Zero waste blog, Strana 7

5 způsobů, jak omezit množství plastu v oceánu (o kterých jste ještě neslyšeli)

Plast zaplavuje naše oceány. Na světě už není jediné místo, kam se plastový odpad ještě nedostal. Dokonce i lidmi neobydlená místa jsou jím zanesena. Plast byl nalezen ve většině pitné vody na světě, v dešti, v nejhlubších místech oceánu, v polárních oblastech i v soli. Plast ale z naší planety nezmizí – s časem se pouze rozloží na menší a menší částečky, které ale budou zatěžovat naši planetu nadále. Není tedy na čase s touto plastovou epidemií skoncovat?

Mikroplastu si v oceánu jen tak nevšimnete, ale moře jsou jím zaplavena.

Jasně, nepoužívat brčka, nosit si do obchodu vlastní tašky a pytlíky, nakupovat v bezobalových obchodech, nosit s sebou vlastní bambusový příbor… Všechny tyto volby pomáhají dramaticky snížit váš dopad na životní prostředí, ale už jste o nich pravděpodobně slyšeli nejméně stokrát. Proto jsme pro Vás dnes připravili seznam pěti způsobů, jak omezit množství plastu v oceánu, o kterých jste pravděpodobně ještě neslyšeli.

1.      Oblečení z přírodních materiálů

Jak se oblékat bezodpadově? Vyhněte se syntetickým látkám!

Vaše oblečení může být vyrobeno z jednoho ze dvou typů materiálu: přírodních tkanin, nebo syntetických látek. Syntetické oblečení je ve zkratce vyrobené z vláken plastu, která se při každém praní uvolňují do vody. Jelikož žádné čističky odpadních vod momentálně nejsou vybavené technologií, která by tyto částice zachytila, stanou se součástí vodního koloběhu bez šance vyčištění.

Jednoduchým způsobem, jak omezit množství plastu v oceánu způsobené syntetickými látkami, je se jim při nákupu oblečení vyhýbat. Pokud ale už nějaké takové kousky ve vašem šatníku máte, nevyhazujte je, jelikož i po vyhození například na skládku by se z nich mikroplasty dále uvolňovaly. Raději se zamyslete nad tím, jak často tyto kousky perete a jestli opravdu tak často prané být musí.

2.      Dopad průmyslového rybaření

Přemýšleli jste, jaký dopad má vaše strava na světový oceán?

O tom, jaký dopad má průmyslové rybaření na životní prostředí jsme nedávno zveřejnili celý článek. Tento průmysl je totiž zodpovědný za obrovské množství vybavení odhozeného do oceánu: každý rok to čítá 640 000 tun rybářského náčiní: sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů. Mnoho studií odhaduje, že její většinu tvoří právě rybářské náčiní a konkrétně rybářské sítě jsou to, co ji drží pohromadě. Dle jedné studie je až 70% mikroplastů nalezených u hladiny oceánu důsledkem průmyslového rybaření. Tyto milióny tun rybářského náčiní, které se momentálně nacházejí v oceánu, nejsou pouze znečišťovatelem, ale i nebezpečím pro mořské živočichy. Až 100.000 mořských živočichů přijde ročně o život v důsledku zamotání do opuštěného rybářského vybavení. V 70% procentech zamotání a úmrtí či poranění mořských živočichů jsou zodpovědné odhozené rybářské sítě.

Pokud tedy chcete přidat ruku k dílu v boji za čistší oceány, zvažte, co je na vašem talíři. Nepodporujte výrobce, kteří jsou zodpovědní za ničení naší planety. Zkuste vegetariánské alternativy, chyťte si vlastní rybu, nebo alespoň ryby z důkladně monitorovaných sádek.

3.      Třpytky? Ne, díky!

Kde končí váš festivalový makeup?

Nad tímto zdrojem plastového odpadu mě několik let ani nenapadlo se zamyslet, a proto ho chci sdílet s vámi pro případ, že jste na tom stejně, jako já. Třpytky jsou vyráběny z plastu, a tak všemožná kosmetika, která je obsahuje, znečišťuje oceány. Mnohé třpytky jsou totiž moc jemné na to, aby je čističky vod vychytaly, podobně jako v případě mikrovláken. Váš festivalový make-up tak pravděpodobně bude oceány znečišťovat dlouho po tom, co přidáte poslední fotku z toho víkendu na Instagram.

Pokud se naleznete v situaci, kdy se bez třpytivého make-upu prostě neobejdete, vyzkoušejte rozložitelné třpytky. Jaká situace by to ale musela být, abyste si nevystačili s přírodní kosmetikou a trochou kreativity?

4.      Mikroplasty v kosmetice

Kosmetika, i ta, která neobsahuje třpytky, může škodit životnímu prostředí. Malé částice plastu totiž můžete naleznout i v zubních pastách, pleťovém peelingu či dalších produktech. Nejčastěji jsou vyrobené z polyetylenu, polystyrenu, nebo polypropylenu, ale mohou se skrývat i jako další ingredience. Nejlepším způsobem, jak se těmto zrádným plastovým částicím vyhnout, je držet se přírodní kosmetiky, jako je ta co najdete na našem e-shopu!

5.      Dopad pneumatik

Emise nejsou jediným důvodem, proč omezit cesty autem!

Věděli jste, že pneumatiky jsou jedním z nejběžnějších zdrojů plastového znečištění na světě? Dle nizozemské studie z roku 2017 jsou pneumatiky zodpovědné za 10% mikroplastů v oceánu, ale další zdroje uvádí až 28%. Jak se tedy mikroplasty z pneumatik uvolňují? Při jízdě, když se pneumatiky opotřebovávají, mikroplasty zůstávají na silnici, odkud jsou pak deštěm spláchnuty do řeky, odkud putují do oceánu. To, jestli mikroplasty z pneumatik skončí v moři, záleží na několika faktorech, především počasí a poloze silnice. Tyto částice pneumatik mají negativní dopady na mořské živočichy, jednímž z nich je ucpání trávicího traktu a následné chronické potíže po zbytek života. Mikroplasty se z pneumatik mohou uvolňovat i po tom, co se jich zbavíte – na skládce.

Nejjednodušším způsobem, jak omezit tento zdroj znečištění, je dobře zvážit každou cestu autem. Nemůžete se raději dopravit pěšky či hromadnou dopravou? A pokud volíte hromadnou dopravu, vybírejte tramvaje a vlaky, spíše než autobusy či trolejbusy.

TIP: Omezujete plast ve vašem životě? Tyto produkty ze Zerowastelife.cz vám to usnadní!


 

 Autor : Lucie Štěpánková 

Recepty do karantény: 5 jednoduchých low-waste veganských receptů

Už je to skoro měsíc, co všichni trávíme většinu času zavřeni doma. Nabízí se možnost experimentace v kuchyni, ale mnoho z nás je omezeno množstvím ingrediencí, jelikož spoléháme na trvanlivé potraviny. Jste na tom stejně, jako já? Připravila jsem pro Vás pět svých nejoblíbenějších receptů, které teď během izolace vařím. Všechny tyto "recepty do karantény" jsou veganské a zvládnete je připravit bez plastu, s minimem obalů, nebo úplně zero waste.

Tyto bezmasé, veganské recepty jsou lepší nejen pro vaše zdraví, ale i pro životní prostředí. V tomto článku jsem se navíc snažila obsáhnout recepty na celý den: snídani, dva svačinové recepty a dvě hlavní jídla. Pokud je vyzkoušíte, označte nás na fotkách vašich výtvorů na Instagramu, rádi je nasdílíme!

Snídaňová kaše

Do kaše přidávám mražené ovoce pro dávku vitamínů i v době, kdy čerstvé často doma nemám!

Ráno už si nedokážu představit bez teplé ovesné kaše – stala se takovým mým ranním rituálem. Teď během karantény jsem si především oblíbila tuto verzi, do které přidávám mražené ovoce: třešně, maliny, nebo borůvky. Pokud ale mražené ovoce doma nemáte, můžete ho jednoduše nahradit sušeným: rozinkami, švestkami, meruňkami nebo třeba brusinkami. Pokud používáte kyselejší ovoce, kaši můžete přisladit trochou třtinového nebo kokosového cukru.

Na jednu porci budete potřebovat:

  • Půl hrnku ovesných vloček
  • … rostlinného mléka (já používám domácí ovesné, v nouzi postačí i voda)
  • Hrst mraženého nebo sušeného ovoce
  • 1 lžíci kokosu
  • 1 lžíci chia semínek
  • 1 lžíci arašídového másla
A když doma čerstvé ovoce mám, kaši jím ještě doplním!

Do misky přidáme vločky, mléko, ovoce, chia semínka a kokos. Promícháme a na minutu vložíme do mikrovlnky, poté znovu promícháme a na další minutu vrátíme do mikrovlnky. Ze směsi by se měla vytvořit hustá, mírně lepkavá kaše. Navrch přidáme lžíci arašídového másla a můžeme ozdobit chia semínky, kokosem a sušeným ovocem.

Rychlé domácí housky

Housky skladujte v nerezové krabičce, aby neokoraly.

S domácím pečivem jsem vždy zápasila, kvůli dlouhému času kynutí a mé nezkušenosti v oboru pekařství. Když ale doma došel chleba a já nehodlala vystrčit orouškovaný nos z domu, měla jsem vůbec na výběr? Naštěstí jsem narazila na několik jednoduchých receptů na domácí housky a bulky, které jsem zkombinovala do této verze, která mi nejlépe vyhovuje a snad bude i vám. Tento recept udávám v hrnkách a lžičkách za použití 250ml hrnku a 5ml lžičky.

Na 6 housek připravíme:

  • 1 a půl hrnku hladké mouky (pokud chcete recept udělat zdravější, smíchejte půl napůl s celozrnnou)
  • Půl hrnku vlažné vody
  • 1 a půl lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • Půl lžičky soli
  • Mák či sezam na posypání

Nejprve musíme aktivovat sušené droždí. Nasypeme ho tedy, spolu s cukrem, do vlažné vody, promícháme a necháme 5 minut odstát. Mouku a sůl nasypeme do mísy a přimícháme tuto směs droždí, cukru a vody. Těsto prohněteme, dokud se nespojí a necháme ho 10-15 minut odležet (mezitím, co čekáte, si můžete přečíst třeba náš článek s tipy na to, jak jinak se můžete zabavit během izolace). Poté těsto rozdělíme na šest dílů, ze kterých budeme plést housky. Pokud neumíte plést cop a do pletených housek se vám nechce, můžete z těchto dílů udělat koule a upéct bulky. Já ale housky pletu, takže si každý díl vyválím do tenké nudle, rozdělím ho na tři díly a ty pak spletu a na koncích pevně přimáčknu k sobě. Výsledné housky potřeme sojovým mlékem a posypeme mákem či sezamem. Spletené je pak necháme 20 minut odležet a mezitím si předehřejeme troubu na 230 stupňů. Housky pečeme 10-12 minut – budou hotové rychle, tak dávejte pozor, aby se nepřipálily. Nejlepší jsou čerstvé s rostlinným máslem (jen je nejezte horké), ale pokud do dne všechny nezmizí, vydrží 3 dny v zavřené krabičce.

Britský čočkový ‘shepherd’s pie’

Připravte si zdravější variantu tohoto typického britského jídla!

Shepherd’s pie je tradiční britské jídlo, obvykle z mletého jehněčího masa přikrytého vrstvou sýrové bramborové kaše. Tato veganizovaná verze z čočky se během izolace pravidelně vyskytuje na mém jídelníčku, jelikož je relativně jednoduchý na přípravu, všechny ingredience jsou poměrně trvanlivé a jeden pekáč nakrmí šest hladových krků – nebo jeden hladový krk, šestkrát.

Na čočkovou náplň:

  • 2 červené cibule
  • 2 mrkve
  • 4-5 stroužků česneku
  • 300g čočky, v suchém stavu
  • 150g hrášku
  • 200ml zeleninového vývaru nebo vody
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky tymiánu
  • Sůl

Na bramborovou kaši:

  • 1kg brambor
  • 200ml rostlinného mléka (já používám ovesné)
  • 1 lžíce rostlinného margarínu
  • Sůl
Jeden shepherds pie vystačí na šest porcí, v lednici vydrží 3-4 dny.

Čočku uvaříme do měkka, slejeme a propláchneme. Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Mezitím, co se brambory vaří, připravíme náplň. Nadrobno nakrájené cibule osmahneme do měkka na olivovém oleji a přidáme na jemnou nastrouhaný česnek s nahrubo nastrouhanou mrkví. Přikryjeme pokličkou a necháme mrkev změknout. Přidáme hrášek, čočku, bylinky a protlak a směs promícháme. Kukuřičný škrob smícháme s vývarem či vodou a přilejeme do směsi. Mícháme, dokud omáčka nezhoustne, osolíme a odstavíme z plotny. Předehřejeme troubu na 220 stupňů a připravíme bramborovou kaši: brambory slijeme, přidáme mléko, sůl a margarín, rozmačkáme a vyšleháme. Pokud nevlastníte šlehač, nevěšte hlavu a brambory jen důkladně rozmačkejte. Do pekáčku či zapékací misky nejdříve přidáme všechnu náplň a poté ji přikryjeme vrstvou bramborové kaše. Tu uhladíme a vytvoříme na ní rýhy vidličkou, aby se vytvořila zlatavá krusta. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut. Poté troubu na dalších 5-10 minut přepneme na gril a necháme povrch kaše zezlátnout. Shepherd’s pie necháme 5-10 minut vychladnout a můžeme servírovat.

