakmile zjistíte, z čeho se skládá váš odpad, můžete si z vašich zjištění sestavit jednoduchý graf – ten bude nápomocný, pokud bydlíte s ostatními, kterým tak můžete jednodušeji ukázat, v jakých oblastech je prostor ke zlepšení. Pak můžete jako domácnost začít pracovat na těch oblastech, které do vašeho odpadkového koše přispívají nejvíce. Přemýšlejte nad způsoby, jak odpad raději recyklovat či kompostovat než jej posílat na skládku.

Kompostujte zbytky

Jakmile zjistíte, kolik kompostovatelného odpadu vaše domácnost produkuje, je čas zvážit kompostování, pokud již není součástí vaší domácnosti. Proč kompostovat? Když pošleme zbytky jídla na skládku, nemohou se správně rozložit a produkují metan, jelikož nemají přístup ke kyslíku. Metan je skleníkový plyn 84x silnější než CO2! Kompostování, na druhou stranu, představuje ideální podmínky k rozkladu.

Dobrou zprávou je, že už dávno nepotřebujete zahradu k tomu, abyste mohli kompostovat! Vermikompostéry jsou skvělou bytovou alternativou.

Recyklujte – správně!

Monitorování odpadu je skvělým způsobem, jak zjistit, zda recyklujete správně. Instrukce ohledně recyklace se region od regionu liší, proto si nezapomeňte přečíst vaše místní instrukce. Nezapomeňte také, že recyklace není ideálním řešením a náš recyklační systém je nedokonalý, spotřebovává hodně energie a ne vše, co je vytříděno, je ve skutečnosti recyklováno. Kromě třídění se také snažte omezit množství odpadu, který se ve vaší domácnosti ocitne!

To, co nemůžete recyklovat ani kompostovat, co nejrychleji odstraňte

Pokud to nejde recyklovat ani kompostovat, pak se tohoto zdroje odpadu co nejrychleji zbavte. Tento odpad je nevíce environmentálně škodlivý a často končí nahromaděný na skládkách, ale i odhozený v přírodě či oceánu.

Svůj odpad můžete monitorovat opakovaně, což vám pomůže zjistit, jak se zlepšujete. Ve vašem životě se také mohou objevit nové zdroje odpadu, které vám monitorování odpadu pomůže rychle vychytat.


 

Autor: Lucie Štěpánková

45 malých krůčků k životu bez plastu pro každého

Hledáte zásobu dalších způsobů, jak se zbavit plastu ve vaší domácnosti? Nebo s ekologií začínáte zajímá vás, kde můžete začít? Pro tento článek jsme pro vás připravili 45 malých kroků k životu bez plastu, se kterými můžete buď začít, nebo vylepšit vaší cestu za ekologičtějším životem. Nebudeme tedy dlouho zdržovat a pustíme se do našich 45 tipů!

