Zero waste blog, Strana 8

4 tipy na to, jak si užít podzim bez odpadu

Podzim: padající listy, chladný čerstvý vzduch, dýně, deštivé dny strávené v pohodlí domova a rozšířená nabídka teplých nápojů v kavárnách. Ať se jeho začátku nemůžete dočkat, nebo s prvním podzimním dnem oplakáváte léto, jedná se o čas, kdy po horkém létě plném večírků zpomalíme a začneme se více soustředit na sebe. Jelikož je podzim mé nejoblíbenější roční období, ani letos jsem si neodpustila článek na toto téma: podzim bez odpadu. Jak si užít všechno, co s sebou podzimní čas nese, ale stále se držet zásad zero waste. Dala jsem pro Vás dohromady mé čtyři nejoblíbenější podzimní aktivity, které neprodukují žádný odpad!

blur-close-up-coloring-235721

Využijte sezónní ingredience a připravte podzimní hostinu

Sychravé podzimní dny jsou ideální pro využití některých sezónních ingrediencí a vykouzlení teplého jídla, které zahřeje u srdce. Připravte si proto zásoby jablek, dýní, brusinek, brambor, batát a hub – nebo některé další ze spousty sezónních ingrediencí – a hurá ke sporáku. Všechny tyto ingredience seženete velmi jednoduše bez obalu, i pokud nemáte v blízkosti domova bezodpadový obchod! Pro mě nic nepřipomíná podzim bez odpadu tak, jako teplý jablečný koláč se skořicí a muškátovým oříškem, dýňová polévka, nebo zapečené brambory s houbami. Užijte si Vaše kulinářské výtvory sami, nebo pozvěte přátele a uspořádejte malou podzimní hostinu.

Vyrazte do přírody

Jak jinak se lépe dostat do podzimní nálady než vyrazit na výlet, nebo jen krátkou procházku, do přírody? Ač se během tohoto období dočkáme mnoha pršivých dnů, kdy nejraději jen sedíte doma s horkou čokoládou zabaleni do peřin, tak ve dny, kdy nám počasí dopřeje, je na čase se nadýchat čerstvého vzduchu a projít se přírodou plnou pestrobarevných spadaných listů. Nasajte podzimního ducha, nebo třeba nasbírejte suché listy na výrobu přírodních podzimních dekorací. I pokud žijete ve městě, pouhá procházka do parku Vás může naladit do podzimní nálady. A proto, ať bydlíte, kdekoli, nemáte výmluvu, proč si tento tip nevzít k srdci.

Sezónní teplý nápoj bez odpadu

Se začátkem podzimu se kavárny rozhodnou, že vysají poslední korunu z milovníků horkých nápojů a všeho skořicového a dýňového. Ať mezi ně patříte, nebo je nad svou černou kávou prohlašujete za barbary, kouzlo ranního teplého nápoje nezapřete. Jakékoli Vaše gusto, nezapomeňte se vybavit alternativou k jednorázovým kelímkům na kávu: bambusovým cestovním hrnkem, nebo keepcupem. Nejen, že tak šetříte životní prostředí od potenciálně stovek jednorázových kelímků ročně, ale ve většině kaváren na Váš nápoj i dostanete slevu! Zero waste a finanční úspory? Ano prosím!

(Kapslový) šatník plný svetrů z druhé ruky

Teplé svetry tvoří neodmyslitelnou součást podzimu a není nic lákavějšího než v nich strávit celé období od konce léta až po začátek jara. Ať tvoříte kapslový šatník, jako to letos zkouším já, nebo ne, svetry budou na podzim nedílnou součástí Vaší skříně. A jak lépe si svou kolekci rozšířit, než nákupem z druhé ruky? Zavítejte do Vašeho oblíbeného sekáče, ten jich bude určitě touto dobou plný! A proč Vás tak pobízíme nakupovat z druhé ruky, ptáte se? Z druhé ruky je totiž ten nejekologičtější způsob, jak nakupovat oblečení, dokonce lepší než nákup od ekologických módních značek. Úplně se totiž vyhnete nutnosti výroby čehokoli jiného a ušetříte tak hektolitry vody, spousty energie a emisí a litrů barviv a pesticidů zamořujících přírodu v zemi výroby. Více na toto téma se dozvíte v našem článku o tom, proč a jak nakupovat v sekáči.

 

Jaké podzimní plány letos nevynecháte Vy a jaké jsou Vaše tipy pro podzim bez odpadu? Napište nám v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s Vašimi přáteli na Facebooku, čímž nám pomůžete šířit myšlenku života bez odpadu. 


 
Autor: Lucie Štěpánková
5 zero waste způsobů, jak ušetřit peníze

Kdo by nechtěl ušetřit peníze? Život bez odpadu a finanční úspory jdou naštěstí ruku v ruce! Zero waste je ve svém středu jednoduchý životní styl, v rámci kterého se zbavíte spousty zbytečností, které zatěžují životní prostředí i Vás. Proto jsme pro Vás dnes dali dohromady našich 5 oblíbených způsobů, jak v rámci zero waste ušetřit peníze a zabít tak dvě metaforické mouchy jednou ranou.

Méně věcí, méně zbytečností

Nejdříve začneme tím, že jakmile se do světa zero waste jen trochu ponoříte, uvědomíte si, kolik věcí, které kupujete, jsou vlastně úplné zbytečnosti. Od spousty oblečení, po „užitečné“ vychytávky, které ve skutečnosti jen roky leží zapomenuté v šuplíku. A ano, tento tip omíláme pořád, přibližně v každém třetím článku. Přestaneme s tím někdy? Ne, spíš ne. Tento minimalistický aspekt života bez odpadu nám totiž nejen přijde velmi důležitý pro udržitelný rozvoj, ale také je to jedna z věcí, co sami máme na zero waste nejraději!

Půl litru vody za 12 korun? Ne, díky!

Otevírání nerezové flašky
Otevírání nerezové flašky

 

Jak směšný je v zemi, kde nám z kohoutku teče kojenecká voda, koncept balené vody? V jednom z našich předchozích článků jsme vypočítali, že pokud byste pili vodu pouze z půllitrových PETek, utratili byste jen za tento zvyk během deseti let kolem 175 000Kč! Ač je tento scénář trochu přitažený za vlasy a věříme, že mezi našimi čtenáři se takoví ekobarbaři nenajdou, zůstává pravdou, že pokud byste si svou PET lahev vždy po dobu 14 dní doplňovali vodou z kohoutku, stále byste v rámci deseti let utratili skoro 13 000Kč. Porovnejme to s nerezovou lahví, která Vám bude při adekvátní péči 10 let sloužit, doplňovanou z kohoutku, a během tohoto období propijete jen okolo 1 000Kč – i s cenou za samotnou lahev.

Menstruace bez odpadu

 

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik ročně zaplatíte za jednorázové menstruační produkty? Při používání tamponů vyměňovaných po šesti hodinách a kupovaných ve větších baleních utratíte každý rok cca 900Kč, pokud používáte vložky, pak tato částka bude okolo 700Kč, při výměně každých 8 hodin a nákupu v desetikusových baleních. Naopak při používání zero waste alternativy: menstruačního kalíšku, který Vám vydrží 7-15 let, se Vaše roční náklady na menstruační produkty mohou snížit na pouhých 30Kč – to je až 30krát méně!

Čističe a čistítka

Čím čistíte Vaši domácnost? V mnoha domovech najdete haldu všemožných čističů, čistících ubrousků, papírových utěrek… to vše Vám život bez odpadu pomůže zjednodušit! Což neznamená jen méně chemie ve Vašem domově, ale i způsob, jak ušetřit peníze. Čistící arsenál člověka bezodpadového se skládá z jedlé sody, octa, éterických olejů a kyseliny citronové. Případně můžete vyzkoušet ekologičtější čističe z bezobalových obchodů. Obojí Vás ale vyjde daleko levněji, než všechny „specializované čističe“, které najdete v běžné drogerii.

Domácí chutná nejlépe a pomůže uštřit peníze!

 

Polotovary a fast food nejsou moc zero waste. Život bez odpadu Vás nažene do kuchyně! Vyměníte mraženou pizzu za domácí a polotovary za poctivé ingredience. Bude se Vám žít zdravěji, ale také ušetříte spoustu peněz, které byste vyhodili za hotová jídla, která produkují spoustu odpadu. Že nemáte čas každý den vařit? Pak o víkendu věnujte jedno odpoledne přípravě jídla na celý týden a máte vystaráno!

 

A jak šetříte peníze při životě bez odpadu vy? Podělte se s ostatními čtenáři v komentářích! Rovněž nám napište, o čem dalším byste se na našem blogu v budoucnu chtěli dočíst a my Vaše nápady a náměty rádi zpracujeme. V neposlední řadě také sledujte náš Facebook, kde sdílíme všechny nové blogové články a spoustu dalších zajímavostí o životě bez odpadu.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zero waste pro každého: 4 malé změny, které zvládnete i vy

Žít bez odpadu je jednoduché – jak vždy říkáme. Pro nováčky se ale svět zero waste může zdát komplikovanější, než je. Nevíte, kde začít, jaké zvyky omezit a jaké produkty přestat používat. Dnes jsme pro Vás proto dali dohromady 4 malé začátečnické změny, které Vám pomohou žít bez zbytečného odpadu: tipy na zero waste pro každého. Dali jsme si záležet, aby všechny naše tipy byly dostupné pro každého: jak finančně, tak časově. Věříme totiž ve svět zero waste pro každého, kde všichni můžeme udělat malé změny, které budou mít v součtu velký dopad. Pokud si všichni tyto malé změny osvojíme, uděláme pro životní prostředí a naši budoucnost více, než když bude hrstka lidí žít 100% bez odpadu.