Smetanové kešu těstoviny ‘carbonara’

Smetanová carbonara bez mléka? S kešu!

Věděli jste, že smetanové těstoviny se dají jednoduše připravit i ve veganské verzi, která je zdravější, lepší pro životní prostředí a vyrobená z trvanlivějších ingrediencí? Toto je jedno z mých nejoblíbenějších rostlinných jídel vůbec a určitě si ho také oblíbíte! Dle tohoto receptu ukuchtíte čtyři porce.

Budete potřebovat:

  • 500g těstovin (v suchém stavu)
  • 150g kešu ořechů
  • 400ml rostlinného mléka (já používám ovesné)
  • 1 červenou cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce lahůdkového droždí (nemusí být, ale dodá sýrovou chuť)
  • 100g hub (můžete použít i sušené, které předem namočíte)
  • 1 střední cuketa (tu opět můžete vynechat nebo nahradit třeba lilkem či paprikou)
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl a pepř

Než budeme vařit, musíme nejprve zalít kešu ořechy vroucí vodou a nechat je alespoň 30 minut odstát (platí ale, že čím déle, tím lépe). Mezitím, co budeme pokračovat s dalšími kroky si také uvaříme těstoviny. Červenou cibuli nakrájíme na širší proužky, cuketu a houby na menší kostičky. Nejprve osmahneme cibuli do měkka na olivovém oleji, poté přidáme cuketu, houby a nastrouhaný či lisovaný česnek. Restujeme cca 10 minut, dokud cuketa nezměkne a není dozlatova osmahnutá.

Kešu, mléko, lahůdkové droždí, uzenou papriku, sůl a pepř přidáme do mixéru a mixujeme, dokud se nevytvoří hustá omáčka. Tu pak přilejeme k směsi cibule, cukety a hub, přidáme uvařené těstoviny a servírujeme.

Domácí hummus

Já hummusu vždy připravím dvojitou dávku a polovinu zamrazím.

Hummus je skvélým zdrojem bílkovin, který jednoduše připravíte sami doma. Pokud připravujete větší množství, je možné ho zamrazit na později. Pokud máte raději ochucený hummus, můžete při mixování přidat třeba karamelizovanou cibulku, sušená rajčata, nebo uzenou papriku.

Na 6 porcí potřebujeme:

  • 250g vařené cizrny
  • Šťávu z jednoho citronu
  • 4 lžíce tahini pasty (pokud tahini doma nemáte, lze jej nahradit přidáním většího množství oleje, hummus ale pak bude mít méně zemitou chuť)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti
  • Koření dle chuti (já přidávám půl lžičky římského kmínu a půl lžičky uzené papriky, ani jedno ale v hummusu být nemusí)
  • Voda dle potřeby, cca 4 lžíce

Smícháme citronovou šťávu, tahini a olej a cca minutu mixujeme v mixéru (to tuto směs krásně našlehá). Poté přidáme česnek, cizrnu a vodu dle potřeby a mixujeme, dokud se nevytvoří hustá pasta. Nakonec dochutíme solí a kořením a hummus je hotový.

 

Líbí se vám krabičky na jídlo Papey na fotkách? Najdete je pouze a jen na našem e-shopu!

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

8 tipů na to, jak se zabavit v izolaci (bez odpadu)

Už se také v izolaci či karanténě začínáte ukrutně nudit? Toto je velmi stresující období pro mnohé z nás, nehledě na povinnosti, které najednou musíme plnit z domova, ať je to práce, studium nebo péče o děti. Je jednoduché se nechat tímto vírem věcí, které musíte udělat pohltit a vyhořet. Proto je důležité si najít čas na věci, které vás baví a u kterých se cítíte dobře.

Po týdnu, stráveném zavřená v ponorkové garsonce, ve stresu dokončujíc bakalářku, jsem si uvědomila, že v tomto období je psychický odpočinek daleko důležitější, než kdy jindy a začala jsem přemýšlet nad způsoby, jak bych se mohla odreagovat v prostoru dvaceti metrů čtverečních, bez kontaktu s lidmi. Dala jsem dohromady osm tipů na to, jak se zabavit v izolaci, které jsou bezodpadové a mnou prověřené. Snad se Vám budou také hodit!

Než začneme, ráda bych věnovala větu nebo dvě tomu, abych vyjádřila že vím, jaké štěstí mám já i ostatní, kteří jsou schopni nadále fungovat z domova, ať při studiu či práci. Mnoho lidí je v daleko vážnější situaci, kdy ani nepřemýšlejí nad něčím, jako zábava a pohoda. Tímto článkem se nesnažím pomíjet jejich okolnosti, ale přinést těm, kteří mají takové štěstí jako já, více klidu do života v této chaotické době.

1.    Zdokonalte své kuchařské dovednosti

No a co, že některé vaše kulinářské pokusy nevypadají jako z fotek v kuchařce? Alespoň je vidět, že jsou domácí.

 

Ať jste v rodině vyhlášený kuchař, nebo sotva dokážete ohřát párky – zdokonalení vašich kuchařských dovedností prospěje nejen vaší mysli, ale i vašemu žaludku. Vyzkoušejte nové recepty a přijměte výzvu, kterou představuje omezené množství ingrediencí, se kterými můžete pracovat. Stejně pravděpodobně musíte všechno, co jíte, vařit sami doma. Tak proč z toho neudělat zábavu?

Já se například vrhla na pečení, které jsem prozatím zkoušela jen sporadicky. Začněte se mnou třeba chlebem, houskami, rohlíky, nebo jednoduchým koláčem – ty se u Vás doma rozhodně neztratí!

2.    Znovu přečtěte Vaše oblíbené knihy, nebo zhlédněte staré dobré seriály

Ztraťte se ve světě Vaší oblíbené knihy a zapomeňte na zbytek světa.

 

Jak už jsem říkala – nacházíme se v časech, kdy je nesmírně důležité si najít čas na psychickou pohodu. Nevím jak vy, ale tu já často nalézám v oblíbených knihách a seriálech. Znovu se k nim vrátit je nejen skvělý způsob, jak se hodit do pohody a znovu prožít vaše oblíbené fiktivní momenty, ale zároveň tím i šetříte planetu – využíváte něco, co už vlastníte! Není nic tak uklidňujícího, jako nostalgické příběhy, které vám přirostly k srdci. Takže ať se večer usadíte do křesla nad Harry Potterem, nebo si s rodinnou uděláte maraton Přátel, budete se zaručeně cítit lépe.

3.    Čas na jarní úklid!

Porovnejte a vytřiďte ty oblasti Vaší domácnosti, které se zdají přeplněné.

 

Už dlouho jste si říkali, že uklidíte a vyčistíte skříňky v kuchyni? Nebo Vás trápí přeplněná skříň plná oblečení, které nenosíte? Něco takového Vás může především stresovat v situaci, kdy jste neustále zavřeni doma. Uklidit a protřídit to, s čím nejste spokojeni vám uleví proto, že se nebudete muset neustále koukat na skříň praskající ve švech, nebo hledat koření v neorganizovaných skříňkách. Tuto snahu navíc oceníte i dlouho po tom, co z této situace vyvázneme, pokud pořádek budete dále udržovat.

Tipy na to, jak s větším úklidem vaší domácnosti začít a jak postupovat najdete v našem článku z loňského roku o metodě Konmari.

4.    Videohovory s přáteli

Jen proto, že se od ostatních lidí izolujete fyzicky neznamená, že s nimi nemůžete komunikovat jiným způsobem. Strávit večer na videochatu s přáteli či rodinou vám pomůže zůstat v kontaktu i v izolaci. Aplikací, které tento účel plní, je nespočet, a tak zajisté najdete některou, která vám bude vyhovovat. Pokud s přáteli obvykle hrajete deskové hry, zkuste najít online ekvivalent, ať vašim schůzkám nic nechybí.

5.    Obohaťte se dokumenty

 

Využijte volné chvilky k sebevzdělání! Některé dokumenty, především ty o ekologii, možná nejsou tou nejlepší cestou k psychické pohodě. Pokud ale prahnete po nových informacích a motivaci k dobrým činům, dokumenty jsou skvělým způsobem, jak se nyní produktivně zabavit. Mezi mé nejoblíbenější patří The True Cost, který se zabývá dopadem rychlé módy na naši planetu. Raději, než sledovat jakýkoli dokument zrovna běží v televizi zkuste třeba platformy jako Netflix, které mají celou galerii dokumentů, ze kterých můžete vybírat.

6.    Využijte kreativní vlohy

Trocha času navíc se nabízí strávení nad pěstováním kreativity.

 

Mým osobním favoritem, který mi pomáhá zapomenout na všechny starosti, je kreativita. Vyjádřit se můžete stovkami způsobů. Pokud se vám doteď nedařilo pravidelně hrát na nějaký hudební nástroj, který leží hluboko uložený ve skříni, je na čase ho oprášit. Jestli jste se delší dobu chtěli naučit pracovat s nějakým kreativním softwarem, třeba photoshopem, dejte se do toho. Nebo jste možná před lety zapomněli na koníček kreativního psaní – dejte se znovu do toho. Kreativita vám pomůže na chvíli zapomenout na okolní svět, což myslím v dnešní době všichni potřebujeme.

7.    Začněte blogovat

Je nějaké téma či oblast, o kterou se zajímáte a víte o ní více, než ostatní? Podělte se o své zkušenosti a začněte psát blog! Díky němu se nejen můžete podělit s ostatními o své vědomosti, ale také vylepšit vaši psanou řeč. Vyjadřujete se raději mluveným slovem? Vyzkoušejte YouTube! Na internetu se vždy najde někdo, kdo bude rád číst či poslouchat to, co máte na srdci. Toto je navíc další způsob, jak se můžete kreativně vyjádřit a na chvíli zapomenout na svět kolem sebe, k čemuž tak napomůžete i ostatním.

8.    Zacvičte si

Pohyb by měl být součastí každého dne – i toho, který strávíte zavřeni doma.

 

S největší pravděpodobností teď vedete velmi sedavý život – jak jinak, když jste stále zavřeni doma? Zkuste se trochu rozhýbat a zacvičte si z domova. Domácí cvičení není žádná nuda, mnoho fitness center a instruktorů navíc, především v současné situaci, vydává online videa. Nenechte své tělo zlenivět, díky pravidelné aktivitě posílíte na tělu i mysli! Pokud jste pravidelní sportovci, vaše fyzička tak nezakrní a budete připraveni se vrátit rovnou k vašemu sportu, jakmile se situace zlepší. A jestli vám pohyb doteď moc neříkal, nebylo by super situaci využít k tomu trochu sportu vyzkoušet? Pokud chcete například začít s jógou, mohu více než doporučit YouTube kanál Yoga with Adriene.

Na cestě k ekologičtějšímu životu? Mohly by Vás zajímat tyto vychytávky z našeho e-shopu!

Co momentálně děláte pro svou psychickou pohodu. Nezapomeňte své tipy a nápady na to, jak se zabavit v izolaci, sdílet s ostatními v komentáři pod tímto příspěvkem! Pro více článků jako je tento a novinkách z bezodpadového světa nás sledujte na Facebooku a Instagramu. Současná situace je pro nás, jako pro mnohé malé firmy, náročná, a tak budeme vděční, pokud se také rádi podíváte na náš e-shop plný zero waste vychytávek.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak vyrobit látkovou roušku? Bez stroje, bez gumičky, bez odpadu.

Česko šije roušky. S nedávným nařízením, které dělá z roušky povinné opatření při vycházení z domu, se s různými návody na výrobu roušek roztrhl pytel. A tak i my chceme přidat ruku k dílu s naším návodem, jak vyrobit látkovou roušku.

V čem je tedy ten náš jiný než ostatní? Počítá s minimalistickým životním stylem, který mnoho z našich čtenářů vede. Stejně jako mě, i Vás totiž možná zarazilo, že mnohé návody vyžadují k výrobě šicí stroj, gumu, nebo novou látku - věci, které se alespoň mně jen tak doma nepovalují. A proto to jediné, co budete k ušití roušky dle našeho návodu potřebovat, je 100% bavlněné triko (nebo jiný starý kus oblečení, který jste ochotni obětovat), nůžky, kus papíru A4 (popsaný bohatě postačí), jakékoli pravítko či metr, jehla s nití a žehlička. Další pomůcky, jako třeba navlékátko, vůbec nejsou třeba - jednoduše si poradíte i bez nich.

Tuto roušku doma vyrobí každý! Ano, používám na bílou látku černou nit, pojďme předstírat, že je to kvůli tomu, aby byla na fotkách lépe vidět, a ne proto, že jinou nit jsem doma nenašla.
  1. Začneme vyrobením šablony, podle které si vystřihneme dva kusy látky. Šablonu vytvoříme ustřižením papíru ve tvaru 20x20cm. Poté na něj přidáme nástřihy, jak je vidíte v následujícím obrázku: po 1cm, 3cm, 3cm, 1,5cm, 3cm, 1,5cm, 3cm, 3cm a 1cm. Centimetrové nástřihy na okraji slouží k sešití, ostatní nástřihy později pomohou se skládáním roušky.
Nástřihy na šabloně pomohou se skládáním roušky.

2. Dle šablony vystřihneme dva stejné čtverce látky a po straně přidáme nástřihy načrtnuté na šabloně.

3. Kromě čtverců vystřihneme ještě dva obdélníčky ve tvaru 4x9cm a dva dlouhé, 3cm široké pruhy o délce 70cm. Pokud váš kus oblečení není dostatečně dlouhý, sešijte dva kratší pruhy k sobě.