pexels-karolina-grabowska-4210315

  1. Přestaňte kupovat balenou vodu a raději pijte tu z kohoutku – v Česku na většině míst teče v kojenecké kvalitě!
  2. Když víte, že budete kupovat jídlo s sebou, přineste si ke stánku či do restaurace vlastní krabičku.
  3. Na kávu s sebou zas noste cestovní kelímek či termo hrnek.
  4. Zmrzlinu si kupujte do kornoutku, raději než do kelímku se lžičkou.
  5. Vařte vlastní jídlo z čerstvých ingrediencí, vyhnete se tak jednorázovým plastovým obalům.
  6. Noste si do obchodu vlastní látkové pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo – vyhnete se tak igelitovým pytlíkům.
  7. Nakupujte na farmářských trzích, pokud se ve vašem okolí konají. Tam najdete častěji potraviny nebalené v plastu.
  8. V menších obchodech a na trzích vracejte krabičky od jahod, malin, borůvek či dalšího ovoce.
  9. Kupujte mléko, jogurty, nebo jejich veganské alternativy ve skle.
  10. Kupujte víno uzavřené přírodním, ne plastovým, korkem. Vyhněte se i kovovým zátkám, které obsahují vrstvu BPA.
  11. Přestaňte žvýkat žvýkačky – ty většinou obsahují plast. Pokud se bez nich neobjedete, v bio obchodech často najdete i přírodní alternativy bez plastu.
  12. Používejte sypký prací prášek v papírové krabici, nebo mýdlové ořechy z bezobalového obchodu.
  13. Nekupujte syntetické oblečení vyrobené z nylonu, polyesteru a dalších podobných materiálů – je složeno z plastových vláken.
  14. Pozor na kosmetiku – některé produkty mohou obsahovat částečky plastu. Často je najdete například v zubní pastě či pleťovém peelingu.
  15. Vyměňte sprchový gel za klasické přírodní mýdlo, které nepotřebuje žádný plastový obal.
  16. To samé platí pro šampony – vyměňte tekutý šampon za tuhý. Případně, pokud vám to vyhovujete, můžete vyzkoušet metodu “no poo” a šampon přestat používat úplně.
  17. Pokud si barvíte vlasy, používejte hennu bez plastového obalu.
  18. Vyměňte klasický deodorant za jedlou sodu – vážně. Nebo si alespoň pořiďte přírodní deodorant v papírovém obalu.
  19. Místo jednorázových plastových žiletek používejte kovovou žiletku s břity.
  20. Kupujte toaletní papír, který není balený v plastu – nebo si pořiďte bidet.
  21. Místo jednorázových menstruačních produktů vyzkoušejte menstruační kalíšek nebo látkové vložky.
  22. Svačiny a zbytky balte do alobalu místo plastové fólie. Nebo ještě lépe, do voskovaných ubrousků které můžete používat pořád dokola!
  23. Přestaňte kupovat “užitečné” vymoženosti do kuchyně, jako kráječ jablek nebo rýžovar, které pak stejně používat nebudete.
  24. Pokud potřebujete v kuchyni něco zamrazit, používejte nerezové krabičky či sklenice raději než plastové pytlíky a krabičky.
  25. V létě nasbírejte a zamrazte vlastní ovoce, místo kupování drahého mraženého ovoce baleného v plastu v zimě.
  26. Zkuste si doma vyrobit vlastní rostlinné mléko, raději než kupovat to balené v jednorázovém obalu.
  27. Místo kávovaru s kapslemi si pořiďte french press.
  28. Nebo, pokud už doma kávovar máte, pořiďte si znovuplnitelné nerezové kapsle, které můžete používat stále dokola a naplníte si je navíc svou oblíbenou kávou.
  29. Pokud potřebujete koupit něco plastového, kupujte z druhé ruky raději než nové.
  30. Místo jednorázových plastových propisek používejte doplňovací pera či tužky.
  31. Kompostujte zbytky jídla, abyste se vyhnuli plastovým odpadkovým pytlům. Do bytu si můžete pořídit vermikompostér.
  32. Pro domácí mazlíčky kupujte hračky z druhé ruky a přírodních materiálů, jako dřevo či provaz.
  33. Jídlo pro své mazlíčky si připravujte sami, nebo ho nakupte bez obalu (například v Praze najdete bezodpadový obchod pro domácí mazlíčky).
  34. Do letadla si s sebou berte vlastní jídlo, vyhnete se tak spoustě plastových obalů.
  35. Nezapomeňte na cestách také vlastní sluchátka – při dlouhých letech či cestách autobusem vám pravděpodobně budou nabízet jednorázové.
  36. Místo papírových kapesníčků používejte látkové.
  37. Vyhněte se alternativám kůže z PVC nebo polyuretanu – raději vyzkoušejte rostlinné kůže z ananasu a dalších rostlin!
  38. Na festivaly či večírky si s sebou noste vlastní kelímek, vyhnete je tak jednorázovým.
  39. Místo plastového vánočního stromku používejte opravdový – plastové stromky jsou vyrobeny z PVC, které má obrovský dopad na životní prostředí.
  40. Vyzkoušejte způsoby, jak zabalit Vánoční dárky bez použití izolepy – balte s novinami a přírodním provázkem, nebo vyzkoušejte látkové dárkové pytlíky.
  41. Když něco objednáváte online, požádejte o balení bez plastu. Za optání nic nedáte a většina obchodů vám vyhoví!
  42. Elektroniku kupujte z druhé ruky – mnoho lidí elektroniku nahradí když je jen mírně použitá.
  43. O elektroniku kterou už doma máte se dobře starejte, aby vám vydržela co nejdéle.
  44. Kupujte digitální kopie filmů, hudby i počítačových her.
  45. Dobře se starejte o kabely, ať je nemusíte často měnit.

Jaké body si můžete již vyškrtat jako splněno? Dejte nám vědět do komentářů. Na něco jsme zapomněli, co by mělo mít na seznamu své místo? Inspirujte nás.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Co je to cirkulární ekonomika a jak se do ní zapojit?

Termín cirkulární ekonomika se v posledních letech používá častěji a častěji - ať je to při firemních schůzích, či debatách o ekologii. Ač cirkulární ekonomika zní jako nový koncept, mnohé praktiky, které pod ní spadají, jsou staré stovky let! Nejdříve pojďme probrat, co odlišuje cirkulární ekonomiku od jejího lineárního protějšku a co z ní dělá nedílnou součást udržitelného rozvoje v jednadvacátém století. Poté se podělíme o několik způsobů, jak se do cirkulární ekonomiky zapojit jako jednotlivec a podporovat její růst lokálně i globálně.

Cirkulární nebo lineární ekonomika?

V posledních desetiletích mnoho firem používalo koncept lineární ekonomiky, v rámci které zdroje a materiály putují od jednoho konce k druhému a na konci jsou vyhozeny. Ač tento systém mnohé firmy, především nadnárodní korporace, považují za finančně nejvýhodnější metodu (což nemusí být vůbec pravda), lineární ekonomika zahrnuje naši planetu zbytečným odpadem a často poškozuje lokální ekonomiku i společnost.

Cirkulární ekonomika, na druhou stranu, odstraňuje odpad z rovnice a vytváří inovativní řešení které podporují nejen ekonomický rozvoj, ale také společnost a životní prostředí. Veškeré zdroje a energie se udržují v rotaci, podporuje se recyklace materiálů, nakupování z druhé ruky nebo využití obnovitelných zdrojů energie. Cirkulární ekonomika začíná ve chvíli, kdy začíná design samotného produktu a už v tomto stádiu se přemýšlí nad tím, co se s produktem stane, až svému majiteli doslouží.