Igelitové pytlíky: udržujte z dosahu dětí i dospělých

Na odstranění plastových tašek ze supermarketů se dnes už tvrdě pracuje a mnohé obchody už je nenabízí ani za příplatek. Čeho jsou ale obchody stále plné jsou igelitových pytlíků na ovoce, zeleninu a pečivo. Ty jsou těžko recyklované a často končí v moři, kde zabíjí mnohé mořské živočichy, kteří je polykají. Navíc mají minimální použitelnost: v obchodě do nich nandáme potraviny, v tašce doneseme domů, kde mnoho věcí z pytlíku vybalíme a vyhodíme je. Stojí to opravdu za to, když igelitové pytlíky můžeme tak jednoduše nahradit, nebo je u mnohých produktů, jako třeba banánů, můžeme úplně vynechat?

Igelitové pytlíky nejsou pod palbou zdaleka tolik, jako takšky - přitom jsou ale stejně škodlivé a nebezpečné, a především zbytečné!

Řekněte plastu ne a vybavte se látkovými pytlíky vyráběnými z bavlny – nejen že tedy přestanete používat stovky „igeliťáčků“ ročně, ale na rozdíl od látkových pytlíků ze syntetických látek ani nebudete přispívat k zamoření mikroplasty! Pytlíky Vám vydrží na roky do budoucna a jejich používání má obrovský dopad, a proto se tato malá investice určitě vyplatí.

Do schránky prosím nevhazujte letáky a neadresné tiskoviny.

Přesně taková cedulka Vám může ušetřit spoustu zbytečného odpadu. Ač mnohé firmy od strategie letákování upouštějí, jiné stále divoce rozhazují letáky všude kolem bez myšlenky nad tím, kam přistanou. Tento tip je z našeho seznamu nejjednodušší a nejlevnější na provedení, a přitom pro Vás může udělat velký rozdíl. Stejně tak odmítejte letáky rozdávané v metru nebo na ulici. A pokud Vás firma rozdávající letáky opravdu zaujme, zeptejte se, jestli si leták raději nemůžete jen vyfotit!

Čistá voda ve vaší lahvi i v oceánech

Otevírání nerezové flašky
Otevírání nerezové flašky

Mor jménem balená voda Vám asi představovat nemusím. Jednorázové PET lahve jsou vyráběny na jedno použití a ač je můžete naplnit opakovaně, po poměrně krátké době už není bezpečné plastovou lahev dále používat a musíte ji vyměnit za novou. Odpadu sice produkujete daleko méně, než kdybyste láhev po jednom použití vyhodili, stále ale používáte poměrně velké množství plastu.

Vzhledem k tomu, že nám v ČR z kohoutku teče voda kojenecké kvality, není důvod balenou kupovat z hlediska kvality. Navíc se v poslední době stále rozšiřuje množství veřejných pítek, restaurací a kaváren, kde si vlastní lahev můžete jednoduše doplnit.

Vyměňte proto balenou vodu za vlastní nerezovou, skleněnou, nebo dřevěnou lahev! Stále jsme Vás nepřesvědčili? Pak omrkněte jeden z našich starších článků, ve kterém proti sobě nerezové a PET lahve stavíme v duelu.

Bez brčka, prosím!

Naučte se tuto větu říkat pokaždé, když si objednáváte drink, limonádu, ledovou kávu, nebo cokoli jiného s nebezpečím nechtěného brčka. Proč jsou vlastně brčka tak špatná pro životní prostředí? Za prvé se v praxi vlastně nikdy nerecyklují – protože recyklační firmě by se nevyplatilo posbírat takové množství brček stejné barvy. Brčka potom často končí tam, kam si najde cestu spousta plastového odpadu: v oceánu. Tam se z nich nejen uvolňují mikroplasty, ale opět i ona mohou ublížit mořským živočichům: ať je to při spolknutí, nebo zabodnutí do jejich těla.

I brčka jednoduše a levně nahradíte, nebo úplně vynecháte. Na našem eshopu najdete brčka nerezová , bambusová i skleněná, která můžete používat stále dokola a vyčistit přiloženým kartáčkem. Krom toho, že pití z nich je příjemnější, než z plastových, jsou to i skvělé dárky pro Vaše přátele a kolegy, kteří toho tolik o světě zero waste ještě nevědí!

 

Kterou z těchto malých změn zavedete do Vašeho života jako první, a co už je u Vás na denním pořádku? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte sledovat naši Facebookovou stránku, kde se s Vámi podělíme o každý nový článek, takže Vám už žádný neuteče!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Vyzkoušela jsem: kapslový šatník a jak s ním začínám, část 1

V posledních pár letech jsem toho na internetu na téma kapslový šatník viděla i četla spousty. Od inspirace na Pinterestu, přes videa šopaholiků zkoušejících tento minimalistický trend, po celé blogy kapslovému šatníku dedikované. A tak jsem si říkala, že si přeci jako módní entusiasta a minimalista-začátečník nemohu nechat uniknout příležitost jej také vyzkoušet. Proto jsem naplánovala tuto třídílnou sérii na náš blog, v rámci které s Vámi tuto zkušenost budu sdílet. A pokud do toho chcete jít se mnou, do dnešního článku jsem zakomponovala i základní informace, které se Vám budou hodit.

Jak kapslový šatník funguje?

To jsou kapslové šatníky: minimalistické, jednoduché a jednoduše kombinovatelné.

Kapslový šatník si sestavíte na začátku jednoho ročního období (já začínám s podzimem) a během tohoto období nosíte jen oblečení v něm zahrnuté. Milovníci kapslových šatníků se mezi sebou úplně neshodují na tom, kolik kusů by měl ideální kapslový šatník čítat: jejich doporučené množství se pohybuje mezi 10 a 50 kousky. Já jsem se proto (jelikož jsem student který, kvůli ceně veřejné prádelny v mé budově, odkládá praní na poslední čistý pár ponožek) rozhodla zvolit kousků 35, což mi přišlo jako dobré začátečnické číslo. Důležité je také poznamenat, že do tohoto čísla se nepočítá sportovní oblečení a spodní prádlo.

Výhody kapslového šatníku

Proč se tedy na kapslový šatník vrhá na internetu každý druhý? Mnoho lidí si pochvaluje, že se díky němu daleko méně stresuje během ranního oblékání, protože otázka „Co si vezmu na sebe?“ se tím velmi zjednodušuje. Ušetřit byste prý měli i peněženku, protože během celého období nebudete nic nakupovat – svůj šatník už máte! Kapslový šatník je proto doporučován jako taková terapie pro šopaholiky, kteří jsou závislí na nakupování nového oblečení. Jako všichni minimalisté si kapsloví entusiasti pochvalují, že jsou s méně věcmi šťastnější, nic je netíží a nestresuje (alespoň co se věcí týče).

Jak jsem na tom a proč do toho jdu?

složené oblečení
V malém prostoru mám málo místa pro oblečení: pomůže mi s tím kapslový šatník?

Proč vlastně ale chci kapslový šatník vyzkoušet? Nejen proto, že poslední dobou nemohu vlézt na internet, aniž bych o něm viděla zmínku, ale také proto, že bydlím v garsonce s minimálním úložným prostorem, a proto je velká část mého šatníku často schována v krabicích, kterými se musím prohrabávat, abych našla něco na sebe. Doufám proto, že zvolením omezeného množství kousků se můj pojem o tom, co bych si mohla vzít na sebe, zlepší a moje ranní oblékání zjednoduší. Ač na nakupování oblečení rozhodně nejsem závislá, moc ráda chodím do sekáče lovit nové kousky (je to jako hledání pokladu!), moje skříň jich už ale víc nepojme, a proto bych i tento zvyk chtěla dočasně limitovat. Všechny ostatní výhody, které jdou s kapslovým šatníkem ruku v ruce mi také nepřipadají k zahození, a tak už vlastně nemám žádnou výmluvu to nezkusit.

Z čeho se moje kapsle bude sestávat?