4. Čtverce položíme lícem na sebe a sešijeme podél dvou protilehlých stran. Dejte si pozor, aby nástřihy ležely u obou čtverců na stejné straně: jedné z těch, které sešívat nebudete.

5. Tento sešitý čtverec obrátíme naruby, nahřejeme žehličku a přežehlíme sešité strany.

6. Teď přišel čas na roušce vytvořit sklady. Díky nástřihům je vytvoříme jednoduše, stačí přikládat nástřih na nástřih, skládajíce přes a pod současný sklad. Každý sklad pečlivě zažehlíme. Pro usnadnění jsem tento proces vyfotila krok po kroku.

Nejdříve přeložíme asi 1.5 cm kus látky a zažehlíme.
Poté roušku otočíme na druhou stranu a přidáme sklad, který dosahuje asi do poloviny toho původního - opět přikládajíc jeden nástřih na druhý.
Roušku opět otočíme. Látku, která leží dále od nás, nad sklady ohneme pod ně a zažehlíme. Nebo jednodušeji, opět přikládáme nástřih na nástřih.

Na tomto principu složíme a zažehlíme celou roušku.

Takto bude vypadat složená rouška. Pokud se sem nedostanete na první pokus, nevzdávejte to, přežehlete látku do původního stavu a začněte znova.

7. Nyní připravíme kraje roušky a pruhy, kterými se bude rouška vázat. Začneme tím, že zažehlíme všechny kraje malých obdélníků, které pak podélně přeložíme napůl a zažehlíme do tenkého, asi 1cm širokého pruhu.

Zažehlený proužek pravděpodobně nebude držet pohromadě a bude se rozvírat, takto nějak by měl vypadat. Ten váš by ale měl mít i krátké strany zažehlené k rubu látky a ne roztřepené (na tento krok jsem totiž bohužel zapomněla - později to napravím a výsledná rouška bude vypadat jako ta vaše).

8. Stejný proces následovně použijeme ke složení dlouhých pruhů látky, ty ale rovnou v tomto tvaru sešijeme.

9. A je čas roušku sešít dohromady. Dlouhý sešitý pruh přiložíme k jedné z kratších stran roušky tak, aby na každé straně zbyl stejně dlouhý kus pruhu k zavázání.

10. Tuto stranu pak zabalíme do krátkého obdélníku, který jsme si připravili, a vše sešijeme dohromady. Stejně tak uděláme i na druhé straně a rouška je hotová!

Jak roušku používat?

Tuto roušku můžete používat stále dokola, pokud dodržíte několik jednoduchých hygienických pravidel. Nejdůležitější je roušku po každém použití důkladně vyvařit. Poté ji buď nechte volně uschnout a přežehlete, nebo ještě lépe usušte v sušičce. Nejspíše ani není třeba říct, že jednu roušku by měl používat jen jeden člověk a při manipulaci ji uchopit pouze za vnější stranu či tkaničky.

My všichni v Zero Waste Life doufáme, že se v těchto náročných časech máte stále dobře, jste zdraví a udržujete i v izolaci čistou hlavu. Víme, že pro mnohé z Vás je tato situace náročná - i naší činnosti jako e-shop se tato situace nepěkně dotýká a každou sebemenší objednávku slavíme. Nezapomínejte ale, že nejdůležitější je zdraví nás všech, a tak se chraňte rouškou a dbejte na bezpečí sebe i ostatních.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zdroj plastu v oceánu, o kterém nikdo nemluví: průmyslové rybaření

Nosíme si do kaváren vlastní cestovní hrnky, nakupujeme do látkových pytlíků, používáme tuhá mýdla a radujeme se, že děláme vše, co můžeme pro ochranu oceánů před záplavou plastového odpadu. Naše spotřeba je v našich rukách, a tak se obloukem vyhýbáme všem jednorázovým plastům, zbytečným obalům a nepromyšleným nákupům. Naše snaha se vyplácí, supermarkety se zbavují plastových tašek, mainstream produkty představují ekologičtější balení a žít bez odpadu je jednodušší a jednodušší.

Nezapomínáme ale na něco? Světový oceán totiž ohrožuje zdroj ohromného množství plastu, o kterém ale většina z nás nepřemýšlí: vybavení průmyslového rybaření, především sítě. Průmyslové rybaření se podílí na destrukci mořských ekosystémů, představuje nebezpečí pro ohrožené druhy a zamořuje svět plastem… tak proč o tom, jak škodlivý je masový rybolov, už dávno všichni nevíme?

prumyslove-rybareni-zdroj-plastu

 

Průmyslové rybaření a jeho dopad v číslech

Jak rozsáhlý je tedy dopad průmyslového rybaření? Začněme tím, že si ho shrneme v několik číslech. Za prvé, každý rok je do oceánu odhozeno a znovu nevyloveno 640 000 tun rybářského náčiní: sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů. Drtivá většina tohoto náčiní je plastová. Určitě už jste slyšeli o Velké tichomořské odpadkové skvrně – jak jste si dosavad představovali její složení? Hned několik studií totiž odhalilo, že její většinu tvoří rybářské náčiní. Minimálně 46 % skvrny představují pouze rybářské sítě, který tento ostrov z plastu drží pohromadě. Akumulace odpadu vyprodukovaného průmyslovým rybařením v oceánu má mnoho negativních dopadů na životní prostředí, my se v tomto článku budeme soustředit především na dvě: nebezpečí úrazu či smrti mořským živočichům, a uvolňování částic mikroplastů.

Jako každý jiný plast, i plastové rybářské náčiní uvolňuje do vody miliardy mikroplastů, mikroskopických částic plastu. Jelikož je ale plastového odpadu z průmyslového rybaření v oceánu nejvíce, představují i jeden z největších zdrojů mikroplastů globálně. Dle jedné studie je až 70 % mikroplastů nalezených u hladiny oceánu důsledkem průmyslového rybaření. Pro více informací o mikroplastech nezapomeňte přečíst náš článek na toto téma.

prumyslove-rybareni-zdroj-plastu-2

 

Ne všechno odhozené rybářské vybavení ale skončí zamotané v odpadkové skvrně, mnoho sítí, vlasců, pastí a dalších nástrojů nadále pluje v moři. Představují tak nebezpečí pro mořské živočichy, kteří se o ně mohou poranit, nebo zamotat a zemřít. Až 100.000 mořských živočichů přijde ročně o život v důsledku zamotání do opuštěného rybářského vybavení. V 70 % procentech zamotání a úmrtí či poranění mořských živočichů jsou zodpovědné odhozené rybářské sítě.

Co s tím můžeme dělat?

Ač funguje několik iniciativ snažících se odhozené rybářské vybavení z oceánu odstranit, bohužel zdaleka nedokážou pokrýt rozsah tohoto problému. Navíc se s námi nejspíše shodnete na tom, že pouhé vylovení existujícího odpadu nestačí, pokud bude průmyslové rybaření pokračovat v současné kapacitě s minimem regulací. Co tedy pomůže?

Systémová změna je samozřejmě potřeba. V současné době je totiž omezení a regulací, které ovlivňují činnost rybářského průmyslu, velmi málo (mluvíme a rybaření ve velkém, s kilometry dlouhými sítěmi, ne chytání ryb na udičku). Mnoho problémů (ale ne všechny) je způsobeno právě nedostatkem směrnic. A proč chybí ty? Jelikož se o tomto tématu nemluví. První krok, který tedy můžete udělat k ochraně oceánu, je o tomto problému diskutovat a podělit se o to, co víte, s přáteli a rodinou.

Než se ale dočkáme legislativní změny, mohlo by to trvat několik let. Naštěstí ale můžete udělat několik změn už dnes. Za prvé zjišťujte, odkud Vaše jídlo, či jídlo pro Vaše domácí mazlíčky. Nezapomeňte, že ryby jsou také krmeny například kuřatům chovaným na vejce a maso. Snažte se omezit množství mořských ryb, které jíte, především těch mořských. Zkuste si najít ekologický a spolehlivý zdroj pro ryby, které dáváte na talíř sobě nebo vašim mazlíčkům, nebo do vašeho jídelníčku zakomponujte více vegetariánských a veganských jídel.

TIP: Žijete bez odpadu, nebo experimentujete s ekologičtějšími řešeními? Tyto produkty z našeho obchodu by se Vám mohly líbit:

A proč se o tomto problému více nemluví?

Ale proč jste o tomto problému už neslyšeli dříve? Takový průšvih by se k Vám přece donesl! Za prvé, v Česku máme tendenci se od problémů oceánu distancovat, pokud tedy zrovna nejdeme k moři na dovolenou. Dokud ale konzumujeme produkty z moře pocházející, nebo na rybářství závislé, nesmíme se této debaty stranit. O tom, jakým problémem je co se týče plastového znečištění průmyslové rybaření, se ale také dlouho nevědělo a výzkumy potvrzující jeho škodlivost se začaly množit až v posledních letech – ač odpad, o kterém mluvíme, moře zaplavuje už mnohem déle. Pomozte tedy toto ticho prolomit a sdílejte tento článek na Facebooku a Instagramu, nebo ho pošlete přátelům. Věděli jste o této problematice? Napište nám do komentářů! 

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

5 tipů na to, jak snížit uhlíkovou stopu vaší domácnosti ještě dnes

Změna klimatu. Je nějaké (ekologické) téma v současné době aktuálnější? Všude je řeč o emisích CO2, nebezpečí metanu, nebo kompenzacích uhlíkové stopy. A to bychom nebyli ekologicky zaměřený web a e-shop, abychom na toto téma nepřispěli našimi zkušenostmi a tipy. Dali jsme proto dohromady 5 způsobů, jak můžete ještě dnes snížit uhlíkovou stopu vaší domácnosti. Chránit životní prostředí a zachovávat ho pro budoucí generace není vůbec těžké, když na to jdete krok za krokem a každý den volíte ekologičtější možnosti.

“Nemáme žádnou Plenetu B.”

1. Omezte jízdu autem a její dopad na životní prostředí

Nechte raději auto zaparkované u domu a raději použijte hromadnou dopravu, či ještě lépe kolo a vlastní nohy. Nikoho z nás už dnes nepřekvapí, že doprava je jedním z hlavních zdrojů emisí CO2 do ovzduší. Česká města (ale i vesnice a venkov) mají skvělou síť veřejné dopravy, jednu z nejlepších na světě. Jaká škoda by byla ji nevyužít a místo toho přispívat ke změně klimatu řízením auta?

Pokud jste ale v situaci, kdy auto opravdu použít musíte, stále máte několik možností, jak svůj dopad na životní prostředí snížit. Tím nejjednodušším je zodpovědné řízení a vyvarování se prudkého brždění a rychlých rozjezdů. Věděli jste, že agresivní styl jízdy může spotřebovat až o 40% více paliva? Stejně tak i správná údržba vozidla, nebo vyložení zbytečného nákladu pomůže šetřit palivem a tak i emisemi.

V neposlední řadě při nákupu nového auta berte v potaz jeho uhlíkovou stopu. Zvažte, zda vozidlo opravdu potřebujete a jestli si nevystačíte i bez něj. Výroba nového vozidla je také zodpovědná za uvolňování spousty skleníkových plynů, nejen jeho provoz. Alternativou koupě nového auta je samozřejmě i nákup z druhé ruky. Při výběru auta nezapomeňte na elektrické či hybridní alternativy a hlavně si konkrétní model řádně prozkoumejte na internetu a ujistěte se, že víte vše o jeho dopadu na životní prostředí. Elektrická vozidla jsou nejlepší alternativou, pokud elektřina, která je pohání, pochází z obnovitelných zdrojů, a tak i původ elektřiny ve Vašem okolí nezapomeňte porbádat.

2. Omezte létání, nebo vždy létejte economy class

Pokud často létáte za prací i zábavou, pak je letadlová přeprava pravděpodobně zdrojem velkého podílu vašich emisí. Proto si zkuste jakýkoli výlet letadlem dvakrát rozmyslet, než koupíte letenky. V dnešním globálním světě se ale létání často nevyhneme. Lákají nás příroda a kultura cizích zemí, do cest nás nutí pracovní povinnosti, nebo se chceme setkat s přáteli a rodinou žijícími v zahraničí. A proto vám, stejně jako u použití automobilu, nedoporučím, ať jednoduše méně cestujete. Jelikož sama vím, jak frustrující je tuto radu slyšet jako jediné řešení. Na kratší vzdálenosti ale zkuste zvážit jiné metody přepravy, cesta autem, nebo ještě lépe vlakem či autobusem by mohla být ekologičtější a v některých případech i levnější.

Co tedy dělat, pokud se letu letadlem nedokážete, nebo třeba ani opravdu nechcete, vyhnout? Zaprvé vždy volte přímý let, raději než cestu s přestupem. Vzlet a přistání letadla totiž produkují nejvíce emisí, a tak můžete zýrazně snížit uhlíkovou stopu své cesty při volbě přímého letu. I přestupu se ale občas bohužel nevyhnete, některé lety zkrátka přímo nelétají. Jedna věc, kterou ale můžete udělat při každém letu, je volba cesty economy třídou. Cesta business class má totiž třikrát větší dopad na životní prostředí a první třída skleníkových plynů produkuje dokonce devítinásobek stopy economy třídy.