Koncept cirkulární ekonomiky může fungovat jak pro nejmenší lokální podniky, tak pro obrovské mezinárodní firmy - v tom je jedno z jejích kouzel. Častěji je ale populární právě u malých firem (ač se už stále častěji zapojují i ty velké), které jsou více spojené s místní ekonomikou a společností, a tak o ni většinou chtějí pečovat.

Způsoby, jak se do lineární ekonomiky zapojit

Způsobů, jak můžete jako jednotlivec podpořit cirkulární ekonomiku, je spoustu. Mnohé z nich splývají s obecně ekologickými návyky a volbami. V této sekci probereme jen několik nápadů a návrhů, neváhejte s námi ale sdílet další nápady v komentářích.

1. Naučte se správně recyklovat

To, že recyklace odpadu, kterého se nedokážete již při nakupování zbavit, je nezbytná, není nic nového. Pojďme si ale promluvit o správné recyklaci. Špatná recyklace, tedy nesprávné třídění odpadu, proces recyklace značně komplikuje a zdražuje, a proto je v zájmu nás všech i životního prostředí, abychom se všichni naučili recyklovat správně. Pravidla pro recyklaci se často liší kraj od kraje, proto se ujistěte jaké instrukce platí právě pro vaše bydliště.

2. Nakupujte z druhé ruky

Cirkulární ekonomika podporuje znovupoužití zdrojů a energie - nakupování z druhé ruky tento princip ztělesňuje. Ať jde o oblečení, nábytek či domácí spotřebiče, mnohé seženete nejen ekologičtěji ale i levněji z druhé ruky. Až se budete příště potřebovat vydat na nákup, vyzkoušejte raději místní sekáč nebo širokou škálu online second-hand aplikací.

3. Elektřina z obnovitelných zdrojů

Obnovitelné zdroje energie jsou jedním z charakteristických prvků cirkulární ekonomiky, proto ji rozhodně podpoříte, pokud vaše domácnost poběží na obnovitelné zdroje elektřiny. Za prvé můžete vyhledat dodavatele elektřiny, který využívá solární panely, větrné elektrárny nebo jiné technologie využívající obnovitelnou energii. Pokud se nechcete spoléhat dodavatele, můžete například solární panely nainstalovat přímo u vašeho domu.

4. Sdílejte auto a cestujte s přáteli

Auta nejsou přímo ekologická, to není nic nového. Je ale několik způsobů, jak cesty autem udělat o hodně ekologičtější a podpořit cirkulární ekonomiku. Pokud je ve vaší domácnosti někdo, s kým můžete auto sdílet a střídat si ho, můžete tak snížit dopad, který má výroba nového auta na přírodu, na polovinu. Krom toho je ale ještě jeden způsob, jak z cest autem udělat podporu cirkulární ekonomiky - když máte s přáteli či kolegy stejnou cestu, cestujte společně jedním autem.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak ekologický je bambus?

Bambus se stává více a více populární alternativou k plastu. Více firem jej používá ve snaze snížit svůj dopad na životní prostředí, či se zalíbit ekologicky smýšlejícím zákazníkům. V Zero Waste Life jsme si také oblíbili řadu bambusových produktů, které najdete na našem eshopu - od cestovních kelímků na kávu po zubní kartáčky. Mnohokrát ale slýcháme otázku - jak ekologický je bambus ve skutečnosti a je pravda, co se o něm píše v popisech produktů na e-shopech?

Výhody bambusu

Bambus roste velmi rychle a je trávou spíše než dřevinou, za kterou se často zaměňuje kvůli podobnosti. Jedněmi z nejčastěji zmiňovaných výhod bambusu jsou nenáročnost na vodu a nepotřeba pesticidů při produkci. Během rychlého růstu bambus pomáhá čistit ovzduší a produkuje o 35% více kyslíku než průměrný strom.

Díky jeho různorodému využití se dá z bambusu vyrábět široká škála výrobků. Především v Asii se často využívá ke konstrukci domů, zatímco na západě častěji narazíte na bambusové alternativy k plastovým výrobkům, bambusové textilie či dokonce toaletní papír.

My jsme si bambus oblíbili především díky tomu, že vám pomůže žít bez plastu a bez odpadu. Výroba plastu do ovzduší uvolňuje nebezpečné toxické chemikálie a po vyhození nadále znečišťuje planetu mezitím co se rozpadá na mikroskopické plastové částice. Oproti tomu je bambus přírodní materiál jehož výroba nevyžaduje použití žádných toxických látek, díky čemuž je po dosloužení jednoduše rozložitelný bez negativních dopadů na životní prostředí.

Bambus tedy zní jako ideální ekologický materiál, že? Bohužel tomu tak není zpravidla vždy - je u něj třeba dávat pozor na několik věcí.

