Inspirujte se štědrovečerní večeří našich babiček a prababiček

Štědrovečerní večeře má v českých domácnostech většinou jasnou podobu - bramborový salát a k němu smažený kapr v trojobalu. Postupně ale začínáme zkoušet zdravější, alternativy, protože, ruku na srdce, nejde o dvakrát zdravé menu. My jsme se v našem článku rozhodli inspirovat kuchyní našich babiček a prababiček, odkud jsme si vypůjčili hned několik zajímavých receptů.  

Jak vypadala štědrovečerní večeře v dřívějších dobách

V dřívějších dobách jste na štědrovečerní tabuli našli jídlo připravené hlavně z toho, co lidem poskytlo jejich vlastní hospodářství. Z velké části tedy šlo o obiloviny a luštěniny (např. hrách, čočka, pohanka nebo jáhly), chybět nesmělo ani sušené ovoce (z toho se připravoval i pokrm jménem muzika), houby nebo kysané zelí.

K tradičním předkrmům se řadil chleba nebo také domácí oplatka na sladko s medem, případně na slano s česnekem a bylinkami. Z polévek se vařila hlavně hrachová, čočková a houbová. Později, s příchodem kapra v 19. století, i rybí. A hlavní jídlo? To, které si rádi připravíme i dnes, tedy známý houbový kuba. Sladkou tečkou na závěr pak byla vánočka nebo jablečný závin

kapr-stedrovecerni-vecere

Víte, že

Ryby se u nás po staletí braly jako postní jídlo, kromě kapra se jedly i štiky, okouni, lososi a sumci. Za honosnější postní jídlo se ovšem bral i bobr, ze kterého se jedl ocas a zadní nohy. 

Luštěniny na sváteční tabuli nesměly chybět z prostého důvodu - symbolizoval bohatství, plodnost a hojnost, které měly do domu přinést i v dalším roce. 

vanocni-kampam-wooden (2)

Tradiční české vánoční recepty

Abyste si recepty našich předků mohli hezky připravit také u vás doma, několik sladkých i slaných jsme si pro vás připravili. A samozřejmě jejich přípravu nemusíte omezovat jenom na Vánoce.

Kontrabáš 

Pokrm oblíbený hlavně na Valašsku, ve kterém najdete oblíbené místní suroviny - pohanku, brambory i uzené maso.

Co budete potřebovat:

  • 500 g loupané pohanky
  • 300 g oškrábaných brambor
  • 2 cibule
  • 5 drcených stroužků česneku
  • 50 g sádla plus kousek na vymazání
  • porci vařeného uzeného masa
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Uvařte v jednom hrnci brambory a v druhém pohanku. Tu vařte dokud nezačne připomínat kaši, ale také pozor, aby nebyla rozvařená.
  2. Osmahněte na sádle dozlatova nakrájenou cibulku.
  3. Rozšťouchejte na hrubo uvařené brambory a smíchejte je s pohankovou kaší. Přidejte k nom česnek, cibulku, na kostky nakrájené vařené uzené maso. Směs pořádně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  4. Dejte vše do pekáče vymazaného sádlem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 20 minut dokud povrch kontrabáše nebude lehce růžový.

Staročeský houbový kuba

Houbového nebo i „černého” kubu se jedli naši předkové nejen na Vánoce. A proč se mu někde říkalo i černý? Kvůli černému zbarvení, které u dodaly obsažené houby. Přesný postup ohledně jeho přípravy i obsažených ingrediencí se může lišit napříč kraji. Tento recept pochází například z Krkonoš. 

Co budete potřebovat:

  • 500 g krub
  • 50 g hub
  • 100 g cibule
  • sádlo
  • 4 stroužky česneku
  • máslo
  • sůl, pepř a majoránku

Jak na to:

  1. Spařte houby ve vařící vodě a propláchněte je. Poté k nim přidejte kousek sádla a uvařte je hezky do měkka.
  2. Namočte houby do vody aby změkly a mezitím na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli.
  3. Slijte do měkka uvařené kroupy a přidejte k nim osmaženou cibulku, houby a dochuťte česnek, solí, pepřem a majoránkou. 
  4. Směs dejte do pekáče vymazaného sádlem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 30 minut. 

pernikova-sakrajda-s-orechy

Sakrajda

Sladká dobrota, kterou můžete ozvláštnit váš štědrovečerní stůl. Jde o perníkový závin s ořechy a povidly, který chutná skvěle čerstvý i pár dnů odleželý.

Co budete potřebovat:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 300 g povidel
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 150 g moučkového cukru
  • 75 g másla (plus něco málo ještě rozpuštěného na pokropení)
  • 2 vejce (jedno na rozšlehání a potření)
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 2 lžíce kakaa
  • trochu mletého hřebíčku, skořice, badyánu a čerstvé citronové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • případně i trochu mléka

Jak na to:

  1. Dejte do mísy obě mouky, sodu, perníkové koření, i všechno ostatní koření, citronovou kůru, kakao a vše pořádně promíchejte.
  2. Do směsi přidejte cukr, rozšlehané vejce, med, změklé máslo a rum. Pokud se vám těsto zdá příliš tuhé, zjemněte ho trochou mléka (stačit by měla 1 až 2 lžíce).
  3. Vše zpracujte do hladkého nelepivého těsta. Zabalte ho do sáčku a nechejte přes noc odležet v lednici.
  4. Druhý den z těsta vyválejte obdélník o tloušťce asi 5 mm.
  5. Smíchejte ořechy s povidly a směsí potřete vyválený obdélník, posypte ještě trochou mletých ořechů (stačit by měly 2 až 3 lžíce) a z delší strany vše srolujte. Dejte závin spojem dolů na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Potřete závin druhým rozšlehaným vejcem a posypejte ořechy.
  7. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu asi 30 až 40 minut, dokud nebude povrch perníkového závinu hezky nazlátlý. Po upečení ho pokropte rozpuštěným másla, do kterého jste nalili rum.

vanocni-muzika-ze-suseneho-ovoce

Vánoční muzika

Nejedná se o žádnou skladbu nebo hudební nástroj, ale o sladký vánoční dezert, který se jedl společně s vánočkou. 

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek sušených švestek
  • 1 hrnek křížal
  • 1 hrnek sušených hrušek
  • 2 lžíce cukru
  • mletou skořici, hřebíček
  • citronovou kůra a šťávu z ½ citronu
  • vlašské, nebo jiné, ořechy a sušené ovoce na ozdobení

Jak na to:

  1. Propláchněte sušené ovoce a nechejte ho přes noc v misce se studenou vodou.
  2. Další den přidejte skořici, hřebíček, citronovou kůru, cukr a vše povařte do měkka.
  3. Přidejte do horkého kompotu citronovou šťávu a nechejte vychladnout. 

Muziku podávejte v mističkách ozdobenou sušeným ovocem a oříšky. Můžete si do ní namáčet vánočku, nebo si trochu muziky na kousek vánočky přímo nalít.

Přejeme dobrou chuť! :-)

 

P. S. Chcete si přečíst další zajímavé články s vánoční tématikou? Zkuste třeba tyhle: