Vítejte u dalšího nového receptu v naší sekci Zelené recepty do zero waste kuchyně! Dnes jsme si pro Vás připravili recept na ekologičtější variantu jednoho z mých oblíbených dezertů: cheesecaku. Spousta dortů a dezertů se dá jednoduše vyrobit bez odpadu. Pokud jste ale milovníci cheesecaku, tak to máte trochu složitější. Smetanový sýr, ze kterého se vyrábí, neseženete bez plastového obalu a pokud ho koupíte v kavárně, nebo cukrárně, pak tyto obaly byly pravděpodobně stejně použity. Proto jsme pro Vás dali dohromady tento recept na zero waste cheesecake, který si můžete udělat sami doma, bez plastových obalů i bez mléka (čímž snižujete Vaši spotřebu odpadu i skleníkových plynů – což je super!).
Co se týče kuchyňského vybavení, ujistěte se, že máte k dispozici mixér, který si dokáže poradit s ořechy a dortovou nebo koláčovou formu. Všechny ingredience byste měli bez problému sehnat v bezobalovém obchodě, nebo i bez něj (pokud máte k dispozici prodejnu oříšků, kde Vám je dají do vlastního obalu). V tomto receptu měřím většinu ingrediencí na hrnky (jeden hrnek počítám jako 250ml).
Na korpus si připravte:
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 2 hrnky mandlí
- Špetku soli
NEBO (pokud se bojíte o motůrek vašeho mixéru a ve vašem bezobaláči seženete sušenky)
- 200g sušenek
- ¼ hrnku kokosového nebo řepkového oleje
Na náplň budete potřebovat:
- 2 a ½ hrnku kešu
- ½ hrnku bio medu nebo agávového sirupu
- ¼ hrnku kokosového nebo řepkového oleje
- ½ hrnku citronové šťávy
- ¼ hrnku vody
- Špetku soli
Kešu v misce zalijte vroucí vodou a nechte alespoň 3 hodiny změknout, jakmile budou nasáknuté a měkké, můžete začít připravovat korpus. Datlovo mandlový korpus vyrobíte tak, že tyto dvě ingredience společně se špetkou soli a případně lžící vody rozmixujete a směs zarovnáte na dně dortové formy. Pokud vyrábíte korpus ze sušenek, zavřete je do látkového pytlíku a rozbijte na drobky paličkou či válečkem, prášek pak smíchejte s olejem a zarovnejte na dně formy.
Pro přípravu náplně smícháme kešu, med/sirup, olej, citronovou šťávu, vodu a sůl v mixéru a mixujeme, dokud nevznikne krém. Pokud máte méně výkonný mixér, přidejte během mixování ještě trochu vody dle potřeby. Výsledný krém nalijte na korpus a nechte v lednici zatuhnout alespoň 6 hodin, ale ideálně přes noc. Zero waste cheesecake servírujte s čerstvým ovocem.
Autor: Lucie Štěpánková