Když se bambus zpracovává

Bambus je velmi ekologický, pokud se používá při konstrukci domů či k výrobě tvarovaných bambusových výrobků (jako cestovní příbory nebo zubní kartáčky). Při zpracování k výrobě textilu bohužel nastává několik problémů.

Ve zkratce existují dva druhy bambusových textilů, které se liší ve způsobu zpracování a dopadu na životní prostředí. Za prvé se dá bambus zpracovat mechanicky, čímž vznikne látka nazývaná bambusový len. Při tomto procesu není třeba užití žádných nebezpečných chemikálií ale je velice zdlouhavý a také drahý - proto se s bambusovým lnem často nesetkáte. Na druhou stranu jste se nejspíš už setkali s bambusovým rayonem, který texturou připomíná syntetické materiály. Ten je bohužel produktem chemického zpracování bambusu, které vyžaduje užití neekologických a toxických látek, které jsou často vypuštěny do přírody. Na druhou stranu je bambusový rayon velmi cenově dostupný a proto i oblíbený a často prodávaný. Takový bambusový rayon je také často doprovázen tvrzeními o antibakteriálních vlastnostech látky - výzkum ale nedokázal potvrdit že si po procesu chemického zpracování bambus tuto vlastnost stále zachová.

Jak ekologický je bambus z Číny?

Mnoho pochybách o ekologičnosti bambusu také často vzniká kvůli zemi původu bambusových produktů - Číně. Pojďme se tedy podívat na to, jak je to s bambusem z Číny.

S bambusem z Číny jsou dva hlavní problémy. Prvním z nich je nedostatek regulací ekologického zemědělství a produkce či informací o tom, jaké jsou standardní procedury. Například to, že k pěstování bambusu není třeba žádných pesticidů je pravda, ale nemůžeme vědět, jestli se i přesto nepoužívají k tomu, aby byly sklizně hojnější.

Za druhé, převážet bambusové výrobky z Číny k nám do Česka zanechává poměrně značnou uhlíkovou stopu. Tady je ale také zapotřebí zmínit, že většina plastových produktů, které se bambusem snažíme nahradit, pochází ze stejného regionu - proto je u nich uhlíková stopa podobná.

První otázka, která vás možná napadne, je zda by nebylo možné bambusové výrobky jednoduše vyrábět jinde, než v Číně. Pravdou je, že bambus je možné pěstovat na spoustě různých míst, včetně jihu USA. Bohužel se ale veškerá produkce momentálně soustředí v Číně a proto je pro nás i ostatní firmy nemožné bambusové výrobky vyvážet odjinud, dokud se toto nezmění.

Ač má bambus několik problémů co se týče ekologie, je stále výbornou alternativou k plastu, která má výrazně nižší negativní dopad - především při výrobě produktů jako zubní kartáčky či cestovní příbory je těžké najít lepší alternativu.


 

Autor: Lucie Štěpánková

20 způsobů, jak žít bez plastu

Více z nás se rozhoduje žít bez plastu, a to především během července, kdy probíhá mezinárodní výzva Plastic Free July. Během koronavirové situace se naše spotřeba plastu navíc výrazně zvýšila, a tak je nyní nejlepší čas k omezení vaší potřeby plastu. Největším problémem je samozřejmě plast jednorázový, který používáme jen několik minut před tím, než je vyhozen a až po stovky let znečišťuje naše životní prostředí.

jak-zit-bez-plastu

Vzhledem k tomu, že méně než 10 % všeho plastu který byl kdy vyroben, bylo zrecyklováno, měli bychom si na něj začít dávat větší pozor – nemyslíte? Pokud jste připraveni začít se změnami k ekologičtějším návykům, v dnešním článku vám poradíme, jak žít bez plastu.