Po mém počátečním internetovém bádání jsem se tedy rozhodla sestavit kapslový šatník o cca 35 kusech oblečení. Ponořila jsem se do hlubin svého šatníku a dala dohromady seznam mých oblíbených podzimních košil, kalhot, triček, svetrů, sáček, bot… Všeho, co bych během přechodu z příjemného svetrového počasí na lezavý, pršivý listopad, mohla potřebovat. Moje kapsle se tedy bude sestávat ze:

  • 4 párů bot
  • 4 párů kalhot
  • 2 šatů a overalů
  • 2 sukní
  • 8 tílek a trik
  • 6 košilí a halenek
  • 3 bund a kabátů
  • 2 sak
  • 4 svetrů

Dle rad o sestavování kapslových šatníků jsem dbala na výběr neutrálních barev, které jedna ke druhé ladí, a proto v mém novém kapslovém šatníku převládají černá, bílá a občasně se objevují světle růžová, hnědá nebo tmavě zelená. Jelikož barvy nosím ráda, nechtěla jsem se jich v rámci kapslového šatníku vzdávat. A ač jsem odložila excentrické červené sáčko, se světle růžovým už jsem se na těch pár měsíců rozloučit nehodlala (Uhodnete, že jsem sáčky trochu posedlá?).

Tento outfit je malá ochutnávka z mého nově vzniklého kapslového šatníku. V příštím článku se podělím o další!

A teď vy!

Nenechte mě v cestě k perfektnímu kapslovému šatníku samotnou a přidejte se ke mně! Napište nám v komentářích, proč se přidáváte a co pro Vás bude největší výzva. Já se s Vámi o své nově nabyté zkušenosti s kapslovým šatníkem podělím zase za měsíc, mezitím se ale náš blog jako vždy bude hemžit spoustou zajímavých článků ze světa ekologie a zero waste, proto nás nezapomeňte sledovat na Facebooku, kde Vás na každý nový článek upozorníme.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Greenwashing: co to je a jak ho rozpoznat?

Greenwashing je téma, které se v konverzacích v ekologické a zero waste komunitě objevuje stále častěji, a to má svůj důvod. Tato praktika je totiž adaptována stále více organizacemi, značkami a firmami: už v roce 2010 ji využívalo 95% produktů označených termínem „eko“ prodávaných v Severní Americe.

Dnes si tedy greenwashing rozebereme dopodrobna: od jeho různých podob, po rady, jak se mu jako člověk žijící ve 21. století vyhnout.

Co je to greenwashing?

Když mluvíme o greenwashingu, jedná se o marketingovou činnost, při které organizace uvádějí spotřebitele v omyl ohledně své environmentální činnosti. Greenwashing má mnoho podob, teoretici v tomto oboru ale identifikovali sedm technik, takzvaných „sedm hříchů greenwashingu“, kterých se firmy dopouští:

  • Skrytý kompromis: produkt je označen jako ekologický na základě několika atributů, ač jiné vlastnosti, které mají na životní prostředí daleko silnější negativní vliv, nejsou zmíněné.
  • Bez důkazu: údajná environmentální prospěšnost není podpořena fakty.
  • Vágnost: používání termínů bez přesných definic a regulací, například „přírodní“.
  • Irelevantnost: označení je technicky vzato pravdivé, ale irelevantní (například že produkt neobsahuje určité látky, které jsou ale stejně nelegální).
  • Menší zlo: porovnání s méně ekologickými produkty ve stejné kategorii, která je ale sama o sobě neekologická.
  • Prostá lež: připisování atributů, které prostě nejsou pravdivé.
  • Falešné certifikace/označení: falešné etické a ekologické certifikace.

boxed water

"Voda v kartonu je lepší" je jednou ze značek, které byly z greenwashingu osočovány, konkrétně jeho kategorie menší zlo. Marketingové zprávy ji porovnávají oproti vodě v plastu, která je možná ještě o něco méně ekologická, ale samotná kategorie “balené vody” je neskutečně neekologický výdobytek. Takže ne, voda v kartounu není lepší. Lepší je jen kohoutková.

Vyplatí se to?

Nabízí se také logicky otázka: vyplatí se firmám greenwashing aplikovat? Dle mnohých akademických studií z tohoto oboru zní odpověď: ani ne. Rozhodně se nedá mluvit o žádném pozitivním dopadu a většina článků se shoduje spíše na výsledku negativním. Přesto je ale greenwashing stále často používán, a to nejspíš kvůli představě, že firma apeluje na ekologické zákazníky a je vnímána jako prospěšná životnímu prostředí bez jakékoli snahy a investice. Jak ale všichni víme, takové zkratky k úspěchu se většinou nevyplácí.

Greenwashing má často nemilé následky: Nestlé v USA čelí žalobě za lživá tvrzení o kakau v jejich produktech – kakao vydávali za udržitelné, ač pocházelo z plantáží bez environmentálních regulací využívajících otrockou a dětskou práci.

etty-fidele-oJpkjWcScyg-unsplash

Jak greenwashing rozpoznat?

Nejlepší způsob, jak se vyhnout greenwashingu, je předem si každou firmu prověřit, než u ní nakoupíte. Já za prvé ráda prohlédnu stránku kohokoli, od koho nakupuji, a hledám, jestli zmiňují konkrétní čísla a informace, které by podporovaly jejich tvrzení o ekologičnosti produktů. Jejich absence je totiž často první znamení, že firma není o své ekologické prospěšnosti úplně upřímná.

Dále rozšířím své pátrání na ostatní webové stránky a hledám jakékoli zmínky o greenwashingu u dané firmy, či důkazy o skutečných činech. Každou stránku, ze které informace získávám, si samotnou o sobě také prověřuji a zjišťuji, jestli je nestranná a důvěryhodná. To možná zní jako spousta práce, po čase si ale pomalu uděláte představu o stránkách, které se budou objevovat při vašem každém pátrání, a nebude vždy muset každý zdroj ověřovat.

hm-greenwashing

Pozor na weby plné vágních slibů a tvrzení – třeba H&M je v této praktice zběhlé.

 

Líbil se Vám tento článek? Mohly by vás zajímat i další:


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zero waste na univerzitě: 7 tipů pro bezodpadový semestr

A už se nám to zase blíží: čas se vrátit zpátky na univerzitu. Mnoho z Vás se nejspíš kvůli univerzitě stěhuje, ať je to do sdíleného bytu s rodiči stále za rohem, na kolej v novém městě, nebo dokonce v nové zemi, a proto dnes pokryjeme i několik tipů pro nově osamostatnělé. To může být ještě větším stresem, pokud se studii snažíte dostat bez tvorby zbytečného odpadu, my Vám ale dnes pomůžeme s osmi jednoduchými tipy, které ze zero waste na univerzitě udělají hračku, kterou si navíc budete užívat.

 

1.    Bez papíru to jde nejlíp

Na univerzitě Vás konečně nebude nikdo buzerovat, že musíte používat papírové sešity místo elektronického formátu (pokud tedy nebudete mít velkou smůlu). Proto toho plně využijte a všechny poznámky si veďte v elektronickém formátu, prezentace z přednášek a další materiály si netiskněte, ale studujte v online formátu. Ušetříte a zároveň uděláte velký krok k zero waste na univerzitě.

2.    Jak nekupovat knihy

V rámci univerzity máte nejspíš přístup k mnohým odporným knihám a článkům, buď v knihovně, nebo v elektronickém formátu. Využívejte toho proto, co můžete, a nové učebnice, knihy a skripta nekupujte. Alternativně také můžete mnoho v knihovně nedostupných titulů sehnat z druhé ruky od vyšších ročníků, podívejte se třeba po Facebookových skupinách nebo bazarových akcích na Vaší fakultě! Já v dosavadních dvou letech univerzity žádnou novou učebnici kupovat nemusela a problémy jsem s tím také vůbec neměla.

3.    Na kole: pro zdraví a planetu

Pokud je venku hezky na nemusíte se proplétat dopravou jako třeba v centru Prahy, pak raději než veřejnou dopravu na cestu na univerzitu zvolte kolo. Nejen že rozhýbete to své tělo ztuhlé z nepohodlných poslucháren nebo pérových kolejních matrací, ale také tak nevyprodukujete vůbec žádné skleníkové plyny.

4.    Ranní káva ve stylu zero waste

Pokud jste jen trochu jak já, tak je pro Vás velkou motivací vstát z postele a vydat se na přednášku představa ranního šálku kávy. Ať se po cestě stavíte v kavárně, nebo pijete kávu domácí, vyměňte kelímky potažené vrstvou plastu za keepcup, nebo bambusový cestovní hrnek.

5.    Strava pro studenta bezodpadového

Mnoho studentů se po odstěhování od rodičů živí mraženými jídly a polotovary. Snad ani nemusím zmiňovat, že to nedělá službu ani životnímu prostředí, ani Vašemu zdraví. Pro mě byla velká součást zero waste na univerzitě a celkově osamostatnění se rozvíjení mých “kuchařských dovedností“. Pokud Vás ale vaření tolik nebere, dohodněte se s přáteli a spolubydlícími a střídejte se v tom, kdo bude kdy vařit. Ušetříte čas, peníze a množství vyhozeného jídla, ale také vyzkoušíte spoustu nových chutí!

6.    Odmítejte zbytečnosti

Univerzity často na začátku roku pořádají akce plné reklamních materiálů a “super věcí zdarma“, které založíte do šuplíku, rok neuvidíte a při úklidu po roce vyhodíte, vyčítajíc si, že jste si něco takového nechali strčit do ruky. Ano, mluvím z vlastní zkušenosti. Proto nedělejte stejnou hloupost jako mé minulé já a pořádně si rozmyslete, než si vezmete nějaký reklamní balíček nebo haldu letáků.

7.    Inspirujte přátele a spolubydlící

Na vysoké se pravděpodobně rozrostou Vaše sociální kruhy, budete bydlet s novými lidmi a poznávat spoustu nových tváří. Toho by byla škoda nevyužít k rozšíření povědomí o životu bez odpadu a ekologii. Ve sdíleném bytě třeba připravte jasně popsané koše na recyklovaný odpad, nabídněte přátelům domácí koláč místo kupované tyčinky v plastovém obalu, nebo třeba své přátele kuřáky poproste, aby nedopalky vyhazovali do koše a trpělivě vysvětlete, že filtry od cigaret mohou jednoduše být zaváty do vody, kde zabíjí ryby a vodní živočichy, pro které jsou toxické. Jen nezapomeňte toto vše dělat s trpělivostí a pochopením, všichni přece známe nějakého “ekoteroristu“, který nám všem dělá špatné jméno, tak nebuďte jedním z nich!

 

A jaké tipy pro zero waste na univerzitě máte vy? Sdílejte je s námi v komentářích a dejte palce nahoru naší Facebook stránce, aby Vám neutekly žádné naše blogové články!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Zpátky do školy: 5 tipů pro bezodpadový školní rok

Vracíte se Vy, nebo Vaše děti v září zpátky do školy? Začátek školního roku je pro školáky a rodiče často období stresu, obzvlášť pokud se snažíte limitovat množství odpadu, který Vaše rodina vytváří. To je patnáct nových sešitů, nová aktovka, tužky, pera, propisky, svačiny, učebnice… a samozřejmě nové oblečení, protože bůhví, proč do nového školního roku v soudobé společnosti nemůžeme vkročit v loňských džínách.

Zpátky do školy: děti ve třídě

Některé z těchto tipů samozřejmě můžete využít, pokud se na podzim chystáte (zpátky) na univerzitu. Nezapomeňte ale vyčkat na článek napsaný speciálně pro univerzitní studenty, který pro Vás chystáme na příští týden! 

1.    Recyklované sešity nebo elektronické poznámky

Hromádka recyklovaných sešitů
Recyklované sešity dnes seženete v každém papírnictví!

Nakupování sešitů je nedílná součást návratu zpátky do školy. Tomuto zdroji odpadu se, alespoň u základních škol, těžko vyhýbá. Ujistěte se však, že nakupujete výlučně recyklované sešity, znovu používáte ty, které Vám poloprázdné leží doma a místo plastových obalů vyzkoušejte papírové, které jednoduše vyrobíte doma. A pokud se ani plastovým obalům kvůli školním předpisům nebo vybíravým učitelům nevyhnete, vynasnažte se používat každý rok ty samé, dokola.

Pro středoškoláky je tento proces naštěstí často o hodně jednodušší. Nikdo po Vás nevyžaduje plastové obaly, přesná čísla stránek v sešitech a často ani sešit samotný. Dnes již hodně středních škol, nebo alespoň někteří učitelé na nich, dovolují studentům psát poznámky na laptopu. Proto, pokud už doma laptop máte, nezapomeňte takových možností využít. Bohužel ale i někteří středoškolští učitelé nechtějí vidět počítače v hodinách a pro takové případy se opět obraťte na recyklované sešity, které používejte do poslední stránky.

2.    Je to třeba?

Když tak vzpomínám na svou dobu na základní a střední škole, období „zpátky do školy“ bylo často synonymem k nakupování spousty zbytečností, bez kterých bych si bez problémů vystačila. To často znamenalo novou aktovku, i když ta stará byla stále ve skvělém stavu, nebo výlety do obchoďáku pro další haldy oblečení, jen abych „správně vkročila do nového školního roku“. Když kupujete školní batohy a aktovky, nebo školní oblečení, myslete na kvalitu a nadčasový vzhled. Buď investujte do lepších, etických značek, a nebo je kupte z druhé ruky za super cenu (druhá možnost je samozřejmě ekologičtější, jelikož k nákupu z druhé ruky nemusí být použity žádné nové materiály). Ale především se zamýšlejte: opravdu je to třeba?

3.    Projděte sekáče a antikvariáty

Antikvariát

Mnohé potřeby i ne-tak-úplně-potřeby do školy seženete z druhé ruky, od učebnic po oblečení. Některé antikvariáty se dokonce specializují na středoškolské učebnice, školy organizují prodeje starých učebnic od předešlých studentů… pokud jste na střední, není žádná výmluva, proč z druhé ruky nekupovat. A pokud si na návrat zpátky do školy chcete udělat radost oblečením, nezapomeňte tak udělat v second handu: o tom, proč jsou sekáče skvělé a my je máme mluvíme často. Pokud je ale pro Vás nakupovaní oblečení z druhé ruky novinkou, nezapomeňte přečíst náš článek, ve kterém ho rozebíráme dopodrobna!

4.    Žádné nudné svačiny!

Domácí svačina v nerezové krabičce

Dávnou už odbily dny, kdy domácí svačinu představoval dřevorubecký krajíc namazaného chleba! Ač si školní svačiny připravujete pro sebe, nebo pro děti, Vaše možnosti jsou neomezené. Pomazánky a obložené sendviče, zelenina a ovoce namáčené do arašídového másla, humusu, dipu…, nebo třeba i domácí tyčinky z ovesných vloček a sušeného ovoce. Fantazii se meze nekladou a kupované balené svačiny se ničemu, co připravíte doma nevyrovnají. Že na přípravu domácí svačiny není čas? Pak popadněte látkový pytlík či bees wrap a nechte si svačinu koupenou v pekárně nebo i supermarketu zabalit do nich.

5.    Stop plastu!

Otevírání nerezové flašky

Limitujte používání plastových pomůcek všude, kde můžete. Vybírejte dřevěná pravítka, kovová kružítka, kovové krabičky, voskové wrapy a látkové pytlíky na svačiny, nebo nerezové lahve na pití. Protože ať jsou plastové produkty sebetrvalejší, ve výsledku se stejně stanou pouze plastovým odpadem, který se stěží zrecykluje a bude znečišťovat naši planetu ještě stovky let.

Zpátky do školy: děti ve třídě

Který z našich tipů pro Vás byl novinkou? A jakými radami se při návratu zpátky do školy řídíte vy? Dejte nám vědět v komentářích a nezapomeňte sledovat náš Facebook, ať nepřijdete o žádný nový článek.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Moje zero waste péče o vlasy

Zero waste péče o vlasy může být pro bezodpadové začátečníky pěkný oříšek. Často musíte vyměnit všechny své stávající produkty za nové, se kterými nemáte velkou zkušenost, a to může být matoucí. Jak vyprat tuhý šampon? Jak udržet vlasy lesklé a hebké? Bude to vůbec pro mě fungovat? To je jen pár otázek, které se Vám možná zrovna honí hlavou. Proto jsem na dnešní blogovou neděli dala dohromady všechny své tipy a triky, které používám ve vlastní zero waste péči o vlasy – třeba Vás inspiruji!

Než se na to ale vrhneme, nechte mě předem upozornit, že každému z nás mohou vyhovovat jiné produkty a triky a že každý máme vlasy trochu jiné. Berte proto v potaz, že to, co se svými vlasy dělám já, nemusí nutně být to nejlepší pro Vaši hřívu. Nezapomeňte se tedy v komentářích podělit o Vaše osobní zkušenosti!

Pokud Vás zajímá téma zero waste kosmetiky a hygieny, nenechte si utéct i tyto články z našeho blogu:

 

To ne já, to můj šampuk!

Pro náhradu konvenčních šamponů se Vám v zero waste světě nabízejí čtyři hlavní alternativy: tuhé šampony a šampuky, tekuté šampony kupované v bezobalových obchodech, a nebo metoda no-poo (mytí vlasů pouze vodou, bez šamponu). A ač jsem zkoušela metody všechny čtyři, rozhodla jsem se jít cestou šampuků. Narozdíl od no-poo a tuhých šamponů se mi po nich nelepí a nemastí vlasy, a oproti tekutým šaponům se s nimi jednodušeji cestuje. Často se mě lidé ptají, jaký rozdíl na svých vlasech po této změně pozoruji a já vždy říkám, že po cca 3 letech se šampukem se mi mé vlasy zdají daleko lesklejší a zdravější. Proto nezapomeňte omrknout šampuky na našem eshopu!

Vyživující péče

Pokud hledáte náhradu za kondicionér, Vaše volba bude jasná: tuhé kondicionéry. Ty jsou skvělé na cesty i do domácnosti, mě se ale osobně více ověřilo používání olejů. Cca hodinu před mytím si do spodní poloviny vlasů vmasíruji kokosový olej, který pak ve sprše vymyji. Pro každodenní péči pak do konečků vlasů aplikuji pár kapek arganového oleje.

A co úprava a styling?