Většina aerolinek také nabízí možnost zakoupit takzvaný “carbon offset“, neboli kompenzaci uhlíkové stopy, které vám mají pomoci snížit uhlíkovou stopu vaší cesty. Tento systém funguje tak, že darujete peníze organizaci, která stejné množství emisí, jaké Váš let způsobí, z ovzduší odstraní svou činností, nebo zabrání uvolňování dalších budoucích emisí: například sázením stromů, šířením technologií jako je solární energie či instalací ekologičtějších řešení vytápění domácností. Ač je argument, že by bylo lepší se vypuštění emisí vyvarovat a ne se snažit “vyčistit si karmu“ kompenzací, rozhodně něco ke zvážení, tyto “carbon offsets“ jsou dobrým řešením, jak alespoň část škody způsobené leteckou přepravou nahradit. Skvělý článek, který mi pomohl si o konceptu těchto kompenzací udělat lepší představu (je sice v angličtině, ale podle mého rozhodně stojí za přelouskání) najdete na stránkách britského Guardianu.

3. Snižte svou spotřebu masa

Vegetariánská a veganská jídla mají oproti masu a živočišným výrobkům výrazně nižší uhlíkovou stopu, zařaďte jich do vašeho jídelníčku více.

 

Vaši stravu obohaťte o více rostlin, raději se naopak vyhněte časté konzumaci produktů živočišného původu, především hovězího masa. Živočišné produkty mají totiž výrazně vyšší uhlíkovou stopu, než rostlinné alternativy. Ať se rozhodnete konzumovat maso a další živočišné produkty jen některé dny v týdnu, postupně je omezit, průběžně volit ekologičtější alternativy, úplně je z Vašeho jídelníčku vyřadíte, anebo si jen dnes večer uvaříte vegetariánskou večeři – můžete snížit uhlíkovou stopu vašeho jídelníčku.

Pro porovnání, produkce 150g hovězího do ovzduší uvolní přes 15kg skleníkových plynů (především metanu), což je 5,5x více, než stejně velká porce kuřecího masa a 150x více než stejně velká porce fazolí! Porovnání kravského mléka a jeho alternativ Vás nejspíše také překvapí, ač zde není rozdíl tak šokující, jako u masa. Jedna 200ml sklenice kravského mléka vypustí do ovzduší 627g skleníkových plynů, zatímco sklenice mandlového mléka jich “má na krku“ 4,5x méně.

Jakékoli jídlo nakupujete, ujistěte se, že je lokální. Není nic horšího, než si domů přinést sklenici oblíbené ho arašídového másla, nebo skvěle vypadající víno a až vzápětí zjistit, že je produktem Austrálie a za Vámi tak letělo doslova přes celý svět. Nezapomeňte tedy tyto informace získat už v obchodě a na jejich základě se rozhodovat.

Pokud by Vás dopad jídla, které jíte, na životní prostředí, zajímal, nezapomeňte si přečíst náš článek na téma skleníkových plynů a živočišných produktů.

4. Perte prádlo na nižší teplotu a bez sušičky

V některých evropských zemích se sušící se prádlo stalo nedílnou součástí ulic, zatímco v USA najdete v každé domácnosti neekologickou sušičku. Od koho se chceme přiučit?

 

Sušička na prádlo spotřebuje pětinásobek elektřiny spotřebované pračkou, a tak jednoduché sušení na sušáku může snížit jejich příspěvek ke změně klimatu o třetinu. V Evropě jsme si sušičky nikdy neoblíbili, jsou to totiž jedny z nejvíce neekologických i neekonomických spotřebičů a poměrně vysoké požární nebezpečí. V pračkách ale pereme jako zbytek světa, proto nezapomeňte snížit teplotu na kterou perete. Pokud se nejedná o něco jako látkové kapesníky, pak by 30 stupňů mělo být víc než dost k odstranění skvrn i zápachu, vaše oblečení navíc při praní na nižší teploty déle vydrží!

5. Vytáhněte elektroniku ze zásuvky

 

Možná vás překvapí zjištění, že elektronika a spotřebiče spotřebovávají energii pokud jsou zapojené, i když jsou vypnuté. Co už vás asi tolik nepřekvapí je, že třeba notebooky nebo telefony čerpají ze sítě energii i když jsou plně nabité. Proto všechna Vaše zařízení nezapomeňte odpojit, pokud je zrovna nepoužíváte či nenabíjíte. Ušetříte tak nejen spoustu emisí a zbytečně vyplýtvané elektřiny, ale také peníze.

 

Jaké z našich tipů jsou u vás doma na denním pořádku? A o jakých jste třeba ještě nepřemýšleli? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s přáteli na Facebooku a Instagramu a inspirovat je!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Časté otázky o zero waste: co chcete vědět o životě bez odpadu?

Co to znamená, žít bez odpadu?

Žít bez odpadu, zero waste, znamená omezit odpad, který produkujete na holé minimum, s cílem neprodukovat vůbec žádný odpad. Někteří zero waste blogeři dokážou všechen svůj odpad za rok sesbírat do jedné sklenice od okurek. Ač je to skvělý cíl, ke kterému mířit, cestu k zero waste si každý dláždí sám a důležité je dělat to, co funguje pro Vás a co je v rámci Vašich možností. Bohužel (zatím) nežijeme ve světě bez odpadu. My vždy ale říkáme, že je lepší, aby se hodně lidí nedokonale snažilo žít bez odpadu, než aby jen vybraných pár jedinců žilo 100% zero waste.

 

Je vůbec možné žít 100% bez odpadu?

Jak jsem psala v odpovědi na předchozí otázku: nežijeme ve světě bez odpadu. A proto je v současné době velmi náročné žít 100% bez odpadu. My se vždy budeme snažit dělat ze světe zero waste místo a doufáme, že nám v tom pomůžete i vy. K tomuto ideálu nám ale ještě pořádný kus cesty zbývá.  Snažme se raději žít co nejvíce zero waste, a šířit o životě bez odpadu povědomí.

A není život bez odpadu drahý?

Vůbec, život bez odpadu Vám naopak peníze ušetří, a to v mnoha aspektech. Neutratíte tolik za jídlo, jelikož začnete jíst více přírodních a nebalených potravin. Bezodpadové kosmetické a hygienické přípravky sice mohou jednotlivě stát více, ale zjistíte, že jelikož je mnoho z nich multifunkčních, tak si při zero waste vystačíte s málem. A v celku pravděpodobně přestanete nakupovat to, co nepotřebujete. Pro více informací na toto téma si přečtěte náš článek o tom, jak Vám bezodpadový životní styl může pomoci ušetřit, či článek zahrnující všechny věci, které jako člověk žijící zero waste nekupuji.

Nemám ve svém okolí přístup k bezodpadovému obchodu. Mohu stále být zero waste?

cibule v látkovém pytlčku

No jasně! Ač bezobaláč poblíž domova pomůže, i bez něj si můžete vystačit. Nakupovat bez odpadu totiž můžete i v supermarketu. Stačí se vybavit látkovými pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo, vyhlídnout, co koupíte v pultovém prodeji a vyhledat recepty, které zahrnují více čerstvých ingrediencí. Při nákupech u pultového prodeje doporučujeme používat voskované wrapy, jen dávejte pozor na uzeniny, především ty z červeného masa, jelikož mají vysokou uhlíkovou stopu a při jejich produkci se uvolňuje vysoké množství metanu. Můžete také vyrazit na farmářské trhy, kde najdete nejen nebalené potraviny, ale i jídlo v lepší kvalitě vypěstované lokálně.

Je recyklace zero waste?

Toto je téma, které spadá mezi otázky o zero waste, se kterými se setkáváme snad nejčastěji ze všech na tomto seznamu. A odpověď na ní není zas tak jednoduchá. Záleží totiž na tom, co recyklujete a také na tom, kam kladete hranice zero waste. V prvé řadě je třeba připomenout fakt, že ne všechen vytříděný odpad je recyklován a z poměrně velké části se tedy stane odpad mířící na skládku, do spalovny či do oceánu. Z tohoto důvodu, z jednoho pohledu, recyklace nikdy nemůže být 100% zero waste. Mnoho lidí žijících bez odpadu ale stále recykluje kovy a sklo, někdy i papír. Nezbývá než říci, že žít ve dnešním světě plně zero waste je opravdu oříšek, ale každý malý krůček se počítá. A proto možná tolik z nás považuje recyklaci některých materiálů za zero waste.

Není zero waste časově náročné?

Zero waste je jen tak časově náročné, jak si ho uděláte. Pokud se vyžíváte v domácí výrobě a s radostí si připravíte domácí kosmetiku, čistící prostředky, a tak dále, pak s přechodem k bezodpadovému životnímu stylu zaznamenáte, že Vás zero waste opravdu nějaký ten čas stojí. Nemusí tomu tak ale být vždycky, zero waste není nutně časová investice! Dnes ekolgický trh nabízí spoustu vychytávek, které Vám život bez odpadu z jednodušší – mnoho z nich najdete na našem eshopu!

Co je k životu bez odpadu nezbytné?

Na některé otázky o zero waste se těžko hledají univerzální odpovědi, jelikož každý žijeme trochu jinak, máme jiné priority, podmínky a zvyky. Co děláte denně? Bez čeho se neobejdete? Pravděpodobně, pokud už ta samotná věc či činnost není zero waste, pravděpodobně k ní existujete bezodpadová alternativa. Na nákupy se Vám budou hodit látkové pytlíky na ovoce, zeleninu a pečivo. Jste-li často na cestách, pořiďte si ekologickou lahev či cestovní hrnek. Na každodenní použití se Vám také bude hodit ekologická mýdla, blok na mytí nádobí a bavlněná houbička, nebo bambusový kartáček na zuby.

A toaletní papír se při zero waste používat smí? ?

Tady opět záleží na Vás. V Česku je naštěstí recyklovaný toaletní papír bez plastového obalu velmi dostupný, a tak je výrazně ekologičtější používat ten. V rámci bezodpadového hnutí se stávají stále populárnější volbou bidety, takže můžete zvážit i ten.

Jaké oblečení je zero waste?

Na téma bezodpadového oblékání jsme napsali hned celou sérii článků, které najdete na našem blogu v rubrice o slow fashion. Ideální ekologické zero waste oblečení, pokud sháníte něco nového, je z přírodních materiálů, kupované od lokální ekologické firmy, či z druhé ruky. To nejekologičtější oblečení ale už máte doma ve Vašem šatníku.

Čím nahradit plastové krabičky na jídlo?

Všichni jich máme v kuchyni hned několik: plastové krabičky, často s poztrácenými víčky či obarvené od koření. Problém s plastovými krabičkami je ale ten, že se z nich do vašeho jídla mohou uvolňovat částice BPA, ftalátů a dalších chemikálií. Proto je pravděpodobně budete chtít nahradit. K tomuto účelu se perfektně hodí nerezové krabičky, které jsou naprosto bezpečné pro styk s potravinami a neuvolňují se z nich žádné škodlivé látky. Plastové krabičky, které vám zbydou, můžete použít třeba k organizaci šuplíků a dát jim tak nový život.

Proč žít bez odpadu, když se všechen odpadu může jednoduše spálit ve spalovnách?

Spálení veškerého odpadu, bez jakéhokoli zbytku či dopadu, zní jako magické řešení. Bohužel to tak ale nefunguje. Při spalování odpadu se totiž do ovzduší uvolňuje mnoho toxických látek, jako jsou dioxiny, dimetylftaláty, bromdichlorfenoly, benzeny, hexachlorbenzeny, a mnoho dalších. Ty představují zdravotní rizika, především ohrožují imunitní a hormonální systém a některé jsou i karcinogenní. Výsledkem spalování odpadu je pak toxická struska, která představuje asi třetinu objemu původního odpadu a končí na skládkách.

Zodpověděli jsme Vaše otázky o životě bez odpadu? Pokud by Vás zajímalo ještě něco dalšího, nebojte se nás zeptat v komentářích, na našem Facebooku, nebo emailem na info@zerowastelife.cz.


 

Autor: Lucie Štěpánková

7 malých krůčků pro ekologičtější život, které by měl udělat každý

Ať je ekologičtější život Vaše novoroční předsevzetí, ať se každý den snažíte být o něco přívětivější k životnímu prostředí, nebo jste snad na tento článek narazili náhodou: všichni můžeme naše dny obohatit o ekologičtější návyky. My jsme proto v dnešním článku dali dohromady ty, které by do svého denního pořádku měl zařadit každý. Ať Vás limituje čas, peníze, či energie, stále si budete schopni tyto malé krůčky, alespoň do určité míry, osvojit.

Než se ale pustíme do jejich rozebírání, chceme věnovat chvilku tomu, co už pro přírodu děláte. Sami si zde doplňte ty návyky, které už ve Vašem repertoáru jsou – třeba je najdete i na tomto seznamu. Chceme Vám za ně, jako velcí nadšenci do zero waste žití provozující firmu dedikovanou vytváření ekologičtějšího světa a čistší přírody, poděkovat. A vězte, že ač se možná občas cítíte jako že Vaše činy jsou jen kapka v oceánu, my i matka příroda si jich vážíme a chceme Vás proto ujistit, že se podílíte na skutečné změně.

Pojďte se tedy s námi podívat na další nápady na to, jak společně můžeme ze Země udělat zelenější místo. Nezapomeňte také tyto krůčky pro ekologičtější život sdílet s Vašimi blízkými a navzájem se v jejich kultivování podporovat!

1.    Pěšky za čistší přírodu

Na co auto, když můžete dojít pěšky? Pomůžete přírodě, i svému zdraví!

 

Až 80% oxidu uhelnatého a 55% oxidu dusíku, které produkujeme, pochází z užívání motorových vozidel. Ač jsou naše dnešní auta individuálně o něco ekologičtější, než byla v minulosti, jejich počet stále narůstá, a tak se zvyšuje i množství výsledného vzdušného znečištění. Zkuste tedy auto vyměnit za hromadnou dopravu, anebo ještě lépe: chůzi. A pokud jste v časové tísni, potěší Vás, že procházka do práce či školy nahradí i denní cvičení, nebo třeba meditaci, jelikož pomáhá jak psychickému, tak fyzickému zdraví.