  1. Nakupujte potraviny bez obalu – nemusíte hned mířit do bezobalového obchodu, mnoho možností máte i v supermarketu. Pořiďte si látkové pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo, které napomohou vyhnutí se neekologickým obalům i igelitovým pytlíkům.
  2. Už dost bylo předražené balené vody! Pořiďte si ekologickou lahev a doplňujte si ji u kohoutku nebo fontánky či pítka.
  3. Jezte více ovoce, zeleniny a dalších potravin, které nevyžadují obal. Budete tak nejen ekologičtější, ale i zdravější!
  4. Zmrzlinu si kupujte do kornoutku – ne v kelímku s plastovou lžičkou. To jsou přesně ty jednorázové plasty, které používáte jen pár minut a zahodíte.
  5. Najděte ve vašem okolí bezodpadové obchody a farmářské trhy, kde nakoupíte bez plastu mnohem jednodušeji.
  6. Přestaňte žvýkat žvýkačky – většina z nich obsahuje plast!
  7. Ve vašem domově uklízejte s pomocí jedlé sody a octa, místo chemických čističů v plastových obalech.
  8. Vyměňte oblečení ze syntetických látek za přírodní materiály jako bavlnu, len nebo konopí. Polyester, nylon a další syntetika je vyrobena z plastu.
  9. Jezděte méně autem – vážně! Během toho, co se vaše pneumatiky opotřebovávají, uvolňují se z nich mikroskopické částice plastu, které jsou ze silnice spláchnuté do vodních toků.
  10. Vyhněte se mořským rybám a plodům. Věděli jste, že průmyslové rybaření je jedním z největších přispěvatelů k plastovému znečištění?
  11. Myjte prádlo s mýdlovými ořechy, které jsou skvělou přírodní a bezplastovou alternativou k pracímu prášku. A věděli jste, že si s nimi můžete mýt i vlasy?
  12. Místo sprchového gelu raději používejte klasické přírodní mýdlo!
  13. Holte se kovovou žiletkou, která neobsahuje sebemenší kousek plastu.
  14. Kávu si raději vypijte v kavárně než v hrnku s sebou. Anebo si pořiďte znovupoužitelný cestovní hrnek, se kterým často i v kavárně dostanete slevu na váš nápoj.
  15. Pokud máte doma použitelné plastové krabičky na jídlo a už je nechcete dále využívat k uskladnění jídla (třeba kvůli uvolňování BPA), zkuste se ve vašem domově využít například k organizaci či uskladnění kancelářských potřeb či kabelů, raději než je rovnou vyhodit.
  16. A místo starých plastových krabiček si pak pořiďte nerezové či skleněné boxy, u kterých vám uvolňování škodlivých látek nehrozí. Tyto boxy si pak nezapomeňte vzít, pokud budete kupovat jídlo s sebou – vyhnete se tak jednorázovým, často i plastovým, obalům
  17. Pokud opravdu potřebujete koupit něco, co je vyrobené z plastu, zkuste to sehnat z druhé ruky nebo si to zapůjčte od přátel.
  18. Používejte látkové kapesníky místo papírových, které jsou baleny v plastových pytlíčcích. Jednorázové kapesníky samotné také nejsou moc ekologické a nejdou ani recyklovat.
  19. Když pro někoho kupujete dárky, zabalte je bez plastu – do starých novin, ozdobných látkových pytlíků nebo je nebalte vůbec.
  20. Více vařte domácí jídla a používejte v nich co nejméně upravené, nebalené ingredience. Tak se vyhnete plastovým obalům které budete muset vyhodit vy, ale i dalším, které byly použity například při převozu surovin.

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

Recyklace: proč není řešením světové plastové krize?

Od malička nás učí, že recyklace je správná věc. Mnozí z nás se ve škole učili, jak správně třídit odpad, ale vypadá to, že je několik věcí, co nám o recyklaci neřekli. V posledních letech je čím dál tím jasnější, že recyklace nevyřeší plastovou krizi, ve které jsme se ocitli. Systém recyklace plastu má mnoho much a tak, jak funguje dnes, je jedním z největších přispěvatelů k plastovému znečištění.

Věděli jste, že pouze 10% veškerého plastu, který se kdy vyrobil, bylo zrecyklováno? Většina skončila na skládkách, nebo, ještě hůř, v přírodě a oceánu. V obou těchto situacích se z něj nadále uvolňují mikroskopické částice plastu – mikroplasty. V oceánu také může představovat nebezpečí pro mořské živočichy, kteří se o něj mohou vážně poranit.

U plastu nejde o recyklaci v pravém slova smyslu

Věděli jste, že plast nemůže být v pravém slova smyslu recyklován? Lze ho pouze “downcyclovat“ – to znamená, že během procesu ztrácí na kvalitě. Většinou se z něj tak stane zahradní nábytek, látka nebo potrubí, které je pak velmi těžké dále recyklovat.

Proč se tedy plast tak málo recykluje?

První otázka, která vás pravděpodobně o plastu napadne, je, co je na jeho recyklaci tak těžké. K tomu přispívá několik různých faktorů, ale pojďme začít tím, že plast není pouze jeden materiál – existuje řada různých plastů spadajících pod tento hromadný název. Některé z nich jde recyklovat jednoduše, s ostatními to je složitější. My je často jednoduše hodíme do jednoho kontejneru a dál už nad tím nepřemýšlíme, ale recyklační linky pak musí roztřídit plasty podle typu a recyklovat separátně. Pokud do tříděného odpadu dáváme plasty, které jsou nerecyklovatelné, což zvyšuje cenu recyklace, jelikož i tyto nerecyklovatelné materiály musí být převezeny a pak roztříděny na recyklační lince.

Většina plastu vytříděného v západních zemích se ve skutečnosti nerecykluje lokálně, ale dováží do zemí, často v Asii, kde je práce levnější. Problémem je ale to, že tyto země mají problém s vlastními horami plastu a k tomu všemu se ještě musejí vyrovnávat s našimi. Výsledkem toho dalekého převozu jsou také emise přispívající ke změně klimatu.

A kdy recyklace funguje?

Recyklace plastu není moc efektivní, ale to neznamená, že všechna recyklace je neekologická. U některých materiálů, které lze recyklovat v podstatě donekonečna, je skvělým řešením. Konkrétně se jedná o sklo a kovy – ty jsou skvělou eko alternativou k plastu, pokud neseženete co hledáte bez obalu.

Některé plasty také mohou být využity k výrobě oblečení, nebo bot. Takto se materiály, které by pravděpodobně skončily na skládce nebo v oceánu, dají přetvořit v něco s častým využitím. Toto by ale mělo být pouze řešení pro odstranění existujícího odpadu – ne výmluvou k produkci dalšího.