Na úpravě vlasů pomocí tepla není nic, co by nebylo konkrétně zero waste, já se ji ale i tak snažím minimalizovat. Jednak tak snížíte spotřebu elektřiny, a zároveň jste ke svým vlasům šetrnější. Už si ani nepamatuji, kdy jsem si vlasy naposledy fénovala. A to berte v potaz, že mé vlasy jsou zhruba třikrát hustší a donedávna dvakrát delší, než vlasy průměrného smrtelníka mého věku a pohlaví. Takže když to zvládnu bez fénu já, tak na to máte i vy. Styling žehličkou a kulmou se povětšinou snažím nahrazovat úpravou bez tepla, třeba zapletením vlasů do francouzských copů přes noc, díky čemuž to ráno vypadá, jako bych strávila půl hodiny u zrcadla stylingem. Po nedávné změně účesu ale copy už nejsou tak jednoduché, a proto se občas ke kulmě uchýlím. Nezpomeňte, že i malé krůčky ke změně se počítají!

 

A to je vše ohledně mé minimalistické zero waste péče o vlasy. Sdílejte s námi Vaše top tipy v komentářích a nezapomeňte tento článek sdílet s přáteli, ať se také mohou inspirovat!


 

Autor: Lucie Štěpánková

H&M: greenwashing v praxi, nebo ekologická společnost?

Ač se ve 21. století více rozvíjí malé firmy i preference pro ně, většinu trhu stále ovládají mezinárodní korporace. I když se je nesnažíme všechny házet do jednoho pytle, o mnohých z nich se ale dá říci, že planetě i společnosti v honu za ziskem škodí, spíše než prospívají. Mnoho takových firem se soustředí v módním sektoru, který je jedním z nejškodlivějších průmyslů.

Mezi všemi ostatními značkami rychlé módy se ale vyjímá ta, která se často pyšní ekologickými kolekcemi a programy na recyklování: H&M. O jiných značkách je totiž velmi dobře známo, že se jejich oblečení vyrábí v otřesných pracovních podmínkách, že znečišťují vody barvami, pesticidy i mikroplasty, a tak dále. H&M je ale lepší, ne? Vždyť o tom mluví v každé reklamě, jak chrání životní prostředí! H&M je ale stále častěji označováno za využívání jedné neetické marketingové taktiky: greenwashingu.

Něco málo o greenwashingu

Co je to greenwashing, ptáte se? Jedná se o marketingovou činnost, při které organizace uvádějí spotřebitele v omyl ohledně své environmentální činnosti. Tato praktika je dnes adaptována mnoha organizacemi, ač průzkumy ukazují její neefektivnost v dlouhodobém měřítku. V roce 2010 využívalo neuvěřitelných 95% produktů označených termínem „ekologický“ prodávaných v USA a Kanadě přesně tuto taktiku.

Greenwashing má mnoho podob, teoretici v tomto oboru ale identifikovali sedm technik, takzvaných „sedm hříchů greenwashingu“, kterých se firmy dopouští:

  • Skrytý kompromis: produkt je označen jako ekologický na základě několika atributů, ač jiné vlastnosti, které mají na životní prostředí daleko silnější negativní vliv, nejsou zmíněné.
  • Bez důkazu: údajná environmentální prospěšnost není podpořena fakty.
  • Vágnost: používání termínů bez přesných definic a regulací, například „přírodní“.
  • Irelevantnost: označení je technicky vzato pravdivé, ale irelevantní (například že produkt neobsahuje určité látky, které jsou ale stejně nelegální).
  • Menší zlo: porovnání s méně ekologickými produkty ve stejné kategorii, která je ale sama o sobě neekologická.
  • Prostá lež: připisování atributů, které prostě nejsou pravdivé.
  • Falešné certifikace/označení: falšné etické a ekologické certifikace.

Greenwashing v rukou H&M

Zdroj

Pojďme se ale vrátit k H&M a tomu, jak greenwashing využívají oni. Začněme na jejich webu v sekci o ekologii a udržitelnosti. Na té se dočtete, že móda a ekologie jsou jejich vášeň, že být uvědomělí v každém kroku výroby je v centru jejich značky… a spoustu dalších hezky znějících vět bez jakéhokoli podložení výsledky a fakty. H&M je značka vyrábějící rychlou módu, která z principu nemůže být ekologická, a tak není divu, že je H&M samé řeči, ale skutek utek.

Ve skutečnosti více než polovina jeijch produktů obsahuje syntetické materiály jako polyester, které při každém praní do našich vod uvolňují plastové částice a pouhá čtvrtina pochází z ekologičtějších zdrojů. Největším dodavatelem oblečení prodávaného pod značkou H&M je Bangladéš. Přesně tak, ta zem, kde jsou pracovníci ve sweatshopech (kde H&M své oblečení nechává vyrábět) placeni 2800Kč měsíčně (ač místní existenční minimum je 4250Kč), jejich směny často přesahují 12 hodin denně a pracovníci tento čas tráví v budovách pod nebezpečím kolapsu i ohně. Nehledě na uhlíkovou stopu, kterou transport přes půlku světa zanechá. Jejich glorifikované schéma na recyklaci také není vůbec tak zázračné, jak je prezentováno. Puhých 1,4% oblečení odevzdaného k recyklaci je opravdu zpracováno do nového oblečení a zákazníci jsou nabádáni k další spotřebě neekologického oblečení skrz slevové vouchery, kterou jen podporují výrobu více a více neekologického oblečení. Navrch H&M produkuje tolik nového oblečení, že zrecyklovat to, co vyrobí za 1 týden by se současnou technologií trvalo 12 let!

Takže si to pojďme shrnout. Dělá H&M něco pro planetu a společnost? Možná o něco málo více, než jiné značky rychlé módy na trhu, a proto v momentě, kdy nemáte jinou možnost, než koupit rychlou módu, asi uděláte lépe u nich, než u jejich konkurence. Pořád má ale velmi silný negativní ekologický i sociální dopad, který tím minimem, které dedikují ekologii, rozhodně nenapraví. A hlavně: greenwashing je pro ně na denním pořádku, čímž lákají zákazníky, kteří by u nich, kdyby viděli skutečná čísla a fakta, nikdy nenakupovali. Proto si, při jakýchkoli nákupů od této korporace, nejdříve zkontrolujte, jestli jsou jejich slova podpořená činy, nebo se jí vyhněte a nakupujte od ekologických značek, či z druhé ruky.


 

Autor: Lucie Štěpánková

Top 5 eko mobilní aplikace pro každého příznivce zero waste

Eko mobilní aplikace můžou být skvělým společníkem na cestě k ekologickému, bezodpadovému životu. My jsme pro Vás vybrali našich pět nejoblíbenějších, které Vám v dnešním článku představím. Nezapomeňte nám v komentářích dát vědět, se kterými z nich máte zkušenosti a jaké další bychom měli i my omrknut!

1.    Ecosia

Ecosia sází stromy, zatímco prohlížíte internet.

Nainstalování Ecosie je malý krůček, který do Vašeho každodenního rytmu zakomponujete velmi jednoduše. Ecosia je totiž aplikace a internetový vyhledávač, který využívá přes 80% výdělků z reklam k zasazování stromů. Ke dni, kdy tento článek píšeme, už Ecosia zasadila skoro 60 milionů stromů a momentálně má přes 7 milionů uživatelů. Kde že se ale všechny tyto stromy objevují? Všude od Indonésie po Jižní Ameriku: v Ghaně, Brazílii, Kolumbii, Peru, Španělsku, Keni, na Madagaskaru a spoustě dalších míst. Více o všech jejich projektech se dozvíte na jejich webu. Ecosia je také velice transparentní ohledně financí a každý měsíc publikuje zprávy o tom, kam jdou všechny jejich vydělané peníze. V neposlední řadě je Ecosia jako firma CO2 negativní (odstraňuje z atmosféry více CO2, než kolik produkuje) a také chrání soukromí svých uživatelů lépe, než jiné prohlížeče. Vše sečteno, je těžké nebýt fanouškem Ecosie a je to rozhodně ta nejproslavenější eko mobilní aplikace na našem seznamu.

2.    Letgo/Vinted/Depop a podobné aplikace

Tyto tři a mnoho dalších aplikací Vám pomohou se zbavit věcí (především oblečení), které už ve Vašem domově nechcete, snad tou nejekologičtější cestou: prodáním někomu, kdo onu věc bude používat. Stejně tak Vám tyto aplikace umožní nakupovat zodpovědněji a levněji, z druhé ruky. A proč je to takhle vlastně ekologičtější? Ať kupujete nové oblečení i jiné produkty od sebezodpovědnější firmy, vždy se na jejich výrobu spotřebuje více materiálu a energie než na přeprodání existujícího předmětu. Druhá ruka bude proto vždy ekologičtější volbou. Pořád nejste přesvědčeni? Pak omrkněte náš článek o tom proč a jak nakupovat v sekáči, nebo články o etických a ekologických nástrahách rychlé módy.

3.    Flowerling

I Flowerling používá část výdělků na sázení stromů!

Už jste také někdy někomu chtěli poslat květiny, ale měli starosti o dopad produkce řezaných květin na životní prostředí? Flowerling je totiž aplikace, díky které můžete posílat svým známým digitální květiny. Ty potom kvetou i vadnou jako v reálném čase na telefonu obdarovaného. Stejně jako skutečné květiny, i ty digitální Vás ale budou stát peníze (ač jsou ty digitální rozhodně levnější), proto nebuďte zklamaní, jestli jste čekali neomezené množství digitálních růží.