Efekt chození na zdraví je přímý i nepřímý. Za prvé, samotná aktivita pomáhá zvýšit kondičku a pročistit hlavu. Za druhé ale také napomáhá k čistšímu vzduchu, snížení hluku z dopravy i snížení počtu dopravních nehod, které rovněž mohou zhoršit naše zdraví. Přidejte proto do Vašeho života více chůze: ať vstanete ráno o půl hodiny dřív a uděláte si procházku do práce, nebo jen dojdete o jednu autobusovou zastávku dál.

2.    Plastové pytlíky: riziko pro malé děti i naši planetu

Látkové pytlíky by neměly chybět v žádné domácnosti!

 

V posledních letech jako by celá republika dělala co může proti plastovým taškám, ale zároveň ignorovala množství jednorázových pytlíků na ovoce a zeleninu, které denně používá většina Čechů. Plastové pytlíky jsou přitom stejným ekologickým padouchem, jako velké plastové tašky. Proč se jich tedy nezbavujeme stejně vehementně?

Alternativa je přitom velmi jednoduchá. Nejen, že plastové pytlíky, které už máte doma, můžete používat i na další nákupy až do roztrhání, ale je tu i dlouhodobé řešení: látkové pytlíky, které Vám vydrží roky. Ty nezavalí naši planetu tunami plastového odpadu a přitom poslouží stejně dobře, jako igelitové pytlíky, které jimi nahrazujeme.

3.    Více rostlin na talíři

 

Vaši stravu obohaťte o více rostlin, raději se naopak vyhněte časté konzumaci produktů živočišného původu, především červeného masa a mořských ryb. Živočišné produkty mají totiž výrazně vyšší uhlíkovou stopu, spotřebují k výrobě více vody i půdy a některé se i podílí na znečištění našich oceánů plasty. Ať se rozhodnete konzumovat tyto produkty jen některé dny v týdnu, postupně je omezit, průběžně volit ekologičtější alternativy, úplně je z Vašeho jídelníčku vyřadíte, anebo si jen dnes večer uvaříte vegetariánskou večeři – pomůžete planetě.

Červené maso, především hovězí, nejvíce škodí kvůli množství skleníkových plynů, které se při jeho výrobě uvolní. Pro porovnání, produkce 150g hovězího do ovzduší uvolní přes 15kg skleníkových plynů (především metanu), což je 5,5x více, než stejně velká porce kuřecího masa a 150x více než stejně velká porce fazolí! I spotřeba vody ale není u hovězího zanedbatelná: jeden 150g burger jí při výrobě vyčerpá skoro 25 hektolitrů. Tato voda je využita při pěstování stravy pro krávy a k pokrytí pitného režimu zvířete. Takže pokud se snažíte snížit svou spotřebu vody, raději než vynechat sprchu (ta průměrně spotřebuje 65 litrů), či vanu (okolo 80 litrů), zkuste vyměnit maso za rostlinnou alternativu (sprchu ale i tak zkraťte a vanu nenapouštějte plnou, každá kapka se počítá).

Ale co mají společného živočišné produkty a plastové znečistění? Jednu odnož výroby: průmyslové rybaření, největšího přispěvatele plastového odpadu v oceánu, o kterém se ale vůbec nemluví. Takzvaná “Great Pacific Garbage Patch“, aneb onen médii popularizovaný plastový ostrov o velikosti Texasu, je ze 46% tvořen rybářskými sítěmi. Pokud se tedy plánujete stravovat ekologičtěji, vyměňte mořské ryby z průmyslového rybaření za ty říční chycené na udici, či rostlinné alternativy.

4.    Voda nad zlato

Lahev na vodu se stane Vaším věrným společníkem, prohlédněte si naší širokou nabídku lahví a termolahví Žíža!

 

To, že nejekologičtější způsob, jak dodržovat pitný režim, je pití kohoutkové vody, Vám nejspíš říkat ani nemusíme. I to, že balená voda je neekologická a jelikož nám v Česku teče kojenecká voda z kohoutku, nemá smysl ji kupovat, jste již zajisté zaslechli. Obojí jsou skvělé důvody pro to, proč si s sebou všude nosit vlastní lahev na vodu a doplňovat ji z pítek a kohoutků. Nejen balené vodě, ale i limonádám se mnoho z nás vyhýbá obloukem, a to nejen kvůli jednorázovému plastovému balení.

Nedávno jsem totiž narazila na tuto informaci a nemohu uvěřit, že mě to nenapadlo dříve: k výrobě slazených nápojů a limonád je používáno velké množství vody. Ta je spotřebována během zalévání cukrové třtiny a přidává se samozřejmě do samotné limonády, ale také se využívá během balení či transportu. Například k výrobě jedné půllitrové lahve Coca Coly je třeba 1.9 litru vody a Coca Cola jako společnost ročně spotřebuje 300 miliard litrů vody.

5.    Podporujte malé místní firmy

Kdo by nechtěl podporovat lokální firmy a malé podnikatele? Vyplatí se to totiž nejen ekologicky, ale také ekonomicky. Nákupem u české, nebo evropské firmy, kupujete výrobky s nižší uhlíkovou stopou a často i ve vyšší kvalitě, díky které Vám produkt déle vydrží a vy ho nebudete muset brzy vyměnit za nový. Nehledě na to, jakou radost uděláte malým firmám nákupem u nich! Podpora místního podnikání a výroby pomáhá české ekonomice růst, přispívá k vzniku nových zajímavých pracovních pozic a rozvíjí etické standarty v daném poli. Raději než podporovat výrobu ve sweatshopech, neetických továrnách, za nelidské platy, nebo i dětskou práci, podporujete etickou výrobu za férové peníze. Skoro z pravidla se Vám u místních firem dostane lepší zákaznické podpory a dalších služeb, jelikož pro malé firmy jsou důležitější jednotlivé názory individuálních zákazníků, a budou se tak snažit, abyste od nich vždy odešli spokojeni.

6.    Perte prádlo v eko stylu

 

Jeden z nejjednodušších kroků pro ekologičtější život je snížení teploty na Vaší pračce. Až 90% energie spotřebované k praní prádla je využito k ohřevu vody. Nejen, že je samotná nižší teplota ekologičtější, ale také díky ní Vaše oblečení bude déle vypadat jako nové. Nižší teploty napomohou k udržení zářivých barev a méně opotřebovávají samotnou látku, díky čemuž Vám oblečení déle vydrží sloužit a vy nebudete brzy muset kupovat náhradu. Kromě snížení teploty se také ujistěte, že Vaši pračku vždy naplníte a nespouštíte ji poloprázdnou.

Nejen praní, ale i sušení prádla je možné vzít za ekologičtější konec. Vyhněte se sušičkám a raději prádlo pověste na sušák. To Vám opět nejen pomůže ušetřit peníze a elektřinu, ale také zachová vyšší kvalitu prádla. Jen se ujistěte, že nesušíte na přímém slunci: sama jsem tak ztratila nejedno milované černé tričko, které z jedné strany vyšisovalo.

7.    Ekologie jako téma ke konverzaci

V neposlední řadě se ale také o informacích o ekologii a tipech pro zelenější život nezapomeňte podělit s Vašimi blízkými. Nejen, že si diskuzí otevřete nové obzory a přijdete na nové nápady, ale třeba také pomůžete ostatním žít ekologičtější život.

Nezapomeňte však nejdříve jít příkladem a dělat ekologická rozhodnutí sami, jelikož byste se nechtěli ocitnout v situaci, kdy ostatním kážete o věcech, které sami neděláte. Tímto pravidlem se vždy řídím nejen při komunikaci s přáteli a rodinou, ale také při psaní tohoto blogu. Tak se ho i vy snažte rozšířit do internetového prostředí, kde se v komentářích často setkáváte s takzvanými experty, kteří vždy vědí, o čem mluví, i když k danému tématu nikdy sami nepřičuchli. Nebuďte jedním z nich, mluvte z upřímné zkušenosti, ale i na základě dat a objektivních informací, které si dohledávejte.

Mluvit o ekologii s lidmi, kteří sdílejí vaše hodnoty, může být naplňující konverzace, kdy se s ostatními shodnete na společných cílech a navzájem si dopomáháte jich dosáhnout. Ale i diskuze s těmi, kterým zero waste nebo ekologičtější život nic neříkají, může být naplňující. Zkuste se například inspirovat naším článkem na toto téma!

 

Začínáte žít bez odpadu? Mohly by Vás zajímat tyto zero waste vychytávky z našeho eshopu pro ekologičtější život!


 

 Autor: Lucie Štěpánková

3 důvody, proč letos na Silvestra vynechat zábavní pyrotechniku

Ohňostroje pro mnoho z nás představují nedílnou součást novoročních oslav, jako projev radosti a veselí. Zdánlivě pozitivní a radostná zábavní pyrotechnika má ale nejednu stinnou stránku. Ač v posledních letech sledujeme stále více lidí stavějících se proti noci plné hlasitých ohňostrojů, jiní snahy vynechat zábavní pyrotechniku odmítají. Například nahrazení pražského novoročního ohňostroje videomapingem následoval bojkot a plánování soukromého ohňostroje namísto toho původního.

 

 

Jak je to možné, že ač se tolik z nás snaží vynechat zábavní pyrotechniku či ji nahradit jinou alternativou, jiní jako by nerozuměli? Proč je pyrotechnika takové téma, které na Nový Rok rozhádá přátele i příbuzné? Jako u mnoha dalších témat zastávám názor, že je toto nedorozumění způsobeno nedostatkem informací. Proto jsem si nemohla před novým rokem nechat ujít šanci rozebrat několik důvodů, proč letos vynechat zábavní pyrotechniku či si za ní najít jinou alternativu.

Pokud jste tedy o negativních dopadech ohňostrojů doteď neslyšeli, v tomto článku se dozvíte, proč zvážit přehodnocení této zábavy. Jste-li naopak proti pyrotechnice, vybavíme Vás třemi konkrétními odpověďmi na otázku: “A co ti na těch ohňostrojích vlastně vadí?“. Pokud se Vám tento článek bude líbit nebo se v něm dozvíte něco nového, byli bychom moc rádi, kdybyste ho sdíleli na Vašich sociálních sítích či ho poslali přátelům a pomohli nám tak dělat ze světa ekologičtější místo!

1.    Protože máme rádi zvířata!

 

 

Pro ty z Vás, kdo žijí pod jednou střechou s domácími mazlíčky toto nebude žádná novinka, určitě jste si to již vyzkoušeli na vlastní kůži. Ohňostroje mají silný negativní dopad na domácí i divoká zvířata, způsobují strach, stres a nervozitu. U zvířat zažívajících novoroční oslavy v pohodlí domova toto většinou vede pouze k zalezení pod postel a přečkání nepohodlí ve společnosti milujících páníčků. I domácí zvířata ale mohou přijít ke zranění či utéct daleko od domova. Ve strachu se mohou snažit proskočit okny, prorazit dveře, nebo podhrabat plot. Útulky po novoročních oslavách vždy přijímají zvýšené množství zvířat, která se zatoulala moc daleko od domova. Novoroční oslavy ale pro mazlíčky mohou skončit ještě hůř, při úprku se mohou na vozovce přimotat před jedoucí auta.

Pro divoká zvířata ale mají ohňostroje ještě častěji vážné následky. Lesní zvěř jako jeleni často ve zmatku utíká směrem k silnicím, což se pro ně může stát smrtelným – počet zvířat přítomných při autonehodách se každý rok na silvestra a nový rok výrazně zvýší. Ptáci a menší zvířata vyděšeně opouští hnízda a nory a často odletí tak daleko od stáda/hejna, že už si nenajdou cestu zpět. Při svém zběsilém úprku často přijdou i k fatálním úrazům, většinou při nárazu do stromů, budov, či billboardů.

2.    Protože máme rádi čistý vzduch, vodu a půdu!

 

 

Ohňostroje způsobují rapidní nárůst vzdušného znečištění, jelikož do ovzduší uvolňují částice kovu (např. barium), nebezpečné toxiny, chemikálie a kouř, které pak vdechujeme ještě několik dní. Styk s těmito látkami může vést k zdravotním problémům dýchacího a oběhového systému: ke kašlání, problémům s dýcháním, astmatu, a i k infarktům. Tyto efekty mohou být i dlouhodobé a přetrvat dlouho po tom, co se vzdušné znečištění vrátí k “normálu“.

Mnohé škodlivé částice se poté usadí v přírodě a otráví vše, s čím přijdou do kontaktu. Znečišťují tak nejen ovzduší, ale i vodní toky a půdu. Mohou tak znehodnotit pitnou vodu nebo způsobit kyselé deště. Ohňostroje, které jsou odpáleny neopatrně, mohou být i příčinou lesních i jiných požárů. Fyzický odpad, který za sebou novoroční oslavy zanechávají, je rovněž často spláchnut vodními toky a přispívá ke znečištění světových vod a oceánu. Některé materiály použité k výrobě pyrotechniky se zároveň těží v horách a vedou tak ke kácení lesů a destrukci ekosystémů.