Co tedy s plastem můžeme dělat?

Plastová krize, ve které se nacházíme, je vážná, ale naštěstí máme mnoho způsobů, jak jejímu rozšiřování zamezit. Nejdříve se podívejte, odkud se bere většina plastu ve vaší popelnici. Jsou to obaly od jídla? Od kosmetiky? Nebo něco úplně jiného?

Obaly na jídlo budou pravděpodobně převažovat ve většině domácností. Začněte tedy s malými kroky jako používání látkových nákupních tašek nebo pytlíků na ovoce a zeleninu. Začněte jíst více potravin které nepotřebují obaly, nebo se ve vašem okolí rozhlédněte po bezobalovém obchodě, ve kterém seženete všechny kuchyňské nezbytnosti bez odpadu.

Plastové předměty ve vašem domově nahraďte ekologičtějšími alternativami – místo plastového kartáčku si příště pořiďte bambusový a sprchový gel v plastové lahvi nahraďte přírodním mýdlem.

V neposlední řadě, nezapomeňte, že plast se může skrývat v neočekávaných místech. Vaše oblečení, vnitřek papírového kelímku na kávu, kosmetika, nebo dokonce i jídlo (konkrétně mořské ryby) všechny pravděpodobně obsahují plast.

Život bez plastu a bez odpadu nemusí být věda, proto to berte krok za krokem a nezapomeňte, že každá malá změna se počítá!


 

Autor: Lucie Štěpánková

5 principů života bez odpadu z knihy Domácnost bez Odpadu, které vám pomohou na cestě k zero waste

V minulém článku jsme ve zkratce prošli historií zero waste a probrali odkud se vzalo a kam míří. V rámci něj jsme také zmínili Beu Johnson a její knihu Domácnost bez Odpadu, ve které postavila základy současného zero waste a vytyčila jeho principy v domácnosti. Jedním z těchto principů je obrácená pyramida pěti R, která slouží jako průvodce tím, jak omezit množství odpadu ve vašem domově. Když nevíte, jak se zbavit konkrétního zdroje odpadu, stačí projít kroky této pyramidy a aplikovat první metodu, která se v dané situaci hodí. Můžete ji použít jak na cestě k plně bezodpadovému životu, nebo jen jako pomocníka při některých rozhodnutích.

Bea Johnson: Domácnost bez odpadu
Bea Johnson: Domácnost bez odpadu

1.    Refuse = odmítněte

První krok pyramidy se soustředí na odmítání nepotřebných zdrojů odpadu. Odmítněte přijmout nebo koupit předměty, které do vaší domácnosti pouze přináší zdroj odpadu, či se odpadem brzy stanou. Tímto způsobem nejen omezujete množství odpadu, ale také snižujete poptávku po neekologických produktech. Pokud například u vstupu do metra odmítnete leták (a to samé udělají i ostatní řídící se stejnými principy), firma, která je rozdává, jich příště vytiskne méně, nebo si zvolí jiné (ekologičtější) způsoby propagace.

2.    Reduce = omezte

Při dalším kroku pro domácnost bez odpadu omezte množství věcí, které používáte. Toto nabízí možnost se zamyslet nad tím, co k životu opravdu potřebujete a bez čeho se můžete obejít. Věci, které nepoužíváte, by neměly zabírat prostor ve vašem domově.

Pojďme se podívat na jeden příklad. Možná jste dlouhé roky používali aviváž při každém praní. Během tohoto kroku máte šanci se zamyslet nad tím, jestli je to něco, co opravdu potřebujete, nebo něco, bez čeho se dokážete obejít. Jsou pozitiva používání něčeho, jako je aviváž, natolik důležitá aby převážila negativa co se týče ekologie a odpadu?

3.    Reuse = použijte znovu

Něco, co si mnozí z nás spojí se životem bez odpadu, je opakované používání toho, co už doma máte, nebo znovupoužitelných předmětů. Když narazíme na nějaký problém, který bychom vyřešili zakoupením řešení, často se ani nezamýšlíme nad tím, jestli nějaké možné řešení už nevlastníme. Pokud opravdu problém nedokážete vyřešit s tím, co už máte, kupte raději znovupoužitelné řešení, než jednorázové. Náš eshop zerowastelife.cz je takových znovupoužitelných alternativ plný, od látkových pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo po tuhý saponát který nahradí ten balený v plastových lahvích.

Nezapomeňte také, že můžete znovu použít něco, co dříve patřilo někomu jinému tím, že nakoupíte z druhé ruky – především co se týče oblečení!

4.    Recycle = recycklujte

Většina z nás byla od malička učena, že recyklace je nezbytná součást ekologického života. Tak proč je v pyramidě zero waste až tak nízko? Recyklace je skvělý způsob, jak dát některým předmětů druhý život. Kov a sklo totiž mohou být recyklovány v podstatě donekonečna, a proto nevytváří žádný opad. Buďte ale opatrní při recyklaci plastu – ten totiž nejde recyklovat v pravém slova smyslu – pouze ´downcyklovat´. To znamená, že při procesu recyklace plast ztrácí na kvalitě a většinou tímto procesem může projít pouze jednou. Pokud se jedná o plast, je lepší ho z vaší domácnosti vyřadit jedním z předchozích kroků.