4.    JouleBug

Za každou ekologickou činnost si v JouleBug přičtete bodíky. Pokud jste soutěživí, budete svůj nejekologičtější život žít v rámci několika dní!

JouleBug jsem poprvé vyzkoušela při psaní tohoto článku, jelikož jsem na něj při svém průzkumu opětovně narážela. Tato chytrá aplikace bere negativní aspekt sociálních sítí: porovnávání se s ostatními, a využívá ho pro dobrou věc. V této aplikaci ale nepostujete selfíčka a fotky z prázdnin, ale činy, kterými šetříte životní prostředí. Kdykoli například jedete na kole místo auta, vypnete monitor počítače, když ho nepoužíváte, atd., získáte plusové bodíky. Navíc se můžete účastnit lokálních výzev a soutěžit s ostatními! Jestli jsou sociální sítě Váš druhý domov, JouleBug vás bude bavit tolik, jako mě.

5.    Love food, hate waste

Love food, hate waste vám pomůže minimalizovat plýtvání jídlem. Plná lednice zbytků a nevíte co s nimi? Do aplikace zadáte, co Vám doma přebývá a algoritmus pro Vás vybere všemožné recepty právě z těchto ingrediencí. Je to jednoduché a ušetří spoustu peněz i odpadu! Tato aplikace by na Vašem telefonu rozhodně neměla chybět!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Eko grilovačka: veggie burger na pět způsobů

Léto, sezóna zahradního grilování. Možná grilujete zásadně vegetariánsky a mnohé rostlinné alternativy grilovaných pochoutek už máte v malíku. Anebo jste třeba zvyklí na výhradně masové grilovačky se steaky a burgery. Pokud jste ale v posledních letech četli novinky z výzkumu o dopadu nadměrné produkce masa na životní prostředí (pokud ne, shrnuli jsme ho pro Vás v článku o živočišných produktech a skleníkových plynech), budete svou konzumaci masa, především toho červeného, pravděpodobně chtít omezit. Vždyť hovězí maso produkuje 150x více skleníkových plynů než luštěniny, které ho, třeba v burgerech, jednoduše nahradí! Takže ať jste dlouholetí vegetariáni/vegani, na rostlinou stravu se snažíte přejít, a nebo jen obohatit Váš grilovací repertoár o ekologičtější varianty, z tohoto článku si určitě něco odnesete a každý veggie burger na našem seznamu oceníte.

Máme pro vás ne jeden, ne dva, ale rovnou pět receptů se zvyšující se úrovní obtížnosti a času potřebného na přípravu Vašeho veggie burgeru. S přístupem do bezobalového obchodu všechny varianty uvaříte jednoduše bezodpadově. Pokud ale ve svém okolí ještě žádný nemáte, minimálně tři z těchto receptů připravíte bez odpadu i při nákupu v supermarketu! Tak co, jste připraveni snížit svou uhlíkovou stopu a vychutnat si vynikající veggie burger? Jdeme na to!

Úroveň 1: Jednoduché portobello

portabella-burger-_MG_4573-1024x683

Ingredience:

  • 1 houba portobello
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Přesně tak, tohle je ten nejjednodušší burger, který kdy připravíte. Houbu portobello důkladně očistěte, potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Pak ji položte na rozpálený gril a grilujte cca 3-4 minuty na každé straně, nebo do změknutí.

A jak portobello burger podávat? Buď můžete vyzkoušet americkou klasiku: kečup, hořčici, list salátu a plátek rajčete v bílé burgerové housce, nebo, trochu experimentálněji, s grilovanou paprikou, pestem a rukolou.

Úroveň 2: Veggie burger s grilovanou zeleninou

Roasted-Veggie-Sandwich-680

Ingredience:

  • 2 plátky cukety
  • 2 plátky lilku
  • 1/červené papriky
  • Plátek červené cibule
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř
  • Tymián (případně další bylinky dle chuti)

Cuketa, lilek, paprika, cibule… to jsou ingredience, které dnes najdete na každé grilovačce, a my je dáme dohromady do burgeru. Cuketu, lilek a papriku předem naložte v oleji, soli pepři a tymiánu cca na hodinu. Poté je vyskládejte na gril společně s cibulí potřenou olejem a posypanou solí a grilujte do změknutí.

Zeleninu naskládejte do burgerové housky, servírováním s listem salátu a majonézou neuděláte chybu!

Úroveň 3: Dvojité portobello plněné sýrem

Ingredience:

  • 2 houby portobello
  • 30g sýra (pokud se Vám podaří sehnat, doporučujeme vyzkoušet i jeho rostlinné alternativy!)
  • Olivový olej
  • Směs bylinek (tymián, oregano, bazalka…)
  • Sůl, pepř

Portobello houby důkladně očistíme, potřeme olejem, osolíme a opepříme. Na grilu pečeme 3 minuty blánami dolů, a poté otočíme a obě naplníme strouhaným sýrem a posypeme bylinkami. Až houby změknou a sýr se rozteče, můžeme servírovat.

Obě půlky přiklopíme sýrem na sebe a podáváme v burgerové housce se salátem, pestem a rajčaty, či jinou oblohou.

Úroveň 4: Veggie burger z černých (ale i jiných) fazolí

blackbeanburgers7

Ingredience na 4 porce:

  • 250g černých fazolí (cca 140g v suchém stavu)
  • ¼ středně velké červené cibule
  • 3 stroužky česneku, nastrouhaného
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce vody
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 80g strouhanky
  • 90g mouky
  • Sůl, pepř a chilli dle chuti

Buger z červených fazolí: můj osobní veggie burger favorit. Fazole rozmačkejte vidličkou či zpracujte v mixéru na pastu. Přidejte na drobnou nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, mouku koření a kukuřičný škrob předem smíchaný se lžicí vody. Výslednou směs nechte pro nejlepší výsledky alespoň hodinu odpočinout v lednici. Vytvarujte burgery a grilujte po 5-10 minut na každé straně.

Podávejte, jako by jste servírovali klasický hamburger: s kečupem, majonézou nebo hořčicí, salátem a rajčetem v burgerové housce. Jednoduše z nich můžete udělat i cheeseburgery!

Úroveň 5: Veggie burger z quinoy a červené čočky

Quinoa-White-Bean-Burger

Ingredience na 4 burgery:

  • 100g quinoy
  • 100g červené čočky
  • 1 lžička kari
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • 75g mouky
  • 1 vejce NEBO 2 lžičky najemno namletého lněného semínka
  • Sůl a pepř

Quinou, čočku, kari a kmín zalijeme 400ml vody a vaříme do změknutí cca 15 minut, nebo dokud se voda nevypaří. Směs necháme po několik minut vychladnout. Pokud používáme lněné semínko, smícháme ho se 2 lžícemi vody, necháme 5 minut odstát a přidáme do směsi. Pokud používáme vejce, přidáme do směsi jej. Osolíme, opepříme a po částech vmícháme mouku (je možné, že jí budete potřebovat trochu míň, nebo trochu víc). Vytvarujeme burgery a grilujeme či pečeme.

Tento burger chutná skvěle v bulce s pestem, rajčetem a salátem, ale nebojte se zaexperimentovat i s jinými přílohami.

Tak který z těchto pěti receptů na vaší grilovačce vyzkoušíte? Dejte nám vědět v komentářích a sdílejte s námi Vaše oblíbené recepty!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Cestování letadlem ekologicky a bez odpadu: 14 rychlých tipů

Cesty letadlem nepatří mezi nejekologičtější způsoby přepravy, to je nám všem dobře známo. Občas se ale nenabízí jiná alternativa. A jindy je tou jedinou alternativou cesta autem, při které, pokud jedete sami, vyprodukujete více emisí, než cestou letadlem. A proto jsme pro Vás v období před letními výlety a dovolenými připravili tento článek: máme pro Vás 14 rychlých tipů na cestování letadlem ekologicky a bez odpadu.

Pokud, jako já, létáte letadlem několikrát do roka, z těchto tipů na cestování letadlem ekologicky se stane automatická rutina, nad kterou už ani nebudete přemýšlet. Jestli ale létáte jen jednou za uherský rok a ve většině případů volíte jiné prostředky, možná jste se nad některými způsoby, jak na leteckých cestách omezit odpad, ještě ani nezamysleli. Tento článek každopádně bude užitečný jak pravidelným cestovatelům, tak těm občasným. Tak jdeme na to!