3.    Protože máme rádi všech svých deset prstů na rukou!

 

 

Ohňostroje ale neovlivňují jen zdraví zvířat, ale i psychické a fyzické zdraví nás lidí. Jak už jsem zmínila v předchozí části, důvodem vynechat zábavní pyrotechniku může být její vliv na zdraví oběhového a dýchacího ústrojí. Tady ale její rizika zdaleka nekončí. Novoroční oslavy v sobě kombinují konzumaci alkoholu a manipulaci s výbušninami, nebezpečnou směs. Jak jsem si jistá že již všichni víte ze školy, pyrotechnika není úplně tou nejbezpečnější zábavou a při neopatrném zacházení či hloupé náhodě můžete přijít k lehčí i vážnější fyzické újmě, především popáleninám na rukou a obličeji. Epileptici během novoročních oslav riskují epileptický šok způsobený záblesky a rychle se měnícím osvětlením.

Ohňostroje obvykle dosahují hlasitosti až 145 decibelů, přičemž už 85 decibelů může poškodit lidský sluch. Dále tak mohou způsobit i neklid, vysoký krevní tlak, poruchy spánku a samozřejmě permanentní i dočasné poškození sluchového ústrojí. I naše psychické zdraví je ale ohňostroji a jejich hlasitostí ohroženo. Rány, které pyrotechnika vydává, znějící podobně střelbě, mohou u lidí s traumatickou zkušeností, PTSD, či jinými psychickými obtížemi vyvolat silnou paniku a strach.

 

Tak co, stojí nám ohňostroje za to? Jejich vliv na zdraví lidí i zvířat, stejně jako životní prostředí, jsou tak závažné, že bychom se nad jejich použitím měli dvakrát zamyslet. Vynechat zábavní pyrotechniku je skvělý způsob, jak naši planetu udělat nejen čistší, ale i bezpečnější pro lidi i zvířat. Zkusme se zamyslet nad možnými alternativy a vybrat si letos nějakou lepší novoroční zábavu.

Dozvěděli jste se něco nového, nebo se Vám článek líbil? Nezapomeňte nám dát vědět v komentářích a podělte se o tyto informace s ostatními na Facebooku, Instagramu i osobně. Za celý tým Zero Waste Life bych Vám ráda popřála veselého a bezpečného Silvestra a šťastný, bezodpadový a udržitelný nový rok!

TIP:  Do nového roku bez odpadu? Vybavte se pro Váš nejekologičtější život na Zerowastelife.cz! Zajisté se Vám bude líbit třeba:

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

8 tipů na to, jak si užít ekologické Vánoce bez odpadu a beze stresu

Vánoce už jsou za rohem: do Štědrého dne chybí už jen dva týdny! S nástupem svátečního období se ale nabízí otázka: jak si ho užít ekologicky a zodpovědně vůči životnímu prostředí, když je dnes kladen takový důraz na nakupování obrovského množství dárků a extravagantní dekorace. Jak se vrátit k časům, kdy Vánoce byly méně o nakupování a více o klidu a míru? Tuto otázku v dnešním článku zodpovíme a poradíme s osmi tipy na to, jak si užít Vánoce bez odpadu, stresu a shonu.

1.    Zpomalte

Ač tento tip možná zní triviálně, k prožití klidných a ekologických Vánoc je nezbytný. V předvánoční době se často ocitáme v hektických situacích, přeplněných obchodech a stresujících okamžicích. Možná Vás stresuje přeplněný supermarket, kde hlasitě hrají koledy, třpytí se extravagantní dekorace a lidi se perou o zlevněné máslo. Třeba panikaříte nad tím, že do Vánoc zbývají pouze dva týdny a vy jste ještě nezačali kupovat dárky. Anebo se vztekáte nad dopravcem, kterému se podařilo vysněný dárek pro někoho z Vašich blízkých ztratit po cestě na Vaši doručovací adresu. Ve všech takových situacích pro Vás máme jednu radu: zpomalte, nadechněte se, nebojte se dát si na čas a zamyslete se nad tím, o čem vlastně Vánoce jsou.

2.    Ten nejekologičtější stromek?

Který stromeček je ten nejekologičtější? Umělý z PVC, nebo “živý“? Tato debata jako by neměla konce. Velmi totiž záleží na Vaší situaci. Pokud už vlastníte umělý stromek, pak je nejekologičtější možností tento stromek používat, dokud se doslova nerozpadne. Už byl jednou vyrobený, tak ho alespoň pořádně využijte. Pokud však stromek ještě nemáte, pak je pravděpodobně lepší “živý“ stromek, pokud ho po Vánocích zkompostujete. Toto ale nejsou jediné dvě alternativy. Stále populárnější jsou doslova živé stromky: zasazené v květináči! Seženete ho v mnoha velikostech, přes rok se o něj staráte jako o jakoukoli jinou pokojovou květinu a před Vánoci jej ozdobíte. Takový stromek seženete ve spoustě různých velikostí, můj stromeček má třeba 20cm a unese jednu jedinou ozdobu: jako studentovi mi takový stromek bohatě vystačí, můžete pořídit ale i větší, “rodinné stromky“. No a v neposlední řadě můžete zkusit i něco netradičního, ozdobit třeba fíkus, nebo žebřík opřený o zeď. Fantazii se meze nekladou.

3.    Dekorace na celý život

Jaké Vánoční dekorace používáte k výzdobě Vašeho domova do sváteční podoby? Raději, než kupovat dekorace pouze na jednu sezónu, nebo i pár let, vybírejte takovou výzdobu, kterou budete moct používat ještě za dvacet let. Raději, než koupit každých pět let set nových levných ozdob, investujte do kvalitní sady s dlouhou životností. Pokud na stromeček věsíte světýlka, vyberte LED žárovičky, které spotřebovávají o 75% méně elektřiny a vydrží až 25x déle. Upřednostněte dřevěné či kovové dekorace před plastovými, a máte vyhráno.

4.    Výzdoba z přírody

Každý rok pozoruji obchody prodávající plastové šišky, jeřabiny nebo smrkové větvičky za astronomické ceny a nevěřícně kroutím hlavou. Takové věci přece najdete v přírodě zdarma, jak barbarské je vyrábět je z plastu a plácnout na ně cenovky ve výši stovek korun? Nemluvě o tom, že přírodní výzdobu pak můžete jednoduše zkompostovat, nebude naši planetu zamořovat ještě stovky let vypouštějíc nebezpečné látky a mikroplasty.

5.    Ekologické dárky a žádné zbytečnosti

Při výběru dárků berte v potaz preference a přání toho, pro koho nakupujete a naše životní prostředí. Zkuste darovat zážitky, nakupovat dárky u lokálních firem z Česka či Slovenska, nebo darujte něco, co Vašim blízkým pomůže žít ekologičtější život – takových vychytávek najdete na našem e-shopu spoustu! Vánoce bez odpadu by nebyly bez zero waste dárků kompletní. Na téma ekologických dárků na našem blogu najdete celý článek, pročtěte ho pro více nápadů.

6.    Nebo dárky vyrobte sami!

Dárky vyrobené doma nejsou jen pro děti a máloco potěší tolik, jako ručně vyráběný dárek, do kterého jste vložili čas a lásku. Zkuste dát průchod své kreativitě a něco vyrobte! Ať je to třeba pletená šála, sklenice plná poukázek na společné zážitky, přírodní domácí kosmetika, nebo nějaké originální umění – fantazii se meze nekladou. Nechte se inspirovat třeba naším článkem z loňského roku na téma last minute dárků!

7.    A jak dárky zabalit?

Takže dárky máte připravené – ale do čeho je zabalíte? Mou oblíbenou metodou jsou vzorované látkové pytlíky, které můžete používat k balení dárků každý rok. Navíc Vám proces balení dárků výrazně ulehčí, a kdo by před Vánoci nechtěl ušetřit trochu času? Další skvělou alternativou je recyklovaný a recyklovatelný balicí papír, který je o tolik ekologičtější než tradiční balicí papíry a pokud se o něj budete dobře starat, i ten můžete využít další rok znova. V neposlední řadě se také nezapomeňte podívat, jaké možnosti k zabalení dárků už máte doma: dárkové taštičky, které Vám leží v šuplíku, nebo i staré noviny. S novinami ale pozor, žádná kontroverzní politická témata ani titulky o zločinech na dárky nepatří!

8.    Štědrovečerní večeři obohaťte o vegetariánské alternativy!

Je zvláštní, kolik kontroverze a nesouhlasu může občas vzbudit návrh vegetariánských a veganských alternativ na štědrovečerním stole. Proto mě nechte předem říct toto: nesnažíme se tímto článkem říct, že bychom se všichni měli na Vánoce vzdát kapra, řízků a bramborového salátu. U mnohých z Vás jsou možná vegetariánské Vánoce na každoročním pořádku (a to je super!), ale je dost vysoká pravděpodobnost, že se mnoho našich čtenářů nechce vzdát své tradiční večeře – a něco takového se ani nesnažíme naznačit. Co ale chceme navrhnout je větší experimentace s vegetariánskými jídly na Vašem stole – zkuste třeba letos bramborový salát bez salámu, pouze kapra místo kapra a řízků, nebo přihoďte na pánev pár kousků obalovaných hub a lilku. Proč? Potraviny živočišného původu, především maso, totiž produkují velké množství skleníkových plynů, spotřebovávají více vody, zabírají více půdy a stojí i více elektřiny (třeba hovězí maso produkuje 150x více skleníkových plynů, než rostlinná alternativa plná bílkovin: fazole).

 

Tak tedy šťastné, veselé a ekologické! Užijte si letos Vánoce bez odpadu, beze shonu a dbejte na životní prostředí. Podělte se s námi v komentářích pod tímto článkem o to, jak vy letos slavíte Vánoce bez odpadu, do čeho balíte dárky, jaký máte stromeček a co bude na Vašem štědrovečerním stole – moc nás to zajímá!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zero waste life aneb jak žít život bez odpadkového koše

Není žádným překvapením, když Vám povím, že dnešní společnost je zaplavena odpadem. S příchodem plastů se začaly vyrábět méně kvalitní a levnější výrobky, často na jedno použití.

Zero waste je takovým „návratem ke kořenům“. Naši předci nežili v době, kdy si mohli dovolit plýtvat. Věci, které využívaly, se dědily, opravovaly, předělávaly na věci pro jiné užití a všechny materiály se už tenkrát nevědomky recyklovaly a znovu používaly. Proč? Protože to žádala doba a životní styl. Dnes už se takovými věcmi zaobírat nemusíme. Jestliže se nám roztrhlo tričko, hodíme ho do koše a jdeme si koupit nové. Nevyužijeme možnosti použít tuto httku na výrobu jiné věci.

Co to tedy zero waste život je?
Už z názvu zero waste (v překladu – nulový odpad) si můžeme vyvodit, že půjde o snížení produkce odpadu. Je to styl života, který hledá v moderní společnosti způsoby, jak produkovat méně odpadu. Jde o změnu myšlení s jediným cílem: Zachovat naši planetu budoucím generacím. Jak na to si povíme o kousek dál.

Pyramida zerowaste života

Pokud jste si o zero waste něco zjišťovali, určitě jste zahlédli jakési pyramidy či pravidla 5R pro život bez odpadu. Jsou to jednoduché pomůcky, jak se postupnými kroky dostat na dno koše a my si je teď rozebereme.

pravidlo zero waste pyramida
Pyramida zero waste - pravidla 5Z

1. Zamítnout

Toto je první pravidlo, kterým by se měl řídit každý, kdo se rozhodl začít se zerowaste. Odmítat? Ale co? To co nepotřebujeme. Stačí začít velmi zlehka. Potřebujeme tento igelitový sáček, který vyhodíme hned, jak se vrátíme domů? Ne. Tak ho odmítneme. No, ale do něčeho to pečivo dát musíme. Proč nepoužít něco, co můžeme využít znovu, třeba bavlněný pytlík, se kterým budete pečivo nakupovat do budoucna.  To byl pouze příklad. Není potřeba odmítat hned a vše, je ale potřeba si uvědomovat, že odmítat musíte. Postupem času se z odmítání věci na jedno použití stane oblečení, které můžeme kupovat v second-handech či elektronika, kterou často kupujeme, ačkoliv ta, kterou vlastníme, stále slouží.

Odpadu se můžeme zbavit tak, že jej vůbec nekoupíme. Tento problém často nastane v supermarketech, kde je balené v podstatě vše. Pokud koupíme sklo či papír, jednoduše je zrecyklujeme. S plasty už je větší problém. Proto doporučuji vyhledávat farmářské trhy či bezobalové obchody, kde se těmto problémům snadno vyhnete.

2. Zredukovat

Opravdu používáte všechny věci, co vlastníte, nebo jsou spousta z nich jen chytače prachu? Vytřiďte věci, které opravdu potřebujete a používáte a darujte či prodejte ty, které u Vás jen tak přežívají. Tomuto procesu se také říká de-cluttering, lidově řečeno generální úklid. Je jedno, jestli začnete u sebe ve skříni či v kuchyňské polici, důležité je, abyste si svůj život zjednodušili a věci, které už nepoužíváte, z něj vyhodili (Samozřejmě je nevyhazujte! Je spousta lidí, kteří tyto věci ocení. Charitativní organizace či secondhandy jsou vždy správnou volbou). Tento bod jde ruku v ruce s prvním, to dá rozum, když je to pyramida, jelikož Vaše odmítání velmi sníží počet nepoužívaných věcí u Vás doma. Nejenže tímto krokem uděláte prostor ve fyzickém světě, potěší Vás to i na duši.