5.    Rot = nechte shnít

Už kompostujete? Protože jestli ne, tak je na čase začít! Kompostování už dávno nevyžaduje zahradu, můžete si pořídit vermikompostér a kompostovat i v pohodlí bytu. Kompostování je nejlepší způsob, jak se zbavit zbytků jídla a dalších kompostovatelných odpadků jako kartonu. Pokud je pro vás kompostování novinka, na našem blogu najdete několik článků, které vám s ním pomohou, včetně průvodce bytovým i zahradním kompostováním, nebo detailní článek o tom, jak se starat o vermikompostér.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Krátká historie zero waste: odkud se vzalo?

Zero waste, neboli život bez odpadu, se v posledních 20 letech rozšířil po celém západním světě, a to především díky síle internetu a sociálních sítí. Odkud se ale tento životní styl vzal? Kde jsou jeho kořeny a jaká je historie zero waste? To probereme ve dnešním článku – od konferencí a sociálních iniciativ, po rostoucí alternativní trend.

Než se do toho pustíme, ta první věc, kterou musíte vědět o zero waste, je že spadá pod větší hnutí s daleko delší historií: environmentalismus. Ten sahá historicky až do antického Říma a po staletí se obměňoval do své současné podoby. Kromě zero waste a redukce odpadu pod něj spadá mnoho dalších snah a iniciativ, včetně například boje proti změně klimatu.

Před dobou sociálních sítí: méně známá hostorie zero waste

V roce 1995 cestoval kalifornský Dr. Daniel Knapp po Austrálii a debatoval s vládou, firmami a občany o tom, jak limitovat množství odpadu skrze opakované používání, recyklaci a kompostování. Dr. Knapp měl na mysli koncept totální recyklace, který vnímá odpad ne jako něco k odhození, ale jako zdroj, ze kterého by se stále dokola mohly vyrábět nové věci. Tuto myšlenku se začalo dařit pomalu přivádět do praxe právě v Austrálii.

Tyto inovativní postupy vedli k zavedení první zero waste konference na Novém Zélandu. V této konferenci měl důležitou roli aktivista Warren Snow, který pozoroval malá novozélandská města řídící se principy zero waste a poté jezdil po USA a diskutoval o tom, co se na Novém Zélandu naučil. Z toho se zrodila první vlna popularizace zero waste a hnutí se zakořenilo na rostoucím internetu. Po novozélandské konferenci také následovalo založení Mezinárodní Aliance pro Zero Waste (Zero Waste International Alliance), která si dává za úkol vytvářet standard pro vládní organizace, firmy i jednotlivce. Několik oblastí v Austrálii, USA a na Novém Zélandu připravilo plány na cestu za redukcí odpadu, z větších měst například San Francisco, které bylo následovně jmenováno nejzelenějším městem USA.

Online historie zero waste: Bea Johnson a zrod zero waste domácností

Do roku 2008 se zero waste řešilo jako koncept ve vládních organizacích a během procesu výroby, dokud se Bea Johnson, Francouzka žijící v Kalifornii, nerozhodla tento koncept aplikovat na svou vlastní domácnost. Svou cestu k životu bez odpadu začala popisovat na svém blogu Zero Waste Home, který rychle nabyl na popularitě. V roce 2013 vydala knihu Domácnost bez odpadu, dosavad přeloženou do 27 jazyků, kterou v českém překladu najdete na našem e-shopu.

Bea Johnson inspirovala mnoho dalších nyní proslavených zero waste blogerů, včetně Lauren Singer, otevírání bezodpadových obchodů, i založení charit a organizací s cílem bezodpadového světa. Nyní na sociálních sítích najdete statisíce účtů dedikovaných zero waste a #zerowaste byl na Instagramu označen ve více než 5.3 milionech příspěvků!

Zero waste v současné době

Zero waste v současnosti přitahuje mnoho příznivců, ale má i své kritiky. Jedna charakteristika, kterou kritici zero waste vyčítají, je přílišné lpění na znuvupoužitelnosti, když je v některých krajních případech možné, aby znovupoužitelný předmět byl méně ekologický než jednorázový. Tento příklad je něco, co bychom jako příznivci zero waste životního stylu měli také brát v potaz a zero waste vnímat spíše jako filozofii než přesná nařízení, která se musí dodržovat za každou cenu.

Bezodpadový životní styl samozřejmě nejlépe zapadá do celkově ekologického životního stylu, ruku v ruce s redukcí jakéhokoli dopadu na životní prostředí. Pokud je vaše domácnost kompletně bezodpadová, ale stále máte velmi vysokou uhlíkovou stopu, nezapomeňte brát v potaz i ostatní odvětví enviromentalismu a inkorporovat je do vašeho života spolu se zero waste.