 

  1. Zvolte nízkonákladovou aerolinku – ty mají ta letadla, která spotřebovávají nejméně paliva. Tak se to nejlépe vyplatí aerolince i přírodě. Maximizace zisku aerolinky Vám tak pomůže cestovat letadlem ekologicky.
  2. V rámci nízkonákladové aerolinky volte nízkoemisní lety, pokud na ně narazíte: ty nabízí třeba Easy Jet. Nebojte, poznáte je, protože budou označeny spoustou zelených banerů o tom, jak aerolinka miluje naši planetu.
  3. Pokud se Vám let od nízkonákladové společnosti sehnat nepodaří, pak volte tu nejlevnější economy třídu, kterou aerolinka nabízí. Pro většinu lidí je toto automatické a ani já osobně nikdy žádnou jinou třídou než economy neletěla. Možná ale létáte často a máte nastřádané bonusové body od letecké společnosti, nebo si prostě chcete dopřát přidaný luxus. Stejně se ale první třídě vyhněte a luxus si raději dopřejte nějakým ekologičtějším způsobem.
  4. Používejte mobilní aplikaci Vaší aerolinky pro digitální letenky. Ušetříte nejen papír a inkoust, ale i čas strávený tištěním nebo vyzvedáváním letenky.
  5. Balte na lehko a používejte pouze carry on – tím snížíte množství paliva, které se na let spotřebuje. Tričko, plavky, tenisky… raději než čtvery boty na podpatku, nebo šest knih které „určitě za ten týden přečtete“. Nebo si ještě lépe i tu jednu knihu, kterou s sebou povezete, připravte v elektronickém formátu na čtečce či mobilu.
  6. Pro cestu na letiště a z letiště zvolte hromadnou dopravu raději než taxi – a tady se Vám opět vyplatí vaše menší zavazadla a promyšlené balení.
  7. Že malý carry on kufřík nebo batoh nemáte? Pak si ho pořiďte z druhé ruky! Buď v kamenném sekáči, nebo díky nějaké chytré mobilní aplikaci.
  8. Při leteckých cestách najdete využití pro jednorázová holítka, která se Vám třeba válí doma z dob předbezodpadových. Váš zero waste holící strojek, respektive jeho břity, Vám totiž u bezpečnostní kontroly bohužel zabaví.
  9. Nezapomeňte na lahev na vodu – tu vyprázdněte před kontrolou a pak z pítka (těch je třeba na Pražském letišti spousta) nebo kohoutku znova naplňte. Během letu nebo na letišti si pak nebudete muset kupovat předražené plastové lahvičky, které obsahují cca půl loku vody.
  10. A i na ni si stáhněte digitální lístky (ne všichni dopravci je nabízejí, ale i podle toho můžete volit, kterého si vyberete).
  11. Pravděpodobně Vám je známý proces u bezpečnostní kontroly, při kterém musíte všechny tekutiny z kufru vložit do uzavíratelného plastového sáčku. Nejlepší je se proto tekutinám ve vašem carry on zavazadle úplně vyhnout, to ale není vždy možné. Proto si po vaší nejbližší cestě letadlem tento sáček, který na letišti dostanete, pečlivě uschovejte a používejte na všechny další lety. Já s tím svým odcestovala už dobrých deset letů, čímž jsem své množství odpadu z tohoto zdroje zmenšila na jednu desetinu.
  12. Připravte si doma vlastní svačinu, ať je to obyčejný namazaný chleba, nebo pestrobarevný salát. Přes bezpečnostní kontrolu s ní projdete bez problémů a výrazně snížíte množství odpadu.
  13. Pokud na něco takového není čas, přibalte do batohu lákový pytlík či beeswrap a do něj kupte svačinu v letištní pekárně či kavárně.
  14. Jakýkoli odpad, který Vy či Vaši přátelé během letu vytvoříte (občas se během dlouhého letu prostě plechovce či ubrousku nevyhnete), vytřiďte sami. Mnozí zaměstnanci aerolinek totiž nejsou velcí fanoušci třídění a veškerý odpad prostě pošlou na skládku, i kdyby se dal recyklovat. Debata, jak by něco takového mohly aerolinky limitovat, je určitě namístě, prozatím si ale svůj případný odpad raději vytřiďte sami.

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

Ekologické destinace pro zero waste dovolenou v Evropě

Možná ještě plánujete last-minute dovolenou, nebo jste, jako já, z blížícího se léta v cestovní horečce. A jelikož sledujete, nebo jste narazili na náš blog, pak se nejspíše zajímáte o ekologické destinace v souladu s Vaším bezodpadovým životním stylem. V předchozím článku jsme již mluvili o výhodách volby dovolené po Evropě, raději než v zámoří, a to je proto region, do kterého všechny naše tipy budeme soustředit. V úvahu jsme brali možnosti dopravy, znečištění vzduchu, bezodpadovost, zeleň a spoustu dalších faktorů. Ať jste jakýkoli typ turisty v tomto seznamu najdete něco pro Vás.

Než ale začneme, nesmíme zapomenout podotknout, že ať cestujete kamkoli, můžete si s sebou vzít svůj zero waste životní styl. Ekologické destinace na tomto seznamu Vám to ale oproti ostatním výrazně usnadní, a to je důvod, proč jsme je vybrali.

Švýcarsko

 

Přece jste nemohli kliknout na tento článek, aniž byste očekávali, že na top příčkách najdete Švýcarsko, ne? Vždyť patří mezi nejznámější ekologické destinace! Jeho hlavní město, Bern, je druhým nejzelenějším městem Evropy, především díky nízkému znečištění vzduchu, kvalitě kohoutkové vody a velkému množství zeleně a parků. Nesmíme zapomenout ani na to, že většina Švýcarské elektřiny pochází z obnovitelných zdrojů, především z vodních elektráren, které plánují dále rozšiřovat a naopak omezovat ty jaderné. Švýcarsko se také zasazuje o ochranu biodiverzity skrz mnoho národních parků a chráněných oblastí na jeho území. No a třešničkou na dortu je hustá železniční síť, která se postará o ekologický způsob přepravy.

Nizozemsko

 

Nizozemsko dlouhodobě redukuje odpad, emise i znečištění vzduchu a jeho hlavní město, Amsterdam, bylo v žebříčcích označováno za páté nejekologičtější evropské město. Co ale z Nizozemska dělá tu pravou ekologickou destinaci jsou kola – vždyť jeho cyklostezky dají dohromady 15 000 kilometrů na délku! I pro turistu je tedy kolo v podstatě jediný dopravní prostředek, který v Nizozemsku potřebuje. Z vlastní zkušenosti z Nizozemska také mohu říct, že především v Amsterdamu také narazíte na rostlinná jídla daleko jednodušeji než v jiných Evropských zemích, čímž ještě dále snížíte Vaše emise skleníkových plynů. Pro dovolenou přátelskou k ozonové vrstvě tedy vyrazte do Nizozemska.

Slovinsko

 

Tuto malou balkánskou zemičku byste nejspíš za jednu z nejlepších ekologických destinací v Evropě nehádali, v článcích i statistikách o ekologickém turismu se ale objevuje velmi často. Možná za svou ekologickou úspěšnost vděčí tomu, že ve Slovinsku nenajdete žádnou velkou metropoli. Hlavní město Lublaň sotva přesahuje čtvrt milionu obyvatel, zato je ale rozlohou jen třetinová oproti Praze. Spoustu místa ve městě totiž zabírá zeleň, které má v poměru k rozloze ze všech evropských hlavních měst nejvíce. Celé Slovinsko je ale přírody plné – přes 50% jeho rozlohy tvoří chráněné oblasti. Co se týče dopravy, i zde najdete spoustu cyklostezek a Želenic. Tak proč si neudělat za pár euro malý výlet k moři do Chorvatska?

Island

 

Island je znám jako jedena z nejekologičtějších zemí na celém světě. Island chytře využívá svou geotermální energii, jak k výrobě elektřiny, tak třeba k vytápění domácností i spoustě dalších účelů. Dokonce produkují největší množství elektřiny z obnovitelných zdrojů na občana! Rovněž pečují i o světové oceány, bojem proti jeho poluci a snahami o ekologičtější rybaření. Tuto přírodu, o kterou tak důsledně pečují, si nejlépe užijete při kempování v horách – turistika výrazně ekologičtější než ta městská. Na Island se teď ale žene každý – doufejme tedy, že si Island svůj ekologický status udrží i do budoucna a nebude převálcován masovým turismem.

Česko

 

Vždyť i naše vlastní země může být destinací! Když jsem se zamýšlela nad seznamem pro tento článek, došlo mi, kolik jsem toho v Česku ještě neobjevila. Jste na tom podobně? Pak letos objevujte tuzemsko – šetříte tím nejen přírodu, ale i peněženku. A co je vlastně na tom Česku tak ekologického? Za prvé výrazně, kratší cesty vyprodukují ve srovnání minimální množství emisí. Za druhé, můžete využít naši hustou železniční síť, která dopad na životní prostředí ještě dále zmírní (o tom jsme dokonce napsali celý článek). A v neposlední řadě nezapomeňte, že ať si budete dávat oběd ve stánku na s sebou, nebo kupovat svačinu v supermarketu, v Česku najdete daleko více bezodpadových nebo minimálně balených možností, než ve většině ostatních zemích Evropy.

A kam se letos v létě chystáte Vy? Nezapomeňte se s námi podělit v kometářích a povězte nám, jak Vaši cestu uděláte zero waste!

 


 

Autor: Lucie Štěpánková

Moje zero waste péče o pleť

Péče o Vaši pleť je nesmírně důležitá, avšak často podceňovaná, součást našich ran a večerů. Z čeho všeho by se ale zero waste péče o pleť měla sestávat?