3. Znovupoužít

Je to velmi jednoduché, využívejte věci, které máte, do maxima. Popřípadě, pokud to nemáte, kupte tu věc kvalitní, aby se dala používat co nejdéle. Jako příklad bych mohla uvést pet lahve. Každý jich měl doma tisíc a jednu, jsou všude kolem nás, až jde hlava kolem. A co kdyby člověk koupil nerezovou lahev a tu používal a používal a používal a ona stále fungovala tak jak má? Dalším skvělým příkladem je oblečení. To si můžete koupit sice nové, ale co takové secondhandy, o kterých už tady padla řeč několikrát? Tam častokrát naleznete doslova poklady za pár kaček a ještě k tomu ušetříte životní prostředí. Také je třeba snažit se opravovat věci, které nejsou na dobro ztraceny. A ty, co už se opravit nedají, využijte na nové věci. Máte džíny, které už jsou prosezené a seprané? Ušijte si z nich něco, třeba vak!

28340858_1597080273662298_1749927461_o

4. Zrecyklovat

Ohledně recyklace je potřeba se vzdělávat. Mnoho lidí si myslí, že co hodí do barevných kontejnerů, to se zrecykluje. Pravda je však jiná. Sklo, papír a kovy se dají jednoduše recyklovat. U všech těchto materiálů se při recyklaci šetří energie. Třeba recyklace jediné hliníkové plechovky dokáže ušetřit dostatek energie k tomu, abyste mohli mít tři hodiny puštěnou televizi.

Plast v tomto ohledu také šetří energii, jeho recyklace je lehce složitější. Ne všechen plast, který koupíte, zrecyklovat lze. Proto je lepší se mu vyhýbat. Stejně jako papír se nedá zrecyklovat do nekonečna, na rozdíl od skla. Papír však můžeme lehce rozložit, přičemž o plastu si toto můžeme jen nechat zdát. Je důležité recyklovat. Ale není to spása všeho odpadu. Ne všechen odpad, který vyhodíte na zrecyklování, se zrecykluje! Proto si zjistěte, co můžete a nemůžete recyklovat ve Vašem okolí. Poté se můžete řídit v obchodech, co můžete koupit s obalem, abyste ho poté zrecyklovali či znovupoužili.

5. Zkompostovat

Dostáváme se k závěrečnému bodu pravidel 5R a tím je kompostování. V dnešní době můžete kompostovat jak v rodinných domech se zahradou, tak v garsonkách uprostřed rušného města. Stejně jako u recyklace je zde třeba se vzdělat a zjistit, jak můžu kompostovat, s čím a co. V některých městech existují ekodvory s kompostem, takže tam stačí Váš bioodpad pouze zavést. Některá města dokonce nabízejí bio popelnice na tento odpad. Kompostovat můžete nejen „živý“ odpad, ale také zrecyklovaný papír, bambus a mnoho dalších materiálů. Jak už jsem zde zmínila, je třeba se v těchto směrech vzdělávat.

Říkáte si, proč byste měli vůbec zero waste být? Na toto vám odpoví náš článek na téma Recyklace: Proč planetě nestačí?nebo Makroproblém s mikroplasty: kde se berou, co je s nimi špatně a jak se jich zbavit?

Minimalizovat odpad je správná věc, stejně tak myslet na naše životní prostředí a my všichni se na tomto můžeme podílet. Stačí do toho vložit špetka energie, která se Vám obratem vrátí. Zerowaste je o radosti. O poznávání nových způsobů a zvyků. O seznámení se s lidmi, kteří takto žijí. Nebojte se začít. Stačí malé krůčky, ne revoluce a převraty, a Váš život se postupně stane bezodpadovým.


 

Autor: Tereza Janů

Jak mluvit o ekologii a životě bez odpadu s těmi, pro které jsou novinkou

Pokud žijete ekologicky nebo bez odpadu, pak se konverzacích o ekologii s lidmi, které o ní moc nevědí, nejspíš nevyhnete. Někteří se chtějí dozvědět víc, některé zajímají důvody pro Vaše rozhodnutí, a někteří se s Vámi možná budou snažit hádat. Náš průvodce tím, jak mluvit o ekologii s těmi, pro které je novinkou, Vám pomůže poradit si ve všech takových situacích s chladnou hlavou, pochopením pro ostatní, nápomocnými tipy a přesvědčivými argumenty.

Pouhá konverzace o ekologii může našemu životnímu prostředí zásadně pomoct, a proto se nebojte s ostatními Váš životní styl sdílet. Je ale tenká hranice mezi zdravým množstvím diskuze a bodu, kdy se Vaši přátelé mohou cítit, jako že nemluvíte o ničem jiném. Dnes Vám pomůžeme se udržet na správné straně této hranice.

Prostě typická konverzace na téma ekologie... ?

Činy mluví hlasitěji, než slova

To, že činy mluví hlasitěji než slova, slýcháme od malička. Pokud půjdete ostatním příkladem v ekologii, můžete je ovlivnit daleko zásadněji, než když s nimi o udržitelném životním stylu budete neustále mluvit. Než začnete přátele poučovat o negativních dopadech používání jednorázových plastů, vybavte se nerezovou lahví na vodu, v restauraci odmítejte brčka a nakupujte do vlastních látkových sáčků místo plastových. Nejen malé děti se učí z chování, které vidí kolem sebe, osvojení zvyků dle vzoru ostatních funguje i u dospělých.

Nejprve poučte sami sebe, pak argumentujte fakty

Než ale o ekologii s ostatními začnete mluvit, informujte se o nejnovějším výzkumu, získejte aktuální data a utvořte si vlastní názor na jejich základu. Nejen se tak ujistíte, že Váš názor je opravdu podpořen fakty, ale vybavíte se skvělým argumentačním arzenálem do diskusí s ostatními. Protože to, co potvrdili vědci z Oxfordu nese větší váhu než to, co jste se dočetli ve sdíleném příspěvku na Facebooku. Nejlepšími zdroji informací jsou vždy výzkumné instituce, univerzitní výzkum a mezinárodním organizace jako OSN. S novinkami ze sociálních sítí nakládejte opatrně a vždy si je ověřujte u důvěryhodnějších zdrojů. Blogy, jako třeba i ten náš, jsou skvělými zdroji informací, ale stále zde platí “důvěřuj ale prověřuj“. Tím se nesnažíme říct, že bychom na našem blogu někdy šířili nepravdivé informace, ale spíše Vás podpořit v kritickém myšlení, kterého je dnes v naší společnosti bohužel často nedostatek.

Teď, když máte sami nastudováno, o čem mluvíte, je čas informace využít nejen k utvoření vlastního názoru, ale také k natrénování toho, jak mluvit o ekologii informovaně a rozumně. Váš názor bude spíše respektován, pokud ho podpoříte výsledky vědeckých studií a jasně mluvícími statistikami, než nejasnými tvrzeními a hrubými odhady.

Naslouchejte a nabídněte alternativy

Empatie je nejdůležitější součástí jakékoli konverzace. Mějte pochopení pro kohokoli, s kým se bavíte. Třeba opravdu nikdy neslyšeli o negativních dopadech plastu na mořské organismy, nebo o tom, kolik skleníkových plynů vyprodukuje výroba červeného masa. Možná si nemohou z časových důvodů dovolit vařit domácí jídlo, a proto závisí na stravě z fast foodů a hotových jídlech. Nebo je bio strava daleko za jejich finančními možnostmi. Takové problémy a překážky se často těžko překonávají, a proto je nikdy nesmeťte pod stůl jako irelevantní, ale raději tomu druhému předejte ty nejrelevantnější informace, doporučte zdroje, díky kterým se mohou na dané téma dále vzdělávat, nebo pomozte najít schůdnou alternativu, která je alespoň o trochu ekologičtější. Je přece lepší někomu empaticky pomoci a společně najít řešení než jen arogantně poučovat.

Trpělivost, trpělivost, trpělivost…

Lidé jsou bytosti zvyku a je pro nás přirozeně těžké se změnit. A pokud Vás zajímá, jak mluvit o ekologii s ostatními, toto musíte mít neustále na mysli. Berte v potaz, že změna je proces a nikdy neztrácejte trpělivost, pokud se někomu snažíte pomoci žít ekologičtěji. Vzpomeňte, že lidský mozek je nejlépe přizpůsobený právě k udržování starých návyků. Vraťte se k základům a vzpomeňte si, jak jste vy sami začali žít ekologičtěji: pravděpodobně to nebylo ze dne na den.

Občas je to jako házet hrách na zeď…

Vězte, že každá konverzace o ekologii nemusí být produktivní, informační a zajímavá. Občas se totiž střetnete s lidmi, kteří jsou skálopevně přesvědčení, že ekologie je nesmysl, změna klimatu vymyšlená, nebo omezení plastů, spotřeby živočišných produktů, nebo produkce emisí extrémní a radikální. Nezajímá je druhá strana argumentu, názor ostatních a raději než diskutovat, Vás často chtějí ubít argumenty a utvrdit se ve svém přesvědčení. Pravděpodobně se bude jednat o lidi, kteří neposlouchají ani vědecky potvrzená data (a tak argumentace nejnovějším výzkumem z oboru ekologie nepřinese žádné ovoce).

Většinou se u nich také setkáte s použitím takzvaných argumentačních faulů, jejichž cílem je argumentačního oponenta umlčet za každou cenu, i použitím logicky nekonzistentních tvrzení. Budou například tvrdit, že na určitý problém jsou jen dva pohledy (ten špatný a ten dobrý), zveličovat a následně napadat Vaše tvrzení, napadat Vaši osobu spíše než reagovat na argumentaci nebo odvádět pozornost k nesouvisejícímu tématu.

Konverzace s takovými lidmi je bohužel většinou nemožná, je proto často nejrozumnější se jí úplně vyhnout. Nepomůže Vám pochopit pohled ostatních, ukázat jim, jak jednoduše to jde ekologicky, ani s nimi sdílet nejnovější výzkum a události ze světa bez odpadu. Časem se nebezpečí takových “konverzací“ (nebo spíše monologů), naučíte rozpoznat a raději než se takové lidi snažit otevřít diskuzi, si v rámci duševního zdraví raději s čistým svědomím odskočíte.

 

Máte nějaké tipy na to, jak mluvit o ekologii s těmi, kteří o ní zatím moc nevědí? Podělte se s námi a ostatními čtenáři v komentářích a sdílejte tento článek na Facebooku! A v neposlední řadě ty, se kterými diskutujete o ekologii a chcete jim pomoci začít žít ekologičtěji odkažte na náš blog plný tipů pro nováčky a informací na téma ekologie.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Jak čistit vaši nerezovou či skleněnou lahev, aby vydržela roky

Takže jste si pořídili bezodpadovou lahev na vodu. Skvělá práce, ať je to váš první krok k bezodpadovému životu, nebo jste zero waste veteráni, volbou nerezové nebo skleněné lahve šetříte své zdraví i naše životní prostředí. Teď ale nejspíš přemýšlíte, jak se o takovou lahev starat, aby vám vydržela dlouhá léta. Žádné strachy, přesně proto jsme pro vás připravili tento krátký úvod do péče o lahev na vodu, ve kterém pokryjeme všechny nezbytnosti, které vám pomohou výrazně prodloužit životnost vaší lahve.

nerezova-lahev

 

Dennodenní mytí a péče

Většina nerezových (včetně těch z našeho e-shopu) a některé skleněné lahve (ty z našeho e-shopu jakbysmet) můžete umýt v myčce na nádobí. Opatrně ale s víčky, ty je vždy lepší mýt ručně, především pokud, jako některé z těch na našich lahvích, obsahují bambusové nebo dřevěné části. Některé myčky mohou poškodit i silikonové těsnění, které najdete na mnohých lahvích, což je jeden další důvod, proč mýt víčka ručně. Můžete ji však vymýt i ručně. Stačí napustit horkou vodu, přidat kapku saponátu (ideálně ekologického, zakoupeného v bezobalovém obchodě), našroubovat víčko, protřepat a vypláchnout od zbytku saponátu. Doporučujeme také naprosto ekologický čistič lahví od českého výrobce Tierra Verde, který zbaví vaši lahev také skvrn od černého čaje.

Právě nyní probíhá akce sleva 245 Kč na vybrané lahve. Hledej příznak u produktu.

bambusova-lahev-zerowastelife

Jak na hlubší čištění lahve na vodu

Klíčem k dlouhé životnosti vaší lahve na vodu je ale důkladné ruční mytí, ideálně jednou za dva týdny, nebo kdykoli vám připadá, že z lahve cítíte jakýkoli zápach, či jste ji naplnilo. Samozřejmě zde ale platí pravidlo “čím časněji, tím lépe“.

Pro čištění nerezové lahve budete potřebovat následující:

  • Kartáč na čištění lahví (jako na dětské lahvičky)
  • 1-2 lžíce octa
  • 1 lžíci jedlé sody
  • Vodu

Do lahve přidejte ocet a sodu. Pomocí kartáče pastu rozprostřete po celém vnitřním povrchu lahve a důkladně vydrhněte. Poté lahev do poloviny naplňte teplou vodou a protřepejte. Zbytek vodové směsi vylijte a lahev důkladně propláchněte čistou vodou.

Pro čištění skleněné lahve si připravte:

  • 4 lžíce hrubé soli (aby byla hrubá je velmi důležité!)
  • 3 lžíce octa

Do lahve nasypte sůl a přidejte 3 lžíce octa. Lahev zašroubujte nebo ucpěte dlaní a důkladně jí třepte. Směs octa a soli ze stěn lahve odstraní jakékoli nečistoty: ocet je uvolní a sůl odstraní. Lahev pak stačí důkladně propláchnout.

A co nedělat?