Na cestě k zero waste? Prohlédněte si naše oblíbené vychytávky pro život bez odpadu:


 

Autor: Lucie Štěpánková

Dopad koronaviru na životní prostředí: od čistšího vzduchu po plastový odpad

Ač o sociálních a ekonomických dopadech nedávné pandemie koronaviru slýcháme často ze zpráv i sociálních sítí, věděli jste, jaký dopad má současná situace na životní prostředí? Možná jste zahlédli fotografie delfínů, kteří se údajně navrátili do Benátek (což, mimochodem, není pravda), ale přemýšleli jste, jak se změnilo znečištění vzduchu, či situace s plastovým odpadem? V tomto článku shrneme dopad koronaviru na životní prostředí, včetně několika překvapivých informací.

Než ale začneme, chtěli bychom vás ujistit, že víme, že koronavirus má mnoho vážných následků, které se životním prostředí nemají moc společného. O nich tady mluvit nebudeme, jelikož to není naší specializací, a budeme se soustředit pouze na důsledky z hlediska ekologie. V této doméně probereme to dobré i to špatné, co životnímu prostředí pandemie přinesla.

Méně emisí, více čistého vzduchu

Uhlíková stopa nás všech se v pandemii výrazně snížila. Nelétáme, rušíme výlety a dovolené a zůstáváme zavřeni doma. Voda v řekách i kanálech je čistší, nad velkými městy mizí smog a v uzavřených městech se volně procházejí zvířata. Jen v Číně se na začátku roku emise snížily až o 25%! Ač z dopadů koronaviru nemají radost aerolinky nebo ropný průmysl, pro matku přírodu jsou to dobré zprávy.

Jak se opatření v Česku i po světe pomalu uvolňují, musíme ale být opatrní. V minulosti, například v dobách recese, jsme mohli pozorovat podobné následky, dlouho ale nikdy nevydržely. Naopak, jakmile se situace opět zlepšila, emise vylétly ještě do vyšších čísel po uvolnění. Dávejme si proto pozor, abychom po zlepšení situace nezačali beze smyslů plýtvat a zatěžovat životní prostředí. Neberme tento pozitivní dopad koronaviru na životní prostředí nadarmo a nenechme se jím ukolébat, jelikož ty další už budou spíše negativní.

Vítejte v době plastové

Naše spotřeba plastu se v době pandemie drasticky zvyšuje. Ať se jedná o nutné ochranné materiály, nebo obaly jídla objednaného online. Bohužel se zdá, že v některých případech jde o volbu mezi životním prostředím a vlastním zdravím. S redukcí množství plastu jsme byli na dobré cestě, než se přihnal koronavirus. Používali jsme vlastní nákupní tašky a pytlíky, preferovali nebalené jídlo a obloukem se vyhýbali vodě v pet lahvích. Mnoho z nás ale dnes sáhne po variantě balené v platu, jelikož se zdá být bezpečnější volbou (ač jí není vždy).

Pojďme se tentokrát soustředit na obaly, spíše než nutné ochranné pomůcky. Z našich domácností putuje do kontejnerů více a více plastu, ale co se s nimi děje dál? Už takto přetížená recyklační centra mají více a více práce a plasty tak často končí na skládce, nebo v moři. Špatná zpráva je, že je dost možné, že tato plastová horečka přetrvá i po uklidnění situace, jelikož si mnoho lidí zvykne na používání plastu a bude jej stále vidět jako bezpečnější možnost. Pojďme tedy zapřemýšlet o tom, jakou roli v našich životech bude plast hrát po pandemii a jak ji můžeme omezit!

Snižte množství plastového odpadu ve vaší domácnosti s těmito vychytávkami ze Zerowastelife.cz!

Hory zkaženého jídla

Kromě plastového odpadu, další dopad koronaviru na životní prostředí představuje množství nespotřebovaného jídla. Ať už se jedná o jídlo ze zavřených restaurací, nebo čerstvé jídlo v supermarketech, které se neprodalo, jelikož si volíme trvanlivé alternativy – množství vyplýtvaného jídla se v době koronaviru drasticky zhoršilo. Na druhou stranu, mnozí z nás jsou opatrnější s jídlem, které si přineseme domu, využíváme ho ekonomicky. Britský výzkum například pozoroval, že lidé častěji ignorují datum spotřeby a snědí tak stále dobré potraviny, který by jinak putovaly na skládku. Proto je třeba problematiku plýtvání jídlem a dopad koronaviru na ní probrat z obou stran: té “dobré“ i té “špatné“.

Důsledkem většího množství vyplýtvaného jídla. jsou nejen vyplýtvané prostředky jako voda, obilniny, nebo samotná pole na kterých bylo jídlo vypěstováno, ale také zvýšení emisí metanu. Většina tohoto jídla totiž končí na skládkách, kde nemá ideální podmínky k rozkladu, které by mělo na kompostu. Proto se během tohoto procesu uvolňuje nebezpečný skleníkový plyn metan, který změnu klimatu ovlivňuje ještě rychleji než CO2.

Koronavirus ovlivnil každý aspekt našich životů, dopad na životní prostředí je pouze jedním z nich. Doufáme, že jak se situace v Česku a po světě pomalu zlepšuje, nadále dodržujete bezpečnostní opatření a dbáte na zdraví vás i všech kolem vás.


 

Autor: Lucie Štěpánková