Za prvé, není jeden jediný správný způsob, jak o Vaši pleť pečovat, a proto pro Vás možná nebude fungovat přesně to, co funguje pro ostatní. To je důležité brát v potaz nejen, když nakupujete produkty do Vaší zero waste koupelny, ale také když dáváte rady ostatním. Jednou jsem se třeba setkala v internetové diskusi s paní, která mi tvrdila, že pokud si nedokážu řasenku odlíčit mýdlem, je to tím, že jsem přecitlivělá. Berte proto, když se o zero waste péči o pleť bavíte s ostatními, v potaz jejich individuální potřeby, protože to, co funguje pro Vás, nebude fungovat pro všechny.

Za druhé, Vaše zero waste péče o pleť bude pravděpodobně zjednodušení oproti čemukoli, co jste používali dřív. Však to znáte: konvenční kosmetika a její čtyři krémíky na den a šest na noc. S tím se u bezodpadové péče nesetkáte.

A za třetí, jelikož se většina zero waste péče o pleť sestává z přírodních produktů s minimem ingrediencí, bude k Vaší pleti šetrnější a bude ji lépe hydratovat. Může se ale stát, že pokud jste léta zvyklí pouze na konvenční kosmetiku, bude několik dnů až týdnů trvat, než si Vaše pleť na přírodní produkty zvykne. Během těchto dnů se může Vaše pleť “zhoršit“, je ale důležité se nevrátit zpět ke konvenční kosmetice. Je to něco jako detox vaší pleti od chemických ingrediencí, na které byla zvyklá. Po uplynutí tohoto období uvidíte, že se Vám pleť rozjasní a vyčistí a bude zdravější než kdy dřív.

Ranní péče o pleť

Moje koupelna možná po ránu nevypadá takto fotogenicky, díky přírdoním produktům se ale cítím, jako by mohla.

První věc, na kterou nesmíte každé ráno zapomenout? Ne, není to ranní káva, je to opláchnutí obličeje. Já k tomu používám mé oblíbené mýdlo s aloe vera, to má antioxidační účinky a je ideální pro všechny typy pleti, včetně aknózní. Poté na pleť bavlněným tamponkem nanesu květovou vodu z pomerančového květu, která mé suché pokožce skvěle vyhovuje. Pokud máte ale naopak pleť mastnější, vyzkoušejte třeba vodu z máty peprné. Poslední krok mé ranní péče o pleť je tekuté zlato. Vážně, tak se přezdívá arganovému oleji, který si vmasíruji do pokožky obličeje i krku. Na krk s hydratací nezapomeňte, i ten potřebuje výživu!

Dekorativní kosmetika

Za experta na dekorativní kosmetiku se rozhodně nepovažuji. Naopak, většinu času se líčím minimálně nebo vůbec. Při občasných nákupech dekorativní kosmetiky se ale řídím tří pravidel: aby nebyla testována na zvířatech, neobsahovala alkohol a její obal byl co nejvíce zero waste – skleněný či kovový. Používám proto některé produkty z Lushe, některé od Soaphorie a jiné od různých malých firem, které jsem objevila třeba na různých eko festivalech. Žádné z nich ale nejsou 100% zero waste – toho je totiž s dekorativní kosmetikou velmi těžké dosáhnout.

Pokud jste entusiasti dekorativní kosmetiky, mrkněte na náš článek o tom, jak si ji můžete vyrobit sami doma. Ten jsme napsali spolu s Holkami bez silikonu, které se přírodní dekorativní kosmetice věnují intenzivně.

A poslední poznámka, co se týče dekorativní kosmetiky: nepoužívejte kukuřičný škrob místo průsvitného pudru. Když jsem na tento nápad narazila online, připadal mi jako to ideální zero waste řešení, jelikož kukuřičný škrob se dá jednoduše sehnat v bezobaláčích, nebo alespoň v papírovém obalu v supermarketu. Po rozsáhlejším průzkumu jsem ale zjistila, že to není nejlepší nápad a může Vaší pleti jen uškodit a způsobit akné. Raději se tomuto „lifehacku“ proto vyhněte.

Noční péče o pleť

Jak už jsem říkala, dekorativní kosmetiku nenosím každý den. Když se ale odlíčit potřebuji, používám k tomu kokosový olej a bavlněné odličovací tamponky. Odličovat se můžete ale i třeba jojobovým olejem, nebo přírodním mýdlem – s tím jen pozor na oči.

Jednou za týden pak také používám pleťovou masku – když už je o nich řeč: na eshopu Zero Waste Life právě probíhá super akce. Ke každé objednávce obsahující produkty od firmy Soaphoria v hodnotě nad 459Kč dostanete zdarma jednu z mých oblíbených pleťových masek – Matcha Mania. Tato akce platí jen do vyprodání zásob, tak si pospěšte, ať na Vás zbude!

Po opláchnutí masky na pleť, stejně jako ráno nanesu květovou vodu z pomerančového květu, ranní arganový olej ale vystřídám za avokádový. Ten se vstřebává déle, než arganový, a proto ho ráda používám jako intenzivnější noční péči.

 

To je vše z mé zero waste péče o pleť, doufám, že jsem Vás inspirovala k používání více přírodních a bezodpadových produktů na Vaši pleť. Jak už jsem říkala, berte v potaz individuální rozdíly a Váš vlastní typ pleti. Kouzlo přírodní kosmetiky je ale v tom, že na každý typ pokožky najdete něco, co jí bude vyhovovat. Napište nám do komentářů, jaké zero waste pleťové produkty používáte vy a podělte se s ostatními o Vaše tipy!


 

Autor: Lucie Štěpánková

Cestování vlakem bez odpadu

Kdo by neměl rád cestování vlakem po Česku i Evropě? Nejen, že naše železniční síť nabízí nepřeberné množství míst, kam se podívat, ale je současně skvělou zero waste variantou pro cestovatele, a to díky mobilním aplikacím jednotlivých provozovatelů. Nevzpomínám si totiž, kdy jsem si naposledy musel koupit papírový lístek na vlak. A je toho víc, proto pro Vás dnes máme několik tipů na cestování vlakem – bez odpadu!

backpack-blur-commuter-346768-2

Jízdenky

Cestování po České republice a Evropě podle principů zero waste není vlastně vůbec komplikované. České dráhy vydaly před pár lety aplikaci Můj vlak, pomocí které si jednoduše vytvoříte účet, spárujete s platební kartou a nakupujete lístky kdekoli a kdykoli.

Pokud nemáte možnost stáhnout si mobilní aplikaci, ČD nabízí i online verzi na jejich webu – zakoupený lístek stačí pak v PDF nahrát do jakéhokoli zařízení. Nově ČD přidaly po vzoru RegioJetu i možnost lístek do 15 minut před odjezdem vlaku vrátit, což je velmi příjemný benefit. RegioJet rovněž nabízí zero waste způsob nákupu jízdenek – k tomuto účelu dobře poslouží mobilní aplikace Jízdenky nebo jejich webový portál.

blurred-background-close-up-device-1458283

Občerstvení

To, že žijete bez odpadu, neznamená, že musíte být při cestování vlakem o hladu. České dráhy mají ve většině vlaků skupin Eurocity a Railjet jídelní vůz, kde se nabízí mnoho bezodpadových možností. Pozor ale na kávu, kterou v jídelním voze dostanete s plastovými kelímky s mlékem. V oblibě jsou u ČD zřejmě i papírové ubrousky – tak si nezapomeňte požádat o jídlo bez nich.

RegioJet a jeho občerstvení z hlediska zero waste není zrovna ideální partner na cesty. Po startu Vám obsluha začne nabízet plastovou lahev s vodou v balení tak malém, že je v něm objemově pravděpodobně více plastu než vody. Počkejte si ale, až se personál objeví znovu, tentokrát s vozíčkem nabízejícím čaj, kávu a mošt. Ochotně Vám totiž vše zmíněné načepují do vlastního hrnku či lahve. Pozor ale na kelímky, které personál dle bezpečnostních předpisů RegioJetu nesmí vydávat bez plastových víček. Pozor ale s kávou, kterou si později můžete dokoupit – tu už Vám do vlastního nenačepují. Z jídelního lístku si bez problémů můžete dát sladké zákusky (jen upozorněte, že nechcete ubrousek), zato od sushi se držte dál, dostanete s ním více plastu než samotného sushi.

Příprava před cestou

Spoustu odpadu Vám ale může ušetřit včasná domácí příprava. Třeba můj standartní cestovatelský set do vlaku zahrnuje nerezovou lahev, ze které piji vodu nebo bylinkový čaj, kořenku s jedlou sodou místo deodorantu, látkový pytlík nebo beeswrap (ty se hodí na jakékoli jídlo zakoupené po cestě, nebo připravené doma) a bambusový příbor (abych se vyhnul tomu jednorázovému).

backpack-commute-commuters-1170184

 

A to je od nás vše o cestování vlakem. V článku záměrně nepopisuji LeoExpres, se kterým jsem zatím neměl možnost cestovat. Budu ale rád za Vaše postřehy, tak se nám neváhejte ozvat v komentářích. Šťastnou cestu!

 


 
 
Autor: Radim Kučera