A čemu je třeba se v rámci péče o lahev na vodu vyhnout? Zaprvé ji nenechávejte několik dní stát plnou, především pokud je plná něčeho jiného než vody. Nerezové a skleněné lahve jsou velmi oblíbené také proto, že je můžete naplnit skoro čímkoli. Od horkého čaje na cestu vlakem, po pivo na hudebním festivalu. Po naplnění smoothie, kávou, alkoholem či džusem lahev vypláchněte co nejdříve to bude možné, vyhnete se tím jakýmkoli nepříjemným zápachům a dlouhému čištění.

nerezova-lahev-v-ruce

A proč vlastně nosit vlastní lahev a nekupovat ty plastové? Přečtěte si, jak dopadl duel nerezová vs. plastová lahev.

Máte nějaké tipy a triky co se týče péče o lahev na vodu, o které byste se rádi podělili s ostatními? Dejte nám vědět v komentářích! A především nezapomeňte sledovat naši Facebookovou stránku, ať nepřijdete o naše blogové články.

 

Autor: Lucie Štěpánková

Věci, které nekupuji (protože žiji zero waste)

Když začnete žít bez odpadu, brzy zjistíte, že některé věci, které byly do té doby součástí Vašeho každodenního života, najednou úplně přestanete kupovat. Najdete totiž zero waste alternativy, které jsou stejně nebo i více efektivní, a pro staré jednorázové produkty už nešáhnete. Pro inspiraci jsem proto tuto neděli připravila článek přesně na toto téma: věci, které nekupuji, protože žiji zero waste. Vysvětlím Vám, proč jsem zrovna tyto změny udělala, jak souvisejí s mým přechodem k životu bez odpadu a snad dodám i trochu inspirace pro ty z Vás, kteří o podobných krocích přemýšlí!

Balenou vodu

To, že mezi věci, které nekupuji, patří i balená voda, je nejspíš docela jasné, ale já ráda začínám od základů. Ač jsem nikdy nekupovala vodu ani limonády v plastových lahvích ve velkém, od doby, co jsem začala žít bez odpadu, se od ní držím na míle daleko. S aktuální dostupností vodních fontánek a podniků, které Vám s radostí doplní vlastní lahevzdarma, neexistují výmluvy, proč se balené vody nezříct, vždyť nám z kohoutků teče kojenecká voda!

Potravinářkou a hliníkovou fólii

Ač se nejspíše shodneme, že hliníková fólie není zdaleka takové zlo, jako potravinářská plastová, ani jedna z nich už nemá místo v mé bezodpadové kuchyni. Proč by měla, když jsem je nahradila voskovanými ubrousky, takzvanými “beeswrapy“? Svačit tak můžete v daleko větším stylu, kdo by si raději nezabalil krajíc chleba do voskovaného ubrousku s potiskem včeliček, než do nudné šedé fólie?

Jednorázové vložky a tampony

Výměna tamponů a vložek za menstruační kalíšek byla jedna z nejváhavějších, co jsem na své cestě k zero waste učinila. O kalíšcích jsem totiž slýchala už delší dobu, ale stále se nemohla rozhodnout, jestli je to něco pro mě. Na jedné straně se kamarádky dušovaly, že jim kalíšek změnil život, a na druhé mě svíral strach, že se ve mně kalíšek jednou zasekne a nepodaří se ho vyndat. Vážně může být takový mírně strašidelný kus silikonu tak skvělý, že ženám “mění život, vztah s vlastním tělem a přístup k menstruaci“? Protože to je přesně to, co jsem na mnohých fórech a facebookových skupinách četla. Nakonec jsem se zlomit nechala a mohu říct že, ač to zní jako hodně hloupé klišé“, fóra vůbec nelhala. Takže pokud nad kalíškem váháte tak, jako jsem dlouho váhala já, dejte mu šanci, protože Vám třeba i změní život.

Nové oblečení

Ekologické problémy rychlé módy: hromada levného oblečení

Přesně tak, od té doby, co žiji bez odpadu, v 95% případů nekupuji nové oblečení. Jak se tedy oblíkám? Za prvé daleko více nosím staré kousky, které už mi leží ve skříni roky, jen jsem je nikdy nenosila, protože jsem vždy měla něco zajímavého a nového, co základní kvalitní kousky zastínilo. Za druhé jsem začala nakupovat v sekáči. Proč a jak? I o tom už jsme napsali článek! To mi nejen pomohlo ušetřit kupu peněz, ale také změnilo způsob, jak přemýšlím o velikostech oblečení. V sekáči vždy najdete ode všeho jen jeden kousek a velikostní schéma se kus od kusu tak liší, že na velikosti skoro nestojí za to koukat. A tak se už nesnažím mermomocí nacpat do menší velikosti, jen abych mohla říct, že nosím skinny džíny 38 a ne 40. Ano, i takové hlouposti se mi jednou honily hlavou. A do třetice ten zlomek oblečení, které kupuji nové, si dobře promýšlím a nakupuji u co nejetičtějších, lokálních značek – ne neekologických řetězců rychlé módy.

Odličovací tamponky

Ani raději nechci počítat, kolik jsem za život použila jednorázových odličovacích tamponků, ale jsem si jistá, že ta cifra by dosáhla k několika tisícům. Od té doby, co je nekupuji a vyměnila jsem je za látkovou pratelnou alternativu používám těch stejných patnáct stále dokola. Jsou úplně stejně efektivní, jako jejich jednorázové protějšky, ale ušetří mi spoustu peněz a kila odpadu.

Bylinky

Ráda v kuchyni používám čerstvé bylinky, ale ty jsem dlouho kupovala v supermarketu, balené v plastu. Když jsem se ale vydala na cestu k životu bez odpadu, plastové pytlíky už nepřipadaly v úvahu. Žádné ze supermarketů v mém okolí navíc nenabízí bylinky svázané jen gumičkou, a i v případech, kdy se mi je tak podařilo koupit jinde, jich bylo pohromadě tolik, že polovina skončila v koši, protože oschla, než jsem ji stihla spotřebovat. Proto jsem si začala na parapetu v kuchyni pěstovat bylinky vlastní – stačilo koupit “živé“ zasazené bylinky v supermarketu, některé dokonce i pouze v papírovém obalu připravené k přesazení. A tak jsem si v desátém patře věžáku vytvořila vlastní bylinkovou zahrádku s bazalkou, petrželkou, mátou, tymiánem a mírně skomírajícím koriandrem. A stálo mě to asi stovku.

 

Každá cesta k životu bez odpadu je jiná. Jaká je ta Vaše a jaké věci už nekupujete vy? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte nás sledovat na Facebooku a Instagramu, ať Vám neuniknou žádné novinky ze světa zero waste.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Život BEZ ODPADU aneb ZERO WASTE pro začátečníky

Rádi byste začali s životem bez odpadu, ale nevíte jak? Dnes si ukážeme, že začít je mnohem jednodušší než se na první pohled může zdát. Stačí následovat našich 5 doporučení pro začátečníky se Zero waste:

Dělejte změny postupně

Pro začátek si určete oblast, které se chcete věnovat. Možná byste se rádi zaměřili na kuchyni a redukování odpadu tam. Možná byste rádi zbavili odpadu vaši koupelnu. Třeba je to ložnice nebo auto. A nebo také cokoli jiného. Možností je spousta a detailněji se jimi budeme zabývat v samostatných článcích. Nyní se ale pojďme podívat, co každá z kategorií zahrnuje.

  • Kuchyně - do kategorie Kuchyně patří jednak její zařízení a uspořádání, ale také nákupy potravin a jejich skladování. Pokud chcete začít se zero waste, není nic snazšího než si pořídit krásné látkové pytlíky na nákupy a začít nakupovat do nich. Doma pak můžete nakoupené suroviny přeskládat do sklenic, krabiček, dóz a jiných nádobek a schovat do skříňky nebo spíže. Všechny produkty, které se vám budou hodit do kuchyně, najdete v našem eshopu v sekci Kuchyň. Ovšem důležité upozornění! Předtím, než začnete nakupovat nové, bezobalové potraviny je důležité dopotřebovat ty, které už máte. Je totiž důležité plýtvat méně, né více.
  • Koupelna - do koupelnové kategorie patří hygiena, kosmetika a zdraví. Nikdo si nechceme ničit tělo chemickými přípravky, a i proto je tak snadné přejít na zero waste. Není to pouze o obalech, ale i o složení. Možností, jak přejít s hygienou je celá řada. Můžete nahradit svůj sprchový gel kvalitním olivovým mýdlem například s vůní bylinek či medu. Můžete začít používat kvalitní výrobky, které vám vydrží věčnost. Mezi takové výrobky rozhodně patří starý známý kovový holicí strojek na žiletky, který už budete mít snad na pořád.
  • Ložnice a oblékání - tato kategorie pokrývá klidný spánek a oblékání. Je důležité zaměřit se na kousky oblečení, které vám dělají radost a perfektně vám sedí. Při výběru nových kousků do vašeho šatníku dbejte na to, aby byly z kvalitních, kontrolovatelných zdrojů a byly dobře kombinovatelné s věcmi, které již vlastníte. Pokud nějaký kousek oblečení nenosíte, vyřaďte jej - můžete jej zkusit prodat, darovat na charitu nebo třeba swapovat. Možností je celá řada.
  • Úklid a jiné domácí práce - přejděte na opakovaně použitelné potřeby pro uklízení. Žádné jednorázové utěrky - místo těch lze například použít staré děravé ponožky. Vytřiďte veškeré chemické čističe, které máte ve vaší domácnosti a nechte si jen ty, které skutečně potřebujete. Pamatujte, že většina věcí se dá vyčistit octem a jedlou sodou. Ale pozor! I zde platí, že nejlepší je věci spotřebovat než je nahradíte nebo je pošlete dále, někdo další je využije. Zejména na Facebooku existuje řada swapovacím či zero waste lokálních skupin. Nepořizujte další zařízení do garáže, většinu věcí, které potřebujete k životu už dávno máte a ty které nemáte se dají snadno nahradit něčím jiným.
  • Pracovna - ukliďte svoji pracovnu a především přestaňte kumulovat. Pracovna je jedno z nejnáchylnějších míst v domácnosti pro to, aby se zde hromadily věci, které už se jinam nehodí. Odmítejte propisky zdarma, které dříve nebo později skončí v koši, snažte se přejít na plně elektronické poznámky, kalendář a úkolníček. Faktury a jiné daňové doklady není podle českých zákonů nutné vystavovat ani archivovat v papírové podobě. Pokud podnikáte, posílejte doklady emailem. Ano, i EET lze dělat bez papírových dokladů - příkladem může být například Bezobalový obchod Brno, který zasílá všechny účtenky svým zákazníkům emailem.
  • Cestování - na cestování, přejezdy do práce nebo výlety do města se pořádně vybavte - základem je kvalitní nerezová láhev. Nerezová láhev kompletně nahradí PET lahve, plastové lahve na sport či láhev do školy. Myslete také na svačinu či oběd s sebou, který si dáte třeba do nerezových krabiček na jídlo. Pokud vyrážíte na vánoční trhy nebo na festival, vezměte s sebou vlastní kelímek na kávu či nerezové brčko na koktejly. Pokud jste milovníci piva, vlastní krýgl je samozřejmostí. :)

Zero waste NEznamená home making

Vybrali jste si jednu z kategorií? Skvělé! Teď si ovšem pojďme něco ujasnit! Zero waste má v prvé řadě šetřit váš čas a ulehčovat životnímu prostředí. Pokud vyřešíte problém plastových obalů tím, že si začnete vyrábět vlastní jídlo nebo kosmetiku, myslete na to, že možná produkujete více odpadu než byste chtěli. Pokud se domácí výroba stane koníčkem, super. Ale pro většinu lidí je domácí příprava složitého deodorantu nemyslitelná. Přitom existují i jednoduchá řešení. Podrobněji se jimi budeme zabývat v dalších článcích, ale prozatím si pamatujte, že je důležité množství věcí v domácnosti redukovat, né rozšiřovat.

Zero waste + Minimalismus = ♡

Ideální variantou je spojit zero waste s minimalismem. Pokud se budete snažit o opravdu dokonalý život bez odpadu, dříve nebo později se stanete minimalisty. Zjistíte, že najednou zbývá mnohem více času pro vaše zážitky a věcí, které vám dříve dělaly radost a nyní jen sbírají prach se rádi zbavíte. Třeba tak, že je darujete svému kamarádovi nebo kamarádce a uděláte tak radost jim. :)

Buďte připraveni na otázky

Očekávejte spoustu otázek ze svého okolí. Někteří si budou zpočátku ťukat na čelo. Ale jen do té doby než zjistí, kolik váš životní styl šetří peněz a času a o kolik více možností máte. V obchodě se vybavte argumenty pro to, aby prodavačky bez problému daly nakrájený sýr do vaší krabičky. (Ty se často vymlouvají na to, že nemohou vzít vaši krabičku za pult kvůli hygienickým předpisům. Navrhněte, že vám zcela nezabalený sýr mohou zvážit na váze, podat a vy si jej do krabičky dáte sami. Stejným způsobem vám mohou podat i cenovku)

Nikdy se nevzdávejte

Nenechte se odradit prvním nezdarem! Trvejte si na svém. Žádný zákon nezakazuje dávat v obchodech věci do vlastních obalů a nepřikazuje balit je do plastových balení. Hledejte obchody, kde nebude problém si zboží nabrat samoobslužně nebo kde vám ochotná paní prodavačka ráda naloží zboží do vašich obalů.

Směle do toho. Držíme Vám palce!

 

A jaké byly vaše začátky na cestě k bezodpadové domácnosti? Co bylo tím impulsem udělat změnu a čím jste začali vy? Podělte se s námi do komentáře.